Σόφια: Καμία αλλαγή πολιτικής έναντι της ΠΓΔΜ

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 12:19
UPD:13:22
www.mfa.bg

Ο βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν.

A- A A+

Η Βουλγαρία δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της έναντι της ΠΓΔΜ, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης με επικεφαλής τον Πλάμεν Ορεσάρσκι, δήλωσε ο βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Κρίστιαν Βιγκένιν, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα σε ΜΜΕ των Σκοπίων και επανέλαβε ότι η πορεία της ΠΓΔΜ προς της Ε.Ε. περνάει από την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας με τη Σόφια.

Στην πρώτη μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ, ο κ. Βιγκένιν εκτίμησε πως υπογραφή της διμερούς συμφωνίας θα είναι πολύ σημαντική ένδειξη για την ετοιμότητα της ΠΓΔΜ να οικοδομήσει σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία.

Όπως επεσήμανε, όλες οι υποψήφιες χώρες υποχρεώθηκαν να λύσουν όχι μόνο διάφορες εκκρεμότητες, αλλά και σοβαρά ανοικτά ζητήματα με τα γειτονικά κράτη ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεις. Αυτό, πρόσθεσε, συνέβη και με την Βουλγαρία, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου του ΒΝΤ, ο βούλγαρος ΥΠΕΞ απέρριψε το ενδεχόμενο μεσολάβησης για την επίλυση των ανοικτών προβλημάτων μεταξύ Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, δεδομένου όπως είπε, ότι «οι δύο χώρες μας διαθέτουν και εμπειρία και επαρκή σταθερότητα (στις διμερείς διαπραγματεύσεις) ώστε να λύσουν αυτή την εκκρεμότητα».

 « Η διμερής συμφωνία μεταξύ των χωρών μας καταγράφει και αποτυπώνει μια πραγματικότητα και, κατά συνέπεια, στην περίπτωση που η ΠΓΔΜ έχει σοβαρή πρόθεση να προσχωρήσει στην Ε.Ε., η υπογραφή της συμφωνίας δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα για την χώρα αυτή. Θα το πω εκ νέου: εμείς δεν θέλουμε 'να στρίβουμε χέρια', αλλά υπογραμμίζω ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», κατέληξε ο βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή