Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (19/3/2003) Μέρος 9/9

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2003 23:09
UPD:20/03/2003 01:09
A- A A+

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ποια διευκρίνιση, μπορείτε να μου πείτε;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Περί της επιτιθέμενης αριστεράς.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι, περί επιτιθέμενων δικηγόρων ήταν το θέμα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ακόμα καλύτερα. Αν θέλετε και κάτι άλλο να το διευκρινίστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ οι κύριοι συνήγοροι κάνουν το καθήκον τους, όπως μπορεί και θέλει με τη συνείδησή του ο καθένας και δεν επιτίθεται, δεν σας επετέθη, απλώς σας είπε πράγματα που θέλει να τα μάθει και θέλει να τα μάθει με κάπως έντονο τρόπο και ίσως εκεί ένα πάθος. Έχει το πάθος του στο λειτούργημά του.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο μάρτυρας χρειάζεται να έχει πάθος και μήπως βλέπουμε ένα μάρτυρα με πάθος εδώ και πολιτικού πάθους;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Συμφωνώ απόλυτα, αλλά εδώ έχω ..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπετε εμένα, ο οποίος δεν φορτίζομαι καθόλου, είμαι απόλυτα ήρεμος, αλλά δεν μπορώ να αξιώσω από όλους το ίδιο.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Έχω δεχθεί ερωτήσεις από 10 δικηγόρους και τέτοια επίθεση πρώτη φορά δέχομαι, με ρωτάει συνεχώς με ειρωνικό τρόπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σας ρώτησε με ειρωνικό, ίσως ?

???: Κύριε Πρόεδρε, ίσως χωρίς να αντιληφθεί ο κ. συνήγορος τον χαρακτήρισε ασεβή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε τη λέξη ασεβή, την οποία έκανα εγώ τη σύσταση να μην λέξη τη λέξη ασεβής.

Β.ΔΑΟΥΞΗΣ: Πάντως έχουμε την αίσθηση κ. Πρόεδρε, ότι μάρτυρες που περνάνε περίπου πρέπει να απολογούνται ως κατηγορούμενοι. Και έχουμε την αίσθηση, συγχωρείστε, αλλά ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμβαίνει και στα ελληνικά Δικαστήρια και στα ξένα Δικαστήρια και παντού, τα ξέρουμε. Μέσα στα πλαίσια του δύνασθε προστατεύονται και συνέχεια κάνουμε συστάσεις. Η λέξη ασεβής είπα να μην χρησιμοποιείται και το έκανα σύσταση αυτό. Από εκεί και πέρα ο κ. Ραχιώτης αυτό τον όρο τον αφήρεσε.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πάντως πιστεύω, ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου κ. Πρόεδρε, ότι δεν συζητάμε λεπτομέρειες εδώ, είναι σοβαρό νομίζω όλο το ζήτημα που τίθεται, έτσι δεν είναι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπα εγώ, ότι είναι λεπτομέρεια, όχι δεν έκανα τέτοια προσέγγιση μινιμαλιστική ότι μιλάμε για ασήμαντα πράγματα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα έλεγα εν πάση περιπτώσει, αυτό ας γίνει και σαφές στο μάρτυρα να μην νιώθει ότι τον κουράζουμε με λεπτομέρειες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας τον σεβόμαστε και σαν προσωπικότητα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υπήρξε κάποιο θέμα που εγώ δεν σεβάστηκα οποιονδήποτε σαν προσωπικότητα; Όπως θυμόσαστε το θέμα ξεκίνησε από το ότι στην ερώτηση τι φορούσε ο δράστης, απάντησε ότι αυτά είναι λεπτομέρειες. Αν τα θεωρεί λεπτομέρειες αυτό το Δικαστήριο όταν δικάζει ανθρωποκτονία τι να πω και αν αυτό εκδηλώνει σεβασμό ?

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι, δεν είπα αυτό.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ποιος δείχνει σεβασμό εν πάση περιπτώσει ...

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Είπα τα γεγονότα που συνέβησαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη μάλλον πρέπει να εννοούσε ο άνθρωπος, είναι λεπτομέρειες τις οποίες δεν έχει συγκρατήσει, τι να κάνουμε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν ενθυμούμαι είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ είναι ολόκληρη ανθρωποκτονία λέει μπροστά του και θα θυμάται τώρα ?

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν σχολίασα κάποια ανάλυσή του στις εφημερίδες, καταλαβαίνετε λίγο και τη φόρτιση του μάρτυρα και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το πάρετε υπόψη σας στη στάθμιση του μάρτυρα.

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Αυτή είναι ειρωνεία, σας παρακαλώ είναι καθαρό ότι είναι ειρωνεία.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και η καθαρή παρέμβαση που κάνετε αυτή τη στιγμή σε τι βοηθάει αυτή τη στιγμή;

κ.ΒΛΑΧΟΣ: Και ούτως ή άλλως κ. Πρόεδρε, έτσι δεν μπορεί να απαντάει ο μάρτυρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έκανα τη σύσταση να μην χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις και να κάνει ερωτήσεις σε ήπιο ύφος και χωρίς κάποιο τόνο μομφής, ειρωνείας ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να είναι ερωτήσεις που να ψάχνουν για την αλήθεια.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όπως καταλάβατε κ. Πρόεδρε όλο το θέμα ξεκίνησε από μια απλή και σαφή ερώτηση, τι φορούσε ο δράστης. Αν παρεμβαίνετε στο συνήγορο σ’ αυτό το θέμα ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά κάνατε και τον ρωτάγατε, αλλά να μην του πείτε ότι είναι ασεβής.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να επιμείνω στην ερώτησή μου ή να συνεχίσουμε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιμείνετε.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Απαντήστε κ.μάρτυρα, θυμάστε τι φορούμε ο οδηγός του DATSUN;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν ενθυμούμαι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Φορούσε έστω μπορείτε να μας πείτε αυτό, κάποια χειμερινά ρούχα, κάποιο μακρύ ρούχο, κάποιο κοντό ρούχο, οτιδήποτε, ή ούτε αυτό το θυμόμαστε;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι δεν φορούσε βαρύ ρούχο.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν φορούσε βαρύ ρούχο. Καπέλο, γάντια, τέτοια πράγματα;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και πώς τον είδατε τελικά αυτόν τον άνθρωπο το πρόσωπό του; Πώς είδατε το πρόσωπό του;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Βγήκε ένας άνθρωπος από μπροστά μου.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τον έχετε κατακόρυφα με συν πλην τέσσερα βήματα, με διαφορά πέντε μέτρων και μας λέτε ότι είδατε το πρόσωπο νύχτα. Δεν θυμόσαστε τίποτα άλλο. Δεν έχετε να μου πείτε ένα χαρακτηριστικό από το αμάξι, δεν έχετε να μου πείτε ένα χαρακτηριστικό ενδυμασίας, δεν έχετε να μου πείτε τίποτα και μου λέτε, τον ανωγνωρίζω. Πώς γίνεται αυτό το πράγμα, για εξηγήστε το; Είναι ευθεία ερώτηση, πώς λέει «τον αναγνωρίζω›, χωρίς να δίνει ούτε ένα προσδιοριστικό στοιχείο. Δώστε κάτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω τα έχει πει.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα όμορφα χαρακτηριστικά που είπε πριν, πώς τα είδατε πάνω από το μπαλκόνι σε έναν άνθρωπο όρθιο από κάτω σας ακριβώς;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Αυτή είναι η δική σας εκτίμηση. Τον είδα να βγαίνει από το αυτοκίνητο το οποίο, ένα αυτοκίνητο έχει 4 μέτρα μήκος, συν 2 μέτρα που ήταν το πίσω μέρος απόσταση από μένα 6. Τον βλέπω στα έξι μέτρα να μου έρχεται.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τον συν – πλην τρία δεν είναι έξι, είναι τρία αριστερά και τρία δεξιά. Στα πέντε μέτρα είδατε όμορφο άνθρωπο; Δεν μου λέτε κάτι, τα ωραία χαρακτηριστικά για περιγράψτε τον μας , είναι αξιολογική κρίση, τι ήταν όμορφο, για πείτε μας, γιατί εγώ δεν θέλουμε την αξιολογική σας κρίση θέλουμε τα γεγονότα.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Να σας απαντήσω. Τα γεγονότα είναι τα εξής: Το πρόσωπο που μου εντυπώθηκε εμένα στην μνήμη μου, είναι το πρόσωπο που είδα μετά στην αστυνομία, από το βίντεο. Αυτό και τίποτα άλλο.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ποιο βίντεο;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Στο βίντεο που είδα όταν τον πηγαίνανε στον Ανακριτή, στη συνέχεια τις φωτογραφίες του.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και ποιο στοιχείο κύριε μάρτυρα ταυτίσατε, ανάμεσα στην εικόνα του ’85 και σ’ αυτό το βίντεο; Εννοείτε αυτό με το αλεξίσφαιρο γιλέκο. Ποιο στοιχείο ταυτίσατε;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Το πρόσωπό του.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πείτε μας κάτι, προσδιορίστε κάτι.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν μπορώ εγώ να προσδιορίσω, το πρόσωπό του.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έτσι μπορώ να μιλήσω και εγώ για σας και για οποιονδήποτε ότι είσαστε οπουδήποτε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τι θέλετε να σας πω ότι είχε μεγάλη μύτη, ή μικρή μύτη, τι εννοείτε;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εσείς να μου πείτε. Γιατί έτσι μπορούμε να σημαδέψουμε οποιονδήποτε, για οποιαδήποτε ενέργεια. Εγώ είδα το πρόσωπό του και μου μοιάζει. Είναι απάντηση αυτό; Εδώ θέλουμε πραγματικά γεγονότα, για να μπορούμε και να τα αξιολογήσουμε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τα πραγματικά γεγονότα είναι ότι είδα έναν άνθρωπο να βγαίνει από τα έξι μέτρα μπροστά μου, να έρχεται επάνω μου να περνάει, να τον βλέπω να τον αποτυπώνω στην μνήμη μου και αυτό το πράγμα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον αναγνωρίζει και τώρα, τι να κάνουμε τώρα;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ πάω ένα βήμα παρακάτω απ’ αυτό και δεν είναι το πιστεύω ή δεν το πιστεύω κύριε Πρόεδρε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τον άνθρωπο αυτόν μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι τον είχα συναντήσει κάπου και αναρωτιόμουν και μάλιστα ρωτούσα και τους συγγενείς μου..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν έχουν ξανατεθεί εδώ αυτά τα ζητήματα που ρωτάω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει ο μάρτυρας τα ίδια πάλι, δεν είπα ότι τα ρωτάτε εσείς, εσείς άλλα ρωτάτε, αλλά δεν απαντάει σ’ αυτά, πάλι τα ίδια απαντάει.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πώς σταθμίζετε ύψος κοιτώντας ένα πρόσωπο κατακόρυφα; Έναν άνθρωπο κατακόρυφα;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Σε σύγκριση πάντα με κάποιους ανθρώπους οι οποίοι είναι ο μέσος όρος.

Μπροστά μου στο πεζοδρόμιο κάτω ήταν κόσμος.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είπατε ότι κάποιος ήταν 1.75, δεν θυμάμαι για τον κ. Γιωτόπουλο τι ύψος είπατε ότι έχει;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν το θυμάμαι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είπατε, τι είδατε;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εγώ τον υπολόγισα στο 1.85, με 1.90 το πολύ.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το υπολογίζετε ακόμα σήμερα που τον βλέπετε, είναι 1.85 με 1.90;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εσείς θα μου πείτε.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γιατί ταυτίσατε κύριε μάρτυρα μ’ αυτό που είδατε τώρα. Αυτό που είδατε τώρα είναι 1.90;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εγώ σας είπα, 1.85 με 1.90 αυτό είναι. Δεν μπορώ να έχω μέτρο από 1.83 και μισό, 1.85 και 1.90 είδα έναν άνθρωπο ψηλό, εύσωμο και ωραίο άνδρα, με ωραία μαλλιά, ωραία χαρακτηριστικά και φωτεινό πρόσωπο. Αυτό και η εικόνα του προσώπου του μου έμεινε στην μνήμη.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είστε δημοσιογράφος έτσι δεν είναι; Το επάγγελμα το είπατε στην αρχή. Το μόνο που λέγεται ως προς την περιγραφή για τον Γιωτόπουλο από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, είναι τα ωραία χαρακτηριστικά. Έρχεστε εσείς και μας το λέτε σήμερα ότι το έχετε δει από το ’85. Έτσι περιγράφεται. Και μας λέτε σήμερα στο Δικαστήριο αυτό μόνο και επιμένω μήπως μας πείτε κάτι παραπάνω. Εγώ σέβομαι την επίδραση που θα πάρει ο μάρτυρας από τα Μ.Μ.Ε. από την κοινωνική ζωή. Αλλά κάντε και εσείς μια προσπάθεια να μας δώσετε κάτι παραπάνω. Δεν θεωρώ κακώς που μου φέρνετε την εντύπωση, που σχηματίζουμε όλοι από τα Μέσα. Μας παραλλάσσουν την εικόνα, αλλά κάντε μια προσπάθεια μήπως θυμηθείτε κάτι παραπάνω.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν μπορώ να θυμηθώ, αν θυμόμουν, θα έλεγα και λεπτομέρειες.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ κύριε μάρτυρα, το σέβομαι αυτό. Για πείτε μου άλλο θέμα τώρα, εγώ δεν κατάλαβα καλά και θέλω να αποσαφηνίσουμε το εξής πράγμα. Είδατε όλα τα πιστόλια που είδατε να εκπυρσοκροτούν μπροστά σας;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τι εννοείτε;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ακούσατε κάποιους πυροβολισμούς μέσα στο γραφείο, όπως είπατε, λογικό είναι να μην μπορείτε να μου πείτε ακριβώς τον αριθμό, ακούσατε και κάποιους πυροβολισμούς αφότου βγήκατε έξω, είδατε πια, πια δεν ακούμε, βλέπουμε. Και τα τρία πιστόλια που είναι βέβαιο, και εσείς το είπατε ότι τρία ήταν τα πιστόλια, τρεις οι άνθρωποι δηλαδή σε τελευταία ανάλυση και τα τρία εκπυρσοκρότησαν μπροστά στα μάτια σας; Τα είδατε;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι, ο ένας τον είδα να φεύγει από το αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην λέμε πάλι τα ίδια, αν θέλει ο κ. Ραχιώτης να ξαναδιαβάσει τα πρακτικά. Ο μάρτυρας είπε για δυο.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δυο είδα εγώ.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό θέλω να μου πείτε, τι είδατε εσείς. Είδατε δυο να πυροβολούν μπροστά στα μάτια σας λοιπόν;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Αυτό είπα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Από αριστερά του οχήματος και οι δυο, ή ένθεν και ένθεν; Ένας από εδώ και ένας από εκεί. Αυτό που είδατε εσείς όμως.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Οι πρώτοι πυροβολισμοί – αυτά που είδα εγώ στη δεύτερη φάση – από δεξιά μεριά του οχήματος δυο, τρεις πυροβολισμοί, έπεσαν όμως από την πίσω μεριά του οχήματος και δεξιά ένας – δυο πυροβολισμοί. Μετά οι δυο, δηλαδή ο ένας απομακρύνθηκε και πήγε πίσω, ο άλλος απομακρύνθηκε και πήγε στο δεξί μέρος του αυτοκινήτου και ο τρίτος κατέβηκε από την κάτω μεριά και πυροβόλησε μόνος του.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να συνοψίσω λοιπόν . Αυτό που μου είπατε, είναι ότι είδατε και τα τρία πρόσωπα να πυροβολούν.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι. Τα δυο είπα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τα δυο είδατε. Το ένα από τη δεξιά πλευρά και το άλλο πίσω.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μάλιστα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό μου λέτε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Από την αριστερή και ένα από τη δεξιά.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η αίσθηση που σας είχαν δώσει αυτοί οι άνθρωποι που πυροβολούσαν, ήταν ότι είχαν ήδη ρίξει πυροβολισμούς και πριν; Ή είδατε και τον πρώτο πυροβολισμό ακόμα;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τους πρώτους πυροβολισμούς όταν έπεσαν, δεν τους είδα. Έπεσαν δυο πυροβολισμοί, όταν οι δυο βρισκόντουσαν στο πίσω δεξί μέρος του αυτοκινήτου.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ακριβώς. Αυτό που μας βεβαιώνετε λοιπόν εδώ για να το συνοψίσουμε, είναι ότι πέσανε μερικές πιστολιές πριν και είδατε και εσείς έναν αριθμό πυροβολισμών από την ώρα που βγήκατε στο μπαλκόνι.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ακριβώς.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και ρωτώ εγώ. Εγώ διαβάζω την κατάθεσή σας στον Ανακριτή, στη δεύτερη σελίδα στο μέσο ακριβώς που λέει για τον πρώτο δράστη: «επίσης είδα ένα άτομο να έρχεται και να πυροβολεί από τη πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου.› Το έρχομαι και πυροβολώ, εγώ το καταλαβαίνω, δεν ξέρω εάν το καταλαβαίνετε εσείς λάθος, ότι εκείνη την ώρα προστρέχει ο δράστης και αρχίζει να πυροβολεί. Και χρησιμοποιείτε το ρήμα «είδα›, είναι έτσι;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Είδα έναν από την πίσω δεξιά μεριά του αυτοκινήτου?

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να έρχεται και να πυροβολεί, έτσι ακριβώς δεν μας το λέτε εδώ;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι, ναι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και μας λέτε και για τον τρίτο δράστη, παρακάμπτετε το δεύτερο αυτή τη στιγμή, είναι στη τρίτη σελίδα αυτό που διαβάζω: «επίσης είδα ένα άτομο να έρχεται τρέχοντας και να καταλαμβάνει την αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου του Μομφεράτου και να πυροβολεί.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Είναι το ίδιο άτομο.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι μιλάμε για το τρίτο. Πιστέψτε με, δεν θέλω να εξαπατήσω κανέναν διαβάζοντας, διαβάζω την δεύτερη σελίδα. «Επίσης είδα ένα άτομο να έρχεται – λέτε για τον πρώτο – μετά πιο κάτω λέτε «επίσης είδα ένα άτομο ευτραφές με γένια για το δεύτερο› και στη τρίτη σελίδα λέτε, «επίσης είδα ένα άτομο να έρχεται τρέχοντας και να καταλαμβάνει την αριστερή πλευρά›, οι τρεις δράστες δεν λέτε και τίποτα άλλο. Οπότε αυτό, που έχουμε διαβάσει ως εδώ, λέει ότι εσείς είδατε δυο ανθρώπους να τρέχουν προς την MERCEDES και να την πυροβολούν.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τι μας λέτε εδώ τότε;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Είναι τρεις οι άνθρωποι. Οι δυο έρχονται από την πίσω μεριά δεξιά του αυτοκινήτου. Εγώ δεν τους βλέπω να έρχονται. Εγώ τους έχω δει στην τελευταία φάση, είναι στο αυτοκίνητο, πίσω στη δεξιά μεριά του αυτοκινήτου.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τότε λέτε ψέματα στην ανάκριση. Εδώ λέει, «είδα να έρχονται τρέχοντας›.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ναι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό που λέτε εδώ είναι άλλο και είναι το αντίθετο. «Όταν βγήκα στο μπαλκόνι είδα δυο άτομα, τα οποία όταν είδα να έρχονται, δεν τους είδα από την γωνία να έρχονται, πλησίασαν το αυτοκίνητο, ένα – δύο βήματα ήταν κοντά στο αυτοκίνητο . Και τότε ο ένας απ’ αυτούς πυροβόλησε και έφυγε από την κάτω μεριά και μπήκε δεξιά. Ο άλλος που ήταν προφανώς πιο μπροστά δηλαδή ο τρίτος, έκανε τρία βήματα πίσω. Δεν τον είδα εγώ να πυροβολεί. Μπορεί να συνέβη ένα δευτερόλεπτο νωρίτερα, δεν τον είδα όμως την ώρα που βγήκα έξω.›

Για να πάμε και στο δεύτερο άτομο και θα επανέλθουμε. Το δεύτερο άτομο μας λέτε στον Ανακριτή τώρα, διαβάζω ακριβώς: «Επίσης είδα ένα άτομο ευτραφές με γένια, το οποίο πήγε επίσης στη δεξιά πλευρά της MERCEDES του Μομφεράτου, πυροβόλησε τον Μομφεράτο.› Εισάγετε και αυτή φράση με το «είδα›. Λέτε, πάει στη χ πλευρά και πυροβολεί. Αυτό που είπατε στον Ανακριτή, είναι ότι έχετε δει τρεις ανθρώπους να έρχονται και να πυροβολούν. Εδώ μας λέτε, ότι σας ξύπνησαν οι πυροβολισμοί, ήσαστε μέσα και δουλεύατε, ακούσατε 5, 6 πυροβολισμούς και τότε βγήκατε. Ποιο από τα δυο είναι αλήθεια;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Και τα δυο είναι αλήθεια;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και τα δυο; Και το ότι τους είδατε να έρχονται πριν πυροβολήσουν και το ότι εγώ βγήκα και απόχτησα επαφή αφού τους είχα ακούσει να πυροβολήσουν; Και τα δυο σωστά;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Και τα δυο. Θα σας πω γιατί. Οι πρώτοι πυροβολισμοί, πέσανε πριν την διασταύρωση της Τσακάλωφ με τη Βουκουρεστίου. Έφυγε το αυτοκίνητο η MERCEDES από εκεί και μπήκε στη GOODIVA και από πίσω ήρθαν αυτοί που είχαν ρίξει τους πυροβολισμούς και πήραν τις θέσεις αυτές.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υπάρχει καμία αμφισβήτηση σ’ αυτό που διάβασα, μήπως δεν είναι έτσι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει εδώ από της έδρας, ότι «το άτομο δεν μπορώ να το αναγνωρίσω, επίσης είδα ένα άτομο ευτραφές με γένια το οποίο πήγε επίσης στη δεξιά πλευρά, πυροβόλησε τον Μομφεράτο και έκανε τρία – τέσσερα βήματα πίσω και φθάνοντας?αυτό το άτομο γύρισε, με κοίταξε στα μάτια κλπ.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και εγώ αυτό δεν διάβασα; Αυτοί οι τρεις από πού ήρθανε;

Κοιτάξτε κύριε Αναπληρωτή Πρόεδρε, εγώ αυτά που θέλω να επισημάνω την προσοχή σας είναι: Πρώτον, στο «επίσης›, στο «είδα›, στο ρήμα που δηλώνει κίνηση «πήγε› και στο ρήμα «πυροβόλησε›. Εδώ τι έχουμε; Έχουμε έναν άνθρωπο που περιγράφει μια φάση, από την αρχή της μέχρι το τέλος της. Δηλαδή «προσέρχομαι› και «πυροβολώ› και εγώ που είμαι από πάνω σε βλέπω. Εδώ μας λέει ψέματα ο μάρτυρας, είναι προφανές. Και το λέω τώρα καθαρά και δεν είναι σχόλιο. Το απευθύνω στην Εισαγγελία αυτό που λέω.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μέχρι τώρα είδατε ότι είπα κάτι το αντίθετο;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μην απαντάτε εσείς, τώρα μιλάω στο Δικαστήριο. Σας λέει από το πρωί, ότι είναι μέσα σε ένα γραφείο. «Ακούω πέντε, έξι πυροβολισμούς εκεί και βγαίνω έξω.› Και εδώ έχετε μια κατάθεσή του που δόθηκε πριν από 2 μήνες που σας λέει ότι αυτά όλα εγώ τα είδα με τα μάτια μου, πριν γίνουν ακόμα. Όταν ακόμα ο δράστης προσερχόταν στην MERCEDES. Αν αυτό το πράγμα δεν το βλέπετε ψευδορκία, τι να σας πω εγώ.

???.: Ήρθαν οι τρεις με το αλεξίπτωτο και βρέθηκαν εκεί μπροστά στο αυτοκίνητο. Είχαν πυροβολήσει πριν και μετά βρέθηκαν με το αλεξίπτωτο.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτά μας έχει πει ο μάρτυρας. Εγώ αυτό το θέμα το εξαντλώ, θεωρώ ότι υπάρχει ψευδορκία σ’ αυτό το σημείο. Στη κρίση σας. Πάμε σε άλλο ζήτημα.

Τι καιρό έκανε τότε; Είπατε ζέστη πριν, έτσι είναι; Γι’ αυτό είχατε ανοιχτές τις πόρτες;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Στο δωμάτιο που είμαστε εμείς έκανε ζέστη.

ΑΝ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω να διευκρινίσει, ότι η κατάθεση του μάρτυρα στον Ανακριτή, εγώ είπα στον Πρόεδρο, ότι μιλάει για τρία άτομα να πυροβολεί, όχι αντίθετα μ’ αυτά που ρωτάτε, το διευκρινίζω. Για τρία άτομα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είδατε λέτε τρία άτομα να πυροβολούν. Τώρα ποια είναι τα τρία ή τα δυο, για να καταλάβουμε και εμείς;

ΑΝ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα στον κ. Πρόεδρο ότι, μιλάει να πυροβολούν και λέει την λέξη «πυροβολεί› και για τα τρία άτομα. Αυτό είπα εγώ.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν θέλω να μας διευκρινίσετε κατόπιν τούτου, δύο ή τρία άτομα είδατε εσείς να πυροβολούν;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τρία άτομα. Ο τρίτος που έφυγε πίσω κύριε Πρόεδρε?

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όλη την ημέρα μας έλεγε άλλα. Ο μάρτυρας έχει εξαντληθεί κύριε Πρόεδρε σ’ αυτό το σημείο. Είναι στην κρίση της Εισαγγελικής αρχής σε πρώτη φάση αυτά που έχει πει ο μάρτυρας. Εγώ δεν λέω περισσότερα γι’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο μάρτυς είναι παρών και όπως ξέρετε μέχρι το τέλος της κατάθεσης, δεν μπορούμε να λέμε για ψέματα ή για αλήθειες.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένα θέμα της κατάθεσής του, ολοκληρώθηκε κατά την άποψή μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς είστε ποινικολόγοι από τους καλούς και πρέπει να ξέρετε ότι όταν δεν ολοκληρωθεί η κατάθεση, μπορεί ο μάρτυρας να το διευκρινίσει ή και να το ανακαλέσει κάτι, ή να πει, εγώ δεν εννοούσα αυτό, είπα το άλλο. Πείτε μου τώρα τελικά εμένα, αφήστε με για λίγο για δυο λεπτά μόνο, δυο άτομα είδατε να πυροβολούν ή τρία;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τρία άτομα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είδατε με τα μάτια σας και τα τρία να πυροβολούν;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Θα σας πω αμέσως. Το ένα άτομο, έριξε μια σφαίρα προφανώς και έφυγε. Εγώ αυτό το πράγμα δεν το αντελήφθην. Ήταν όμως με το πιστόλι πάνω από το αυτοκίνητο. Εγώ αυτό το άτομο το να πυροβολεί , ή να ρίχνει πολλούς πυροβολισμούς δεν το κατάλαβα. Μια σφαίρα και δυο και τρεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να καταλάβω και εγώ δηλαδή ποια είναι αυτά τα τρία τα άτομα.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Αυτόν που δεν αναγνωρίζω και πήγε πίσω και κάθισε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας διαβάζω εδώ από την κατάθεσή σας για να ξέρω τέλος πάντων, ποιο είναι το κάθε άτομο για να τελειώνουμε. Αρχίζουμε: «ένα άτομο να έρχεται και να πυροβολεί επίσης είδα, αφού λέτε για GOODIVA και που μπήκε μέσα κλπ, επίσης είδα, είδα σημαίνει με τα μάτια μου, ένα άτομο να έρχεται και να πυροβολεί από την πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου του Μομφεράτου, τον Μομφεράτο, που ήταν στο πίσω κάθισμα και αμέσως να οπισθοχωρεί και να καταλαμβάνει θέση με το πιστόλι στα χέρια πίσω από το αυτοκίνητο που είχε κλείσει τη Βουκουρεστίου. Αυτό δεν μπορώ να το αναγνωρίσω. Αυτό είναι το ένα άτομο.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ένα άτομο λοιπόν, από την πίσω δεξιά πλευρά, πήγε στο Μομφεράτο που ήταν στο πίσω κάθισμα και τον πυροβόλησε, έτσι λέτε, στο πίσω δεξιό.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Στο πίσω δεξιό μέρος πήγαν δυο άτομα κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν με νοιάζει, ένα – ένα άτομο θα πούμε που πυροβόλησαν, μη μπλέκουμε τα πολλά άτομα. Παίρνουμε το πρώτο άτομο. Μου λέτε ότι έρχεται και πυροβολεί από την πίσω δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου του Μομφεράτου, τον Μομφεράτο πυροβόλησε που ήταν στο πίσω κάθισμα και αμέσως να οπισθοχωρεί και να καταλαμβάνει θέση πίσω από το αυτοκίνητο που είχε κλείσει τη Βουκουρεστίου.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτόν τον είδατε να πυροβολεί; Ακούσατε τον πυροβολισμό και τον είδατε συγχρόνως;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μάλιστα. ¶κουσα τον πυροβολισμό, είδα το όπλο δίπλα στο τζάμι και άκουσα πυροβολισμό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:Επιβεβαιώνετε αυτά που λέτε. Προχωράμε παρακάτω, το ένα είναι αυτό. Πάμε στο δεύτερο που λέτε εσείς εδώ, «επίσης είδα ένα άτομο ευτραφές με γένια, το οποίο πήγε επίσης στη δεξιά πλευρά της MERCEDES του Μομφεράτου, πυροβόλησε τον Μομφεράτο και έκανε τρία – τέσσερα βήματα πίσω και φθάνοντας στο ύψος του εμπρόσθιου μέρους του αυτοκινήτου του Μομφεράτου, σταμάτησε και ήλεγξε με το πιστόλι στα χέρια το χώρο. Αυτό το άτομο γύρισε και με κοίταξε στα μάτια και το είδα καλά, αναγνωρίζω δε στο πρόσωπο ότι είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός και ήταν η εμφάνισή του η ίδια, μ’ αυτή που εμφανίζεται σε ένα video clip που πυροβολήθηκε στις τηλεοράσεις μετά την σύλληψη. Αυτό είναι το δεύτερο άτομο;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός. Ο πρώτος δεν μου το αναγνωρίσατε, δεν ξέρετε ποιος είναι. Συνεχίζετε την κατάθεση τώρα και λέτε, τρίτο τώρα πια. «Είδα επίσης ένα άτομο› , φυσικά δεν αναφέρεστε στα άλλα δυο, αναφέρεστε σε τρίτο άτομο, «να έρχεται τρέχοντας και να καταλαμβάνει την αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου του Μομφεράτου και να πυροβολεί, τόσο τον Μομφεράτο, όσο και τον οδηγό. Οι κινήσεις του ήταν κινήσεις πιστολέρο, χορευτικές κλπ.› Τελικά δυο άτομα πυροβόλησαν ή τρία; Να φύγει και κάποια απορία εδώ, η οποία είναι εύλογη.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τρία άτομα πυροβόλησαν κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι είχατε πει στην αρχή;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Τρία άτομα πυροβόλησαν κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να δούμε τι είχατε πει.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Απλώς χρονικά βάζω τους δυο την ίδια στιγμή που πήγαν από την πίσω δεξιά μεριά. Χρονικά βάζω τους δυο μαζί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τρία άτομα έχει κύριε Γραμματέα;

Παρακαλώ να δούμε τι έχουν σημειώσει.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: «Το άτομο που αποχώρησε προς τα πίσω, δεν έχω χαρακτηριστικά του, έφυγε πίσω, δεν τον είδα να πυροβολεί, πάντως πλησίασε το αυτοκίνητο, έφυγε απ’ αυτό από τη δεξιά πλευρά. Το αυτοκίνητο πίσω στο Μομφεράτο, τρία τέσσερα μέτρα από το αυτοκίνητο πίσω με προτεταμένο το όπλο του.›

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον πρώτο λοιπόν, είπατε εδώ στο ακροατήριο, δεν τον είδα να πυροβολεί.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε λέω το εξής όμως, πήγε με το πιστόλι του και άπλωσε το πιστόλι του ακριβώς στο τζάμι πίσω. Αυτό ακριβώς λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, τον ακούσατε όμως τον πυροβολισμό;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: ¶κουσα πυροβολισμό, δεν είδατε τίποτα άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τον είδα να πυροβολεί λέτε εκεί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τι ψάχνουμε τώρα κύριε Πρόεδρε, έχουμε ένα πρακτικό γραμμένο και έχουμε και μια κατάθεση γραμμένη, τι ψάχνουμε τώρα να βρούμε, να του πούμε να μας κάνει ένα δεύτερο πρακτικό; Τα πράγματα είναι σαφή πια κατά την γνώμη μου για τον μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οφείλω να τον ρωτήσω τι ακριβώς εννοεί. Πυροβόλησε και ο πρώτος, τον είδατε να πυροβολεί;

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: ¶κουσα τον πυροβολισμό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον είδα να πυροβολεί, δεν σημαίνει μόνο το σημαδεύω, σημαίνει ότι ακούω και ταυτόχρονα.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: ¶κουσα και πυροβολισμό ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί όμως τι είπατε; Θυμάστε τι είπατε στα πρακτικά;

Αυτό ρωτάμε.

Κ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Όχι δεν θυμάμαι. Για το ίδιο πράγμα λέω, ότι έπεσαν πυροβολισμοί.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν βλέπετε αδίκημα σ’ αυτό το στάδιο κύριε Πρόεδρε; Είναι ο μοναδικός μάρτυρας για τον Γιωτόπουλο, ανάμεσα σε 450, η αξιοπιστία του είναι σ’ αυτό το επίπεδο που βλέπετε, τι να σας πω τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, να δούμε τι ακριβώς είπε και τι εννοούσε.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τώρα το θέμα δεν είναι η ερμηνεία των πρακτικών, ποια κατά την γνώμη μου είναι δεδομένα τα ζητήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι τίποτα δεδομένο, μέχρι να τελειώσει η κατάθεση του μάρτυρα?

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αν μας το ανατρέψει μια τρίτη φορά, εγώ θα δω ένα αδίκημα ακόμα σ’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως ξέρετε στο αδίκημα της ψευδορκίας, λαμβάνεται υπόψη μέχρι το τέλος η κατάθεση του μάρτυρος μέχρι να τελειώσει. Και εάν τελειώνοντας πει τα αληθή, δεν είναι ψευδή. Αφού τα ξέρετε τώρα.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα κάνετε την θέση του χειρότερη. Του ζητάτε να γυρίσει αυτό που είπε μια φορά ακόμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν του ζητάω τίποτα, ούτε μ’ ενδιαφέρει τι θα κάνει. Αυτός μπορεί να κάνει ότι του αρέσει.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή κάνει με την καλύτερη εκδοχή αξιολόγηση.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι δεν κάνω αξιολόγηση. Διαπιστώνω αδίκημα και το θέτω υπόψη του Δικαστηρίου, δεν κάνω καμία αξιολόγηση.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Επιπλέον κύριε Πρόεδρε, η διαπίστωση δήθεν αδικήματος, αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού του μάρτυρα. Και θεωρώ ότι είναι απολύτως απαράδεκτο.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή οι άδικες πράξεις δεν πρέπει να τίθενται υπόψη της Αρχής κύριε συνάδελφε; Ακόμα και εάν φοβηθεί ο αδικών;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη δεν είναι η στιγμή να κάνετε οποιαδήποτε εκτίμηση.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ παράθεσα δυο συγκεκριμένα έγγραφα. Το πρακτικό που διάβασε ο κ. Γραμματέας, αυτά που ακούσαμε σήμερα και μια κατάθεση στον Ανακριτή και όπως διαπιστώσατε με τα αυτιά σας, δεν είναι ίδιες σε ένα κρίσιμο ζήτημα. Χαρακτηρίστε το νομικά εσείς αυτό.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ νομίζω ότι είναι εξαντλημένο το θέμα. Θέλω να συνεχίσω σε άλλο θέμα με την άδειά σας.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τώρα τι σχολιάζετε; Στη μέση των ερωτήσεών μου κάνετε σχόλια; Μ’ όλο το σεβασμό που σας έχω, αλλά δεν νομίζω ότι βοηθάει αυτό.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις μου κάνετε σχόλια;

???.: ?Μα όταν λέτε ότι ψεύδεται ένας μάρτυρας, σημαίνει ότι ξέρετε ποια είναι η αλήθεια. Ποια είναι η αλήθεια;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θέλετε να καταθέσω μάρτυρας; Αυτό μου λέτε τώρα; Δεν είναι η δουλειά μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει το 358 αλλά δεν είναι αυτή η στάση της δίκης στην οποία θα το χρησιμοποιήσετε. Θέλετε να κάνετε ερωτήσεις;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Προσπαθώ κύριε Πρόεδρε. Πείτε μου κάτι κύριε μάρτυρα, εγώ επειδή δεν θέλω να παγιδεύω κανέναν, σας ρώτησα από την αρχή αν θεωρείτε εξίσου ακριβείς και αξιόπιστες τις καταθέσεις σας και τις παλιές του ’85 και το δημοσίευμά σας και τη σημερινή.

Γιατί στην προανακριτική κατάθεση λοιπόν του ’85, μας μιλήσατε με σαφήνεια για δύο μάρτυρες και μάλιστα ο πρώτος να έχει ρίξει ή να ρίχνει ή να έχει ρίξει τον τελευταίο του πυροβολισμό, ο πρώτος που μας αναφέρετε, ο δεύτερος δράστης που θέλω να ρωτήσω και κάτι διευκρινιστικά γι’ αυτό το δράστη μετά, να έριξε και αυτός δυο-τρεις πυροβολισμούς.

Διαπιστώνετε μετά απ’ τη μνήμη σας ότι αυτά που είπατε δεν ήταν ακριβή όπως είπατε, κάτι είχε ξεφύγει και τέτοια. Αλλά γιατί για δυο φόνους μιλάμε. Γιατί επί 18 χρόνια δεν πήγατε σε ένα αστυνομικό τμήμα να δώσετε μια συμπληρωματική κατάθεση και να πείτε ρε παιδιά εγώ εκεί έχω δει και έναν τρίτο δράστη και μάλιστα θυμάμαι και έναν, γιατί χρειάστηκαν να περάσουν 18 χρόνια για να μας συμπληρώσετε ένα δράστη ενός φόνου και φαίνεστε μορφωμένος άνθρωπος, φαίνεστε ότι είσαστε μέσα στα πράγματα.

Η δολοφονία του Μομφεράτου δεν ήταν κάτι που ξεχάστηκε στην Ελλάδα. Δημοσιογράφος ήταν με την ευρεία έννοια εν δυνάμει εργοδότης.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Θα σας πω. Δεν ήθελα να ΄ρθω σ’ αυτό το σημείο, αλλά λίγο μετά ιδρύθηκε η αντιτρομοκρατική. Υπήρξε επικεφαλής εισαγγελέας και πίστευα ότι θα με καλέσει να καταθέσω. Ποτέ δεν με κάλεσε κανείς να καταθέσω. Όταν δε ήρθε η αστυνομία να πάρει την προανάκρισή μου στο γραφείο, τους είπα μήπως θα ήταν σκόπιμο να έχουμε έναν σκιτσογράφο να δώσω κάποια σκίτσα απ’ ότι θυμάμαι καλά τώρα;

Και μου είπαν, όχι, όχι, δεν χρειάζεται. Αυτά.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το υπογράμμισε και ο κ. Πρόεδρος αυτός, ότι μπορούμε να πούμε ότι ολιγώρησε η αστυνομία στα καθήκοντά της. Εσείς όμως εκτός από την υποχρέωση του πολίτη που διαπιστώνει, ανακαλεί στη μνήμη του ότι δεν είναι δύο αυτοί που έχω δει, είναι τρεις, και μιλάμε για φόνο και έπρεπε να το πείτε, έχετε και ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια σας, τη γραφίδα.

Γιατί δεν γράφετε ένα κομματάκι στην εφημερίδα, όπως γράψατε την πρώτη μέρα τι είδατε, γιατί δεν προσθέσατε μετά από μια βδομάδα, δέκα μέρες, είκοσι μέρες, ένα κομμάτι να μου πείτε τον τρίτο δράστη και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν οι υπόλοιποι και θα λένε δεν υπάρχει εισαγγελέας να επιληφθεί και θα επιλαμβανόταν ο εισαγγελέας έτσι. Δεν χρειαζόταν καν να μπείτε στον κόπο να τρέχετε στην λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Να γράψω τι;

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να γράψετε ότι συμπληρωματικά όσων έγραψα στις 22 Φεβρουαρίου, τώρα που ηρέμησα και τα σκέφτηκα, υπήρχε και ένας τρίτος που πυροβόλησε. Ή με μια οποιαδήποτε αφορμή γεγονότος σχετικού με την 17Ν που υπήρξαν εκατοντάδες από εκεί και μετά. Ήσασταν και ήσαστε δημοσιογράφος στα «ΝΕΑ›.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Κάνετε σχόλια τώρα.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αλλά για κάτι πολύ χρήσιμο.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Και εγώ θα σας πω το εξής.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για να μου εξηγήσετε γιατί σιωπήσατε επί 18 χρόνια.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Πολύ κρίσιμο έγινε τώρα. Απ’ το ’74 και μετά λίγα χρόνια δεν ήταν καθόλου κρίσιμο.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η βοήθεια στην εξάρθρωση της 17Ν δεν ήταν κρίσιμο όλα αυτά τα χρόνια;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν με κάλεσε κανείς να καταθέσω. Δεν με κάλεσε ο εισαγγελέας ο οποίος ήταν υπεύθυνος γι’ αυτή την υπόθεση.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και όπου δεν μας καλεί ο εισαγγελέας εμείς τίποτα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απάντησε εν πάση περιπτώσει αν είναι ικανοποιητική ή όχι η άποψη να το κλείσουμε. Τελειώσαμε. Εντάξει.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ξεκίνησα να σας ρωτάω για τον καιρό αλλά μας διακόψανε. Είναι σημαντικό για τον καιρό εκείνο ρωτάω, όχι για τον καιρό τούτο. Τι είπατε, γιατί είπατε κάτι είχατε ανοιχτά παράθυρα. Έχουν σημασία αυτά, δεν τα ρωτάω έτσι όπως καταλαβαίνετε. Ο καιρός είχε ζέστη, κρύο;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εμείς μέσα στην αίθουσα είχαμε πολύ ζέστη και είχαμε ανοιχτή την πόρτα.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και γενικά το κλίμα αυτών των ημερών έκανε ζέστη ή κρύο;

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι έκανε κρύο, ότι ήταν κρύες ημέρες.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για να σχολιάσω, όχι να σχολιάσω, θα καταθέσω έγγραφο εδώ πέρα για να αξιολογηθεί η μνήμη του μάρτυρα στη διάσκεψή σας.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εγώ ποτέ δεν ανέφερα τι καιρό έκανε εκείνη την ημέρα, αν χιόνιζε ή όχι. Εγώ ανέφερα ότι η πόρτα του γραφείου μου ήταν ανοιχτή.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μη μου κάνετε άλλες υποδείξεις. Πήρα απάντηση. Τώρα στο δικαστήριο μιλάω. Θα καταθέσω «ΤΑ ΝΕΑ› εκείνων των ημερών που συζητιόταν να εφαρμοστεί το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ λόγω κακοκαιρίας σε όλη την Ελλάδα.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Εκείνη την ημέρα; Μου είναι αδιάφορο. Η πόρτα ήταν ανοιχτή.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ, ξέρετε κάτι, είναι μια δολοφονία την οποία την ανέλαβε μια συγκεκριμένη οργάνωση και αυτοί που κατηγορούνται γι’ αυτό δεν πρέπει να γελάνε τουλάχιστον. Αν γελάνε κιόλας, σημαίνει ότι δεν έχουν συναίσθηση που βρίσκονται και όλα αυτά αξιολογούνται σαν συμπεριφορές. Αν κάνει κρύο ή ζέστη είναι το πρόβλημά μας τώρα; Δεν ξέρω αν είναι αυτό. Εγώ φοβάμαι ότι έχουμε πολύ σοβαρότερα θέματα.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το Κάτω Νευροκόπι, σημείωσε μια απ’ τις μικρότερες όλων των χρονικών τότε κύριε Πρόεδρε, μείον 22 είχε το Νευροκόπι, το αναφέρει, θα το διαβάσετε κιόλας. Απ’ τις μικρότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών που παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα. Μπορεί να μην θυμάται καλά, αλλά όταν φαίνεται να θυμάται άλλες λεπτομέρειες πολύ καλά, έπρεπε να την εκτιμήσουμε, γι’ αυτό και αναφέρομαι στον καιρό.

Κ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΣ: Αναφέρθηκα στον καιρό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ..που θα αναγνωστεί μετά από λίγο, λέει ότι οι καιρικές συνθήκες κατά το χρόνο διάπραξης της εγκληματικής ενέργειας ήταν καλές και η κυκλοφορία ήταν αραιά, ο φωτισμός ήταν επαρκής στο σημείο κλπ κλπ.

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και εγώ φέρνω έγγραφα σε σχέση μ’ αυτή την έκθεση αυτοψίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, να τα δούμε. ¶λλωστε δεν μπορούμε να πάρουμε από τη μετεωρολογική τι θερμοκρασία είχε εκείνη την ημέρα;

Γ. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για ημερομηνία και καιρό δεν γράφουν ψέματα κύριε Πρόεδρε. Για άλλα το συζητάμε, αλλά γι’ αυτά τα δύο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε κ. Ραχιώτη.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε μπορεί να χρειαστεί ο μάρτυς, γιατί υπάρχουν αντικειμενικά ευρήματα που έρχονται σε αντίθεση μ’ αυτά που καταθέτει. Υπάρχουν πυροβολισμοί. Θα τα αναγνώσουμε αύριο αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά θα τα αναγνώσουμε αύριο.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να χρειαστεί για διευκρινιστικές ερωτήσεις κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ τις φωτογραφίες που σας δώσανε γρήγορα να τις φέρετε εδώ. Γρήγορα-γρήγορα τις φωτογραφίες μη τους χάσουμε.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να πούμε για τους αυριανούς μάρτυρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για τους αυριανούς μάρτυρες αύριο θα έρθουν η υπόθεση ΜΑΤ Καισαριανής και η ανθρωποκτονία Αγγελόπουλου. Καθώς και η έκρηξη Ρέντη Κηφισού. Είναι λίγοι μάρτυρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή