Διαβεβαιώσεις για τον άμαχο πληθυσμό του Ιράκ ζητά η Διεθνής Αμνηστεία

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2003 11:14
A- A A+

Με την έναρξη των στρατιωτικών ενεργειών εναντίον του Ιράκ, η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί, με ανακοίνωσή της, ρητές διαβεβαιώσεις από όλους τους εμπολέμους –τις ΗΠΑ, τους συμμάχους τους και το Ιράκ– ότι θα σεβαστούν πλήρως τους νόμους περί πολέμου, ότι θα προστατεύσουν τους αμάχους και ότι θα διασφαλίσουν την πρόσβαση τους σε ανθρωπιστική βοήθεια.

«Εκείνοι που ξεκίνησαν τις στρατιωτικές επιθέσεις -τονίζεται στην ανακοίνωση- πρέπει να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη σε περίπτωση που η ενέργεια τους αυτή προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή ή αποβεί ολέθρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Φοβόμαστε ότι η επίθεση αυτή θα διαταράξει την παροχή ζωτικής σημασίας υπηρεσιών και προμηθειών σε έναν πληθυσμό που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κυβερνητική βοήθεια και ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή. Πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να προφυλάξουν τους ανθρώπους και να ελαφρύνουν τον ανθρώπινο πόνο», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι πολλοί άμαχοι, ανάμεσα τους και παιδιά, κινδυνεύουν πραγματικά να χάσουν τη ζωή τους από επιθέσεις που δεν θα κάνουν διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων ή από τη χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων».

Η οργάνωση εκφράζει επίσης τους φόβους της για το ενδεχόμενο εκτεταμένων καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε εξ αιτίας προσπαθειών του ιρακινού καθεστώτος να καταστείλει εσωτερικές εξεγέρσεις, είτε από ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών που μπορεί να ακολουθήσει την ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος.

Καλεί τα γειτονικά κράτη και τις κουρδικές αρχές να διατηρήσουν τα σύνορα τους ανοικτά για να υποδεχτούν τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, καθώς και να επιτρέψουν στους διεθνείς οργανισμούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις πλήρη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή