Μάλι: Σύγκρουση του στρατού με αποσχιστές Τουαρέγκ

Κοντά στην πόλη Κίνταλ
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 17:33
UPD:17:37
REUTERS/STRINGER

Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο μεταξύ του στρατού του Μάλι και των αποσχιστών Τουαρέγκ μετά την έναρξη της γαλλικής επέμβασης στη δυτικοαφρικανική χώρα (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Στρατιώτες του Μάλι συγκρούστηκαν την Τετάρτη με κοσμικούς αποσχιστές αντάρτες Τουαρέγκ κοντά στη βόρεια πόλη Κίνταλ, όπως δήλωσε στο βρετανικό BBC ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού.

Την πόλη κατέχουν από το Φλεβάρη δυνάμεις του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ (MNLA), αποσχιστικού μετώπου των Τουαρέγκ, το οποίο έχει εγκαταλείψει τη συμμαχία του με τους ισλαμιστές και είχε συνεργαστεί με τις γαλλικές και αφρικανικές δυνάμεις κατά την επέμβασή τους στη χώρα.

Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο μεταξύ του στρατού του Μάλι και των αποσχιστών Τουαρέγκ μετά την έναρξη της γαλλικής επέμβασης στη δυτικοαφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με τους τοπικούς ανταποκριτές, ο στρατός του Μάλι προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι το Κίνταλ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, θα βρίσκεται υπό πλήρη κυβερνητικό έλεγχο πριν τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου.

Οι αποσχιστές έχουν δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψουν είσοδο των αρχών του Μάλι στην πόλη πριν τις εκλογές.

Στρατός και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για το ποιος άρχισε πρώτος την επίθεση, ενώ ο δήμαρχος της Ανεφίς δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι από τις 6.30 το πρωί τοπική ώρα υπάρχει ανταλλαγή πυρών με βαρέα όπλα.

Την προηγούμενη εβδομάδα διοργανώθηκαν διαμαρτυρίες στην πόλη Γκάο, με τους κατοίκους να κατηγορούν τη Γαλλία ότι ευνοεί τους Τουαρέγκ, επιτρέποντάς τους να κατέχουν το Κίνταλ.

Οι Τουαρέγκ του Μάλι διαμαρτύρονται ότι υφίστανται διακρίσεις λόγω του ανοιχτού χρώματος στο δέρμα τους και ότι αγνοούνται συστηματικά από την κεντρική κυβέρνηση στην Μπαμάκο.

Πάντως, το εθνικοαπελευθερωτικό τους μέτωπο έχει αποδεχθεί την πάλη για αυτονομία εντός του Μάλι και έχει μειώσει στο ελάχιστο τα συνθήματά του περί ανεξαρτητοποίησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή