MotoGP: Μία ακόμη νίκη για τον Λορένθο

Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013 17:00
UPD:23:40
REUTERS/GUSTAU NACARINO

Τρίτη φετινή νίκη για τον ισπανό αναβάτη.

A- A A+

O Χόρχε Λορένθο πανηγύρισε στην πίστα Μοντμελό στη Βαρκελώνη την τρίτη φετινή του νίκη και δεύτερη συνεχόμενη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP. Είναι ο μοναδικός αναβάτης που έχει ανέβει τρεις φορές φέτος στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Παράλληλα, με τη σημερινή του επιτυχία έφτασε τις 26 καρό σημαίες και είναι πλέον έβδομος στη «μεγάλη κατηγορία» μεταξύ των αναβατών με τις περισσότερες νίκες, ξεπερνώντας κατά μία τον Κέβιν Σβαρτς.

Μετά την Ιταλία, ο περυσινός παγκόσμιος πρωταθλητής κυριάρχησε και εντός έδρας, δίνοντας νέα τροπή στο κυνήγι του φετινού τίτλου. Βρίσκεται πλέον μόλις επτά βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο στη γενική κατάταξη Πεντρόζα που έμεινε δεύτερος στο Μοντμελό.

Ο Λορένθο πήρε την πρωτοπορία στον αγώνα από την πρώτη κιόλας στροφή χάρη στην πολύ καλή εκκίνηση που πραγματοποίησε. Αμέσως βρέθηκε μπροστά από τις δύο Repsol Honda των Πεντρόζα και Μαρκέζ. Ο τελευταίος κατάφερε μέχρι την πρώτη στροφή να κερδίσει τρεις θέσεις και από έκτος που ξεκίνησε τον αγώνα, να βρεθεί τρίτος.

Ετσι άρχισε ένας ισπανικός εμφύλιος με τους τρεις αναβάτες να μονομαχούν, αλλά να μην αλλάζουν θέσεις. Μαζί τους για μερικούς γύρους είχαν και τους Κρούτσλοου και Ρόσι, αντίστοιχα. Ο Βρετανός όμως, στον έκτο γύρο είχε μία πτώση στην αριστερή στροφή έξι της πίστας και κάπου εκεί έσβησαν τα όνειρα του για μία διάκριση στο Μοντμελό.

Από την ατυχία του αναβάτη της Monster Yamaha Tech 3 επωφελήθηκε ο Βαλεντίνο Ρόσι, ο οποίος έμεινε μόνος στην τέταρτη θέση χωρίς να κινδυνεύει από κανέναν. Ο «γιατρός» προσπάθησε στο τέλος να «μαζέψει» τη διαφορά του από τους τρεις πρώτους, αλλά αυτή ήταν μεγάλη και δεν προλάβαινε.

Ηδη, επτά γύρους πριν το τέλος ο Λορένθο είχε ανεβάσει ρυθμό και είχε αποκτήσει πλεονέκτημα από το δεύτερο Πεντρόζα περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο. Ο αναβάτης της Repsol Honda έδειχνε να τον ενδιαφέρει περισσότερο να κρατηθεί μπροστά από τον απειλητικό Μαρκέζ, παρά να επιτεθεί στον πρωτοπόρο Λορένθο.

Ο «ρούκι» της Repsol Honda προσπάθησε στο τέλος να κερδίσει κάτι από τον πίεση στον teammate του, αλλά στον προτελευταίο γύρο, λίγο έλειψε να χάσει το μπροστινό της μοτοσικλέτας του, γεγονός που ίσως να του στοίχιζε για δεύτερο συνεχόμενο GP τον τερματισμό. Αφού μπόρεσε να κρατήσει τον έλεγχο, τερμάτισε μόλις έξι εκατοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον Πεντρόζα.

Ο Ισπανός έδειχνε ικανοποιημένος με την δεύτερη θέση, αν και χθες στις κατατακτήριες ήταν εντυπωσιακός, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της πίστας που είχε ο Κέισι Στόνερ από το 2008, στη 200ή συμμετοχή του σε αγώνα του MotoGP.

Στον αγώνα τώρα, ο Στέφαν Μπραντλ τερμάτισε στην πέμπτη θέση, εκμεταλλευόμενος κυρίως τις πτώσεις των αναβατών που βρίσκονταν μπροστά του. Ο Γερμανός πάντως, για δεύτερο συνεχόμενο GP καταφέρνει να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα.

Ο Μπράντλεϊ Σμιθ μπορεί να ήταν έκτος, αλλά πανηγύρισε το καλύτερο, μέχρι στιγμής, αποτέλεσμά του στη «μεγάλη κατηγορία».

Ευχαριστημένος ήταν και ο Κόλιν Εντουαρντς, ο οποίος βρέθηκε στην ένατη θέση, επίδοση που είναι η υψηλότερη, μέχρι στιγμής, για το 2013. Νικητής πάντως, στις CRT ήταν για μία ακόμη φορά ο Αλεϊξ Εσπάργκαρο που τερμάτισε όγδοος γενικής.

Μία θέση πιο ψηλά βρέθηκε ο Αντρέα Ντοβιτσιόζο με την εργοστασιακή Ducati, τη στιγμή που ο teammate του, Νίκι Χέιντεν, είχε μία πτώση έναν γύρο μετά τον Κρούτσλοου, στη στροφή δέκα της πίστας ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν έκτος.

Αρκετοί αναβάτες εγκατέλειψαν σήμερα, φτάνοντας συνολικά τους οκτώ.  Πολλοί από αυτούς γιατί έχασαν το μπροστινό της μοτοσικλέτας τους. Για αυτό τον λόγο ο νικητής, Χόρχε Λορένθο ζήτησε από την Bridgestone πιο σκληρή γόμα για τα μπροστινά ελαστικά. Ο αναβάτης της εργοστασιακής ομάδας της Yamaha έκανε λόγο για πιο ανθεκτικό μπροστινό ελαστικό, κυρίως για λόγους ασφαλείας.

Μετά τον αγώνα στην πίστα Μοντμελό, στη γενική κατάταξη των αναβατών ο Ντάνι Πεντρόζα προηγείται με 123 βαθμούς, ακολουθεί ο Χόρχε Λορένθο με 116, τρίτος είναι Μαρκ Μαρκέζ με 93, τέταρτος ο Καλ Κρούτσλοου με 71 και πέμπτος ο Βαλεντίνο Ρόσι με 60 βαθμούς.

Ο επόμενος αγώνα είναι στο εντυπωσιακό Ασεν, στις 29 Ιουνίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις