Έναρξη νέων ανασκαφών στην Αρχαία Σικυώνα

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013 15:38
UPD:22:39

Με χωρητικότητα 10.000 θεατών, το θέατρο της Σικυώνας είχε κατασκευασθεί περί τα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου π. Χ. αιώνα στις υπώρειες της ακρόπολης της αρχαίας πόλης στο φυσικό κοίλο του λόφου και στα δυτικά της αρχαίας Αγοράς.

A- A A+

Το πράσινο φως για την έναρξη νέων ανασκαφών στην Αρχαία Σικυώνα, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας, έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Το τριετές ανασκαφικό πρόγραμμα, που ξεκινά φέτος τον Ιούνιο υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και τη διεύθυνση του επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας Γιάννη Λώλου, θα συνεχιστεί σε πρώτη φάση μέχρι το 2015 και με δυνατότητα επέκτασης.

Αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Σικυώνας

Παράλληλα, θα «τρέχει» ένα άλλο πρόγραμμα: αυτό της αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας, ενός από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας, τις εργασίες του οποίου έχει αναλάβει το σωματείο «Διάζωμα» και τη χρηματοδότηση, σε πρώτη φάση, η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και ο δήμος Σικυωνίων.

Οι ανασκαφές στην αρχαία αγορά της Σικυώνας «επανενεργοποιούν» ουσιαστικά τις έρευνες που είχε πραγματοποιήσει η Αρχαιολογική Εταιρεία στο παρελθόν, δηλαδή τη δεκαετία του 1920. Οι παραπάνω ανασκαφές είχαν επικεντρωθεί στο χώρο της αρχαίας αγοράς, φέρνοντας στο φως σημαντικά μνημεία, όπως έναν ναό, τη μακρά στοά, την παλαίστρα, το βουλευτήριο και τμήμα του κοίλου του θεάτρου.

Ανασκαφές στο Χιλιομόδι Κορινθίας

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά για την έναρξη άλλης μιας καινούργιας ανασκαφής. Πρόκειται για τη θέση «Φανερωμένη» στο Χιλιομόδι Κορινθίας, όπου τη δεκαετία του 1980 εντοπίστηκε η μοναδική γραπτή σαρκοφάγος των αρχαϊκών χρόνων, η οποία πρόκειται να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου, που ετοιμάζει την επανέκθεσή του.

Οι έρευνες στην περιοχή, που θα διαρκέσουν τρία χρόνια υπό τη διεύθυνση της Έλενας Κόρκα, αρχαιολόγου και προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την αρχαιολογική σημασία της περιοχής, που γειτνιάζει με τον υπό οριοθέτηση αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Τενέας, γνωστή επίσης για τις δράσεις των αρχαιοκαπήλων.
Η ιστορία εξάλλου των δίδυμων κούρων, που το 2010 γλίτωσαν την τελευταία στιγμή από τα πλοκάμια του αρχαιοκαπηλικού κυκλώματος, αφορούσε αυτή ακριβώς την περιοχή.

Προτεινόμενα για εσάς