Επισήμως στη μάχη κατά της διαφθοράς ο Ιωάννης Τέντες

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 13:30
UPD:13:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔ

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τέντες, στην πρόταση προς τον ίδιο συμφώνησαν και οι τρεις εταίροι της κυβέρνησης (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Την παραίτησή του στον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, υπέβαλε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες προκειμένου να αναλάβει τη νεοσύστατη θέση του Εθνικού Συντονιστή των Αρχών της χώρας κατά της διαφθοράς.

Ο κ. Τέντες τίθεται επικεφαλής 12μελούς συντονιστικού συμβουλίου στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο Εισαγγελέας Διαφθοράς, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο Πρόεδρος της Αρχής κατά του Ξεπλύματος, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Όπως είπε ο απερχόμενος εισαγγελέας, επελέγη ως πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής για τη διοίκηση ενός δωδεκαμελούς οργάνου, πενταετούς θητείας, το οποίο θα έχει ως στόχο τη διαμόρφωση της στρατηγικής για την καταπολέμηση της μάστιγας της διαφθοράς.

Ο κ. Τέντες δήλωσε πως θα είναι  υπεύθυνος για τη διαμόρφωση στρατηγικής κατά της διαφθοράς σε πολιτικό, δικαστικό και διοικητικό επίπεδο, για την παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής αυτής της στρατηγικής από τα υπουργεία, καθώς και για το συντονισμό όλων των δράσεων.

Οπως είπε ο κ. Τέντες, «ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το ότι υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα; Άλλωστε αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο».

Η συγκεκριμένη ανεξάρτητη αρχή, η οποία προβλέπεται ως νόμος στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο δημιουργήθηκε κατ’ απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δεσμεύσεων της χώρας μας, θα αναφέρεται δε, απευθείας στον πρωθυπουργό και στη Βουλή.

Προς το παρόν αντικαταστάτρια  του κ. Τέντε θα είναι η κ.  Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η θέση του κ. Τέντε θα καλυφθεί από το υπουργικό συμβούλιο, αφού προηγουμένως θα υπάρξει πρόταση των πρόεδρων της Βουλής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και πρόταση του τελευταίου προς το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο έχει και τον τελικό λόγο.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή