«Basta» Βενιζέλου για τη λειτουργία της κυβέρνησης

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013 14:26
UPD:16:39
FOSPHOTOS /Menelaos Myrillas
A- A A+

Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα υπευθυνότητας και αποφασιστικότητας, εκλογές δεν χρειάζονται, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν τις φοβάται, διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας σεβασμό στη θεσμική λειτουργία της κυβέρνησης.

«Όρος επιβίωσης του έθνους ο σεβασμός της δημοκρατίας»

Υπό συνθήκες κρίσης ο σεβασμός της δημοκρατίας του κοινοβουλίου, των διαδικασιών του Συντάγματος είναι όρος επιβίωσης του έθνους άρα δεν υπάρχουν περιθώρια εκπτώσεων ή ανοχών, για παρακάμψεις και καταστρατηγήσεις της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, για αυταρχικές κινήσεις και επίδειξης δύναμης»

Όπως υπογράμμισε, ο Πρωθυπουργός έχει την πρωταρχική ευθύνη να διασφαλίσει την υπόσταση, την προοπτική και τη λειτουργία της κυβέρνησης, «στην οποία του κάναμε την τιμή» να είναι επικεφαλής, αποδεχόμενοι την ευρωπαϊκή πρακτική. Όμως η πρακτική αυτή πρέπει να ισχύει για όλους στην κυβέρνηση, σημείωσε με νόημα, για να προσθέσει πως δεν είναι μία μονοκομματική κυβέρνηση όπου το ισχυρότερο κόμμα ανέχεται την παρουσία των δύο άλλων εταίρων, ούτε μια μονοκομματική κυβέρνηση της Ν.Δ. που γίνεται ανεκτή από τους άλλους δυο εταίρους, αλλά μία κανονική, ευρωπαϊκή κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ευθύνης, που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη θεσμική ισοτιμία των κομμάτων που την απαρτίζουν, ανεξαρτήτως των συσχετισμών των δυνάμεων.

«Αναγκαία» η πολιτική σταθερότητα

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διαταράξει την πολιτική σταθερότητα. Κάποιοι άλλοι το έκαναν αυτό», συνέχισε στον ίδιο τόνο ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας πως πολιτική σταθερότητα σημαίνει καθαρή προγραμματική συμφωνία και επανέλαβε το αίτημά του για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. «Χρειαζόμαστε εξειδίκευση ανά υπουργείο και ανά τομέα, με καθαρές προτεραιότητες, χωρίς εκπλήξεις, με απλούς κανόνες λειτουργίας που γίνονται σεβαστοί και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία... Μπορούμε», είπε, «να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο μίας κυβέρνησης συνεργασίας εθνικής ανάγκης», όμως αυτό δεν αντιμετωπίζεται με συγκαλύψεις, με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα, ούτε με διαδικαστικά τεχνάσματα μέσα στη Βουλή.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές»

Αναφερόμενος τέλος στα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες, επανέλάβε πως η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν τις φοβάται και στο σημείο αυτό έκανε λόγο για κομβικό και κολοσσιαίο λάθος από κάποιους που διακινούν τέτοια είδους σενάρια. «Πιέσεις, απειλές, σενάρια εκβιασμοί και μυθεύματα περί του τι ήξεραν οι αρχηγοί... Βasta! Ως εδώ! Σεβασμός στη θεσμική μας λειτουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή