Γενική Διευθύντρια EBU: «Για την ένωση η ΕΡΤ υπάρχει ακόμη»

Δηλώσεις της Ίνγκριντ Ντελτάνρ από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγ. Παρασκευή
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013 15:20
UPD:17:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Ο πρόεδρος της EBU (European Broadcasting Corporation) Ζαν Πολ Φιλιπό (Δ) και η γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτάνρ (Α) παίρνουν μέρος σε συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στην ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

A- A A+

«Για εμάς η ΕΡΤ υπάρχει ακόμη» τόνισε η γενική διευθύντρια της ένωσης των δημόσιων ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, EBU, Ίνγκριντ Ντελτάνρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

Μιλώντας μετά τον πρόεδρο της ένωσης, Ζαν Πολ Φιλιπό και απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου, σημείωσε ότι ένας οργανισμός που δεν υπάρχει δεν μπορεί να παραμένει μέλος της ένωσης, ωστόσο η ΕΡΤ είναι ακόμη ζωντανή.

Η κ. Ντελτάνρ σημείωσε επίσης ότι η EBU είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νομική κίνηση εναντίον της από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφασή της να αναμεταδίδει το σήμα της ΕΡΤ.

«Στην ιστορία της ένωσης δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα», τόνισε η κ. Ντελτάνρ, η οποία στάθηκε κριτικά έναντι της ελληνικής κυβέρνηση «η οποία τοποθέτησε σε νευραλγικές θέσεις τους δικούς της ανθρώπους και σήμερα κατηγορεί τον οργανισμό για σκάνδαλα, παραλείψεις και σπατάλες».

Τέλος, η γενική διευθύντρια της EBU απέφυγε να τοποθετηθεί για το κατά πόσον η ΝΕΡΙΤ, το νέο σχήμα της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θα δικαιούται να αποτελέσει μέλος της ένωσης, λόγω της άμεσης εξάρτησής του από πέντε ελληνικά υπουργεία.

«Να ξαναεκπέμψει η ΕΡΤ»

Εξάλλου, την Πέμπτη, περισσότεροι από 50 διευθυντές δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων από ολόκληρη την Ευρώπη συνυπέγραψαν δήλωση στην οποία εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για το «λουκέτο» στην ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ζητούν μάλιστα να επιτραπεί στην ΕΡΤ να εκπέμψει άμεσα, ενώ χαρακτηρίζουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης «αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική».

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Η ΕΡΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΕΚΠΕΜΨΕΙ!

Εμείς, οι Γενικοί Διευθυντές των Δημοσίων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών της Ευρώπης -ΕΒU- , εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία  για την πράξη της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ.

Αυτή η αντιδημοκρατική και αντιεπαγγελματική πράξη της ελληνικής κυβέρνησης υπονομεύει την ύπαρξη των Δημοσίων Μέσων  Ενημέρωσης στην Ελλάδα και την ανεξαρτησία τους από την κυβέρνηση. 

Για αυτό το λόγο, καλούμε τον έλληνα πρωθυπουργό να αναθεωρήσει την απόφασή του, επιτρέποντας στην ΕΡΤ να ξαναεκπέμψει στην Ελλάδα και υποστηρίζουμε ολόψυχα την ανοιχτή επιστολή την οποία έστειλε ο πρόεδρος και η γενική διευθύντρια της EBU στις 11 Ιουνίου 2013».

Το κείμενο με τις υπογραφές των διευθυντικών στελεχών των ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών έχει ήδη αποσταλεί στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με το αίτημα να αφεθεί έστω ένα εκ των τηλεοπτικών καναλιών υπό τη σκέπη της ΕΡΤ να επανέλθει στον «αέρα».

Στις 11 Ιουνίου, ο κ. Φιλιπό και η κ. Ντελτάνρ είχαν αποστείλει επιστολή στον κ. Σαμαρά στην οποία σημείωναν ότι «τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και η ανεξαρτησία τους από την κυβέρνηση βρίσκονται στον πυρήνα των δημοκρατικών κοινωνιών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή