Την ανάγκη υιοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία θα ενθαρρύνει τις χώρες-μέλη να οριοθετηθούν τις ΑΟΖ τους, ώστε να μπορούν να κάνουν έρευνες και να αναπτύσσουν τα πιθανά τους αποθέματα, υπογράμμισε ο Αντ. Σαμαράς μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Ελσίνκι.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ζωτικό κομμάτι της ανταγωνιστικότητας το κόστος ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα, τομείς στους οποίους όπως είπε, η Ευρώπη υστερεί επειδή είναι «ενεργειακά διψασμένη».
Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, η Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το εξωτερικό, αλλά και να διαφοροποιήσει τις ενεργειακής πηγές της.
Σ’ αυτή τη συζήτηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι «ευλογημένη» με τρεις τρόπους: Πρώτον, είναι ο ‘παράδεισος’ σχεδόν όλων των "ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", καθώς έχει μεγάλο ενεργειακό δυναμικό ηλιοφάνειας και πολύ ισχυρό αιολικό δυναμικό, δεύτερον βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, πάνω σε σημαντικούς δρόμους μεταφοράς από παγκόσμιους προμηθευτές ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη και τρίτον, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις αποθέματων υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ.
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα μας βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» και πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έκανε μια «πρόοδο-ρεκόρ», αλλά όπως είπε, «πληρώσαμε και ένα τίμημα ρεκόρ ως κοινωνία».
«Η Ελλάδα διανύει το έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης (…) Η ανεργία έχει φτάσει το 27% για το γενικό πληθυσμό - για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι πάνω από 60% - ενώ υπάρχουν πάνω από 200 χιλιάδες οικογένειες χωρίς εργαζόμενο», σημείωσε.
«Και ενώ έχουμε πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνεργους, έχουμε και ένα ποτάμι παράνομων μεταναστών - περίπου 2 εκατομμύρια - που εισρέουν μέσω των συνόρων μας, κυρίως από τη Βόρεια Αφρική, καθώς και από τα ταραχώδη σημεία της Μέσης Ανατολής και τη Νοτιοανατολικής Ασίας», πρόσθεσε.
Επεσήμανε μάλιστα ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση, αλλά «κρίση ανεργίας». «Εχουμε ένα νεοναζιστικό κόμμα που φθάνει δημοσκοπικά στο 12%, ωστόσο οι άνθρωποι που το ψήφισαν δεν το έκαναν από ιδεολογία, ψήφισαν ενάντια στην κρίση», παρατήρησε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του διαβεβαίωσε ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα κάνουν «ό, τι πρέπει να κάνουν» σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την τραπεζική ένωση, τον εξορθολογισμό και τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών, αλλά όπως είπε, η ατζέντα θα πρέπει να διευρυνθεί συμπεριλαμβάνοντας όλες τις πτυχές της ανταγωνιστικότητας, μεταξύ των οποίων και μια κοινή ενεργειακή στρατηγική.
Πρόσκληση στον φινλανδό πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Ελλάδα
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Φινλανδία, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε πρόσκληση στον φινλανδό ομόλογό του Γιούρκι Κατάινεν να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Ο κ. Κατάινεν αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα επισκεφθεί την Ελλάδα μαζί με ομάδα επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί σύντομα δια της διπλωματικής οδού.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ