Αντ. Σαμαράς: Δημόσια ενημέρωση δεν υπήρχε για πολύ καιρό

«Ο κόσμος περιμένει να σπάσουμε αβγά»
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013 17:38
UPD:16/06/2013 08:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

A- A A+

«Ο κόσμος περιμένει να σπάσουμε αβγά» τιτλοφορείται άρθρο του Πρωθυπουργού στην Καθημερινή, στο οποίο ο κ. Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει τις θέσεις του για το ζήτημα της ΕΡΤ.

Μεταξύ άλλων επαναλαμβάνει πως «δεν υπήρχε δημόσια ενημέρωση για πολύ καιρό», γιατί, όπως λέει, «η ΕΡΤ βρισκόταν μόνιμα σε… απεργία». «Ποιος δεν θυμάται τις "ξαφνικές" απεργίες σε κάθε κρίσιμη επίσκεψη ξένου ηγέτη, όταν ερχόταν να προσφέρει στήριξη στη χώρα μας; Ή όταν η ελληνική ηγεσία πήγαινε στο εξωτερικό για να κερδίσει τη στήριξη μεγάλων χωρών;» αναφέρει.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται ακόμη στην εντολή του εισαγγελέα διαφθοράς για δικαστική έρευνα στην ΕΡΤ: «Σύντομα θα πληροφορηθούμε όλα εκείνα που κρύβονταν επιμελώς για δεκαετίες. Και τότε θα πέσουν οι μάσκες και θα αποδειχθεί γιατί τόσος θόρυβος ξαφνικά για την αμαρτωλή ΕΡΤ…».

Επαναλαμβάνει πως «αντίθετα, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, υγιή οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης, δημόσιο, αλλά όχι κομματικά ελεγχόμενο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Σημειώνει επίσης πως «δεν αντιδικούμε με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ»: «Δεν είναι αυτοί το πρόβλημά μας. Άλλωστε, αρκετοί απ’ αυτούς θα ξαναπροσληφθούν στο νέο Οργανισμό. Αλλά αξιοκρατικά αυτή τη φορά. Και όλοι θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα. Το πρόβλημα το έχουν τα «κυκλώματα» που απομυζούσαν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς να την υπηρετούν. Και το έκαναν με τον πιο αλαζονικό τρόπο. Αυτό τελείωσε πια». 

Όπως λέει, «κι άλλοι μας έταξαν την "εξυγίανση" της ΕΡΤ και δεν προχώρησε τίποτε, ούτε ένα βήμα»

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τώρα διαμαρτύρεται «η "μεγάλη συντεχνία" των προνομιούχων και των βολεμένων ... γιατί φοβάται ότι τώρα θα χτυπηθούν στ’ αλήθεια τα προνόμιά τους».

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς αναφέρει πως «μεταρρυθμίσεις και Δημοκρατία πάνε μαζί, μεταρρυθμίσεις για να σταθεροποιήσουμε, όχι μόνο την Οικονομία, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία. Κι όλα αυτά δεν γίνονται, αν δεν είσαι έτοιμος "να σπάσεις αυγά". Άλλωστε και ο κόσμος αυτό περιμένει από μας».

Σ. Κεδίκογλου: Θα βρεθεί κοινή γλώσσα στην κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στην τρικομματική κυβέρνηση λόγω του ζητήματος της ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου εμφανίζεται βέβαιος πως «θα βρεθεί κοινή γλώσσα» μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει, σε συνέντευξή του στη Real News, και απαντώντας συγκεκριμένα στο ερώτημα αν η ΕΡΤ θα μπορούσε να ρίξει την τρικομματική κυβέρνηση, σημειώνει «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά ο στόχος είναι κοινός: ένας νέος, σύγχρονος, ανεξάρτητος και ανταποδοτικός φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Ο κ. Κεδίκογλου λέει ακόμη πως η απόφαση για την ΕΡΤ είχε ληφθεί νωρίτερα και ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη γιατί έπρεπε να ολοκληρωθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών στα γενικά μαθήματα.

«Η ΕΡΤ ήταν ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αδιαφάνειας και σπατάλης και οι πολίτες δεν λάμβαναν επαρκή ανταπόδοση της γενναίας χρηματοδότησης που προσέφεραν. Έπρεπε να γίνει η επανεκκίνηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, να αναδιαρθρωθεί ριζικά, να εξορθολογισθεί  η λειτουργία της, να βελτιωθεί η ανταποδοτικότητα της» επαναλαμβάνει.

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, «μετά από ένα χρόνο κυβερνητικής εμπειρίας έγινε σαφές ότι οι δομικές στρεβλώσεις, οι κανονιστικοί παραλογισμοί και τα απαρχαιωμένα συντεχνιακά προνόμια καθιστούσαν αδύνατη οποιαδήποτε ουσιαστική παρέμβαση εν λειτουργία». 

Όπως σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δυστυχώς είχε γίνει σαφές ότι ήταν αδύνατη μία ήπια προσαρμογή. Υπήρχαν κυκλώματα με ιδιοκτησιακή λογική, που οχυρώνονταν πίσω από καταστατικά, κανονισμούς και διατάξεις».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κεδίκογλου τονίζει πως ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα στήριξης της κυβέρνησης, ενώ απαντά αρνητικά στην ερώτηση αν η ψήφος εμπιστοσύνης μπήκε στο τραπέζι του Μαξίμου στην περίπτωση που οι κυβερνητικοί εταίροι το τραβούσαν στα άκρα. 

Στο ερώτημα αν ο κ. Σαμαράς φοβάται τις πρόωρες εκλογές, απαντά πως ο Πρωθυπουργός έχει τονίσε επανειλημμένα ότι θέλει η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ακόμη πως η ΝΕΡΙΤ θα ανοίξει το συντομότερο δυνατό, ενώ πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλα λουκέτα σε άλλους προβληματικούς οργανισμός, σημειώνει πως η περίπτωση της ΕΡΤ είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη και δεν υπάρχει ανάλογή της.

ΝΔ: Η μαύρη οθόνη συμβολίζει το τέλος της αδιαφάνειας

Των αποφάσεων του κ. Σαμαρά υπεραμύνεται και η  εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου, η οποία δήλωσε πως τα δύσκολα και πολύπλοκα ζητήματα απαιτούν δύσκολες και γενναίες αποφάσεις, σημειώνοντας πως «ο Πρωθυπουργός κλήθηκε να λύσει ένα Γόρδιο δεσμό».

«Όμως ό,τι δε λύεται, κόπτεται» πρόσθεσε η κ. Ασημακοπούλου, συμπληρώνοντας πως «η εικόνα της "μαύρης οθόνης" της ΕΡΤ συμβολίζει το τέλος της εποχής της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς».

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ έκανε λόγο για μύθους, που, όπως είπε, καλλιεργούνται συστηματικά και μονόπλευρα τα τελευταία 24ωρα από τα γνωστά κέντρα υπεράσπισης των προνομίων και του «βολέματος» των ολίγων και καταπέφτουν.

«Η νέα δημόσια τηλεόραση που θα λειτουργήσει άμεσα θα σηματοδοτήσει την απαρχή της επικράτησης της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας» κατέληξε η κ. Ασημακοπούλου.

ΟΝΝΕΔ: Διαδικτυακό ραδιόφωνο

Η ΟΝΝΕΔ έθεσε σε λειτουργία το διαδικτυακό ραδιόφωνο «yooradio» (www.yooradio.gr),  το οποίο θα έχει καθημερινό ζωντανό πρόγραμμα.

«Επιτέλους, θα ακούγεται η αλήθεια για την ΕΡΤ. Η ομερτά των συνδικαλιστών της δημοσιογραφίας δεν θα περάσει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει ότι θα μεταδίδονται ζωντανές συνεντεύξεις, μουσική, ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή