Tagesspiegel: Η ελληνική κυβέρνηση σε τηλεοπτική κρίση

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 12:44
UPD:13:58
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
A- A A+

Εκτενή δημοσιεύματα για τους πολιτικούς κλυδωνισμούς που προκαλεί η αναστολή λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος.

«Η κυβέρνηση σε τηλεοπτική κρίση», τιτλοφορείται άρθρο της εφημερίδας του Βερολίνου Tagesspiegel.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, το κλείσιμο της ΕΡΤ διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αθήνα. «Αναμενόταν να είναι μία κίνηση που θα έκοβε το γόρδιο δεσμό και θα αποδείκνυε την αποφασιστικότητα για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε με το κλείσιμο της ΕΡΤ να περάσει ένα μήνυμα. Ωστόσο η μονομερής απόφαση τερματισμού της εκπομπής έριξε τον τρικομματικό συνασπισμό στην πιο βαριά του κρίση μέχρι σήμερα. Οι εταίροι του συντηρητικού πρωθυπουργού (…) δεν θέλουν να μοιραστούν το βάρος της απόφασης», παρατηρεί.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται πως αν δεν βρεθεί συμβιβασμός στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να διασπαστεί. «Η πιθανή συνέπεια θα ήταν τότε νέες εκλογές –και νέες εντάσεις για την Ελλάδα. Ένας προεκλογικός αγώνας θα διέκοπτε για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες το πρόγραμμα βοήθειας ή θα το τερμάτιζε μάλιστα– αν ερχόταν στην εξουσία το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», εκτιμά η εφημερίδα.

Ο γερμανός αρθρογράφος σημειώνει επίσης ότι ο Αντ. Σαμαράς «κάνει με την απόλυση των 2.700 εργαζομένων της ΕΡΤ ένα μεγάλο βήμα προσέγγισης στις απαιτήσεις της τρόικας για κατάργηση 4.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του χρόνου». Ωστόσο, όπως αναφέρει, «ο Σαμαράς πιθανώς υποτίμησε τις πολιτικές αναταράξεις της απόφασής του».

Την ίδια ώρα, δριμεία κριτική στα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ασκεί με έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση ακτιβιστών Attac. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung «οι επικριτές της παγκοσμιοποίησης της Attac επιρρίπτουν βαριές κατηγορίες εναντίον της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και των ευρωπαίων ομολόγων της».

«Τα χρήματα για τη διάσωση της Ελλάδας διοχετεύθηκαν κυρίως σε τράπεζες και επενδυτές, αντί για τους έλληνες πολίτες», επισημαίνει η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την SZ όλα είναι «απλά ‘βιτρίνα’: αυτό πιστεύουν σε κάθε περίπτωση οι επικριτές της παγκοσμιοποίησης από την Attac, οι οποίοι συγκέντρωσαν με κοπιώδη εργασία, στοιχεία και γεγονότα για την αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Άγκελα Μέρκελ και τους ευρωπαίους εταίρους της. Αποτέλεσμα: Από τα 207 δισ. ευρώ της δανειακής βοήθειας, τα οποία εκταμίευσαν μέχρι σήμερα προς την Αθήνα οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ, τα 160 δισ. περίπου δεν διατέθηκαν προς όφελος των ελλήνων πολιτών, αλλά των τραπεζών και των επενδυτών στο εσωτερικό και εξωτερικό».

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή