Δίκη «17Ν» : Εξέταση μαρτύρων για εκρήξεις σε λεωφορεία με Αμερικανούς

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2003 12:02
A- A A+

Στην υπόθεση της έκρηξης σε λεωφορείο με Αμερικανούς στρατιώτες, στο Καβούρι, στις 10 Αυγούστου 1987, προχώρησε η ακροαματική διαδικασία, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η εξέταση του μοναδικού παρόντα στο δικαστήριο μάρτυρα, για την έκρηξη σε λεωφορείο με Αμερικανούς, στην περιοχή του Ρέντη, στις 24 Απριλίου 1987.

Ο μάρτυρας Κωνσταντίνος Πλατάρας, που είχε τραυματιστεί από την έκρηξη στου Ρέντη, δεν αναγνώρισε κάποιον από τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης.

Κατά την εξέταση του κ. Πλατάρα, πήρε το λόγο ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος είπε ότι το χτύπημα κατά των Αμερικανών είχε γίνει στο πλαίσιο του γενικότερου αντιαμερικανικού κλίματος που επικρατούσε τότε.

Οπως είπε ο κατηγορούμενος στο λεωφορείο που χτυπήθηκε στου Ρέντη, επέβαιναν Αμερικανοί, που υπηρετούσαν στην Αεροπορία, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Σάββα Ξηρό, είχαν λάβει μέρος σε βομβαρδισμούς στη Λιβύη, αργότερα έλαβαν μέρος σε επιχειρήσεις κατά του Ιράκ και τώρα συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς που γίνονται και πάλι στο Ιράκ.

Ο Σάββας Ξηρός είπε αγανακτεί με την «σφαγή που γίνεται στο Ιράκ», ενώ τόνισε ότι δεν θα μιλήσει για λεπτομέρειες των χτυπημάτων.

Ο πρόεδρος ρώτησε τον Πάτροκλο Τσελέντη για τη βομβιστική επίθεση στο λεωφορείο στου Ρέντη και ο κατηγορούμενος απάντησε ότι συμμετείχε ο ίδιος με τους Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον Τσελέντη και αρνήθηκε ότι συμμετείχε στην ενέργεια της «17 Νοέμβρη».

Υπενθυμίζεται ότι από την έκρηξη του λεωφορείου στου Ρέντη είχαν τραυματιστεί συνολικά 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 11 Αμερικανοί, ενώ στην έκρηξη στο λεωφορείο στο Καβούρι 11 άνθρωποι, από τους οποίους εννέα Αμερικανοί.

Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε κανένας απο τους Αμερικανούς μάρτυρες. Αρκετοί από αυτούς ωστόσο έχουν δηλώσει παράσταση Πολιτικής Αγωγής.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Αμερικανού αξιωματούχου Τζωρτζ Κάρος, τον Ιανουάριο του 1988.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή