«Γρίφος» για την ΕΛ.ΑΣ. η αναφορά στη «Σέχτα Επαναστατών»

Πολλαπλά τα ερωτήματα που προκύπτουν από την προκήρυξη για την επίθεση στη Δάφνη
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 13:52
UPD:13:54
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Έκρηξη βόμβας, που ήταν τοποθετημένη κάτω από σταθμευμένο Ι.Χ. στη διασταύρωση των οδών Διομήδους 3 και Αγίας Βαρβάρας, στη Δάφνη, σημειώθηκε στις 4.40 τα ξημερώματα,Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

A- A A+

Πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η αναφορά που γίνεται στην προκήρυξη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» με  την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στο Ι.Χ. της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού στην Δάφνη, της αδρανούς από το 2010 ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης «Σεχτα Επαναστατών».

«Καλούμαστε να ξεδιαλύνουμε με πολύ προσοχή την προκήρυξη η οποία μιλά για "φοίνικα" και "αναγέννηση"», ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.. Η πρώτη εκτίμηση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι τα περιφερειακά ασύλληπτα μέλη των οργανώσεων Σέχτα Επαναστατών, Συνομωσία Πυρήνων της φωτιάς και Επαναστατικός αγώνας, κάνουν προσπάθειες να οργανώσουν μια νέα ισχυρή ομάδα με μικρή τεχνογνωσία γύρω από τα εκρηκτικά και αυτό έχει φανεί από τις τελευταίες επιθέσεις.

«Η προσπάθειά τους να οικειοποιηθούν τα ονόματα των τρομοκρατικών οργανώσεων που έδρασαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και απασχόλησαν την αστυνομία, δείχνει ότι τα μέλη αυτά προσπαθούν να ενωθούν, αλλά συγχρόνως και να εντυπωσιάσουν με την «βαρύτητα» των οργανώσεων που ο εκτελεστικός τους βραχίονας βρίσκεται έγκλειστος σε σωφρονιστικά καταστήματα. Πάντως εμείς οφείλουμε -ως αστυνομία- να ελέγξουμε όλες τις παραμέτρους, ακόμη και αυτή της ενεργοποίησης μελών της Σέχτας, η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη από τη στιγμή που έχει πατήσει την σκανδάλη κατά αθώων ανθρώπων», πρόσθεσε.

Ποια είναι η Σέχτα Επαναστατών και γιατί προκαλεί πονοκέφαλο στην ΕΛ.ΑΣ.

Η οργάνωση πρωτοεμφανίστηκε τα ξημερώματα 3ης Φεβρουαρίου 2009 όταν μελη της επιτέθηκαν με ημιαυτόματα οπλα τύπου scorpion 7.65 mm και χειροβομβίδα η οποία δεν εξερράγη κατά του Α.Τ. Κορυδαλλού.

Από τις σφαίρες προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο κτήριο του Α.Τ. ενώ ο 21 ετων φύλακας του Τμήματος σώθηκε από θαύμα. Η προκήρυξη που άφησαν τα μέλη της οργάνωσης σε μορφή CD στον τάφο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου περιείχε άμεσες απειλές για τη ζωή των αστυνομικών: «Είναι τυχεροί που δεν έσκασε η χειροβομβίδα που ρίξαμε κατά πάνω τους», «Η ζωή κάθε μπάτσου κοστίζει όσο μια σφαίρα».

Το δεύτερo χτύπημα της ένοπλης οργάνωσης Σέχτα, ήρθε στις 17 Φεβρουαρίου 2009 στις 7:15 το βράδυ κατά του τηλεοπτικού σταθμού «Alter». Οι τρομοκράτες γάζωσαν κυριολεκτικά τα αυτοκίνητα του σταθμού που βρίσκονταν παρκαρισμένα απο έξω, ενώ πέταξαν και αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που δεν εξερράγη. Στην προκυρηξη που άφησαν στην οδό Νιόβης 4, στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου το 1998 είχε τραυματιστεί θανάσιμα η Αμαλία Γκινάκη κατά την διάρκεια ομηρίας της από τον Σορίν Ματέι, υπήρχαν απειλές κατα δημοσιογράφων:

«Χτυπώντας το συγκεκριμένο κανάλι στέλνουμε ένα τελεσίγραφο σε όλους τους δημοσιογράφους. Ο καιρός που ήσασταν στο απυροβόλητο τελείωσε. Δεν αναφερόμαστε στους τεχνικούς του καναλιού. Όχι γιατί τους συμπαθούμε, αλλά αφού είναι τόσο ελεεινοί και τιποτένιοι που για λίγα φράγκα ξεπουλάνε τη συνείδηση τους και γίνονται τα τσιράκια των αρχιρουφιάνων, προτιμάμε να τους χρησιμοποιούμε σαν σάκους του μποξ σε καμιά πορεία. Δεν θα συνέβαινε βέβαια το ίδιο αν αντικρίζαμε κάποιο γνωστό δημοσιογράφο. Να είναι σίγουροι πως μια από τις σφαίρες μας θα έβρισκε το κεφάλι του. Ας το γνωρίζουν πια οι εντολοδόχοι του συστήματος, ότι καμία πρόφαση δεν τους εξασφαλίζει την ασφάλεια τους. Ας μάθουν οι γυμνοσάλιαγκες της μηντιακής δημοσιογραφίας ότι εκτός από τα σάλια που αφήνουν πίσω τους για να κολακεύουν τους καθεστωτικούς προϊσταμένους τους και τα συμφέροντα των χορηγών τους, σύντομα θ΄αφήσουν κι αίμα».

Τρίτο χτύπημα και «φαρμακερό» καθώς βάφτηκε με αίμα,  τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου 2009 στα Άνω Πατήσια. Από τις σφαίρες της οργάνωσης πέφτει νεκρός ο 41άχρονος υπαρχιφύλακας Αντώνης-Νεκτάριος Σάββας.

Ο άτυχος υπαρχιφύλακας φρουρούσε γυναίκα η οποία ήταν μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση της επαναστατικής οργάνωσης ΕΛΑ. Δέχθηκε εν ψυχρώ 24 σφαίρες από οπλα των 9 χιλιοστών την ώρα που βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του. Η προκήρυξη που εστάλη σε μορφή  CD στην εφημερίδα «Τα Νέα» έγραφε χαρακτηριστικά: «Η ιστορία πλέον του αντάρτικου πόλης θα μιλάει για την σημασία της κάθε στιγμής. Μια τέτοια στιγμή πολέμου ήταν στις 17 Ιουνίου στις 6.24 το πρωί όταν ένας ένοπλος σχηματισμός του εκτελεστικού μας βραχίονα πλησίασε τ αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και εκτελέσαμε με 24 σφαίρες τον μπάτσο που φρουρούσε το σπίτι της ψευδό-μάρτυρος Σοφίας Κυριακίδου. Προσεγγίσαμε λοιπόν τo στόχο και αφού ελέγξαμε περιμετρικά τον χώρο της επίθεσης εκτελέσαμε το σχέδιο της οργάνωσης μας κι αποχωρήσαμε με επιτυχία».

Τελευταίο χτύπημα και ίσως με τα περισσότερα ερωτηματικά για την ΕΛ.ΑΣ. η εν ψυχρώ δολοφονία με 16 σφαίρες, του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια τα ξημερώματα της 19 Ιουλίου 2010 στην είσοδο της πολυκατοικίας που διέμενε στην Ηλιούπολη. Μια δολοφονία που θύμιζε περισσότερο με εκτέλεση συμβολαίου θανάτου, σύμφωνα με τους άντρες της αντιτρομοκρατικής που κλήθηκαν να λύσουν τον γρίφο της δολοφονίας του 37άχρονου δημοσιογράφου.

Στην προκυρηξη οι τρομοκράτες χρησιμοποιούσαν βαρείς χαρακτηρισμούς για δημοσιογράφους και εκδότες: «Ο δημοσιογραφικός κόσμος είναι ένας κουβάς γεμάτος σκατά που με την κίνηση μας απλώς τον ελαφρύναμε».

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που σε προκήρυξη της Σέχτας υπάρχουν απειλές κατά υπευθύνων φυλακών, διευθυντών, εισαγγελέων, σωφρονιστικών υπαλλήλων και κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται στις φυλακές: «Σας προειδοποιούμε πως αν δεν αλλάξετε άμεσα τη στάση σας και δεν σταματήσετε να ταλαιπωρείτε βασανισμένους φυλακισμένους ανθρώπους, θα μπείτε σε λίστα προτεραιότητας ώστε να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι. Ιδιαίτερα για κάποιους από εσάς γνωρίζουμε μέχρι και τι ώρα παίρνετε τα χάπια σας. Κόψτε τους τσαμπουκάδες που κάνετε με την απαγόρευση αδειών και τα κομμένα επισκεπτήρια, να σέβεστε τους φυλακισμένους και να μην παραβιάζετε τα δικαιώματα τους γιατί σε διαφορετική περίπτωση και σε ανυποψίαστο χρόνο θα δεχθείτε επίσκεψη των  μαχητών της Σέχτας Επαναστατών με οριστική μεταγωγή στον άλλο κόσμο».

Παραδόξως και ενώ ολοι περίμεναν νέα αιματηρά χτυπήματα από την Σέχτα Επαναστατών η οργάνωση εξαφανίζεται. Ακολουθεί ένα μπαράζ συλλήψεων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, κανένα όμως μέλος της Σέχτας. Ασύλληπτοι εξακολουθούν να παραμένουν οι δολοφόνοι του υπαρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα και του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί τα όπλα «ταυτότητες» της οργάνωσης.

Παράλληλα, ενώ στην αντιτρομοκρατική τα τελευταία χρόνια επικρατούσε η αντίληψη ότι ο αρχικός κοινός πυρήνας που αποτελούσαν η Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς και η Σέχτα Επαναστατών διασπάστηκε  για λόγους που είχαν να κάνουν τόσο με την δομή των δύο οργανώσεων όσο και το ιδεολογικό και εκτελεστικό υπόβαθρο στο οποίο κινούνταν, ξαφνικά εμφανίζονται από κοινού στη προκήρυξη για την έκρηξη στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των Φυλακών στη Δάφνη καλώντας σε νέο αντάρτικο πόλης.

Εξτρεμιστές των εξτρεμιστών; Οπαδοί του Ρώσου μηδενιστή Σεργκέι Νετσάγιεφ; Οργάνωση αμιγώς μηδενιστική; Ριζοσπαστικοποιημένοι ποινικοί τα μέλη της; Επαγγελματίες δολοφόνοι; Αυτά ειναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία έχει κληθεί να δώσει απαντήσεις η Αντιτρομοκρατική απο το 2009 που έκανε την παρθενική της εμφάνιση η Σέχτα Επαναστατών.

Ωστόσο, η εκτίμηση ότι τα όρια ανάμεσα στους κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου και τους τρομοκράτες έχουν διαρραγεί έχει διατυπωθεί πολλές φορές από ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. αλλα και τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μάκης Συνοδινός

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή