Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (19/3/2003) Μέρος 2/9

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 23:02
UPD:20/03/2003 00:56
A- A A+

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο σας παρακαλώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τελειώσει πρώτα κα Σωτηροπούλου, φυσικά και αν σας αφορά προσωπικά κάτι.....

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Οι τηλεοράσεις θα λέτε κ. Πρόεδρε κάνουν δίκη. Πριν τα πούμε εδώ, τα λένε στις τηλεοράσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν τις ακούω τις δίκες. Και θα συμβούλευα να ακούμε εδώ πέρα τί λέγεται στο Δικαστήριο, διότι για τον καθέναν εδώ ισχύει ό,τι λεχθεί. Οι τηλεοράσεις, ας αφήσουμε τους δημοσιογράφους να κάνουν και αυτοί τη δουλειά τους όπως θέλουν. Δεν τους κρίνουμε αυτούς.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε νομίζω ότι είμαι πάρα πολύ προσεκτικός. Αναφέρθηκα σε υπόμνημα που κάναμε στον Ανακριτή και όχι στην τηλεόραση και είχαμε ζητήσει να προσκομισθούν φωτογραφίες της μοναδικής μέχρι τότε συλληφθείσης γυναικός για τη 17Ν. Δεν μπορούσα εγώ να ζητήσω για γυναίκες άλλες που έλεγαν οι τηλεοράσεις, να προσκομισθούν φωτογραφίες.

Θα σας κάνω μια ερώτηση: Σας επέδειξε καμία φωτογραφία γυναίκας ο κ. Ανακριτής;

κ. ΧΑΛΒΑΤΖΟΓΛΟΥ: Όχι.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τίποτε άλλο.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να πω κάτι κ. Πρόεδρε. Το θεωρώ απαράδεκτο να κατασκευάζονται ακόμη και εδώ πέρα μάρτυρες πέραν της ανακριτικής διαδικασίας, πέραν των όσων ανέδειξε η ανακριτική διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η λέξη «κατασκευή› δε νομίζω ότι έχει χώρο, απλώς να προσοκομίζονται, διότι θα σας πω κι εσάς ότι τώρα μας τα φέρατε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχει δικαίωμα ο κ. Χαλβατζόγλου να έρθει και να καταθέσει; Έχει δικαίωμα ο κ. Γεωργίου να καλεί τον κ. Χαλβατζόγλου να έρθει και να καταθέσει;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ τον κάλεσα; Ο Εισαγγελέας τον κάλεσε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είναι δικός σας μάρτυς; Συγνώμη, νόμιζα ότι τον καλεί ο κ. Γεωργίου γιατί επανειλημμένα έχει αναφερθεί στην κατάθεσή του.

Η κατασκευή κ. Πρόεδρε έχει να κάνει με στοιχεία τα οποία προσπαθούν να εκμαιευτούν κατ’ αυτή την διαδικασία, τα οποία είναι καταφανώς αντίθετα με αυτά που προκύπτουν από τις ανακριτικές καταθέσεις και τις προανακριτικές καταθέσεις των μαρτύρων.

Κύριε Χαλβατζόγλου, στην κατάθεσή σας την τότε, 28/12/1984, καταθέτετε και λέτε ότι «είδα μια γυναίκα, έβλεπα να εξέχει το κεφάλι του αστυφύλακα›. Το να εξέχει το κεφάλι του αστυφύλακα βέβαια, δεν ξέρω τί μπορεί να σημαίνει για σας τότε, τώρα αναγκαστήκατε να πείτε το τί σήμαινε, θα συζητήσουμε το αν μπορεί να ευσταθεί- «και φορούσε φούστα χρώματος κόκκινου προς το γκρενά, φαινόταν δε κάπως γεμάτη›, λέτε τότε.

Ήταν κάπως γεμάτη ή αδύνατη η γυναίκα που είδατε κ. Χαλβατζόγλου;

κ. ΧΑΛΒΑΤΖΟΓΛΟΥ: Ήταν κάπως γεμάτη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εσείς κ. Γεωργίου είπατε «λεπτή;› «Λεπτή› είπε και ο μάρτυρας.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ είπα λεπτή; Θα αρχίσω να επικαλούμαι τα πρακτικά. Εγώ είπα «λεπτή›;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελέας κάτι ρώτησε μου φαίνεται, αλλά τέλος πάντων.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι, συγνώμη, όχι ο κ. Γεωργίου, έχετε δίκιο. Όντως. Ανακαλώ. Ρωτήθηκε λοιπόν από τον κ. Εισαγγελέα, έχετε δίκιο, ζητώ συγνώμη από τον κ. Γεωργίου. Είπατε λοιπόν ερωτώμενος τώρα «λεπτή›. Τότε είχατε καταθέσει «κάπως γεμάτη›. Τί είναι το σωστό; Γεμάτη ή αδύνατη κ. μάρτυς;

κ. ΧΑΛΒΑΤΖΟΓΛΟΥ: Εγώ κατ’ αρχήν την είδα από τα οπίσθια.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι. Την είδατε γεμάτη όπως λέτε τότε, που έχετε την εικόνα. κ.ΧΑΛΒΑΤΖΟΓΛΟΥ: Ότι ήταν λίγο παχιά.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ήταν λίγο παχιά.

Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ένα κόκαλο ήμουν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ κα Σωτηροπούλου δεν υπάρχει λόγος.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τι πειράζει κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πειράζει όταν πεταγόμαστε ο ένας και ο άλλος. Λέει, έγιναν ορισμένες διευκρινίσεις από το μάρτυρα, άλλωστε δεν την έχουμε κατηγορούμενη από ό,τι ξέρω.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ:Βέβαια δεν την έχουμε κατηγορούμενη. Το γνωρίζω, το θεωρώ όμως απαράδεκτο να προσπαθεί να επιχειρείται να εκμαιευτούν από τον μάρτυρα πράγματα, τα οποία μπορούν να δημιουργούν ένα κλίμα μέσα στο Δικαστήριο, κλίμα σε βάρος της κας Σωτηροπούλου, υποψίες γενικές και αόριστες, τα οποία έρχονται σε προφανή αντίθεση, με αυτά που γράφουν οι επαναληπτικές καταθέσεις. Το θεωρώ απαράδεκτο κ. Πρόεδρε.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο μάρτυρας λέει ότι δεν την είδε στο πρόσωπο.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, να συμπληρώσω ότι έχουμε φωτογραφίες της κας Σωτηροπούλου η οποία το 1984 είναι ένα παιδί, δεν είναι μια γυναίκα των διαστάσεων που βλέπετε και το μισό περίπου. Έχουμε φωτογραφίες και μπορούμε να τις δείξουμε. Δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα να δείξουμε στο μάρτυρα, ο οποίος δεν την έχει δει, τις οποιεσδήποτε φωτογραφίες. Το θεωρώ απαράδεκτο κιόλας να μπαίνουν και τέτοια ζητήματα από πλευράς Πολιτικής Αγωγής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Βαγιανού.

κα ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Θέλω να ρωτήσω τον κ. μάρτυρα όταν η γυναίκα ήρθε μπροστά στον αστυνομικό και του έδωσε το κουτί, αυτός ο υποτιθέμενος αστυνομικός φορούσε καπέλο;

κ.ΧΑΛΒΑΤΖΟΓΛΟΥ: Φορούσε.

κα ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Κύριε μάρτυρα το ρωτώ αυτό για να δει και το Δικαστήριό σας ότι το καπέλο προσθέτει κι άλλους 5-10 πόντους εν πάση περιπτώσει. ¶ρα η γυναίκα δεν θα ήταν απαραίτητα τόσο φριχτά πιο κοντή.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή εδώ βλέπω και συμπεράσματα, μιλάμε για το λαιμό του αστυνομικού και το ύψος του αστυνομικού είναι δεδομένο.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή διευθύνω αυτή τη διαδικασία, δεν έχω καταλάβει σε τι κατατείνουν όλα αυτά τα πράγματα, όταν η κα Σωτηροπούλου δεν είναι κατηγορούμενη γι’ αυτό. Δεν μπόρεσα να καταλάβω, αλλά ενδέχεται στις αγορεύσεις σας να μου το εξηγήσετε.

κα ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, η κα Σωτηροπούλου είναι σ’ ένα συνεχή διωγμό, από τη στιγμή που προκύπτει ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά, ας το αφήσουμε τώρα.

κα ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Και οι προσπάθειες να εμπλακεί, είναι πασιφανείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα δούμε στο τέλος.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι κοινή η αίσθηση ότι δεν είναι όλοι όσοι έπρεπε να είναι στο εδώλιο!

κα ΒΑΓΙΑΝΟΥ: Αυτό τι λέει κ. συνάδελφε, αποκλείεται να είναι και άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να είναι; Τι λέει αυτό;

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ δεν είπα ότι όσοι είναι εδώ είναι ένοχοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κ. Γεωργίου. Η κα Σωτηροπούλου να πει κι αυτή κάτι. Επειδή αφορούσε αυτήν προσωπικά, μπορεί κάτι να πει.

Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Λέτε ότι δεν κατηγορούμαι. Έτσι δεν είναι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια.

Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ πρώτη φορά μπαίνω σε δικαστήριο. Έχει δικαίωμα οποιοσδήποτε δικηγόρος ή συνήγορος να κάνει ερωτήσεις σε εμένα που δεν κατηγορούμαι; Ρωτάω, γιατί δεν ξέρω. Αφού έκανε, να κάνω κι εγώ.

Κύριε μάρτυρα, με θεωρείτε τώρα παχιά ή αδύνατη; Τι με θεωρείτει;

κ.ΧΑΒΑΤΖΟΓΛΟΥ: Τώρα είστε αδύνατη.

Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ωραία. Τώρα είμαι 45 κιλά. Τότε ήμουν 40 και έχω φωτογραφίες από εκείνη την εποχή. Ήμουν σαν παιδάκι γιατί ήμουν 20 – 22 χρονών και έμοιαζα με 15. Αρκεί αυτό; Και σας ρωτάω: έχουν δικαίωμα να βγαίνουν στα κανάλια όταν γίνεται εδώ η δίκη ο κ. Ανδρεουλάκος και να με ονομάζει, να με ονοματίζει, να με δείχνει καθαρά;

Όλη η Ελλάδα ξέρει ότι ήμουν εγώ. Λέτε εσείς ότι δεν ήμουν. Όλη η Ελλάδα το ξέρει ότι ήμουν. Ποιος θα με προστατεύσει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς, που έχουμε τον κυρίαρχο λόγο, θα το πούμε στο τέλος αφού γίνει η διαδικασία και αφού ακούσουμε και αξιολογήσουμε. Τώρα τι να σας πω; Ότι είστε να πω ή ότι δεν είστε; Έχετε το τεκμήριο αθωότητας.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τι τεκμήριο αθωότητας;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ γι’ αυτό εγώ δεν θέλω να γίνονται συζητήσεις για την κα Σωτηροπούλου σε αυτό το αδίκημα, είπα. Αφού δεν είναι κατηγορούμενη; Πέστε μου κατά ποιο τρόπο μπορώ να συνεννοηθώ με τόσο πολύ κόσμο, ακριβώς να συμπέσω. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό, ούτε θέλω συγκρουσιακό κλίμα εδώ μέσα. Εσείς πρέπει να το καταλάβετε ότι δεν έχουν σημασία αυτά τα πράγματα για την κα Σωτηροπούλου. Πηγαίνετε στο καλό.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε πάρα πολύ, όταν εμείς θέσαμε το αίτημα, δεν είχε εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα. Δεν είχαμε κατηγορίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ γιατί να έρχεται τώρα αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν μπόρεσα εγώ να καταλάβω.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ ρώτησα αν έχετε δει τις φωτογραφίες. Και βέβαια δεν αντιλαμβάνομαι την αναφορά σε απόντες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει έχετε δίκιο σε αυτό. Έχουμε τα έγγραφα να διαβάσουμε τώρα. Επεδείχθη σε όλους το σχεδιάγραμμα, γιατί αυτό δεν αναγιγνώσκεται όπως ξέρετε, επιδεικνύεται σε όλους το σχεδιάγραμμα, το οποίο το έχουμε όλοι στα χέρια και το είδαμε.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πρέπει από την επίδειξη να πούμε ότι αναφέρεται σαφώς το σχεδιάγραμμα στην ύπαρξη βέσπας έξω από την τράπεζα και επίσης είναι σαφές ότι φέρει αυτόν που πυροβόλησε το Μάτη, να είναι αυτός που εν συνεχεία πήγε στον Κάσιο, πήρε το κλειδί και άνοιξε το χρηματοκιβώτιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά είναι του σχεδιαγράμματος στα οποία έγινε γραφική αναπαράσταση από τις προανακριτικές Αρχές, αλλά εδώ εμείς μπορούμε να οδηγηθούμε από τις άμεσες καταθέσεις των μαρτύρων τις άλλες και σε άλλα αποτελέσματα και σε άλλες εκτιμήσεις.

Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το επικαλέστηκα, διότι σε ό,τι αφορά τη βέσπα και τα σχετικά που λέει ο κ. συνάδελφος είναι προφανές ότι είναι οι εκτιμήσεις της Αστυνομίας με βάση τα όσα εισφέρθηκαν από τους μάρτυρες.

Η δική μου επίκληση ήταν, διότι τόσο η κα Γκιλιπάθη όσο και η Αγγελική Δαβίλα, οι οποίες προβαίνουν σε αναγνωρίσεις βρίσκονται σε απόσταση 12-15 μ. αντίστοιχα, 12 μ. η κα Γκιλιπάθη με 13 μ. και 15 μ. η κα Δαβίλα, από τα τεκταινόμενα στην είσοδο.

Λέω ότι και η Δαβίλα και η κα Γκιλιπάθη βρίσκονται σε απόσταση 12 μ. η μία και 15 μ. η άλλη, 12 η κα Γκιλιπάτη και 15 το λιγότερο η κα Δαβίλα από το σημείο της εισόδου όπου γίνεται η επίθεση στον αστυνομικό και επιπλέον μπροστά από τις δύο και στις δύο παρεμβάλλονται τα γκισέ της Τράπεζας και ιδιαίτερα μπροστά στην κα Δαβίλα υπάρχει και ένα ακόμα γραφείο και μια ακόμα υπάλληλος της Τράπεζας η κα Δασκαλάκη. Αυτό είναι το ένα στοιχείο, το οποίο ήθελα να επισημάνω.

Επομένως λόγω της απόστασης της τοπικής, λόγω των εμποδίων που παρεμβάλλονται, λαμβανομένης υπόψη και της ταραχής και των 20 χρόνων που έχουν περάσει από τότε μέχρι σήμερα κ. Πρόεδρε επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι οι αναγνωρίσεις που έχουν γίνει και μάλιστα αυτές που έγιναν μέσα σ’ αυτή την αίθουσα δεν έχουν απολύτως καμία βάση, αλλά είναι αναγνωρίσεις όπως όλες οι αναγνωρίσεις που έχουν γίνει εδώ, αναγνωρίσεις ανεξάρτητα από το ποια τυχόν ευθύνη έχει και ποια συμμετοχή ο κάθε κατηγορούμενος.

Είναι αναγνωρίσεις, που έχουν γίνει υπό την πίεση των τηλεοπτικών μέσων και πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μάρτυρες, που σχημάτισαν την κρίση τους όχι από τα πραγματικά περιστατικά στα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των γεγονότων, αλλά από τις εικόνες που προβάλλονταν επανειλημμένα στην τηλεόραση.

Ένα επιπλέον στοιχείο το οποίο ήθελα να επισημάνω σε σχέση με το σχεδιάγραμμα, είναι ότι παρά το γεγονός ότι δύο εκ των ληστών φέρονται να εισέρχονται στον χώρο πίσω από τα γκισέ και να κινούνται ένοπλοι ανάμεσα στα ταμεία και στα χρηματοκιβώτια, απ’ ότι φαίνεται κανείς από τους μάρτυρες που κατέθεσαν εδώ που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, Δαβίλα, Γκιλιπάθη και ο τρίτος μάρτυρας, δεν επιδιώκουν, κύριοι Δικαστές, με οποιοδήποτε τρόπο να κινηθούν προς το πίσω μέρος της Τράπεζας, να πέσουν κάτω, να κρυφτούν πίσω από τα γραφεία τους, να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση προστασίας τους.

Πράγμα που δείχνει ότι οι υπάλληλοι τουλάχιστον που βρισκόντουσαν μέσα στην Τράπεζα δεν διακατέχονταν από τον φόβο μήπως ο οποιοσδήποτε εκ των δραστών στραφεί εναντίον τους και κάνει χρήση των όπλων του.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Πρέπει να επισημανθεί ότι η κα Δαβίλα προηγουμένως είπε ότι ο αστυνομικός μπήκε προς το μέρος της τζαμαρίας και τράβηξε την κουρτίνα, άρα τον είδε από κοντά. Δεύτερον, δεν νομίζω ότι από το σχεδιάγραμμα μπορεί να βγάλει κανείς συμπεράσματα για το αν έπεσαν οι υπάλληλοι κάτω ή αν φοβόντουσαν ή όχι. Είπε η γυναίκα προηγουμένως ότι έπεσε κάτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα αυτά έχουν γραφτεί στα πρακτικά και θα αξιολογηθούν στην ώρα τους. Αναγιγνώσκονται τα έγγραφα της δικογραφίας και συγκεκριμένα η έκθεση αυτοψίας του αστυνόμου που λέει ο αστυνόμος Διαμαντής ότι: «είχε λάβει χώρα ένοπλη ληστεία με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυφύλακα Μάτη και την αφαίρεση του χρηματικού ποσού του Υποκαταστήματος.

Διαπιστώσαμε δε τα παρακάτω: βρίσκεται το υποκατάστημα στην γωνία των οδών Τριών Ιεραρχών και Ιώνων, με είσοδο από Τριών Ιεραρχών. Έχει δε γυάλινες προθήκες, τόσο επί της Τριών Ιεραρχών όσο και επί της οδού Ιώνων. Την κεντρική γυάλινη είσοδο ακολουθεί μεγάλη αίθουσα.

Αριστερά κοντά στην προθήκη βρίσκεται έπιπλο γραφείου που χρησιμοποιείται από τον Διευθυντή. Δεξιά κοντά στον τοίχο, βρίσκονται άλλα έπιπλα κλπ., ενώ ευθεία μπρος υπάρχει πάγκος εξυπηρέτησης του κοινού. Πίσω από τον πάγκο αυτό βρίσκονται γραφεία υπαλλήλων, καθώς και εντοιχισμένες ντουλάπες, μία εκ των οποίων περιείχε το χρηματοκιβώτιο το οποίο βρέθηκε ανοιχτό και άδειο χρημάτων.

Αμέσως αριστερά της κυρίας εισόδου σε επαφή με την προθήκη της οδού Τριών Ιεραρχών, βρίσκεται τραπεζάκι με δύο καρέκλες. Πάνω στο τραπεζάκι ήταν το καπέλο του φρουρού αστυφύλακα, όπου μπροστά από αυτό το τραπεζάκι είχε σχηματιστεί μεγάλη κηλίδα αίματος. Το θύμα δεν ανευρέθη στον τόπο καθώς είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου απεβίωσε›.

Επίσης η ιατροδικαστική έκθεση είναι η επόμενη, νεκροψίας – νεκροτομής, η οποία έγινε από τον ιατροδικαστή κ. Κουτσάφτη. Αναφέρονται τα στοιχεία του πτώματος, Μάτης κλπ. Κωνσταντίνου. Διαπιστώνεται η νεκροψία. Τραύμα κυκλικό διαμέτρου 0,5 εκ. του μέτρου επί της αριστεράς κογχοκροταφικής χώρας.

Πέριξ του τραύματος αυτού παρατηρούνται κόκκοι καίσης σπυρίτιδας κυκλικώς διατεταγμένη. Το τραύμα αυτό αποτελεί την πύλη εισόδου, τυφλό τραύμα της κεφαλής δια βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος προκληθέντος.

Νεκροτομία. Εκ της διανοίξεως των κοιλοτήτων εδείχθησαν τα κάτωθι: εκτεταμένη αιμορραγική διήθηση των μαλακών μορίων της αριστεράς κογχοκροταφικής χώρας κάτω ακριβώς από το αναφερθέν τραύμα της κεφαλής. Επί του αριστερού κροταφικού οστού παρατηρείται πρίμα κυκλικό με παρασχίδες εισέχουσες επί του οπισθίου βόθου και προς την δεξιά παρατηρείται τμήμα διαμέτρου 1 εκατ. του μέτρου με παρασχίδες εξέχουσες.

Επί του εγκεφάλου παρατηρείται τραυματικός πόρος ερχόμενος από του αριστερού μετωπιαίου λοβού και τελειώνει επί του οπισθίου τμήματος του δεξιού ινιακού λοβού. Επί των μαλακών μορίων της δεξιάς στενοτραχηλικής χώρας ανευρέθη βολίδα πυροβόλου όπλου. Τα μαλακά μόρια της περιοχής αυτής ήτο αιμορραγικώς διηθυμένα.

Και η εργαστηριακή. Δεν είναι αναγνωστέα αυτή;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Να διαβάσουμε το συμπέρασμα στην έκθεση κάτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμπέρασμα λοιπόν. Ελήφθη αίμα κλπ. κλπ. Συμπέρασμα: ως συνάγεται εκ των ευρημάτων της ενεργηθείσης νεκροψίας και νεκροτομίας, ο θάνατος του εξετασθέντος επήλθε συνεπεία τυφλού τραύματος της κεφαλής δια βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος προκληθέντος και βληθέντος εξ εγγυτάτης αποστάσεως και εκ των άνω πλαγίως αριστερά προς τα κάτω πλαγίως δεξιά.

ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ, Αθήνα, 24.12.84. Ιατροδικαστής: Κουτσάφτης

Δεν έχουμε κανένα άλλο. Αυτό είναι της Αστυνομίας το έγγραφο το οποίο λέτε να μη το διαβάσουμε. Θέλω αυτές τις εκθέσεις.

Εργαστηριακή έκθεση τοξικολογικής εξέτασης αίματος του πτώματος. Παρεδόθη αίμα 60 κυβικών εκατοστών, φυτικά δηλητήρια, οινόπνευμα. Συμπέρασμα: το εξετασθέν αίμα του πτώματος ανευρέθη μη ενέχον οινόπνευμα. Αυτά είναι;

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έχει κ. Πρόεδρε και των θυμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να μας τα δώσετε;

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Να σας τα δώσω, αλλά θα παρακαλούσα να μου επιστραφούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι μέσα στη δικογραφία; Δεν τα βρίσκω πουθενά. Εμείς στο φάκελο που μας έδωσαν, δεν τα έχουμε. Τα ρούχα του δολοφονηθέντος. Έχετε καμιά αντίρρηση; Δεν έχετε φαντάζομαι να αναγνωστούν αυτά.

«Τα ρούχα του δολοφονηθέντος αστυφύλακα Μάτη Χρήστου, χιτώνιο στολής, παντελόνι στολής, πουκάμισο, γραβάτα, εσώρουχα, πουλόβερ κλπ., υπάρχουν κηλίδες αίματος. Ομάδα αίματος για όλες τις κηλίδες Α, αίμα από τη λίμνη αίματος στο σημείο που δολοφονήθηκε ο αστυφύλακας με ομάδα αίματος Α. Δεν βρέθηκαν ίχνη πυρίτιδας στα ρούχα του από τη λεπτομερή εξέταση των ρούχων δεν βρέθηκαν ιδιαίτερα στοιχεία για εργαστηριακή διερεύνηση. Αυτοψία είναι αυτή που διαβάσαμε, δεν έχουμε τίποτα άλλο. Η βαλιστική δεν τη βλέπω. Βλέπω εκθέσεις νεκροψίας και νεκροτομίας την οποία τη διαβάσαμε, την εργαστηριακή έκθεση την οποία τη διαβάσαμε. Δεν έχουμε. Έκθεση απόδοσης κατασχεθέντος κι αυτό δεν το έχουμε του μάρτυρα.

Πάντως γράψτε ότι αναγνώστηκε το υπ’ αριθ. 514528/13-2-85 έγγραφο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε επειδή υπάρχει αυτό το διαβιβαστικό, που λέει ότι απεστάλη με τα ερωτήματα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα δεν το έχουμε όμως; Δεν υπάρχει έκθεση, δεν την έχουμε δυστυχώς. Αυτό αναγνώστηκε και τα προηγούμενα. Φωτογραφίες έχουμε του καταστήματος, δείχνουν μια βέσπα απ’ έξω, δείχνουν ένα αυτοκίνητο. Θέλετε να τα δείτε κα Κούρτοβικ αν έχετε την ευγενή καλοσύνη;

Είναι της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών επίσης αναγιγνώσκεται. Αρ. Πρωτοκόλλου 2910Φ32997/29-12-84:

«Μας έστειλε η Διεύθυνση Ασφαλείας μια βολίδα πυροβόλου όπλου εξαχθείσα από το πτώμα του δολοφονηθέντος στις 24-12 αστυφύλακα Κ759 Μάτη Χρήστου και ζήτησε να εξετάσουν το εργαστήριο προκειμένου να αποφανθούμε στα ερωτήματα. Ο υπαστυνόμος Μαρκάκης επιληφθείς σχετικώς εκθέτω τα ακόλουθα:

Η αποσταλείσα βολίδα σημανθείσα για διάκρισή της με στοιχεία 997 είναι μολύβδινη βάρους 8,80 γρ. στο κεντρικό της τμήμα και στην κορυφή της έχει υποστεί σημαντικές παραμορφώσεις, συνεπείας προφανώς προσκρούσεως πάνω σε σκληρή επιφάνεια, ενώ παράλληλα τεκμαίρεται ότι κάποια τεμάχια αυτής, έχουν αποκοπεί. Επ’ αυτής παρατηρούνται σχετικά ανέπαφες μόνο δυο τρεις δεξιόστροφες ραβδώσεις αυλακώσεις, οι συνολικές ραβδώσεις – αυλακώσεις υπολογίζεται ότι ήταν 5.

Η παραπάνω βολίδα ως εκ του βάρους της, της διαμέτρου της βάσης και των λοιπών χαρακτηριστικών, προκύπτει ότι είναι διαμετρήματος 38 της ίντσας. Τέτοιες βολίδες χρησιμοποιούνται στη γόμωση φυσιγγίων που προορίζονται για χρήση σε περίστροφα, ανάλογου διαμετρήματος.

Η εξετασθείσα βολίδα προφανώς εβλήθη δια περιστρόφου διαμετρήματος 38ρι της ίντσας, φέροντος στο εσωτερικό της κάνης του 5 δεξιόστροφες αυλακώσεις – ραβδώσεις. Ο τύπος μάρκας αυτού δεν μπορεί να προσδιοριστεί γιατί υπάρχουν πολλά με τα ίδια χαρακτηριστικά στην υπηρεσία μας, αναφορικά με υποθέσεις που χρησιμοποιήθηκαν όπλα του ίδιου διαμετρήματος, διατηρούν τα πειστήρια της δολοφονίας Αθανασιάδη Γεωργίου και τον πυροβολισμό κατά του περιπολικού αυτοκινήτου στη Φιλοθέη.

Με τα εν λόγω πειστήρια η βολίδα που μας εστάλη δεν παρουσιάζει ταυτότητα ιχνών, όπως αποδείχθηκε από την ενεργηθείσα μεταξύ αυτών συγκριτική εξέταση και συνεπώς δεν εβλήθη δια όπλου που χρησιμοποιήθηκε στις περιπτώσεις αυτές.

Πέρα των παραπάνω εκκρεμείς υποθέσεις όπου χρησιμοποιήθηκαν όπλα του ίδιου διαμετρήματος 38 με 5 δεξιόστροφες αυλακώσεις – ραβδώσεις είναι και οι ακόλουθες των οποίων όμως τα πειστήρια δεν τηρούνται στην υπηρεσία μας, αλλά έχουν επιστραφεί στις Αρχές που ζήτησαν:

Πυροβολισμός κατά οικίας Μητσακάκη Στεφάνου, δολοφονία Καρεφυλάκη Εμμανουήλ, πυροβολισμός κατά διαμερίσματος κατά οικίας Εμμανουήλ Παντελή, κατά Δημητρέα Βασιλείου, κατά οικίας Διαμαντή Παρασκευά, ένοπλη συμπλοκή Κάση κατά αγνώστων, πυροβολισμοί οδού Μιαούλη 3, πυροβολισμός ΙΧ αυτοκινήτου λεωφόρου Θησέως, πυροβολισμοί κατά οικίας Παπαδάκη Ελευθερίας, πυροβολισμοί κατά εφημερίδας στην οδό Κωνσταντοπούλου. Η εξετασθείσα βολίδα κρατείται στην Υπηρεσία μας›.

Αυτά ήταν τα αναγνωστέα. Δεν έχουμε τίποτα άλλο.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αν μου επιτρέπετε, από την ιατροδικαστική έκθεση προκύπτει το σημείο όπου εβλήθη ο αείμνηστος Χρήστος Μάτης στην αριστερή κογχοκροταφική χώρα, στη σύγκλιση κόγχης και κροτάφου και επίσης αναφέρεται σε ίχνη πυρίτιδας καϊσης, την ένδειξη ότι έγινε από πολύ κοντά ο πυροβολισμός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Μπορούμε να προχωρήσουμε λοιπόν.

Π. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Θέλω να καταθέσω από πλευράς του κ. Παπαναστασίου. Κατ’ αρχήν σας λέω ότι είναι ένα αντίγραφο που έχει ληφθεί από το γραφείο εργασίας. Είναι ένα δελτίο δηλαδή, ατομικό δελτίο εισφορών ΙΚΑ. Αυτό το δελτίο αντικαθιστά τα ένσημα. Όταν δεν μπορούμε να έχουμε τα ένσημα γιατί έχουν παραδοθεί τα ένσημα, έχουμε αυτό το δελτίο.

Αυτό το δελτίο λοιπόν το οποίο προσκομίζω, ορίζει ότι ολόκληρο τον 12ο του 1984 ο κ. Παπαναστασίου εργαζόταν στην ΑΕGE ΕΛΛΑΣ. Έχει κάνει 25 ημερομίσθια εκείνο τον μήνα, όπως και τους άλλους μήνες και τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, προκύπτει από δω, αλλά εγώ επικαλούμαι τα 25 ημερομίσθια που έχει κάνει στην ΑΕGE εκείνον τον μήνα.

Αν ληφθεί υπόψη ότι φέρεται ότι η πράξη αυτή για την οποία κατηγορείται και εκείνος, έγινε στις 08.10, καταλαβαίνετε ότι στις ώρες αυτές από 07.30, 08.00 μέχρι 15.00-16.00, λογικά πρέπει να ήταν στην υπηρεσία του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνώστηκε και τέθηκε στον ίδιο φάκελο, δώστε μου να σημειώσω ό,τι αναγνώστηκε, να το σημειώσω κι εδώ.

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να επισημάνετε ότι είναι αδυναμία να προσκομιστούν καρτέλες για να δείξουμε αν υπήρξε παρουσία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα πούμε στην ώρα τους αυτά. Μην ανησυχείτε, θα τα πούμε όλα στην ώρα της κρίσης, προ της κρίσεις. Τώρα τις αποδείξεις προσάγουμε και αυτό είναι που έχει αξία και θα ήθελα να προσέχουμε.

Παρακαλείται ο κ. Γεώργιος Μομφεράτος. Το χέρι σας στο ιερό Ευαγγέλιο. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι εσείς δεν ορκίζεστε, δεν είστε μάρτυρας άλλωστε. Εξ ιδίας αντιλήψεως φαντάζομαι δεν γνωρίζετε κάτι, δεν ήσασταν παρών στο συμβάν.

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Όχι δεν ήμουν παρών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το οποίο –για να θυμηθούμε, για να ανακεφαλαιώνουμε- έγινε στο Κολωνάκι από ό,τι δείχνει η κατηγορία 21/2/85 ώρα 19:10 το απόγευμα. Γι’ αυτό το συμβάν λέμε, η κατηγορία είναι ανθρωποκτονία η οποία έγινε από συγκεκριμένους κατηγορουμένους κατά συναυτουργία, με άμεσο συνεργό και με απλό συνεργό.

Πέστε μου τι γνωρίζετε εσείς πάνω σε αυτό.

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Γνωρίζω μόνο ό,τι έχω διαβάσει από τις εφημερίδες, δεν ξέρω αν θέλετε να σας πω τι έχω διαβάσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο,τι ακούτε δηλαδή από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εξ ιδίας αντιλήψεως δεν γνωρίζετε.

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Όχι, ιδίαν γνώση δεν έχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εν πάση περιπτώσει πέστε μου τι επιθυμείτε να πείτε αυτή τη στιγμή στο Δικαστήριο. Υποστηρίζετε και μια χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης και πρέπει να πείτε κάτι.

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Νομίζω ότι είναι εύλογο, δεδομένου ότι ήμουν γιος του δολοφονηθέντος Νίκου Μομφεράτου να απαιτήσω μια ψυχική οδύνη, βεβαίως είναι συμβολική και γι’ αυτό γίνεται αυτή η δική μου παράσταση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς είστε πεπεισμένος ότι κάποιος από αυτούς ή μερικοί από αυτούς που είναι εδώ κατηγορούμενοι κι όχι τρίτοι -γιατί δεν ασχολούμαστε με τους τρίτούς εδώ- είχαν κάποια συμμετοχή και ποια σε αυτή την ανθρωποκτονία κατά του πατέρα σας και του μακαρίτη Ρουσσέτη.

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Η μόνη αντίληψη που μπορώ να έχω, είναι όσων κατηγορουμένων έχουν οι ίδιοι παραδεχτεί τις πράξεις τους και τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη ενέργεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε να τους έχει αναγνωρίσει κάποιος μάρτυρας, ή κανέναν από αυτούς ή όλους μαζί;

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Βεβαίως έχω διαβάσει τη δικογραφία και φαίνεται να αναγνωρίζεται ως παρών ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και κάποιος ο οποίος προσομοιάζει στον Σάββα Ξηρό, ίσως ο Χριστόδουλος ίσως ο Κουφοντίνας. Δεν γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και ό,τι ακούσατε από ομολογίες που άλλες ανακλήθηκαν, άλλες δεν ανακλήθηκαν. Αυτά, δεν είναι της παρούσης και εμείς δεν μπορούμε να τα ερευνούμε.

Πως μάθατε ότι έγινε αυτό το συμβάν;

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Τότε εργαζόμουν στην εφημερίδα που ήταν εκδότης ο πατέρας μου, με κάλεσε ο διευθυντής..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε ποια εφημερίδα;

Γ.ΜΟΜΦΡΡΑΤΟΣ: Στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε κι εσείς δημοσιογράφος;

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Όχι. Ήμουν στο Ναυτικό τότε και δούλευα τα απογεύματα όσο μπορούσα για ν’ αποκτήσω εμπειρία. Ήμουν στρατευμένος είχα άδεια εξόδου το απόγευμα, ήμουν στην εφημερίδα, με φώναξε ο διευθυντής μου και μου είπε να πάω στον τόπο που είχε γίνει το δυστύχημα, δεν μου ανέφερε ακριβώς τι είχε συμβεί και όταν έφτασα εκεί πέρα, ψιλο-αντιλήφθηκα πλέον τί έγινε και πήγα στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ όπου συνάντησα πλέον τον πατέρα μου στο νεκροτομείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχαν τίποτε απειλές κατά της ζωής του ή τίποτα προειδοποιήσεις;

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Νομίζω επιπόλαια πράγματα, όχι κάτι σοβαρό. Νομίζω ότι την εποχή τότε, το 1975, δεν ήμασταν συνηθισμένοι, ο πατέρας μου πραγματικά δεν περίμενε κάτι τέτοιο, κάποια απειλή προς τη ζωή του, δεν είχε ούτε καν φρουρά, ούτε οτιδήποτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είχε φρουρά.

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Δεν είχε φρουρά. Ο οδηγός του είχε ένα πιστόλι μέσα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, αλλά ούτε καν είχε εκπαιδευθεί γι αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είχε λόγο δηλαδή για να φοβάται για τη ζωή του.

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Μα είναι δυνατόν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς ακριβώς έγινε απ’ ότι μάθατε; Απόγευμα ήταν έτσι; Εκείνο το απόγευμα πού βρισκόταν και πού ήθελε να πάει;

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Ήταν στο σπίτι, όπου τον είχα αφήσει κι εγώ πριν πάω στο γραφείο, είχα φύγει 10 λεπτά, ένα τέταρτο νωρίτερα, ίσως και παραπάνω, 20 λεπτά και ξεκίνησε με το αυτοκίνητό του όπως κάθε απόγευμα, απ’ το σπίτι μας που ήταν στην Ηροδότου, πήρε την Ηροδότου προς τη Δεξαμενή, στρίβει αριστερά Ηρακλείτου, δεξιά Τσακάλωφ και μετά αριστερά Βουκουρεστίου. Έκανε το ίδιο δρομολόγιο κάθε μέρα. Όπως σας είπα δεν είχε καμία αίσθηση απειλής για τη ζωή του, κακώς βεβαίως όπως απεδείχθη. Προφανώς στη γωνία Τσακάλωφ και Βουκουρεστίου, ήταν στημένη η ενέδρα της 17Ν όπου τον σκότωσαν, αυτόν και τον οδηγό του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πεζοί λοιπόν ήταν;

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Όχι, μέσα στο αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι άλλοι λέω, μέσα στο αυτοκίνητο ήταν οι παθόντες, αλλά οι άλλοι ήσαν πεζοί;

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Οι άλλοι δε γνωρίζω, προσπαθώ να καταλάβω από τις δικογραφίες, μοιάζει να πυροβολήθηκαν και μέσα από αυτοκίνητο και από πεζούς. Δηλαδή μάλλον έγινε κάποιος πυροβολισμός μέσα από κάποιο αυτοκίνητο αλλά και από κάποιον που περίμενε πεζός στη διασταύρωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάθατε ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί;

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Η άποψη που έχω διαμορφώσει η οποία όμως δεν είναι τεκμηριωμένη, είναι ότι οι βασικοί που κρατούσαν τα δύο 45άρια ήταν ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Δημήτρης Κουφοντίνας και επίσης κάποιο όπλο κρατούσε και ο Τσελέντης που έδωσε κάποια βολή, δεν ξέρω αν ήταν εύστοχη ή άστοχη, αλλά μάλλον εκ του περισσού. Όπως είπε ο ίδιος ότι έδωσε μια βολή αλλά χωρίς να πολύ-θυμάται αν έδωσε μια βολή στον οδηγό ή όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι βολίδες που βρέθηκαν είναι από τρία όπλα; Δηλαδή οι βολίδες οι οποίες είχαν κάποιο αποτέλεσμα, ήταν από τρία όπλα ή από δύο όπλα;

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Δε γνωρίζω ποια βολίδα είχε ή δεν είχε αποτέλεσμα, ξέρω ότι ήταν τρεις βολίδες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εννοώ ότι ήταν εύστοχες, διότι αν πυροβολούν τρεις εναντίον ενός και η μία απ’ όλες τον σκοτώσει, μετά είναι θέμα μόνο νομικό, να δούμε πόσοι ευθύνονται και ποιοι ευθύνονται, ας τα βρούμε εμείς κάποτε αυτά. Τώρα όμως, σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρετε εσείς να μας πείτε.

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Δε θυμάμαι ποιες βολίδες μπήκαν, εγώ ξέρω ότι χρησιμοποιήθηκαν τρία πιστόλια, δύο 45άρια και ένα των 7,5 χιλιοστών ή κάτι τέτοιο, δεν τα ξέρω κι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε κάτι άλλο να πείτε προς το Δικαστήριο;

Γ.ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Όχι, ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γεωργαντόπουλος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί που φέρονται να έκαναν τις πράξεις αυτές, μάθατε αν είχαν σχέση με κάποια Οργάνωση εγκληματική και ποια;

Γ. ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Με τη 17Ν.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς το μάθατε;

Γ. ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Από τα δημοσιεύματα στον Τύπο, στην τηλεόραση και από τις ομολογίες τις οποίες έκαναν ήδη.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε σχετική προκήρυξη για το θέμα του θανάτου του πατέρα σας;

Γ. ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Βεβαίως υπήρξε προκήρυξη, η οποία αφέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερόταν στο συγκεκριμένο περιστατικό; Για το συγκεκριμένο θύμα;

Γ. ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Βεβαίως, αναφερόταν στον πατέρα μου με διάφορους χαρακτηρισμούς.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ¶ρα μόνο από τις εφημερίδες το μάθατε ότι κάποια Οργάνωση και ποια Οργάνωση ήταν αυτή;

Γ. ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Διάβασα την προκήρυξη και τις εφημερίδες τότε, όταν έγινε το συμβάν.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εγώ έχω μία ερώτηση: Στην προκήρυξη της 17Ν που αφορά τον πατέρα σας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο κύριος αυτός, έχοντας απόλυτη συνείδηση του εγκληματικού ρόλου του και της φύσης της δουλειάς του, όχι μόνο φυλάγεται από γορίλα σωματοφύλακα, αλλά οπλοφορεί συνέχεια›.

Η ερώτηση είναι η εξής: Οπλοφορούσε ο πατέρας σας και αν ναι, από πού μπορεί να είχε την πληροφορία η Οργάνωση;

Γ. ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Δε γνωρίζω από πού μπορεί αν είχε την πληροφορία. Όντως είχε άδεια οπλοφορίας, νομίζω και με μια διασκεδαστική διάθεση φορούσε το όπλο τις πρώτες μία-δύο εβδομάδες που είχε αποκτήσει την άδεια, είχε πάει να ρίξει και 5-6 φορές βολές στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, νομίζω εκεί γίνεται η εκπαίδευση, το φόρεσε μια-δυο εβδομάδες, από κει και πέρα το είχε το όπλο μέσα στο σπίτι κάπου, δεν ξέρω πού.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Όταν λέτε το φόρεσε, δηλαδή σε σημείο που μπορεί να το δει κανείς εύκολα ή ήταν κάπου κρυμμένο;

Γ. ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Υπήρχε μια ειδική ζώνη που φορούσε. Αλλά μετά το είχε αφήσει στο γραφείο. Ούτε καν σπίτι το έπαιρνε.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δηλαδή τώρα από πού μπορεί να είχε η Οργάνωση αυτή την πληροφορία, η οποία μάλιστα έχει και τη φράση «οπλοφορεί συνέχεια›;

Γ. ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Δεν μπορώ να ξέρω πού είχε την πληροφορία, αλλά μπορεί να ήταν μια εικασία την οποία έκαναν, όπως εικασία έκαναν και σε διάφορα άλλα πράγματα τα οποία έγραψαν για τον πατέρα μου, που ήταν ψευδή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Πολιτική Αγωγή ή η Υπεράσπιση αν έχει κάτι να ρωτήσει.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ένα μόνο σύντομο σχόλιο: Κατέθεσε ο κ. μάρτυς ότι δεν ήταν παρών. Πώς είναι δυνατό να καταθέσει στη συνέχεια και να ερωτάται από το Δικαστήριο σχετικά με τις συνθήκες τέλεσης του εγκλήματος, αν ήταν πεζοί ή όχι; Από την αρχική του δήλωση, δεν μπορεί να μας πει κάτι επ’ αυτού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι μάρτυρες μπορεί να ερωτώνται από το Δικαστήριο και δεν επιτρέπεται κριτική των ερωτήσεων των Δικαστών οι οποίοι πρέπει να μορφώσουν τη γνώμη όπως νομίζουν αυτοί. Σας παρακαλώ λοιπόν μην παραβιάζουμε την δικονομία.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, έχω δικαίωμα να σχολιάσω και να αξιολογήσω καταθέσεις του μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τις καταθέσεις του μάρτυρα ναι, αλλά όχι τις ερωτήσεις των Δικαστών. Αλίμονο οι Δικαστές εάν τους απαγόρευαν να ρωτάνε. Τότε, ρωτάτε εσείς και εμείς να μη ρωτάμε.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Δεν έθεσα κανένα θέμα απαγόρευσης. Παρακαλώ πολύ μην μου αποδίδετε προθέσεις που δεν έχω. Θέλω απλώς να σχολιάσω και έχω δικονομικό δικαίωμα με το 358 να σχολιάσω την κατάθεση του κ. μάρτυρα και να επισημάνω ότι αυτά που απάντησε...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο μάρτυρας ό,τι γνωρίζει είπε, ό,τι έχει ακούσει. Επομένως θα σταθμιστεί η αξιοπιστία του.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να σχολιάσω λοιπόν και να πω ότι δεν έχει καμία αξιοπιστία το συγκεκριμένο τμήμα της κατάθεσής του, ενός μάρτυρα που δεν ήταν παρών, εξίσου και εγώ θα μπορούσα να ερωτηθώ σχετικά με τις συνθήκες. Κι εγώ διάβαζα εφημερίδες τότε. ¶ρα, το να ερωτάται ο κ. μάρτυς και να απαντά, να ερωτάται βεβαίως, όποιες ερωτήσεις θέλετε του θέτετε, δεν μπορώ να το αξιολογήσω εγώ ούτε να το κρίνω, αλλά πρέπει να σχολιάσω ότι η απάντηση του κ. μάρτυρα ότι «όπως άκουσα› ή «όπως έμαθα ήταν πεζοί ή δεν ήταν›, δεν έχει καμία δικονομική σημασία εφόσον δεν ήταν παρών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς, έχετε δίκιο σ’ αυτό που λέτε. Δεν έχουμε καμία διαφωνία επ’ αυτού. Ο μάρτυρας δεν ξέρει τίποτε, το ξέρουμε αυτό.

Ορίστε κ. Οικονομίδη.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Αυτό το οποίο είπατε, ότι δεν σχολιάζονται οι ερωτήσεις των Δικαστών –δε μιλώ για τη συγκεκριμένη η οποία πράγματι μπορούσε να γίνει- δεν είναι ακριβές. Διότι εάν οι ερωτήσεις, είτε είναι παραπειστικές.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, αλίμονο!

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: ¶ρα λοιπόν, μπορούμε να ασκούμε κριτική στις ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα, άμα κάνουμε παραπειστικές ερωτήσεις ή βασανίζουμε τους ανθρώπους εδώ πέρα;

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: ¶ρα, δεν είναι γενικώς δεν επιτρέπονται οι κριτικές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, όταν είναι παραπειστικές ή τους βασανίζουμε.

Απ’ ότι είδατε, ο Προεδρεύων δεν στέκεται με τις προηγούμενες καταθέσεις να του πει «εδώ έχεις αντίφαση›, τους αφήνει και λένε ό,τι νομίζουν εδώ. Ούτε τους ρωτάω τίποτα απ’ ότι είδατε.

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Δεν μιλώ για το συγκεκριμένο. Γενικώς όμως μη λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, άμα είναι βέβαια παραπειστικές ή μάλλον βασανιστικές, σώνει και καλά, αυτό δεν επιτρέπεται εδώ πέρα, βία έστω και ψυχολογική κατά μαρτύρων. Μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα οι Δικαστές και να μη μιλάτε εσείς; Ας πάρουμε τον μέσο δρόμο κ. Οικονομίδη, είστε των μέσων δρόμων εσείς απ’ ότι ξέρω.

Κύριε Ραχιώτη, έχετε την καλοσύνη;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να πω το εξής: Βεβαίως μπορεί να ερωτηθεί οποιοσδήποτε μάρτυρας και μη αυτόπτης κατά τη γνώμη μου για το τί πληροφόρηση γενική πήρε ακόμα και από τις εφημερίδες και να έρθει να πει στο Δικαστήριο ότι «εγώ από τις εφημερίδες έμαθα αυτό›. Αλλά να ερωτάται για την πληροφόρηση που έχει απ’ τη δικογραφία, δεν μπορεί να ερωτάται ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας δηλαδή που ευθαρσώς έρχεται εδώ και λέει «έχω διαβάσει τη δικογραφία και έχω να σας πω απ’ τη δικογραφία αυτό›, αυτό δεν επιτρέπεται. Γιατί η δικογραφία υπάρχει, δεν μπορεί να μας την πει ο μάρτυρας. Και ο μάρτυρας είχε το θάρρος να πει «εγώ διάβασα τη δικογραφία›. Αυτό είναι το παράπονό μου.

Γ. ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Δεν ήταν θάρρος, ήταν άγνοια. Αν ήξερα ότι υπάρχει αυτή η λεπτομέρεια, θα έλεγα «απ’ τις εφημερίδες›.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Μομφεράτο, δεν χρειάζεται να το ξέρετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε με τί ευγένεια φέρεται, παρά το ότι έχει κάποιον πόνο, ας μην είναι και αμυνόμενος πλέον αυτός. Μην τον κάνουμε αμυνόμενο τώρα. Αφήστε τον και ας τον σεβαστούμε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τον σέβομαι ιδιαιτέρως τον μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το ήθελα αυτό να το κάνατε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Απευθύνθηκα στο Δικαστήριο και όχι στον μάρτυρα και εγώ ξεκαθάρισα ότι ο μάρτυρας δεν έχει ευθύνη να ξέρει τέτοια πράγματα.

Κύριε μάρτυς, δώστε μας δυο πληροφορίες για τον πατέρα σας. Ήταν ο εκδότης της εφημερίδας;

Γ. ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι γνωστό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εκδότης σημαίνει και ιδιοκτήτης της εφημερίδας;

Γ. ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Γενικώς με ρωτάτε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Συγκεκριμένα για τον πατέρα σας ρωτώ.

Γ. ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Και συγκεκριμένα και γενικώς νομίζω ότι δεν είναι μια απαραίτητη ταύτιση. Ο πατέρας μου δεν ήταν ιδιοκτήτης.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δώστε μας ένα στίγμα της εφημερίδας της τότε εποχής, το πολιτικό στίγμα της εφημερίδας.

Γ. ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ: Έχει σχέση αυτό;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχει σχέση και να την πω απ’ την αρχή. Το Δικαστήριο έχει εξετάσει το ζήτημα του πολιτικού εγκλήματος ως προς την κατηγορία, έχει επιφυλαχθεί ακριβώς για το τί θα προκύψει απ’ τη διαδικασία γι αυτό το ζήτημα με την απόφαση και επιπλέον υπάρχει και θέμα κινήτρων. Είναι δεδομένα αυτά τα πράγματα και είναι σημαντικό ζήτημα.

Πώς θα δούμε τα κίνητρα του δράστη αν δεν δούμε ποιο είναι το θύμα; Πώς αλλιώς θα γίνει; Καταλαβαίνετε ότι αυτά θα αναφερθούν και στο τέλος, ήδη το Δικαστήριο το είπε αυτό το πράγμα, ότι άλλο κρίνω το βούλευμα και την κατηγορία ως άγεται και άλλο τί θα βγάλει η αποδεικτική διαδικασία. Όμως πρέπει να το βγάλει η αποδεικτική διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απ’ ότι θυμάμαι, ο κ. Ραχιώτης βασίστηκε στο ότι τα κίνητρα είναι πολιτικά, έστω κι αν δεν το λέτε πολιτικό έγκλημα. Εμείς έχουμε πολιτικά κίνητρα, εγκείμενα στο ότι «εμείς είμαστε η επιθετική›, νομίζω είπατε, «Αριστερά› κτλ. Και γράφτηκε αυτό το πράγμα. Λοιπόν, εσείς εμμένετε σε αυτό, τί να κάνουμε; Ο κατηγορούμενος όμως, κατά τα άλλα, ο δικός σας δηλαδή ο πελάτης, αρνείται ότι έχει κάποια σχέση με τη 17Ν.

Επομένως, τα κίνητρα της 17Ν δεν τον αφορούν λέτε. Παρόλα αυτά θέλετε να ρωτάτε. Ρωτάτε! Όλα συνεκτιμώνται πάντως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ θέλω να το ρωτήσω αυτό και σε περίπτωση που το Δικαστήριο αποφασίσει οτιδήποτε, εγώ τους ισχυρισμούς μου μετά την απόφασή σας, ή που σχετίζονται με την απόφασή σας, πρέπει να τους έχω αναδείξει από την αποδεικτική διαδικασία. Είναι σαφή αυτά τα πράγματα νομίζω. Δεν λέω κάτι ιδιαίτερο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή