Επιδρομές τα ξημερώματα στη Βαγδάτη

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2003 07:17
UPD:07:39

A- A A+

ΝΕΟ ΚΥΜΑ αεροπορικών επιθέσεων, δέχθηκε τα ξημερώματα η Βαγδάτη. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, περίπου 40 πολύ ισχυρές εκρήξεις, συγκλόνισαν το κέντρο και τα νότια προάστια της ιρακινής πρωτεύουσας, χωρίς να ηχήσουν οι σειρήνες και χωρίς να ακουστούν αντιαεροπορικά πυρά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σύννεφα καπνού σκεπάζουν τις περιοχές όπου βρίσκεται το υπουργείο Πληροφοριών και το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, η οποία εκπέμπει πλέον κανονικά.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, εάν σε αυτήν τη φάση, βομβαρδίστηκε το κτίριο της ιρακινής τηλεόρασης.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 1.400 έξοδοι αεροσκαφών, με κύριο στόχο την προεδρική φρουρά, γύρω από την ιρακινή πρωτεύουσα. Ενα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52, οπλισμένο με βόμβες και πυραύλους Cruise, απογειώθηκε σήμερα από αεροπορική βάση στη Νότιο Αγγλία, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Την ίδια ώρα, με σφοδρές μάχες στις πόλεις Νασιρίγια, Βασόρα και Καρμπάλα, συνεχίζεται, παρά την ισχυρή αμμοθύελλα, η προέλαση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων προς τη Βαγδάτη, στα νότια της οποίας βρίσκεται η προεδρική φρουρά του Σαντάμ Χουσεΐν.

Νίκη υπόσχεται ο Τζωρτζ Μπους

«Οι δυνάμεις μας σημειώνουν πρόοδο. Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, αλλά θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε ο Τζωρτζ Μπους, ο οποίος ζήτησε από το Κογκρέσσο να εγκρίνει έκτακτο ποσό για τις δαπάνες του πολέμου και για την εσωτερική ασφάλεια, ύψους 74,7 δισ. δολαρίων.

«Βρισκόμαστε πιο κοντά στην αρχή, παρά το τέλος του πολέμου», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος τόνισε ότι τα συμμαχικά στρατεύματα πλησιάζουν στη Βαγδάτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ρίτσαρντ Μάγιερς, ο οποίος τόνισε ότι οι σκληρότερες μάχες στο Ιράκ, είναι ακόμα μπροστά.

Βομβαρδισμούς από αέρος δέχθηκε και η Βασόρα, όπου παραμένουν συγκεχυμένες οι πληροφορίες, που προήλθαν από βρετανικές στρατιωτικές πηγές, για εκδήλωση λαϊκής εξέγερσης και απάντησης με πυρά κατά πολιτών από τα ιρακινά στρατεύματα.

Οι βρετανικές δυνάμεις έβαλαν εναντίον θέσεων του ιρακινού στρατού, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την εξέγερση, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Πληροφορίες για εξέγερση, επιβεβαιώνονται από εκπροσώπους της ιρακινής αντιπολίτευσης των Σιϊτών στην Τεχεράνη, διαψεύδονται όμως από υπουργό του ιρακινού καθεστώτος.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, συνέστησε στους κατοίκους της Βασόρας, να μην εξεγερθούν κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, δηλώνοντας ότι τη στιγμή αυτή, η συμμαχία δεν θα μπορέσει να τους προστατεύσει από την καταστολή των δυνάμεων του ιρακινού καθεστώτος.

Χερσαίες επιχειρήσεις και αντίσταση

Αμερικανικές μονάδες, κατόρθωσαν χθες να διασχίσουν τον ποταμό Ευφράτη, στην πόλη Νασιρίγια, όπου συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από ιρακινές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, τουλάχιστον 30 Ιρακινοί στρατιώτες.

Αμερικανοί πεζοναύτες, κατέλαβαν νοσοκομείο στη Νασιρίγια και συνέλαβαν 170 Ιρακινούς στρατιώτες. Στο νοσοκομείο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, περισσότερα από 200 όπλα, πυρομαχικά, καθώς επίσης χιλιάδες στολές και μάσκες για προστασία από χημικό πόλεμο.

Υπό πλήρη έλεγχο των συμμαχικών δυνάμεων, βρίσκεται το λιμάνι Ουμ Κασρ, ενώ στο στόχαστρο τώρα έχουν βρεθεί οι πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα, 95 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, όπου οι βρετανικές δυνάμεις σφυροκοπούν την ιρακινή επίλεκτη μεραρχία Μεντίνα.

Οι απώλειες

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στις μάχες κοντά στη Νατζάφ, πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 300 Ιρακινοί στρατιώτες, ενώ δεν έχουν αναφερθεί απώλειες μεταξύ των ανδρών των συμμαχικών δυνάμεων.

Στο Βόρειο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις βομβάρδισαν βάση της Αλ-Κάϊντα, όπως είπε ο πλοίαρχος του αεροπλανοφόρου Roosvelt, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στην ίδια περιοχή, αεροπορικές επιθέσεις δέχθηκαν χθες οι πόλεις Κιρκούκ και Τσαμ Σαμάλ.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, σε ομιλία του προς τους τοπικούς ηγέτες, απηύθυνε έκκληση στις ιρακινές φυλές, να αντισταθούν στις δυνάμεις εισβολής.

Ο Ιρακινός υπουργός Πληροφοριών, ανακοίνωσε, ότι από τους αμερικανο-βρετανικούς βομβαρδισμούς, έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο, 16 Ιρακινοί άμαχοι και έχουν τραυματιστεί ακόμη 95.

Αργά χθες το βράδυ, δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, κατά λάθος, μεταξύ βρετανικών αρμάτων μάχης στα περίχωρα της Βασόρας. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων Βρετανών, ανέρχεται στους 22.

Οι αμερικανικές αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο 18 στρατιωτών και ανακοίνωσαν ότι έχουν συλλάβει 3.500 αιχμαλώτους.

Η αμερικανική διοίκηση διέταξε έρευνα για τον κατά λάθος βομβαρδισμό τη Δευτέρα, συστοιχίας Patriot, από αμερικανικό F-16, χωρίς να σκοτωθεί κανείς.

Συνάντηση Μπους-Μπλερ-Ανάν

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος θα μεταβεί σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομιλίες με τον Τζωρτζ Μπους και τον Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι στις πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων, πολλά σημαντικά πράγματα έχουν επιτευχθεί.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το θέμα του Ιράκ, μετά από πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου και των Αδέσμευτων.

Η θέση της Τουρκίας

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ, μόνο στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη και προκειμένου να περιοριστεί το κύμα προσφύγων, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αssociated Press.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι τουρκικές δυνάμεις θα προχωρήσουν, 20 χιλιόμετρα μέσα στο Βόρειο Ιράκ, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει για συγκεκριμένο αριθμό στρατιωτών.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή