Γερμανία : Μεγάλη ανησυχία και κατάπληξη για την επίθεση στο Ιράκ

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2003 08:05
A- A A+

Τη «μεγάλη ανησυχία» και την «κατάπληξη» της εξέφρασε η γερμανκή κυβέρνηση για την «έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ», σε ανακοίνωση της με την οποία υπενθυμίζει ότι μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία το Βερολίνο κατέβαλε «μεγάλες προσπάθειες για να καταστεί δυνατός ο ειρηνικός αφοπλισμός του Ιράκ και να εμποδιστεί ο πόλεμος».

Σύμφωνα με το Βερολίνο, «τώρα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή για τον ιρακινό λαό». Η γερμανική κυβέρνηση «ελπίζει ότι οι μάχες θα τελειώσουν σύντομα» και υπολογίζει ότι «τα εμπόλεμα μέρη θα κάνουν τα πάντα» για να μην υπάρξουν θύματα μεταξύ των πολιτών.

«Για να μετριαστούν τα δεινά του ιρακινού λαού η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει τα Ηνωμένα Εθνη και τους οργανισμούς για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», προστίθεται στο κείμενο όπου υπογραμμίζεται ότι «τα Ηνωμένα Εθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση της ειρήνης στο Ιράκ».

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης είχε ανακοινώσει ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, πήγε στο γραφείο του στο Βερολίνο λίγα λεπτά μετά την έναρξη των επιχειρήσεων.

Αναμένεται ότι προτού κάνει οποιαδήποτε δήλωση θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με πολλούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογος του Ζακ Σιράκ.

Εντός της ημέρας θα συγκληθεί το συμβούλιο ασφαλείας της γερμανικής κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Σρέντερ, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, Εσωτερικών Οτο Σίλι και Αμυνας, Πέτερ Στρουκ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή