Αίγυπτος: Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος εκλογής της Άνω Βουλής

Παραμένει ως έχει μέχρι την εκλογή Κάτω Βουλής, οπότε και θα πρέπει να διαλυθεί
Κυριακή, 02 Ιουνίου 2013 16:36
UPD:17:26
REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH

Η Σούρα, η οποία είχε ως πρότινος περιορισμένες εξουσίες, πλέον είναι το σώμα που νομοθετεί ελλείψει του έτερου κοινοβουλευτικού σώματος.

A- A A+

«Αντισυνταγματικό» έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου τον εκλογικό νόμο με βάση τον οποίο εξελέγησαν οι αντιπρόσωποι στην  Άνω Βουλή, που είναι γνωστή με την ονομασία Σούρα.

Ωστόσο, το δικαστήριο έδωσε εντολή να μην διαλυθεί το σώμα, στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές, μέχρι την εκλογή Κάτω Βουλής.

Η Σούρα, η οποία είχε ως πρότινος περιορισμένες εξουσίες, πλέον είναι το σώμα που νομοθετεί ελλείψει του έτερου κοινοβουλευτικού σώματος.

Η εκλογή της επόμενης Σούρα θα γίνει με τον ίδιο νόμο ο οποίος θα ισχύσει για την ανάδειξη της Κάτω Βουλής, ο οποίος είχε ανακληθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων τον Ιούνιο του 2012, όταν το δικαστήριο τον έκρινε «αντισυνταγματικό».

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, είχε αρχικά προκηρύξει εκλογές για τον Απρίλιο, αλλά το δικαστήριο ακύρωσε το διάταγμα διεξαγωγής τους.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Αίγυπτος: Παράνομη η Άνω Βουλή

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου έκρινε παράνομο τον εκλογικό νόμο με τον οποίο εξελέγησαν τα μέλη της Άνω Βουλής. Για να διαλυθεί όμως η Άνω Βουλή πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών. Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, το πιθανότερο είναι να γίνουν τον Οκτώβριο.

Η Σούρα βρίσκεται στην διαδικασία παρασκευής νέου εκλογικού νόμου. Ο πρόεδρος Μόρσι, αντιδρώντας στην απόφαση του Δικαστηρίου, δήλωσε πριν από λίγο ότι το σώμα αυτό πρόκειται «να συνεχίσει να νομοθετεί» μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ωστόσο, δεν έγινε σαφές εάν κάτι τέτοιο επιτρέπεται  από την απόφαση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Συντακτική Συνέλευση, η οποία κατάρτισε το σημερινό Σύνταγμα της Αιγύπτου, ήταν άκυρη. Η εντολή της Συνέλευσης έληξε αφού ο νέος θεμελιώδης νόμος εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο.

Οι συνέπειες που θα έχει η απόφαση αυτή δεν είναι σαφείς, αφού το 63,8% των πολιτών οι οποίοι ψήφισαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του νέου Συντάγματος.

Το Νοέμβριο, ο κ. Μόρσι είχε εκδώσει ένα διάταγμα με το οποίο η Συντακτική Συνέλευση καθίστατο αδύνατον να διαλυθεί.

Οι αποφάσεις τις οποίες ανακοίνωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο εκτιμάται θα οδηγήσουν σε νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και το δικαστικό σώμα.

Οι ισλαμιστές που κυβερνούν τη χώρα προωθούν αλλαγές τις οποίες χαρακτηρίζουν «αναγκαίες» για να απαλλαγεί η Αίγυπτος από τα θεσμικά κατάλοιπα της εποχής του Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι δικαστές όμως κάνουν λόγο για εξελισσόμενο διωγμό εναντίον τους.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή