Ιταλία: Αυξήθηκε η αποχή στις δημοτικές εκλογές

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 09:14
UPD:09:53
EPA/GUIDO MONTANI

Ο κεντροδεξιός υποψήφιος για τη δημαρχία της ιταλικής πρωτεύουσας Τζάννι Αλεμάννο, ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα σε ένα εκλογικό κέντρο στη Ρώμη. Συνεργάτες του υποψήφιου της κεντροαριστεράς Ινιάτσιο Μαρίνο, καταγγέλλουν ότι, όπως ανέφεραν αρκετοί ψηφοφόροι, συνεχίζεται η διαφημιστική εκστρατεία υπέρ του κεντροδεξιού υποψήφιου Τζάννι Αλεμάννο, παρά το ότι ο νόμος επιβάλλει την διακοπή κάθε σχετικής δραστηριότητας, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

A- A A+

Σημαντική αύξηση της αποχής καταγράφεται -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία- στον δεύτερο γύρο των ιταλικών δημοτικών εκλογών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι τις 10 το βράδυ της Κυριακής, είχε ψηφίσει το 33,87% των εκλογέων. Πριν από 15 ημέρες, την ίδια ώρα, είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα το 42,38% του εκλογικού σώματος.

Σε ό,τι αφορά την κύρια αναμέτρηση για τη δημαρχία της ιταλικής πρωτεύουσας, το ποσοστό συμμετοχής, μέχρι τις 10 το βράδυ, δεν ξεπέρασε το 32,30%, ενώ στον πρώτο γύρο ήταν 37,69%.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ιταλία: Αδιαφορία πολιτών για τις δημοτικές εκλογές

Η αποχή αναδεικνύεται η μεγάλη νικήτρια των τοπικών εκλογών στην Ιταλία και στον δεύτερο γύρο. Η συμμετοχή στην δεύτερη και τελευταία ημέρα προσέλευσης στις κάλπες, απλά βελτιώνει, ελάχιστα, την εικόνα χαμηλής συμμετοχής, που παρατηρήθηκε ήδη από την Κυριακή. Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι εκτιμήσεις των ιταλικών αρχών έκαναν λόγο για ποσοστό, που κυμαίνεται πέριξ του 40%. Στο δήμο της Ρώμης, δίνεται η μεγάλη μάχη μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς. Ο νυν δήμαρχος, εκλεκτός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Τζιάνι Αλεμάνο δεν έχει να παλέψει μόνο με τον αντίπαλό του αλλά και την μικρή συμμετοχή, που μετά βίας θα ξεπεράσει το 30%. 

Συνεργάτες του υποψήφιου της κεντροαριστεράς για την δημαρχία της Ρώμης, Ινιάτσιο Μαρίνο, καταγγέλλουν ότι, όπως ανέφεραν αρκετοί ψηφοφόροι, συνεχίζεται η διαφημιστική εκστρατεία υπέρ του κεντροδεξιού υποψήφιου Τζάννι Αλεμάννο, παρά το ότι ο νόμος επιβάλλει την διακοπή κάθε σχετικής δραστηριότητας, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

«Δεν μας προκύπτει καμία απολύτως παραβίαση του νόμου», απάντησε το «στρατηγείο» του Αλεμάννο.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο, ο Ινιάτσιο Μαρίνο είχε λάβει το 42,7% των ψήφων και ο Τζάννι Αλεμάννο το 30,4%.

Οι κάλπες άνοιξαν πάλι στις επτά το πρωί, ώρα Ιταλίας, και θα κλείσουν οριστικά στις 15.00 (16.00 ώρα Ελλάδος).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή