Σεβασμό στη Συνθήκη της Γενεύης από το Ιράκ, ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2003 13:00
A- A A+

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ιρακινές αρχές να μεταχειριστούν τους Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου, σύμφωνα με την Τρίτη Σύμβαση της Γενεύης, μετά τη σημερινή μετάδοση εικόνων αιχμαλώτων στρατιωτών των ΗΠΑ από την ιρακινή τηλεόραση.

Η διεθνής οργάνωση προσθέτει ότι κανένας αιχμάλωτος δεν πρέπει να υποβληθεί σε οποιουδήποτε είδους βασανισμό ή κακομεταχείριση και ότι σε όλους τους αιχμαλώτους πρέπει να δοθεί αμέσως πρόσβαση στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με την Τρίτη Σύμβαση της Γενεύης, οι αιχμάλωτοι πολέμου «δικαιούνται σε κάθε περίπτωση σεβασμό προς το πρόσωπο και την τιμή τους› (¶ρθρο 14) και «πρέπει πάντοτε να προστατεύονται, ιδίως από πράξεις βίας ή εκφοβισμού και από προσβολές και την περιέργεια του κοινού› (¶ρθρο 13).

Ο βασανισμός ή η απάνθρωπη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου αποτελεί σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης (¶ρθρο 130). Κάθε χώρα που μετέχει στη Σύμβαση έχει την υποχρέωση να αναζητήσει όσους βαρύνονται με την υποψία ότι διέπραξαν τέτοιες παραβιάσεις και να τους προσαγάγει στη δικαιοσύνη ενώπιον των δικαστηρίων της ή να τους παραδώσει σε άλλο κράτος-μέλος για να δικαστούν (¶ρθρο 129).

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης όλα τα μέσα ενημέρωσης, όταν χρησιμοποιούν εικόνες, να διασφαλίσουν τον σεβασμό της αξιοπρέπειας όλων των αιχμαλώτων πολέμου, Ιρακινών, Αμερικανών ή άλλων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή