ΠΓΔΜ: Νέος ηγέτης της Κεντροαριστεράς ο 39χρονος Ζόραν Ζάεβ

Διαδέχεται τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι
Κυριακή, 02 Ιουνίου 2013 23:40
UPD:23:42
A- A A+

Ο Ζόραν Ζάεβ εξελέγη νέος πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, από το τακτικό συνέδριο της παράταξης το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Σκόπια.

Επικράτησε με 395 ψήφους, έναντι 127 τις οποίες έλαβε ο Ζόραν Γιοβάνοφσκι και 15 που έλαβε ο Κίρε Ναούμοφ. Ο Ίγκορ Ιβάνοφσκι είχε αποσύρει την υποψηφιότητα του μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Ο 39χρονος κ. Ζάεβ είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή στελέχη του SDSM. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εξελέγη για τρίτη συνεχόμενη φορά δήμαρχος της Στρούμιτσα.

Αναλυτές, φίλα προσκείμενοι στην αντιπολίτευση, εκτιμούν ότι ο νέος αρχηγός μπορεί να προσδώσει στην αντιπολίτευση την απαραίτητη δυναμική και να αμφισβητήσει την κυριαρχία του κυβερνώντος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι στην πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ.

Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι βρίσκεται στην εξουσία από το 2006 και έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνι.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το Νίκολα Γκρούεφσκι ότι κυβερνά με «απολυταρχικό» τρόπο τη χώρα, ελέγχοντας αυστηρά τα μέσα ενημέρωσης και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ζόραν Ζάεβ, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του SDSM, απηύθυνε έκκληση για ενότητα στο κόμμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα θα έλθει το τέλος του καθεστώτος του Νίκολα Γκρούεφσκι».

Οκ. Ζάεβ διαδέχεται τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση αυτή μετά και την ήττα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι είχε διατελέσει πρόεδρος του SDSM από την ίδρυση του κόμματος το 1991 μέχρι το 2004, οπότε παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της ΠΓΔΜ. Μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας, το 2009, επανήλθε στην ηγεσία του κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή