«Θα απελευθερώσουμε και άλλους»

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2003 15:39
UPD:17:01

A- A A+

Δεν ήταν η ομιλία του Τσόρτσιλ για το «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Ηταν το διάγγελμα Μπους, που περιέγραφε τη φιλοδοξία της Αμερικής για τον μετασχηματισμό του κόσμου, αφού προειδοποίησε ότι «αυτές είναι οι πρώτες φάσεις μίας ευρείας και οργανωμένης επιχείρησης», αλλά «θα απελευθερώσουμε και άλλους».

Φυσικά, αυτός ο πόλεμος δεν γίνεται για να σωθεί ο λαός του Ιράκ. Αλλά και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν έγινε για να σωθούν οι Εβραίοι, οι τσιγγάνοι, οι κομμουνιστές και οι ομοφυλόφιλοι. Ο ίδιος ο Τσόρτσιλ συμφωνούσε με την ιδέα του βομβαρδισμού των «απολίτιστων φυλών». Πολέμησε τον Χίτλερ για τους δικούς του λόγους. Ο πόλεμος για την απομάκρυνση του Σαντάμ θα γίνει για λάθος λόγους και από αντιπαθητικούς ανθρώπους, έγραφε προ μηνών ο Τζόαν Χάρι στην «Ιντιπέντεντ».

Το Ιράκ είναι μόνο η αρχή του φιλόδοξου σχεδίου Μπους, ο οποίος ενδεδυμένος ένα μεσσιανικό μανδύα, θέλει να «εκδημοκρατίσει», με τη δύναμη των όπλων και άλλες χώρες της περιοχής. Μπορεί η «γηραιά Ευρώπη» να αμφισβητεί τα κίνητρα του Μπους, αλλά δεν μπορεί να τόν κατηγορήσει ότι στερείται οράματος. Η ομιλία του δεσμεύει την Αμερική σε μια πορεία για τον μετασχηματισμό της Μέσης Ανατολής που θα διαρκέσει όχι χρόνια, αλλά δεκαετίες.

Οι άνθρωποι του Μπους εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ισχύ. Το Ιράκ θα αποτελέσει το πιο αποφασιστικό τεστ των φιλοδοξιών τους.

Υ.Γ. Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και ο ιρακινός ηγέτης στα διαγγέλματά τους, επικαλέστηκαν το Θείο. «Allah U-Acbar» (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος) κατέληξε ο Σαντάμ, για θεϊκές ευλογίες μίλησε ο Μπους.

Η σχέση του Σαντάμ με τη θρησκεία είναι όση η σχέση που έχει με τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο δε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια χρόνια εμφανίζεται ως αφοσιωμένος πιστός, μάλλον το ρόλο του Αβαδδών (Εξολοθευτή) της Αποκάλυψης διεκδικεί.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή