Μέτρα για την ανάσχεση της φυγής νέων επιστημόνων ζητεί η ΔΗΜΑΡ

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 13:12
UPD:13:20
EUROKINISSI /ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
A- A A+

Την άμεση εφαρμογή μιας σειράς μέτρων με στόχο την ανάσχεση του κύματος φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά.

Όπως επισημαίνει ο Τομέας Παιδείας του κόμματος, το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» βαίνει «συνεχώς κλιμακούμενο» στην Ελλάδα, κυρίως ανάμεσα στους νέους επιστήμονες υψηλών προσόντων που εγκαταλείπουν τη χώρα για να αναζητήσουν μια καλύτερη προοπτική στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Άπω Ανατολή, και στις Αραβικές Χώρες.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ είναι απαραίτητο να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις ανά κατηγορία επιστημονικού κλάδου, ώστε να βρεθούν λύσεις που θα εγγυώνται την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών.

«Είναι σαφές ότι η μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη Δημόσια Διοίκηση, και η εκλογικευμένη κατανομή των πόρων παράλληλα με μια γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας μπορούν να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον βιώσιμο για το επιστημονικό δυναμικό, το οποίο θα μπορεί να αναπτύξει το φάσμα των δεξιοτήτων του προς όφελος του πολίτη», σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή