«Σκοτεινή στιγμή» ο πόλεμος στο Ιράκ, λέει ο Κρις Πάτεν

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2003 12:45
A- A A+

Ο επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κρις Πάτεν

εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι, η έναρξη του πολέμου στο Ιράκ αποτελεί «μια σκοτεινή στιγμή» για την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα Ηνωμένα Εθνη, το ΝΑΤΟ και τις διατλαντικές σχέσεις.

«Δεν πρέπει να κρύψουμε ότι πρόκειται για μια πολλή σκοτεινή στιγμή για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια πολλή σκοτεινή στιγμή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια πολλή σκοτεινή στιγμή για την ισχύ των Ηνωμένων Εθνών, για το ΝΑΤΟ και μια εξαιρετικά σκοτεινή στιγμή για τις διατλαντικές σχέσεις», τόνισε ο Πάτεν.

Αναφερόμενος στις διαφωνίες των 15 για το Ιράκ, ο Πάτεν δήλωσε ότι ήλθε η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

και «να αρχίσουμε να επανασυγκολλούμε τα κομμάτια».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ακόμα ότι πρέπει να διατεθεί άμεσα και χωρίς καθυστέρηση ανθρωπιστική βοήθεια στους πληθυσμούς που πλήττονται και να αρχίσει «ταχύτατα» η ανοικοδόμηση.

Ωστόσο επέμεινε ότι οι όποιες επιχειρήσεις πρέπει να γίνονται «υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας». Ο Πάτεν τέλος τόνισε τη σημασία της επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή