ΗΠΑ: Οι παρακολουθήσεις αφορούν «μόνο μη Αμερικανούς»

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 07:37
UPD:17:56
REUTERS/RICK WILKING
A- A A+

O νόμος που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να συλλέγουν δεδομένα από εταιρείες του ίντερνετ, επιτρέπει την παρακολούθηση μόνο «μη αμερικανών πολιτών» εκτός ΗΠΑ, υποστήριξε ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, μετά τα δημοσιεύματα της Washington Post και του βρετανικού Guardian.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) και το FBI «έχουν άμεση πρόσβαση στους κεντρικούς διακομιστές εννέα κορυφαίων εταιρειών του Διαδικτύου», μέσω ενός άκρως απόρρητου προγράμματος, με την ονομασία PRISM και οι υπηρεσίες κάνουν «εξαγωγή» ηχητικών δεδομένων, βίντεο, φωτογραφιών, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εγγράφων και αρχείων σύνδεσης.

Ο Κλάπερ ισχυρίστηκε ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα περιέχουν πολλές ανακρίβειες χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.

REUTERS

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή, το απόρρητο πρόγραμμα πήρε πρόσφατα εκ νέου εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο, μετά από εκτεταμένες συζητήσεις και συνεδριάσεις. «Οι πληροφορίες που συλλέγονται μέσω αυτού του προγράμματος», επεσήμανε η ίδια πηγή, «αποτελούν τις πιο σημαντικές και πολύτιμες πληροφορίες και χρησιμοποιούνται για την προστασία του έθνους κατά πιθανών απειλών». 

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Από την πλευρά του οι εταιρείες που εμπλέκονται στα δημοσιεύματα, μεταξύ των οποίων οι Apple, Google, Facebook, Microsoft και Yahoo, αρνήθηκαν ότι παρέχουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες «άμεση πρόσβαση» στους διακομιστές των συστημάτων και των δικτύων τους.

Η Google ανακοίνωσε ότι παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι είχε αφήσει ένα «ανοιχτό παράθυρο» στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ουδέποτε παρείχε τέτοιου είδους πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών της.

Αλλά και η Microsoft ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει εθελοντικά σε οποιοδήποτε κυβερνητικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων, διευκρινίζοντας ότι συμμορφώνεται μόνο «με τις διαταγές για αιτήσεις ειδικών λογαριασμών».

Νωρίτερα, Apple, Yahoo και Facebook διέψευσαν τις αναφορές ότι παρέχουν στις υπηρεσίες πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών τους.

GRAPHIC NEWS

Ο επικεφαλής του Facebook σε θέματα ασφαλείας, Τζο Σάλιβαν, δήλωσε: «Δεν παρέχουμε σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους διακομιστές του Facebook. Όταν ζητείται από την εταιρεία να παράσχει δεδομένα ή πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα άτομα, εμείς εξετάζουμε προσεκτικά κάθε τέτοιο αίτημα, συμβουλευόμαστε τους ισχύοντες νόμους και παρέχουμε τις πληροφορίες εφόσον αυτό απαιτείται από το δίκαιο». 

«Δεν έχουμε ακουστά το PRISM», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Apple, Στιβ Ντόουλινγκ και διαβεβαίωσε πως «δεν παρέχουμε σε καμία κυβερνητική υπηρεσία άμεση πρόσβαση στους servers μας και οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία ζητά πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες μας, πρέπει να έχει δικαστική εντολή».

Ερωτηθείς εάν η Apple έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα συλλογής δεδομένων της NSA και του FBI, αρνήθηκε να απαντήσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή