Αρχισε ο πόλεμος στο Ιράκ

Στις 4:34' το ξημέρωμα ώρα Ελλάδος
Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2003 07:03
UPD:14:23

A- A A+

ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ της πρώτης φάσης των επιχειρήσεων, για τον αφοπλισμό του Ιράκ, ανακοίνωσε στις 5:15' π.μ. ώρα Ελλάδος, ο Αμερικανός πρόεδρος με διάγγελμά του.

Ο Τζωρτζ Μπους ανέφερε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ μπορεί να είναι μακρύτερος και πιο δύσκολος, από ότι προβλέπουν ορισμένοι, ενώ πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αξιωματούχους του Πενταγώνου, η πρώτη επίθεση με διψήφιο αριθμό πυραύλων Κρουζ στις 4:34' τα ξημερώματα, αφορούσε σημαντικό μετακινούμενο στόχο, ο οποίος έπρεπε να πληγεί άμεσα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι στόχος αυτής της επίθεσης ήταν η ηγεσία του Ιράκ.

Ωστόσο, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, δεν έχει ενημέρωση για την έναρξη των χερσαίων επιθέσεων κατά του Ιράκ. Πριν από λίγο, οι σειρήνες στη Βαγδάτη σταμάτησαν.

Από χθες το βράδυ, αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να προωθούνται στην ουδέτερη ζώνη, μεταξύ Ιράκ και Κουβέϊτ, ενώ αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, έπληξαν 10 θέσεις του ιρακινού πυροβολικού, κοντά στα σύνορα με το Κουβέϊτ.

Σε λίγες ώρες, συνέρχεται στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής των 15.

Στην Αθήνα, νέα επείγουσα έκκληση προς τους Ελληνες δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ, απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας.

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, σημεία εισόδου στη χώρα, πρεσβείες και ξένες εταιρείες, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι ένοπλες δυνάμεις.

Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη σημερινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι ο επικείμενος πόλεμος πιθανόν να συσσωρεύσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στην ελληνική οικονομία, η οποία είναι πιο ευάλωτη και πιο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, στις πιέσεις από διεθνείς κρίσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε παράνομο τον πόλεμο και κάλεσε σε ανυπακοή και απειθαρχία προς τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτακτη ειδική συνεδρίαση της Βουλής, ζήτησε από τον Απόστολο Κακλαμάνη, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Την απόλυτη αντίθεση της εθνικής αντιπροσωπείας και του συνόλου του ελληνικού λαού στον επικείμενο πόλεμο, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής.

Εκκληση για την αποτροπή του πολέμου απηύθυνε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οδυνηρές συνέπειες για όλους τους λαούς και για τον αμερικανικό, προέβλεψε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, κρατώντας λαμπάδες, συγκεντρώθηκαν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα έξω από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή