Ε.Ε. : Πρόταση για αύξηση της οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία, προ της ένταξης

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2003 13:54
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να προτείνει τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, εν όψει της ενδεχόμενης ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα φτάσει το 1,05 δισεκατομμύριο ευρώ στην περίοδο από το 2004 ως το 2006, ανακοινώθηκε από ευρωπαϊκή πηγή.

Η προτεινόμενη βοήθεια, η οποία πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους 15, ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ για το 2004, 300 εκατ. για το 2005 και 500 εκατ. ευρώ για το 2006, δηλαδή συνολικά 1,050 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «ενταξιακή σύμπραξη», που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εως τώρα, η βοήθεια που είχε προβλεφθεί από τους 15, αντιστοιχούσε σε 177 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

Η «ενταξιακή σύμπραξη», επισημαίνει εξ άλλου τις προσπάθειες που η Αγκυρα οφείλει να φέρει εις πέρας κατά προτεραιότητα, για να ανταποκριθεί στα ενταξιακά κριτήρια.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ιδιαίτερα τη σημασία που έχει η συνέχιση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων : Η Τουρκία οφείλει στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων αυτών να ενισχύσει την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματός της, να εξασφαλίσει τον ουσιαστικό σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων και να προωθήσει τον αγώνα κατά των βασανιστηρίων.

Η Επιτροπή καλεί επίσης την Αγκυρα να «προσαρμόσει» τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με τρόπο ώστε ο έλεγχος των στρατιωτικών από τις πολιτικές αρχές να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές των χωρών της Ενωσης.

Εξ άλλου, η Επιτροπή απαρίθμησε πολλούς στόχους που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία πριν από το 2004, όπως η πραγματοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες ζητεί η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση των 25, πρέπει να αποφασίσει στα τέλη του 2004, στη βάση μιας έκθεσης που θα υποβάλει η Επιτροπή, αν θα αρχίσει ή όχι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή