Γ. Παπαντωνίου : «Η Ελλάδα δεν μετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ»

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2003 13:59
A- A A+

«Η Ελλάδα δεν μετέχει με κανένα τρόπο, άμεσο ή έμμεσο, στις πολεμικές επιχειρήσεις που συνδέονται με το Ιράκ».

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, προς τον πρωθυπουργό, σχετικώς με τον πόλεμο κατά του Ιράκ και τις διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα μας.

Στην ερώτηση, την οποία ανέπτυξε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Α. Σκυλλάκος, απάντησε ο κ. Παπαντωνίου, λόγω της απουσίας του κ. Σημίτη στις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Παπαντωνίου εκτίμησε ότι η επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ αλλάζει τους όρους και τις συνθήκες ασφαλείας της χώρας μας και ζήτησε από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων «να πολιτευτούμε με υπευθυνότητα και ψυχραιμία και να μην προχωρήσουμε σε ανεύθυνες ενέργειες και δηλώσεις, διότι πολλά διακυβεύονται από αυτή την επέμβαση.

Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτή η επέμβαση θα λειτουργήσει αρνητικά σε ότι αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας, μακροχρόνια, και ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που θα πρέπει να τους σταθμίσουμε με μεγάλη υπευθυνότητα.

Απαντώντας για το θέμα των «διευκολύνσεων› ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε πως «ότι γίνεται στη Σούδα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, κι ότι κάνει η φρεγάτα μας στον Περσικό Κόλπο δεν ξεφεύγει από τα πλαίσια των νομικών υποχρεώσεων της χώρας μας, και δεν έχει τίποτα το ασύνηθες.

Και η Σούδα αλλά και η φρεγάτα Κουντουριώτης διεκπεραιώνουν αποστολές που δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με το Ιράκ, βεβαίωσε ο κ. Παπαντωνίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε αποστολές που συνδέονται με τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως η συμμετοχή στην αποστολή «Active Endeavor« στην Ανατολική Μεσόγειο και στην αποστολή «Enduring Freedom», που αναφέρεται στον Περσικό Κόλπο. Η ελληνική φρεγάτα «Κουντουριώτης», που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, «δεν έχει καμία σχέση με τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ, αλλά μετέχει στον αγώνα κατά της Αλ-Κάϊντα, στο πλαίσιο ναυτικής μοίρας στην οποία συμμετέχει και γαλλική φρεγάτα», είπε ο κ. Παπαντωνίου.

Όσο για τις διευκολύνσεις προς τις αμερικανικές δυνάμεις (Σούδα κ.λπ.) ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι «προβλέπονται και διέπονται από τις διατάξεις της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας του 1990 και της ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας τεχνικής διευθέτησης του 1977 και από ειδικότερες συμφωνίες που συνδέουν το ελληνικό και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Διευκρίνισε επίσης ότι στη Σούδα, «οι δραστηριότητες των ΗΠΑ συνίστανται σε επισκέψεις πλοίων για λόγους προσωπικού και ανεφοδιασμού, και δεν έχουν σχέση με πολεμικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκυλλάκος υποστήριξε ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ είναι παράνομος ουσιαστικώς, διότι γίνεται για τα πετρέλαια και για παραπέρα κυριαρχία των ΗΠΑ, αλλά και «τυπικώς», διότι «τσαλαπατήθηκε» ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ. Τόνισε επίσης ότι οι συμφωνίες που επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις διευκολύνσεις προς τις ΗΠΑ «δεν μπορούν να ισχύουν σήμερα», καθώς «η βάση της Σούδας χρησιμοποιείται σαν βάση ανεφοδιασμού, που χωρίς αυτόν θα δυσκολευτεί σημαντικά ο πόλεμος στο Ιράκ».

Στήριξε το επιχείρημά του αυτό στα ρεπορτάζ του Τύπου, βάσει των οποίων «4 αεροπλάνα σηκώθηκαν από Σούδα και έκαναν ανεφοδιασμό σε αμερικάνικα αεροπλάνα που βομβάρδισαν το Ιράκ, ενώ σε δύο τουλάχιστον αεροσκάφη AWACS μετέχουν ελληνικά πληρώματα, που από το Ικόνιο κατασκοπεύουν το Ιράκ για να κατευθύνουν τις αμερικανικές βόμβες».

«Είστε συνεργοί στο έγκλημα», είπε ο κ. Σκυλλάκος και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους «επιβάλλεται να σταματήσει έστω και προσωρινά η λειτουργία αυτών των συμφωνιών».

Οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση προϋποθέτουν την τήρηση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, οι διευκολύνσεις παρέχονται για αμυντικούς σκοπούς και ο πόλεμος στο Ιράκ είναι επιθετικός, ενώ «αν υπάρχει κίνδυνος για την ελληνική ασφάλεια, μπορείτε να πάρετε περιοριστικά μέτρα», είπε ο κ. Σκυλλάκος και ρώτησε :

«Δεν υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι; Γιατί αυξήσατε τη φρουρά και στη Σούδα και σε άλλες περιοχές που μπορεί να θεωρηθούν στόχος από την πλευρά του Ιράκ;»

Ανταπαντώντας, ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι «καμμία ευρωπαϊκή χώρα, κανένα μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε καν η Γαλλία, δεν έχει καταγγείλει υφιστάμενες συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας».

Κάλεσε, μάλιστα τον κ. Σκυλλάκο να πει ευθέως εάν, «ζητά να καταγγείλει η Ελλάδα διμερείς συνεργασίες, και συμφωνίες που τη συνδέουν με το ΝΑΤΟ». Στην καταφατική απόκριση του βουλευτή του ΚΚΕ, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να συζητηθεί σε άλλη βάση, αλλά τώρα δεν μπορεί να ζητείται από την κυβέρνηση «να καταγγείλει υφιστάμενες συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας, που έχουν επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και δεσμεύουν τη χώρα διεθνώς».

Όσο για το αίτημα του κ. Σκυλλάκο να περιοριστούν τα μέτρα ασφαλείας, ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε την έκπληξή του λέγοντας : «Αυτό το μήνυμα στέλνετε στον ελληνικό λαό, στους ένστολους, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους 130.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι στις επόμενες εβδομάδες θα ζήσουν σε μια εύφλεκτη περιοχή, θα πρέπει να προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα;»

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή