Βενεζουέλα: Διαψεύδει ο Μαδούρο τα περί πιθανής υποτίμησης του νομίσματος

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2013 08:27
UPD:09:26
Reuters/ANDRES STAPFF

«Αφήστε τις ανόητες λέξεις να ακουστούν από κωφά αυτιά!... Αυτό που θα συμβεί είναι η ενίσχυση του νομίσματος της Βενεζουέλας, η ενίσχυση της οικονομίας», τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

A- A A+

Απέρριψε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, τις φήμες για αναπροσαρμογή της αξίας του τοπικού νομίσματος, μπολιβάρ, το οποίο έχει δεχτεί υποτίμηση πέντε φορές κατά την τελευταία δεκαετία.

«Όσοι διαδίδουν αυτή τη φήμη είναι άνθρωποι ανόητοι της διεφθαρμένης, φασιστικής δεξιάς πτέρυγας», είπε ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης.

«Αφήστε τις ανόητες λέξεις να ακουστούν από κωφά αυτιά!... Αυτό που θα συμβεί είναι η ενίσχυση του νομίσματος της Βενεζουέλας, η ενίσχυση της οικονομίας», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της χώρας επιβραδύνθηκε απότομα το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 0,7%, ο πληθωρισμός έφτασε τον Απρίλιο στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων ετών, ενώ οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο δολάριο.

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποτίμησε τη σταθερή αξία του νομίσματος κατά 32%, στα 6,3 μπολιβάρ ανά δολάριο, σύμφωνα με τους νομισματικούς ελέγχους που είχαν δημιουργηθεί το 2003 υπό την ηγεσία του Τσάβες.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μια νέα υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Βενεζουέλας είναι αναπόφευκτη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή