Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (18/3/2003) Μέρος 4/8

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2003 22:04
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Νικηφόρος Ευάγγελος Μάτης. Είναι πολιτικώς ενάγων κ. Γεωργίου και αυτός;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι αδερφός του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αδερφός, επίσης πολιτικώς ενάγων. Χωρίς να ορκιστείτε, είστε αδερφός επίσης, μπροστά δεν ήσαστε στο συμβάν.

Ν. ΜΑΤΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συζητήσατε όμως, -όπως ρώτησε και ο κ. Γεωργίου, για να μην τον επιβαρύνουμε πάλι με την ίδια ερώτηση- με μάρτυρες αυτόπτες;

Ν. ΜΑΤΗΣ: Όχι, ήμουν στο Αγρίνιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκ των υστέρων, δεν βρήκατε κανέναν από τους μάρτυρες;

Ν. ΜΑΤΗΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρετε ποιος ήταν αυτός.

Ν. ΜΑΤΗΣ: Δεν γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός ο οποίος πυροβόλησε τον αδερφό σας, αυτό μ’ ενδιαφέρει και ποιοι ήσαν οι άλλοι που ήταν γύρω του, που όπως τους κατηγορούν υποστήριξαν αυτή την ενέργεια.

Ν. ΜΑΤΗΣ: Οι πληροφορίες όμως από τα Μέσα Ενημέρωσης, ήταν πως δύο κατευθύνθηκαν προς τον αστυνομικό, ο ένας με ψεύτικη στολή και έπεσαν πάνω του. Ο ένας απ’ αυτούς πυροβόλησε, ποιος πυροβόλησε δε γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρετε ποιος. Μάθατε ότι πυροβόλησε κάποιος, αλλά αν ήταν αυτός με τη στολή ή όχι....

Ν. ΜΑΤΗΣ: Με τη στολή δεν πρέπει να ήταν, απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερωτήσεις από της Έδρας, υπάρχει καμία; Εκ μέρους της Πολιτικής Αγωγής; Εκ μέρους της Υπεράσπισης;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε μάρτυς, σε ποιο σημείο ήταν χτυπημένος ο αδερφός σας, μπορείτε να μας πείτε;

Ν. ΜΑΤΗΣ: Ήταν στον κρόταφο και είχε περάσει στο πίσω μέρος.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σε ποια πλευρά όμως;

Ν. ΜΑΤΗΣ: Απ’ το αριστερό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παύλος Νικολαϊδης.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Παρών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς ήσαστε παρών κατά κάποιο περιστατικό που έγινε στην Εθνική Τράπεζα το 1984 στα ¶νω Πετράλωνα;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ήμουν μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσασταν πελάτης; Τί ήσαστε;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Πήγα να κάνω ανάληψη χρημάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με βιβλιάριο φυσικά εσείς, όχι με 6σφαιρο!

Πώς έγινε η ανάληψη; Στηθήκατε σε σειρά; Τί κάνατε;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ανοίγοντας η Τράπεζα, μπαίνοντας μέσα, χαιρέτησα το συγχωρεμένο τον αστυνομικό επειδή ήταν φίλος μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον μακαρίτη Χρήστο Μάτη. Τον γνωρίζατε.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Τον γνώριζα, του ευχήθηκα και χρόνια πολλά για την επόμενο μέρα και μου είπε κιόλας ότι θα έφευγε το μεσημέρι. Την ώρα που χαιρετηθήκαμε και του ευχήθηκα τα χρόνια πολλά, πήγα στο Ταμείο. Στο Ταμείο που πήγα, επειδή ήταν απασχολημένος ο Ταμίας –αυτά που σας λέω βέβαια τώρα είναι σε δευτερόλεπτα όλα- γυρνώντας προς την πόρτα έξω, βλέπω να μπαίνει ένας ψεύτικος αστυνομικός, ψεύτικος –θα μου πείτε πώς το γνώρισες- μόλις είδα ότι είχε μακρύ μαλλί και πρόσεξα ότι δεν είχε διακριτικά στους ώμους και κράταγε ένα κουτί γλυκά.

Πίσω από τον αστυνομικό αυτόν ακολουθούσαν και κάτι άλλα άτομα. Ο αστυνομικός μπαίνοντας μέσα αριστερά όπως καθόταν ο συχωρεμένος στην καρέκλα, του αφήνει τα γλυκά και του λέει «Χρήστο, χρόνια πολλά›. Σηκώνοντας το κεφάλι του και βλέποντάς τον, η κίνηση θυμάμαι που είδα, ήταν ότι πήγε να σηκώσει το αυτόματο, μάλλον αναγνώρισε βλέποντάς τον και αυτός τα ίδια, πιστεύω εγώ, με τα μαλλιά και χωρίς διακριτικά.

Εκείνη την ώρα πέφτει ο ψεύτικος αστυνομικός επάνω του, του βάζει το γόνατο στο αυτόματο, τον κρατάει, δίπλα έρχεται ο άλλος, πέφτουν και οι δύο επάνω του και έφερε κάποια αντίσταση. Εκείνη τη στιγμή φωνάζει: «Χρήστο ακίνητος, μην κινείσαι›. Απ’ ότι βέβαια μετά μεσολάβησε, του είχαν βάλει το όπλο από τη δεξιά του πλευρά....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος απ’ όλους; Αυτός που ήταν με τα πολιτικά;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Αυτό που μπόρεσα εγώ να δω –ενδιάμεσα βέβαια υπάρχει και κάποια άλλη σκηνή, γιατί αυτοί οι δύο πηγαίνοντας προς το Χρήστο, έρχεται ένας άλλος και με παίρνει γιατί ήμουν μόνος μου στο Ταμείο εκεί και μου λέει «εσύ στον τοίχο, σήκωσε τα χέρια ψηλά›. Βλέποντας όλα αυτά, είμαι στη θέση αυτή που τους βλέπω. Πηγαίνοντας στον τοίχο και έχοντας ψηλά τα χέρια, τα έβλεπα όλα.

Βλέποντας λοιπόν τον αστυνομικό –από την άλλη πλευρά όμως δεν μπόρεσα να δω αν πήραν του Χρήστου ή είχε άλλο πιστόλι αυτός, αυτό δεν μπόρεσα να το δω, αν έγινε η χρήση του πιστολιού του αστυνομικού ή είχαν άλλο που τον εκτέλεσαν, αλλά την ώρα που είδα το ζόρι γιατί είδα εγώ ότι πήγε να τους σηκώσει εκείνη τη στιγμή με το αυτόματο και μάλιστα φοβήθηκα, γιατί έβαλε τον κόσμο με τον Υποδιευθυντή στην άλλη πλευρά και η κάνη ήταν προς τα εκεί και λέω «έτσι και πέσει η ριπή εκεί, πάει, θα τους σκοτώσει όλους›. Την ώρα που γινόταν η πάλη, η πάλη αυτή η δεδομένη που σας είπα.

Από κείνη τη στιγμή και ύστερα, με την αντίσταση που έφερε ο Χρήστος Μάτης και σηκώθηκε και του φώναζαν «μην κινείσαι, κάτσε ακίνητος›, ακούστηκε ο πυροβολισμός και έγειρε και έπεσε κάτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά ποιος ακριβώς τον πυροβόλησε;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Δεν μπόρεσα να το δω αυτό, αλλά υποθέτω ότι εκεί πέρα στην αναμπουμπούλα.... τι να σας πω. Πάντως ήταν δύο άτομα τα οποία έπεσαν επάνω του και τον ακινητοποίησαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, είστε σαφής, αν δεν μπορέσατε να δείτε, τί να κάνουμε τώρα; Φαντάζομαι εκεί πέρα επικράτησε μια σύγχυση κτλ. Θα δούμε πώς αξιολογούνται όλα αυτά.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Εκ των υστέρων βέβαια, πήγε ένας από το γκισέ μέσα που πήραν τα χρήματα και την ώρα που έφυγαν, έτρεξα εγώ, άνοιξα την πόρτα, είδα τον αριθμό του αυτοκινήτου, έδωσα τα στοιχεία στην Αστυνομία που καλέσαμε και εκ των υστέρων ακούστηκε ότι υπήρχε μια μηχανή απ’ έξω, την οποία την ακούγαμε αυτή βέβαια, η οποία μαρσάριζε πιθανόν για να μην ακουστούν οι πυροβολισμοί ή οτιδήποτε άλλο, φασαρίες και τέτοια.

Κατά τη συνέχεια, λησμόνησα να σας πω ότι αφού εκτελέστηκε ο αστυνομικός, πήρε ο ψεύτικος αστυνομικός το αυτόματο του συχωρεμένου και έκανε ας το πούμε βάδην μέσα, σκοπιές τάχα και κάθισε στην πύλη, δεν άφηνε να μπουν κάτι άτομα μέσα, τα οποία ήθελαν να μπουν, τους είπε ότι έχουμε κάποια δουλειά και είχα το αυτόματο κρεμασμένο εδώ πέρα και φαινόταν ότι ήταν αυτός ο αστυνομικός της Τράπεζας για να μην κινήσει υποψίες περισσότερες προς τον κόσμο.

Ο κόσμος ήταν τρία-τέσσερα άτομα απ’ έξω, ένα εκ των οποίων ήταν και κάποιος δικός μου άνθρωπος και του έκανα νόημα, γιατί κάποια στιγμή που με κοίταξε αυτός με το πιστόλι σε διαφορετική θέση, όπως είχα τα χέρια μου έτσι, του έκανα «φύγε›. Και μάλλον πήρε είδηση ότι γινόταν κάτι και έφυγε, δεν μπήκε μέσα. Το πήρε είδηση και μόλις ξαναγύρισε σταμάτησα εγώ φοβούμενος με το πιστόλι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έκαναν τη ληστεία γενικά και έγινε -επ’ ευκαιρία της ληστείας, θα δούμε υπό ποίες συνθήκες- αυτή η ανθρωποκτονία. Μπορούμε να πούμε, ήταν μεταμφιεσμένοι; Δηλαδή εννοώ είχαν αλλάξει τα χαρακτηριστικά τους, είχαν βάλει ψεύτικα μαλλιά, ψεύτικα μουστάκια ή οτιδήποτε; Είχαν αλλάξει τα χαρακτηριστικά τους ή νομίζετε ότι ήταν έτσι;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Είναι και πολλά χρόνια τώρα....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί συνήθως βάζουν μια κουκούλα, μια μάσκα.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ο ψεύτικος αστυνομικός όπως τον είδα ήταν κανονικός. Και τα άλλα τα άτομα, αλλά δεν μπορώ να τα φέρω στο μυαλό μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα που είδατε φωτογραφίες στις εφημερίδες, δώθε-κείθε, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες στην τηλεόραση.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Είχα κάνει κάποια κατάθεση στην αρχή και είχα υποδείξει κάτι φωτογραφίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί είχατε πει;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Για τον ψεύτικο τον αστυνομικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιον; Έχετε την καλοσύνη να ρίξετε μια ματιά στους κυρίους κατηγορουμένους να μου πείτε ποιος νομίζετε ότι ήταν ο ψεύτικος αστυνομικός ή ποιοι άλλοι ήσαν;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Κοιτάξτε, το μόνο που έχω διακριτικό είναι αυτό εδώ πέρα του κυρίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του κυρίου Κουφοντίνα. Αυτόν δείχνετε.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην πούμε άλλον. Αυτόν τί τον είχατε δηλαδή; Με τη στολή;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Με τη στολή. Τα άλλα άτομα δεν μπορώ να τα φέρω, γιατί είχα κι εγώ μια ταραχή εκείνη τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Αυτόν λοιπόν. Τους άλλους δεν μπορείτε να τους ταυτοποιήσετε διότι είχατε την ταραχή σας.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή, είναι και πολλά τα χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε λέω ότι οπωσδήποτε πρέπει να θυμάται κανένας όλα και, όπως λέτε, μιλάμε για το 1984 και τώρα μιλάμε για 2003.

Τί εργασία κάνετε εσείς

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Υπάλληλος του ΟΤΕ. Μπόρεσα να συγκρατήσω λόγω της στολής, δεν ξέρω, μου έφερε μία, εκείνη τη στιγμή περισσότερο ελκύστηκα από τη στολή και είδα ότι δεν υπήρχαν διακριτικά και τέτοια και ίσως αυτό με έκανε να συγκρατήσω περισσότερο τη φυσιογνωμία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Εγώ δεν έχω τίποτε άλλο.

Ο κ. Εισαγγελεύς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτή η υπόθεση της εισόδου τους, της δολοφονίας, της ληστείας, πόσο κράτησε;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Δυο τρία λεπτά εγώ περίπου το υπολογίζω. Τρία, τέσσερα, ήταν δηλαδή πολύ γρήγορα αυτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η αστυνομία πότε ήρθε;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Καθυστέρησε η αστυνομία. Εγώ όταν μπήκα μέσα, έπαιρνε εκείνη τη στιγμή ο Υποδιευθυντής τηλέφωνο και πήρα και το τηλέφωνο εγώ από τα χέρια του Υποδιευθυντή, γιατί είχα πάρει και το νούμερο, το οποίο και το έδωσα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Καθυστέρησε, τί εννοείτε δηλαδή;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Όταν λέω καθυστέρησε, είχε μια καθυστέρηση συγκεκριμένη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δικαιολογημένη;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Δε λέω ότι ήρθε σε 5 λεπτά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί έκανε όταν ήρθε;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Όταν ήρθε η αστυνομία τί έκανε; Εγώ το μόνο που μπορώ να θυμηθώ αυτή τη στιγμή, για να είμαι ειλικρινής, ότι μπήκαν μέσα στην Τράπεζα, κοίταξαν τον κόσμο, μετά ήρθαν και απ’ έξω, δώσαμε εντολές ότι «πήγαν προς τα εκεί›....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πήγαν;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Από το στενό το οποίο έστριψαν, δεν μπορώ να θυμηθώ, δεν μπορώ να σας πω ψέματα αν πήγαν. Πάντως, ότι πήγαν προς την Τριών Ιεραρχών, πήγαν. Αλλά πού έστριψαν, δεν μπορώ να σας το πω αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Να αρχίσουμε από τους τακτικούς πρώτα.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Όταν δώσατε την κατάθεσή σας μετά το περιστατικό κοιμόσασταν καλύτερα;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Οπωσδήποτε.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Λέτε στην κατάθεσή σας ότι διακρίνατε ποιο από αυτά τα δύο άτομα που έπεσαν πάνω και γινόταν πάλη με το μακαρίτη τον φρουρό και λέτε ότι αυτός που πυροβόλησε (πιθανό να πυροβόλησε) ήταν αυτός που φορούσε πολιτικά.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Το λέω αυτό με βάση ότι εκείνη τη στιγμή ο ψεύτικος αστυνομικός είχε πιάσει το αυτόματο του Χρήστου Μάτη και όπως είχε πέσει πάνω του, δεν είχε ελεύθερο το χέρι τώρα. Γι’ αυτό λέω μετά ότι δεν μπορώ να δώσω τέλεια απάντηση σε αυτό το σημείο, διότι με απειλούσε και ο άλλος με το όπλο και σε εκείνο το σημείο είναι που έχω σταθεί και δεν μπορώ να δώσω σωστή απάντηση.

Ποιο χέρι ήταν αυτό; Και αφού πάλευε ο αστυνομικός με τον αστυνομικό, ο άλλος ήταν πολύ πιο ελεύθερος.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Μα εδώ είστε σαφής στην κατάθεσή σας.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Και σε άλλα σημεία που έχω δώσει κι έχουν γραφεί δυο λέξεις κάπως διαφορετικά.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Σας διαβάζω: «Αυτός με τη στολή ήταν στη δεξιά πλευρά του φρουρού, ενώ ταυτόχρονα ο άλλος με τα πολιτικά επίεζε κι αυτός έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο›.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ο αστυνομικός ήταν μπροστά

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Παρ’ όλα αυτά ο φρουρός αστυφύλακας άρχισε να αντιδρά επίμονα, οπότε αυτός με τα πολιτικά τον πυροβόλησε στον κρόταφο και ο αστυφύλακας έπεσε αιμόφυρτος στην καρέκλα.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ο αστυνομικός ήταν μπροστά.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Τώρα τι λέτε ύστερα από αυτό που σας υπενθύμισα στην κατάθεσή σας; Εξακολουθείτε να λέτε ότι δεν μπορείτε να βεβαιώσετε ποιος πυροβόλησε;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Κατά μεγάλο ποσοστό λέω ότι ο ψεύτικος αστυνομικός ήταν απασχολημένος περισσότερο, από τον άλλο που ήταν ελεύθερος. Γιατί αυτός μαχόταν πάνω στο αυτόματο.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Δηλαδή αυτή η πρώτη κατάθεσή σας?

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Έτσι το είχα πει και την πρώτη φορά.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Εδώ είστε σαφής. Δεν αφήνετε αμφιβολίες.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Δεν αφήνω αμφιβολίες ως προς τι; Ότι πυροβόλησε ο κ. Κουφοντίνας;

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Ότι πυροβόλησε αυτός που ήταν με πολιτική περιβολή.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Εγώ αυτό λέω σήμερα ότι έχει περισσότερες ευχέρειες αυτός που είναι από δεξιά και ήταν ελεύθερος να κάνει χρήση του όπλου. Ενώ ο κ. Κουφοντίνας πάλευε με τον αστυνομικό.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Εσείς διακρίνετε χαρακτηριστικά μόνο από τον κ. Κουφοντίνα;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ξέρετε γιατί; Γιατί είχε το πηλίκιο εδώ πέρα.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Με τη διάπλαση αυτών των δύο;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Δεν μπορώ να θυμηθώ. Ήταν λίγο πιο ψηλός ο άλλος από τον κ. Κουφοντίνα, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ αν είναι ο ένας ή ο άλλος.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: Ποιος άλλος, από αυτούς που βλέπετε από τους κατηγορουμένους;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Δεν ξέρω ποιος είναι το άλλο άτομο, δεν μπορώ από τους κατηγορούμενους να πω ότι «ήταν αυτός›, διότι όπως ήταν δίπλα και με το πηλίκιο ο κ. Κουφοντίνας, δεν μπόρεσα εγώ να γνωρίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει άλλη ερώτηση από της έδρας; Ναι κ. Εισαγγελέα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Είπατε κάτι το οποίο δεν ξέρω αν είναι έτσι, ή απλώς το υπολογίζετε. Είπατε ότι όταν μπήκε ο αστυνομικός κρατώντας ένα κουτί γλυκά με κόκκινο περιτύλιγμα, πλησίασε στον αστυνομικό και κάτι του είπε.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Μιλάμε για δυο τρία βήματα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Μπορείτε να το επαναλάβετε για να το ακούσουμε;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Είπε «Χρήστο χρόνια πολλά›.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Είστε σίγουρος ότι χρησιμοποίησε και το μικρό όνομα;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ναι – ναι. Αυτό άκουσα.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Επειδή ήταν παραμονή Χριστουγέννων θα μπορούσε να πει «Χρόνια πολλά› μόνο και θα μπορούσε όμως να πει «χρόνια πολλά Χρήστο› όπως το λέτε. Είστε απολύτως σίγουρος.

Συζητήσατε με κανέναν ή έχετε κάποια πληροφορία γι’ αυτό το κουτί τα γλυκά;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Από ό,τι ακούστηκε τότε είπαν ότι τα είχε πάρει από τον κ. Χαβατζόγλου. Εγώ δεν ήμουν να δω αν τα είχε πάρει ή όχι, ακούστηκε εκ των υστέρων. Μετά πάλι ακούστηκε ότι ο κ. Χαβατζόγλου δεν είχε ακόμη το μαγαζί εκείνη την ώρα, αλλά ήταν περαστικός απ’ έξω. Εγώ είχα ακούσει ότι τα είχαν πάρει από εκεί, επειδή το περιτύλιγμα έμοιαζε με το χαρτί του κ. Χαβατζόγλου στο κόκκινο χρώμα και ακούστηκε αυτό το πράγμα απ’ έξω.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς συζητήσατε με τον κ. Χαβατζόγλου;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Εγώ από τη συζήτηση την οποία έκανα με τον κ. Χαβατζόγλου, ο κ. Χαβατζόγλου ισχυρίζεται ότι δεν είχε ανοίξει το μαγαζί, αλλά πέρναγε εκείνη την ώρα απ’ έξω.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε να κάνω χρήση μιας έκθεσης ένορκης εξέτασης μάρτυρα 13 Σεπτεμβρίου του 2002.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του ίδιου;

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Ναι. Σημειώνω κ. Πρόεδρε: «Από συζητήσεις που είχα με τον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου Μιχάλη Χαβατζόγλου, το πρωινό της ληστείας και που βρίσκεται σε απόσταση 2 – 3 τετράγωνα πιο κάτω, έμαθα ότι το κουτί με τα γλυκά το οποίο ο ψεύτικος αστυφύλακας προσέφερε προς τον Χρήστο Μάτη, το αγόρασε λίγα λεπτά πριν από τη ληστεία, μια γυναίκα›.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Αυτό όχι όμως από τον κ. Χαβατζόγλου. Απ’ έξω ακούστηκε αυτό. Δεν το έχουν γράψει. Εγώ σας είπα ότι μίλησα με τον κ. Χαβατζόγλου και είπα ότι απ’ έξω ακούστηκε ότι αγοράστηκαν τα γλυκά με μια γυναίκα, από το κατάστημα του κ. Χαβατζόγλου.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Αυτό το άκουσα κύριε, αλλά εγώ αυτή τη στιγμή σας βάζω ένα δεδομένο για να μου δώσετε διευκρινίσεις. Καταθέτοντας στον Εφέτη Ανακριτή, είπατε ότι εσείς συζητήσατε με τον κ. Χαβατζόγλου, ο οποίος σας πληροφόρησε ότι το κουτί αγοράστηκε από μια γυναίκα πριν από λίγο.

Σήμερα αυτό μας το αλλάζετε και λέτε ότι «δεν έγινε έτσι, αλλά εγώ άκουσα συζητήσεις›.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Δεν είναι έτσι. Δεν έχει γράψει ο κ. Ανακριτής μέσα ότι εγώ μίλησα με άλλα άτομα απ’ έξω τα οποία ακούστηκε. Μίλησα και είπαν, γιατί εγώ δεν είδα αν αγόρασε τα γλυκά από εκεί. Ακούστηκε απ’ έξω.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Προφανώς.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Αφού ακούστηκε λοιπόν, πιάνω και τον κ. Χαβατζόγλου και μίλησα. «Πήρε τα γλυκά από εσένα;› και μου λέει ο κ. Χαβατζόγλου «εγώ ακόμη δεν είχα ανοίξει αλλά περνούσα και είδα όλη αυτή τη διαδικασία›, την οποία θα σας την πει μετά ο κ. Χαβατζόγλου. Όμως εκεί δεν έχει γράψει ο κ. Ανακριτής ότι εγώ μίλησα με άτομα απ’ έξω τα οποία είπαν.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ σας λέω λέξη προς λέξη τι έχει γραφτεί.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Εντάξει. ¶μα τα έχουν γράψει αλλιώς, εγώ τι να πω!

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Εσείς ελπίζω ότι το διαβάσατε και το υπογράψατε.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Εγώ ορκίζομαι να σας πω και πάλι ό,τι θέλετε, αλλά σας λέω όχι ότι ο κ. Χαβατζόγλου μου είπε αυτά τα οποία μου λέτε εσείς εδώ πέρα, ότι μίλησα εγώ με τον κόσμο που ακούστηκε απ’ έξω ότι τα γλυκά τα πήρε από τον κ. Χαβατζόγλου και πήγα και τον ρώτησα. «Ήρθε και πήρε;› «όχι γιατί εγώ ακόμη δεν είχα ανοίξει›. Δεν τα έχουν γράψει όμως μέσα. Καταλάβατε;

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς κ. Μάρτυς δεν θέλω τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλη ερώτηση από την έδρα;

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Θέλω να επαναλάβω το εξής: είστε σίγουρος ότι ο κ. Κουφοντίνας φορούσε τη στολή του αστυνομικού;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Μάλιστα. 100%.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε πως βγάζει το δικαστήριό σας το συμπέρασμα για το εάν ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί συμπέρασμα; Εδώ απλώς για την ανακάλυψη της αληθείς κάνουμε ερωτήσεις, τίποτε άλλο.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έχει παραδεχτεί όλες τις δολοφονίες που έγιναν κα συνάδελφε!

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τι λέτε κ. Γεωργίου;

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και τις ποινικές ευθύνες για όλες τις εγκληματικές ενέργειες της 17Ν. Δεν είπε πλην Μάτη. Δεν είπε «τους έφαγα όλους εκτός από τον Μάτη›!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γεωργίου μην εκνευρίζεστε, σας παρακαλώ πολύ. Τα δικά σας συμπεράσματα μην τα φέρετε εδώ πέρα. Εμείς ψάχνουμε. Αποδεικτική διαδικασία, σημαίνει έρευνα. Δεν σημαίνει τίποτε άλλο, ούτε βεβαιότητα, ούτε απόρριψη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, η απαράδεκτη συμπεριφορά του συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής και θα τον παρακαλέσω να ανακαλέσει.

ΣΤ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν έχω ανακαλέσει ποτέ στη ζωή μου και δεν θα ανακαλέσω για χάρη σας!

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σε κανένα σημείο της δικογραφίας δεν υπάρχει τέτοιου είδους δήλωση, την οποία επικαλείται. Εάν υπάρχει, να την προσκομίσει να την επικαλεστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνουμε τώρα; Ακόμα είναι εκκρεμή αυτά.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν είναι υλικό της δικογραφίας για την παρούσα υπόθεση; Για την παρούσα υπόθεση μιλάω. Δεν μιλάω για άλλη υπόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα, τι να σας πω!

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σε αυτή την υπόθεση οι συνκατηγορούμενοι λένε ότι ο κ. Κουφοντίνας φόραγε τη στολή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν δεν καταλάβατε την απόφαση που έβγαλε το δικαστήριο, τι να πω κι εγώ. Φαντάζομαι ότι όλοι την αντιληφθήκατε. Είπα ότι προς το παρόν, δεν θα κάνουμε χρήση, όταν θα φτάσει η ώρα να αναγνώσουμε τις απολογίες και θα διερευνηθεί το θέμα, τις συνθήκες που λένε οι κατηγορούμενοι, εάν έγιναν έτσι, δεν είναι σώμα της δικογραφίας. Δηλαδή θα γίνει σώμα της κυρίας διαδικασίας.

Αυτή τη στιγμή -ας αφήσουμε όλα τα άλλα- εξετάζουμε ένα μάρτυρα. Γιατί καθόμαστε και, βλέπετε πως χρονοτριβούμε χωρίς λόγο; Εδώ εξετάζουμε το μάρτυρα. Ο μάρτυρας ξέρει ή δεν ξέρει. Ήταν ο κ. Κουφοντίνας ή δεν ήταν. Είναι ευθύτατο το ερώτημα.

Έπειτα θέλω να ξέρετε ότι ο τρόπος υποβολής των ερωτήσεων δεν είναι ούτε λόγος εξαιρέσεως. Δεύτερον, ότι ο Πρόεδρος μπορεί απ’ τον καθένα να απαγορεύει ερωτήσεις εκτός από τους δικαστές οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν ψήφο. Τι να κάνουμε; Ρώτησε κάτι ο κ. συνάδελφος, δεν θα του κάνουμε λογοκρισία, δεν έχουμε δικαίωμα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε το πρόβλημα δεν είναι σε αυτό που ρώτησε.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Να ζητήσει τον λόγο στο τέλος και να κάνει ερωτήσεις και να πει ό,τι θέλει. Δεν διέκοψα κανέναν ποτέ μου και δεν επιτρέπω να διακόπτομαι. Γι’ αυτό σας διακόπτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λήξαν το επεισόδιο.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε γίνεται αναφορά σε στοιχεία που δεν υπάρχουν. Έχω κάθε λόγο να παρεμβαίνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Κούρτοβικ τελειώσαμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να σας ζητήσω να επιβάλλετε τη δέουσα ευπρέπεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλίμονο! Η ευπρέπεια υπάρχει από όλους σας. Παρακαλώ μην λέτε τέτοια πράγματα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή δικάζουμε σοβαρότατα αδικήματα και οπωσδήποτε φορτίζεται το κλίμα. Να ξέρετε όμως ότι η ψυχή του δικαστή, πρέπει να είναι τελείως ελεύθερη, έξω από κάθε φόρτιση, για να πει απροσωπόλυτα τι προκύπτει από τη διαδικασία. Μα δεν πρέπει να φορτιζόμαστε όμως.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είπε κατά λέξη: «ο ίδιος, ομολόγησε›.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ομολόγησε όλα τα εγκλήματα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Εκτός μικροφώνου)

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είπε ότι «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για όλες τις πράξεις της 17Ν και τις ποινικές συνέπειες που ενέχονται σαν συνέπειες της πολιτικής ευθύνης›. Αυτό τι σημαίνει;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχω επανειλημμένα πει κύριοι συνάδελφοι της Πολιτικής Αγωγής ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα αναγκαστώ να διακόψω τη συνεδρίαση. Αν συνεχίσετε μια κουβέντα ακόμη, θα αναγκαστώ για εκτόνωση. Γιατί και οι κατηγορούμενοι θα λένε «Τι κάνουμε εδώ πέρα; Αντιδικούν μεταξύ τους οι συνήγοροι;›. Δεν είναι σωστό.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι αντιδικούμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πρέπει να αντιδικείτε. Μόνο αν έχετε επιχειρήματα να τα εκθέτετε. Αν θέλετε διερευνητικές ερωτήσεις, την αξιοπιστία του μάρτυρα, στο τι θυμάται, στο τι δεν θυμάται, αυτό είναι επιτρεπτό. Αλλά μεταξύ σας τώρα... Δεν είπαμε ότι πρέπει συνέχεια να ανεβαίνει το κύρος της ελληνικής δικαιοσύνης και κυρίως με τις συμπεριφορές; Δεν επιτρέπεται, εδώ πέρα δικάζουμε ένα πολύ σοβαρό αδίκημα. Πλειάδα αδικημάτων, αλλά τούτο το συγκεκριμένο που μιλάμε είναι πάρα πολύ σοβαρό. Δεν επιτρέπονται φορτίσεις ούτε αφορισμοί, θα δούμε στο τέλος, θα έρθει η ώρα της απολογίας και θα μας πει «αυτά τα δέχομαι, αυτά δεν τα δέχομαι, ή δεν δέχομαι τίποτα›. Δικαίωμά του δεν είναι;

Εγώ δεν θέλω τίποτε άλλο, εάν ο κ. Γεωργίου δεν τελείωσε, θα συνεχίσει τις ερωτήσεις του. Αλλά παρακαλώ, άνευ παρεμβολών.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής κ. μάρτυς: Βέβαια, εις προέκταση των ερωτήσεων του εκ δεξιών κ. συνέδρου, διότι ήσαστε σαφέστατος στην κατάθεσή σας τότε, που δόθηκε την ίδια ημέρα με το συμβάν. Οι επιφυλάξεις σας είναι σημερινές και δεν θέλω να πω σε τί μπορεί να οφείλονται.

Αυτό που σας ρωτώ εγώ είναι το εξής: Αυτό με τη στολή λέτε, ήταν στη δεξιά πλευρά του φρουρού. Πληροφορηθήκατε, είδατε αυτόν με τη στολή, να κάνει καμία κίνηση –γιατί έχουμε ένα δεδομένο, ο Μάτης είναι πυροβολημένος από αριστερά- προς την άλλη πλευρά της κεφαλής του Μάτη προκειμένου να τον πυροβολήσει;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Αυτό που θυμάμαι είναι ότι έχει πέσει επάνω του.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είχε ελεύθερα χέρια κύριε;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Όχι.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν είχε ελεύθερα χέρια.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Δεν είχε.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όταν έπεσε ο πυροβολισμός, είχε σηκωθεί, είχε αφήσει τον Μάτη να είναι πεσμένος επάνω;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Όχι, ήταν κρατημένος επάνω. Βέβαια κρατούσε το αυτόματο το οποίο επιχειρούσε ο συχωρεμένος να κάνει χρήση και δεν μπορούσε να την κάνει.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Εν συνεχεία, ο ψευτο-αστυφύλακας τί έκανε; Πού πήγε;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ:Πήρε το αυτόματο, το έβαλε στον ώμο και πήγε στην πύλη κατευθείαν, στην πόρτα της Τράπεζας και πηγαινοερχόταν και δεν άφηνε κανέναν να μπει μέσα, ότι υπάρχει κάποιο συμβάν το οποίο βέβαια δεν έλεγε, δεν άφηνε να μπουν μέσα οι πελάτες.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έκανε τον σκοπό-αστυφύλακα.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Πήρε τη θέση του συχωρεμένου.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Για πείτε μου, όταν λέτε ότι αυτός με τα πολιτικά πήρε τα κλειδιά από τον Ταμία, για ποιον με τα πολιτικιά λέτε; Γι αυτόν που συνεπλάκη με τον Μάτη;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Τα πολιτικά;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Λέτε: «Αυτός που πυροβόλησε τον αστυνομικό, έβγαλε και φόρεσε γάντια›, φόρεσε-δε φόρεσε δεν είναι σημαντικό «και με την απειλή περιστρόφου, ζήτησε τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου από τον Ταμία, ενώ αυτός με τη στολή, έχοντας το αυτόματο στα χέρια του....›. Πήρε λοιπόν αυτός με τα πολιτικά τα κλειδιά από τον Ταμία, πήγε στο χρηματοκιβώτιο κτλ.

Αυτός με τα πολιτικά που συνεπλάκη με τον Μάτη ήταν αυτός που πήγε στον Ταμία και πήρε τα κλειδιά; Αυτό φαίνεται εδώ.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Δεν μπορώ να το θυμηθώ αυτή τη στιγμή.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Να σας δείξω την κατάθεσή σας μήπως το θυμηθείτε.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Δεν μπορώ να το θυμηθώ αν είναι αυτός ή ο άλλος που έκανε.....

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δείτε εδώ τί λέτε. «Αυτός που πυροβόλησε τον αστυνομικό, έβγαλε και φόρεσε τα γάντια....›

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Μα δεν ήξερα ποιος πυροβόλησε τον αστυνομικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν επιτρέπεται να δείχνουμε την κατάθεση του μάρτυρος, αν θέλετε όμως προς κατάληξη αντιφάσεων να ζητήσετε από το Δικαστήριο, εμείς, το Δικαστήριο πρέπει να το αναγνώσουμε. Πείτε μας ποιο σημείο θέλετε να αναγνώσουμε για να είμαστε και δικονομικώς εντάξει. Αν αρχίσουμε έτσι, θα γίνει κλεφτοπόλεμος μεταξύ σας μετά.

Του λέει εκεί λοιπόν σ’ αυτό το σημείο –να το διαβάσω;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτός που πυροβόλησε τον αστυνομικό λέτε, φόρεσε τα γάντια....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγιγνώσκεται από τη 2η σελίδα της προανακριτικής κατάθεσης του κ. Νικολαϊδη, 24/12/84, το εξής απόσπασμα, που ζητά κατά αίτημα και μη αντιλέγοντος κανενός ότι: «Αυτός που απειλούσε εμένα, απειλούσε και τον δεύτερο Ταμία που ήταν μέσα στο γκισέ του. Αυτός που πυροβόλησε τον αστυνομικό, έβγαλε και φόρεσε τα γάντια του και με την απειλή περιστρόφου, ζήτησε τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου. Ενώ αυτός με τη στολή, έχοντας το αυτόματο στα χέρια του, επιτηρούσε την πόρτα στο χώρο της Τραπέζης›.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Έτσι όπως το διαβάζετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με λίγα λόγια δηλαδή, αν κανένας –να μην το ερμηνεύσει ούτε με τελολογικά κτλ. όπως κάναμε τις άλλες μέρες, λέξη με λέξη, αυτός δηλαδή που πυροβόλησε, ήταν ποιος; Τί συμπέρασμα βγάζετε;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Βγάζω το συμπέρασμα, σας είπα και στην αρχή, ότι επειδή ο ψεύτικος αστυνομικός είχε βουτήξει το αυτόματο, αυτό σας λέω....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αποκλείεται εκείνη την ώρα να πυροβολήσει....

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ένα συμπέρασμα τέτοιο, δική μου σκέψη...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μας λέτε λοιπόν ότι ο αστυνομικός ήταν ο κ. Κουφοντίνας.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Μοιάζει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μοιάζει και άρα, αν είναι αυτός που μοιάζει, δεν είναι αυτός που πυροβόλησε. Αυτό μας λέτε.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Αυτό σας λέω. Αυτό λέω ξεκάθαρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να καταλάβουμε κι εμείς ποια είναι η θέση σας. Συνεχίστε κ. Γεωργίου.

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είπατε προηγουμένως όταν σας ερώτησε ο κ. Πρόεδρος νομίζω, για τις διαστάσεις τις σωματικές αυτών που έπεσαν πάνω στον αστυνομικό. Είπατε τι; Ποιος ήταν πιο εύσωμος, ο αστυνομικός ή αυτός με τα πολιτικά;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Με τα πολιτικά.

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εδώ έχετε πει αυτός με τη στολή ύψος 1,75 με 1,80 περίπου, λεπτός πολύ, μελαχρινός. Ο δεύτερος ήταν περίπου 1,70 ύψος, καστανός λιγάκι, αυτός με τα πολιτικά. Επομένως ποιος ήταν μεγαλύτερης σωματικής διάπλασης, ο αστυνομικός ή αυτός με τα πολιτικά; Εγώ δεν μένω στο ύψος, γιατί μπορεί πολλοί να βλέπανε και ύψος και μάκρος κλπ.

Μένω όμως σε μία σύγκριση δύο σωματικών διαπλάσεων. Και ερωτώ, με τα στοιχεία που δίνετε εδώ, ότι ο αστυνομικός, ο ψευτοαστυνομικός ήταν 1,75 με 1,80 και ο άλλος 1,70 με τα πολιτικά, ποιος ήταν πιο;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Εκείνη τι στιγμή που ήταν σκυμμένος ο ψεύτικος αστυνομικός, φαινόταν ο άλλος που ήταν όρθιος. Ο άλλος πάλευε με τον αστυνομικό. Ο άλλος φαινόταν πιο ψηλός τον έβλεπα.

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ίσα-ίσα λέτε ο άλλος ήταν πιο κοντός.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Σας το λέω μετά όμως που χωριστήκανε, το ύψος δεν τους έβαλα εγώ να τους μετρήσω. Περίπου είπα. Τώρα με το πηλίκιο αν φαινόταν λίγο πιο ψηλός.

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θέλετε να μας πείτε ότι βγάλατε ψηλότερο το σκυμμένο απ’ αυτόν που ήταν όρθιος.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Εκείνη τη στιγμή σας λέω φαινόταν ο σκυμμένος ήταν ο αστυνομικός, ο άλλος φαινόταν πιο ψηλός. Αφού ήταν σκυμμένος ο άλλος, γι’ αυτό?

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το αντίθετο έχετε πει, αυτό σας λέω. Το αντίθετο έχετε πει, ότι πιο ψηλός ήταν ο αστυνομικός από τον άλλο.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Σας λέω μετά όμως, σας λέω και πάλι, εκείνη τη στιγμή?

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε, την κατάθεση την δώσατε πριν δείτε το μετά; Πότε την δώσατε την κατάθεση;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Εγώ έχω αναφέρει ότι τη στιγμή που είναι σκυμμένος ο πάνω στον αστυνομικό, ο άλλος φαίνεται και περισσεύει απ’ τον αστυνομικό.

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό που λέτε επί λέξει για να υποβοηθήσουμε τη μνήμη σας είναι «αυτός με τη στολή ύψος 1,75 έως 1,80 περίπου, λεπτός πολύ, μελαχρινός, αδύνατος στο πρόσωπο, με μακριά μαλλιά ίσα σαν πράσα, η ηλικία του γύρω στα 30. Ο δεύτερος που ήταν μ’ αυτόν με την στολή, ήταν περίπου 1,70 ύψος, καστανός, με μουστάκι› κλπ κλπ. Το αντίθετο λέτε.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Γιατί λέω το αντίθετο;

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το αντίθετο λέτε απ’ αυτά που μας λέτε. Το αντίθετο έχετε πει εδώ.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Σε τι έχω πει το αντίθετο, δεν το κατάλαβα. Πέστε μου κ. Γεωργίου σε τι έχω πει το αντίθετο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Γεωργίου μετά από 20 χρόνια τώρα κανένας?

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: ¶ρα είναι πιο πειστικό αυτό που είχε πει τότε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που να ξέρουμε; Αυτό θα το εκτιμήσει το Δικαστήριο και θα το προτείνετε εσείς βέβαια.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Εγώ σας λέω και πάλι, εκείνη τη στιγμή της φάσεως, εάν μετά κάνουμε μία σύγκριση, με το πηλίκιο φαίνεται πιο ψηλό, όταν σηκώθηκε και πήρε το όπλο φαινόταν πιο ψηλά ο ψεύτικος αστυνομικός. Εκείνη τη στιγμή της φάσεως όμως, που ήταν σκυμμένος ο αστυνομικός, φαινόταν ο άλλος ότι ήταν και έτσι είχα καταθέσει. Τώρα τι έχουν γράψει μέσα, τι να σας πω. Εγώ βλέπω πολλές αλλαγές.

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ελπίζω στους άλλους μάρτυρες να έχουν γράψει αυτά που έχουν καταθέσει. Δεν θα βγάλουμε άκρη.

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Και στις σημερινές που έκανα καταθέσεις πάλι έχουν αλλάξει τα πράγματα. Εγώ δει αλλαγμένα πράγματα μέσα. Τι να πω.

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Καλά κ.Νικολαϊδη, μην λέμε τέτοια πράγματα, γιατί μία είναι και ανακριτική κιόλας. Εγώ σας ρωτώ, στην ανάκριση όταν είπατε, ότι αυτός που φορούσε την ψεύτικη στολή του αστυνομικού ήταν ο κατηγορούμενος Κουφοντίνας, μπορείτε να πείτε πως κάνατε την αναγνώριση;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Είπα ότι μοιάζει, έτσι;.

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ότι μοιάζει. Τι είδατε κύριε; Δεν ήταν ο Κουφοντίνας στον κ. Ανακριτή όταν είσαστε εσείς. Τι σας έδειξε και κάνατε την αναγνώριση;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Κάτι καινούργιες φωτογραφίες.

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Απ’ τις καινούργιες φωτογραφίες τον γνωρίσατε;

Π. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Είπα εγώ ότι το 50%, είπα στον κ. Ανακριτή, αν βάλω εδώ πέρα?

ΣΤ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε εγώ δεν μπαίνω στα ποσοστά. Τι σας έδειξε ο κ. Ανακριτής ρωτάω.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή