Σύσκεψη αρχηγών - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013 11:50
UPD:20:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

H σύσκεψη στο Μαξίμου είναι προγραμματισμένη για τις 19.30, ενώ μισή ώρα αργότερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

A- A A+

Στην αποψινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, καθώς μετά το ρήγμα που προκλήθηκε στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων για το θέμα της ΕΡΤ, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

REUTERS

Η νευρικότητα για την πιο κρίσιμη -και καθοριστική για το πολιτικό μέλλον της χώρας- σύσκεψη των τελευταίων μηνών είναι έκδηλη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου ο γενικός δείκτης κατέγραφε το πρωί σημαντικές απώλειες άνω του 3,60%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απόψε η κρίσιμη σύσκεψη των τριών

Προσπάθεια να αρθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές θα καταβληθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ στις 7:30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων παραμένει τεταμένο, καθώς η χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Ναύπλιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ.

H σύσκεψη στο Μαξίμου είναι προγραμματισμένη για τις 19.30, ενώ μισή ώρα αργότερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ανοικτό επίσης είναι το ενδεχόμενο, πριν από τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός να απευθύνει διάγγελμα προς τον λαό, κάτι πάντως που διέψευδαν συνεργάτες του.

«Δεν εγκλωβιζόμαστε σε διλήμματα εκλογών»

YOUTUBE/PRIMEMINISTERGR

Σε ομιλίες του το Σαββατοκύριακο, ο κ. Σαμαρά διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να μπει σε διλήμματα εκλογών, συνδέοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με πιθανή διακοπή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς.  

«Κάποιοι πιστεύουν αφελώς ότι θα μας εγκλωβίσουν σε διλήμματα εκλογών. Ας μη κουράζονται. Δεν πρόκειται να μας εγκλωβίσουν σε τέτοια διλήμματα», δήλωσε από το Ναύπλιο και ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κλείσει προσωρινά την ΕΡΤ και στην θέση της να δημιουργήσει έναν μικρότερο και αποτελεσματικότερο φορέα.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ από τη μία δηλώνουν ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές από την άλλη όμως επιμένουν στο αίτημά τους για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και προώθηση των όποιων αλλαγών «εν κινήσει».

«Επίδειξη αλαζονείας με εμπρηστικές ομιλίες»

Με αφορμή τις εμφανίσεις του Πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο, το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για επίδειξη αλαζονείας από τον κ. Σαμαρά, με τον Ευ. Βενιζέλο να επαναλαμβάνει ότι όποιος νομίζει ότι το Κίνημα φοβάται τις εκλογές, κάνει μέγα πολιτικό λάθος, ενώ στη ΔΗΜΑΡ χαρακτήριζαν «εμπρηστική» την ομιλία του Πρωθυπουργού, διαμηνύοντας για μία ακόμη φορά ότι όποιος επιχειρήσει να οδηγήσει τη χωρα σε πρόωρες εκλογές, «αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε εξάλλου και το επιχείρημα του Αντώνη Σαμαρά για τον κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας, επικαλούμενος σχετικές διαβεβαιώσεις από την πλευρά της τρόικας.

«Καταστροφή για τη χώρα» χαρακτήρισε τις εκλογές ο βουλευτής της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης. «Αν όμως το αποφασίσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε, διερωτώμενος αν θα τιμήσουν τελικά οι δύο ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι την υπογραφή τους για 2.000 αποχωρήσεις από το δημόσιο μέχρι το τέλος του μήνα.

«Αν η Ν.Δ. είχε επιδείξει το 2011 υπεύθυνη στάση και είχε πει "ναι" στο σχέδιό μου για αποκομματικοποίηση της ΕΡΤ, δε θα είχαμε φτάσει εδώ», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσσιαλος, σε δηλώσεις του στον Αlpha 989.

 Οι εκλογές θα πάνε τη χώρα ολοταχώς στο γκρεμό, εκτίμησε η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, για να σημειώσει πως οι «"Εθνικοί Ηγέτες" κρίνονται στην επίτευξη συναίνεσης κι όχι στον τυχοδιωκτικό τσαμπουκά».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 28,2% με αναγωγή επί των εγκύρων, το ΠΑΣΟΚ 6,5% και η ΔΗΜΑΡ 6,4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 27,9%.

Το 49% των ερωτηθέντων θέλουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να παραμείνουν στην κυβέρνηση με το 47% να δηλώνει ότι πρέπει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και να γίνουν πρόωρες εκλογές. 

Τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, ο  υπουργός Επικρατείας και σύμβουλος του Πρωθυπουργού Δημήτρης Σταμάτης συναντήθηκε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον Φώτη Κουβέλη σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, ωστόσο η απάντηση που έλαβε ήταν κοινή: «να ανοίξει η ΕΡΤ για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση».

Σε αυτό το κλίμα, στο Μαξίμου αναμένουν να ενταθούν οι πιέσεις και από το εξωτερικό για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η πρώτη που πήρε δημόσια θέση είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ η οποία τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό εκφράζοντάς του τη στήριξη της Ευρώπης στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση και από πολλές απόψεις βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από λίγο καιρό.

Στο πλαίσιο αυτό η καγκελάριος κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να συνεχίσει σε αυτή την πορεία και να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με την τρόικα ως προς την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τη σκυτάλη πήρε η Κομισιόν, απευθύνοντας έκκληση για υπευθυνότητα, ούτως ώστε να συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική προσαρμογή στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτρόπής Ολιβιέ Μπαγί υπενθύμισε ότι σύμφωνα με πρωτόκολλο της Συνθήκης του Αμστερνταμ, η διαχείριση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο πλουραλισμός των ΜΜΕ στα κράτη-μέλη είναι ουσιαστικός για τις δημοκρατικές αρχές της Ε.Ε..

Υπογράμμισε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει σύντομα μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση και ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Πρώτη εμφάνιση για το σήμα της ΝΕΡΙΤ

Εν τω μεταξύ για 7η συνεχή μέρα από την ανακοίνωση για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ συνεχίζουν να μεταδίδουν ενημερωτικό πρόγραμμα μέσω ίντερνετ, ενώ από σήμερα στη συχνότητα 48 UHF και 52 της ψηφιακής πλατφόρμας Digea έκανε την εμφάνισή του το σήμα της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ίντερνετ και Τηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συχνότητα ενδεχόμενως θα χρησιμοποιηθεί για τη μέταδοση του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού πριν από τη σύσκεψη με τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους.

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Digea

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για την ΕΡΤ

Εργαζόμενοι και πολίτες εξακολουθούν να κατακλύζουν το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής διαμαρτυρόμενοι για την αιφνίδια αναστολή λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης. Για τις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία της DIGEA στο Μαρούσι.

Στο Ραδιομέγαρο παραμένει πλήθος διαδηλωτών με εναλλασσόμενες βάρδιες περιφρούρησης και αυστηρότατο έλεγχο για την είσοδο στο κτήριο.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ συνεχίζονται σήμερα στις 6 το απόγευμα, με μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών.

Στις 19.00 το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και άλλων δημόσιων οργανισμών, στην πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στα γραφεία της DIGEA - Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε. στο Μαρούσι (Σωρού 26) - της εταιρείας που έχει συσταθεί από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR .

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της εταιρείας να σταματήσει την μετάδοση του σήματος της ΕΡΤ, αλλά και για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο σήμα του τηλεοπτικού σταθμού «902», που αναμετέδιδε την εκπομπή των εργαζομένων της ΕΡΤ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλεί η λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

Κάλεσμα, τέλος, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο τις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου της ΕΤ3, στην οδό Αγγελάκη, στις 20.00, απηύθυνε με ανακοίνωση της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή