Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (26/3/2003) Μέρος 1/7

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2003 21:01
A- A A+

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:07

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:07 – 11:10

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που διακόπηκε. Καταρχήν υπάρχει εκπροσώπηση όλων εδώ, γιατί βλέπω λίγους Συνηγόρους. Εντάξει είστε; Τους εκπροσωπείτε προς το παρόν και εφόσον δεν υπάρξει όπως προχθές κάποια σύγκρουση. Εκπροσωπεί όλους ο κ. Αγιοστρατίτης. Να μην παιδεύουμε και τον κόσμο όλο τώρα αν δεν έχουν κάτι σημαντικό να ‘ρθουν πρωί-πρωί. Ο κ. Ανδρέας Ασημακόπουλος. Είχατε ζητήσει κάτι.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Τη Δευτέρα έκανα ένα αίτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, εντάξει.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Αλλά επιφυλαχθήκατε για να έρθουν οι συνάδελφοι Συνήγοροι του κ. Τσελέντη. Έπρεπε να είναι εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει έρθει;

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ναι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του κ. Τσελέντη είναι εδώ. Ζήτησε ο κ. Λυκουρέζος να υποβάλλουμε εμείς ερώτηση σε αυτό το σημείο τι θέση παίρνει, τι λέει, τι μπορεί να πει σχετικά με αυτό το περιστατικό της ανθρωποκτονίας Αγγελόπουλου, ποιοι ήσαν και πώς έγινε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Το θέμα τίθεται από την στιγμή που εσείς θα θελήσετε αυτοβούλως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Μπορεί όμως να το ζητήσει κάποιος, να κινητοποιήσει, να δραστηριοποιήσει την βούληση του Δικαστή αν θέλει και φυσικά και ο κατηγορούμενος αν θέλει να απαντήσει. Είναι και αυτού δικαίωμά του. Εγώ προσωπικά σε αυτό το σημείο δεν κρίνω ότι υπάρχει λόγος να ρωτήσουμε κάτι.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Εγώ θα υποβάλλω αίτημα στο Δικαστήριο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαιούστε.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Εγώ ζητώ από το Δικαστήριό σας το εξής: σύμφωνα με το άρθρο 357 παρ. 2, εκείνος που διευθύνει την συζήτηση έχει δικαίωμα να απαιτήσει από τον μάρτυρα όλες τις διευκρινήσεις που θεωρεί χρήσιμες για την εξακρίβωση της αλήθειας. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι άλλοι Σύνεδροι Δικαστές και ο Εισαγγελέας τηρώντας την διάταξη του 333 παρ. 2. Μετά την εξέταση του μάρτυρα μπορούν επίσης οι ίδιοι -δηλαδή Πρόεδρος, Σύνεδροι και Εισαγγελεύς- να απευθύνουν και στον κατηγορούμενο όλες τις ερωτήσεις που είναι χρήσιμες για την εξακρίβωση της αλήθειας.

Με βάση αυτό το άρθρο και επειδή όπως ανέπτυξα και προχθές στην υπόθεση Αγγελόπουλου, όπως και σε όλες τις άλλες υποθέσεις οι μάρτυρες δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα εις την ανίχνευση της αλήθειας, διότι δεν γνωρίζουν τίποτα το ουσιαστικό και επειδή το κατηγορητήριο έχει συνταχθεί και έχει συγκροτηθεί με βάση τις απολογίες των κατηγορουμένων ορισμένων, όσων περιέγραψαν τον τρόπο δολοφονίας του Δημήτρη Αγγελόπουλου, μεταξύ των οποίων είναι ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός, ο κ. Τζωρτζάτος και ο κ. Τσελέντης, οι τρεις κατηγορούμενοι.

Ο τελευταίος δε μέχρι στιγμής δεν έχει διαφοροποιηθεί από όλες τις καταθέσεις του. Οι δε περιγραφές του είναι απόλυτα σύμφωνες με την περιγραφή του εκ του κατηγορούμενου κ. Χριστόδουλου Ξηρού στην προανακριτική του απολογία και ανακριτική. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μία ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης αυτής να ρωτήσει το Δικαστήριο. Ο Πρόεδρος, οι Σύνεδροι ή ο κ. Εισαγγελεύς έχουν όλοι αυτοτελές δικαίωμα τον κατηγορούμενο κ. Τσελέντη και τον κατηγορούμενο κ. Χριστόδουλο Ξηρό θα δούμε πώς θα αντιδράσουν εάν επιβεβαιώνουν αυτά που είπανε, πώς έγινε η δολοφονία, ποιος ήταν εκείνος που δολοφόνησε, ποιος ήταν εκείνος που τον φυγάδευσε, ποιοι μετείχαν στην δολοφονία του Δημήτρη Αγγελόπουλου.

Είναι μια δίκη κ. Πρόεδρε -το είπα και προ ημερών- η οποία διεξάγεται με έναν πολύ περίεργο και πρωτοφανή δικονομικό τρόπο. Διεξάγεται η δίκη 18 φερομένων ως μελών της 17Ν, η δίκη η λεγόμενη «μεγάλη, ιστορική, η μητέρα των δικών› όπως ονομάζεται και κατά τρόπο πρωτόφαντο στα ελληνικά Ποινικά Χρονικά, Δικονομικά Χρονικά δεν υπάρχει ένας Αστυνομικός μάρτυρας.

Αυτό το κενό, το απαράδεκτο, αδικαιολόγητο, ασυγχώρητο κενό μπορεί να το καλύψετε εσείς καλώντας Αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής. Το ζήτησα πριν από μια βδομάδα. Δεν προχωρήσατε στο θέμα αυτό, ούτε μπορεί να περιμένουμε στο τέλος να γίνει κάτι τέτοιο. Θα είναι πρωτοτυπία παγκόσμια σε δίκη τρομοκρατίας να μην εξετάζεται Αστυνομικός. Όταν εξετάζεται Αστυνομικός και τον ρωτάτε σε όλα τα ποινικά αδικήματα είτε είναι παράβαση του νόμου ναρκωτικών, ανθρωποκτονίες, εμπρησμοί, εκβιασμοί, πάντα Αστυνομικοί είναι βασικοί μάρτυρες. Και σε αυτή τη δίκη δεν υπάρχουν Αστυνομικοί και διερωτώμαι γιατί δεν υπάρχει κανένας Αστυνομικός μάρτυρας, γιατί δεν εκλήθη; Αν δεν εκλήθησαν στα πλαίσια της ανάκρισης έχετε δικαίωμα κι εσείς να καλέσετε τώρα και όχι όταν φτάσουμε στις απολογίες. Παρένθεση ήταν αυτό.

Συνεπώς αφού έχουμε όλα αυτά τα κενά, πώς προχωράει η δίκη με τους μάρτυρες από τους 350, οι 348 είναι εντελώς επουσιώδεις μάρτυρες όσον αφορά τη διερεύνηση του τί συνέβη. Γι’ αυτό λοιπόν ζητώ και αφήνω στο Δικαστήριό σας, εφόσον μάλιστα και ο συνάδελφος Συνήγορος του κ. Τσελέντη είπε ότι είναι στη δική σας διακριτική ευχέρεια και έχει δίκιο, έτσι είναι, να θεωρήσετε τώρα μετά από κάθε υπόθεση και εμένα με ενδιαφέρει η υπόθεση Αγγελόπουλου, να ρωτάτε τον κατηγορούμενο από τους οποίους έχει αντληθεί σαν μοναδική πηγή πληροφόρησης ο τρόπος και οι συμμέτοχοι εις την δολοφονία Αγγελόπουλου και στα άλλα αδικήματα, εγκλήματα τα οποία κατηγορούνται και παρακαλώ απευθύνομαι στο Δικαστήριο σε αυτή τη φάση να πάρει απόφαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή μπορείτε κι εσείς να ρωτήσετε βέβαια αν θέλετε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν κρίνω απαραίτητο να απευθύνω στον κατηγορούμενο καμία ερώτηση σχετικά με την κατάθεση του μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει προσφύγει όμως στο Δικαστήριο. Τι λέτε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να απορριφθεί κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να απορριφθεί.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Θα κάνουμε δίκη έτσι, αυτή τη «μεγάλη› δίκη!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ κ. Λυκουρέζο. Οι κρίσεις είναι δικές σας. Εμείς έχουμε μελετήσει ολόκληρη την δικογραφία και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πώς κάνουμε τη δουλειά μας. Νομίζετε ότι δεν ξέρουμε πώς κάνουμε τη δουλειά μας; Είμαστε άπειροι νομίζετε 34 χρόνια εδώ πάνω;

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Όχι κ. Πρόεδρε αλλά το θέτω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί λοιπόν δεν αφήνετε να κάνουμε τη δουλειά μας;

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Εγώ δεν αφήνω να κάνετε τη δουλειά σας; Υπέβαλλα αίτημα και έχω και δικαίωμα να κρίνω και την απόφαση που θα πάρετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνετε εν πάση περιπτώσει τέτοιες κρίσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ δυσμενείς για το Δικαστήριο, το οποίο έχει πολύ μεγάλο βάρος σε αυτή την υπόθεση και θα περίμενε κάποια στήριξη εκ μέρους τουλάχιστον της Πολιτικής Αγωγής.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Έχουμε στηρίξει από την αρχή τις Δικαστικές Αρχές από τον Ιούνιο που ξεκίνησε η ιστορία και την στηρίζουμε και τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ ωραία. Δικαιούστε όμως να έχετε διαφορετικές απόψεις.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Αλλά τέτοιας δίκης χωρίς Αστυνομικούς, με μάρτυρες οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να πουν, δεν αντιλαμβάνομαι πως μπορεί να γίνει

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ως προς τους Αστυνομικούς σας είπα να προτείνετε ορισμένους που νομίζετε ότι ξέρουν για την υπόθεση αλλά να μην έχουν εμπλακεί στην προανάκριση, διότι διαφορετικά αφού φρόντισαν αυτοί να είναι όλοι, να κάνουμε μία προανακριτική πράξη να τους φέρω τώρα εγώ τί; Να είναι μάρτυρες μη επιτρεπόμενοι;

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Υπάρχουν και Αστυνομικοί που δεν έχουν εμπλακεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε ποιοι είναι. Γιατί δεν λέτε λοιπόν;

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Καλέστε τον Αρχηγό της Αστυνομίας που ήταν στην Αντιτρομοκρατική και γνωρίζει τα πάντα, τον κ. Νασιάκο –σας το είπα– ο οποίος καλύπτει όλο το αστυνομικό έργο από πολλών ετών μέχρι πρόσφατα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει κάνει προανάκριση και ο κ. Νασιάκος ως Υπομοίραρχος.

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Να συγχαρούμε τις Αστυνομικές Αρχές για τον τρόπο....!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε, εδώ δεν είμαστε για να δίνουμε επαίνους ή να κάνουμε μομφές. Εδώ είμαστε για να βρούμε την αλήθεια. Βοηθήστε λοιπόν κι εσείς να την βρούμε την αλήθεια όπως πρέπει σύμφωνα με τον τρόπο που πρέπει. Μεθοδικά να βρεθεί η αλήθεια. Εάν βρεθεί βεβιασμένα όπως νομίζετε εσείς, δεν ξέρω αν θα είναι σωστό. Γι αυτό σας λέω. Επιμένετε στο αίτημά σας;

Α. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: Επιμένω στο αίτημά μου και θέλω να ακούσω την απόφαση και την αιτιολογία της αποφάσεως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς να ολοκληρώσει.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Να ολοκληρωθούμε πάνω στο αίτημα. Η ίδια η διάταξη λέει ότι είναι προσωπικό δικαίωμα -μάλιστα θα έλεγα όχι του Δικαστηρίου, των μελών του Δικαστηρίου και του Εισαγγελέως- το να υποβάλλει ή να μην υποβάλλει μία ερώτηση. Από την στιγμή που η σύνθεση εκτιμά ότι αυτό το δικαίωμά της δεν πρέπει να το ασκήσει αυτό το πράγμα δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα απόφασης Δικαστηρίου έπ’ αυτού του ζητήματος.

Θα βγει απόφαση του Δικαστηρίου που να υποχρεώνει τον Εισαγγελέα να υποβάλλει ερώτηση; Ή θα βγει απόφαση του Δικαστηρίου που θα υποχρεώνει κάποιον να υποβάλλει μια ερώτηση, όταν λέει «έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αυτή την ερώτηση›.

Έχω την εντύπωση να σταματήσει αυτή η υπόθεση σε αυτό το στάδιο. Σας είπε ο κ. συνάδελφός μου, θα ‘ρθει η ώρα που όλα αυτά τα πράγματα θα εξεταστούν αλλά το χρόνο που πρέπει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα έπρεπε να πούμε ο χρόνος, το timing θα έπρεπε να έχει γίνει κάποιος σεβασμός αυτού αλλά τέλος πάντως. Τι θέλετε εσείς; Ελάτε να τελειώνουμε. Κοιτάξτε, όλο συνέχεια με παρεμπίπτοντα με απασχολείτε.

Εσείς έχετε λόγο γιατί ηθικός αυτουργός θεωρείται ο πελάτης του.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Καταρχήν νομίζω ότι δεν μπορεί να τεθεί αίτημα στο Δικαστήριο να κάνει ερωτήσεις. Συμφωνώ με τον κ. Εισαγγελέα. Δεν έχει έννοια κατά την γνώμη μου τέτοιας φύσης αίτημα. ¶λλο το ζήτημα αυτό που προβλέπεται κατά την απολογία του κατηγορουμένου ότι δια του Δικαστηρίου μπορεί να ζητηθούν διευκρινήσεις. ¶λλο σε αυτό το στάδιο με το άρθρο που προτείνει ο κ. συνάδελφος να ζητήσει να κάνει ερωτήσεις. Νομίζω ότι είναι άνευ αντικειμένου αυτό το αίτημα.

Όσον αφορά το ζήτημα των μαρτύρων θα ήθελα να θέσω ένα ζήτημα. Οι μάρτυρες όπως δεχθήκατε κι εσείς πρέπει να προκύπτουν εκ της διαδικασίας και όχι να γίνεται πρόβλεψη ότι στην τάδε υπόθεση θα χρειαστούμε επιπλέον μάρτυρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι γενικά η διαδικασία αυτή.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Στο πλαίσιο της δίκης εν μπορεί να γίνει επίκληση του 327 που αφορά την προδικασία της υπόθεσης, οπότε πρέπει να προκύπτουν από δω οι μάρτυρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα. Αφήστε το αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαγιάννης.

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι δεδομένο ότι στην παρούσα φάση ο κ. Λυκουρέζος από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να σας μεταφέρει την ερώτηση που θα ήθελε πιθανόν να υποβάλλει. Διότι αυτή την στιγμή σας λέει, υποβάλλετε ερωτήσεις χωρίς να σας δίνει το περιεχόμενο, δεν έχει το δικαίωμα να σας δώσει το περιεχόμενο των ερωτήσεων.

Δεν είναι όμως το 333 όπως είναι εις την απολογία του κατηγορούμενου. Αυτή την στιγμή λοιπόν με το να σας πει ότι πρέπει να υποβάλλετε ερωτήσεις και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να σας πει ποιες ερωτήσεις θα πρέπει να υποβάλλετε, νομίζω......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, ο άνθρωπος είπε περίπου τι ερωτήσεις. Δεν είπε;

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν έχει όμως το δικαίωμα στην παρούσα φάση. Δεν έχει το δικαίωμα. Με τον 333 μπορεί να σας πει ότι εγώ θέλω να ρωτήσετε αυτό το πράγμα, γι αυτό το γεγονός τον κατηγορούμενο. Στη φάση αυτή όμως δεν μπορεί να σας υποβάλλει τις ερωτήσεις. Δεν μπορεί να σας ζητήσει να ρωτήσετε τον κατηγορούμενο. Επομένως σας λέει «ρωτήστε› αλλά χωρίς να σας μιλάει για ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα λεπτό, εμείς αν υποβάλλουμε ερωτήσεις, κάποιος, πείτε ότι δεν υποβάλλω εγώ, ο κ. Τσελέντης θα απαντήσει τώρα;

Θ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Θα απαντήσει κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα απαντήσει. Ελάτε κ. Τσελέντη. Ρωτάω εγώ. Πέστε μου τώρα τι έγινε; Δεν υπάρχει αίτημα τώρα πια. Ο Πρόεδρος ρωτάει. Πέστε μου κ. Τσελέντη τι έγινε σε αυτή την ανθρωποκτονία Αγγελόπουλου.

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Έγινε ότι έχω περιγράψει στην προανακριτική μου απολογία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και το έχετε πει και στον Ανακριτή;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή ποιοι ήσαν εκεί;

Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Πήγα εγώ οδηγώντας μια μοτοσικλέτα με τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό. Περιμέναμε στην οδό Κανάρη. Όταν εμφανίστηκε ο κ. Αγγελόπουλος ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός τον πυροβόλησε. Ήρθε στην μοτοσικλέτα και φύγαμε από κει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαρκείς νομίζω είναι οι εξηγήσεις τους.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εδώ θα συνεχίσω εγώ όμως στον κ. Χριστόδουλο Ξηρό την ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού θέλει να απαντήσει. Εγώ έλεγα μήπως μας πει τώρα «δεν απαντάμε τώρα› και δημιουργηθεί θέμα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εγώ θα ήθελα ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός να μου πει τι λέει γι αυτό το πράγμα που λέει ο κ. Τσελέντης.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Όπως σας είπα, αυτά που λέω εγώ στην απολογία μου ......

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ξεχάστε την απολογία σας σε αυτό το στάδιο. Τι έχετε να πείτε γι αυτά που λέει ο κ. Τσελέντης.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτά που υποτίθεται ότι ομολόγησα εγώ είναι κατασκευασμένα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ναι.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Αυτά που λέει ο κ. Τσελέντης -ο οποίος σημειωτέον ότι δεν με γνωρίζει και ούτε εγώ τον γνωρίζω και ούτε τον γνώριζα ποτέ- έχει πολύ ισχυρό κίνητρο για να τα πει. Διότι θέλει να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Αρνείστε δηλαδή ότι ήσασταν εκεί;

Χ. ΞΗΡΟΣ: Φυσικά και αρνούμαι και δεν ήμουν. Αυτό αποδεικνύεται και από τους μάρτυρες. Διότι εάν ήμουν θα περιέγραφαν κάποιον ψηλό και χοντρό που δεν περιγράφει κανένας.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Καλώς. Καθίστε. Καταλάβαμε τις θέσεις σας εν πάση περιπτώσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε, να ξεκολλάμε. Αυτό που λέτε ως προς τον άλλον, βρείτε μου έναν που λέτε της Αντιτρομοκρατικής, να πείτε θέλουμε αυτόν τον συγκεκριμένο, να δούμε. Γιατί αν ψάχνουμε εμείς δεν μπορούμε να βρούμε όλα τα ονόματα ποιος δεν έχει κάνει. Να ζητάτε συγκεκριμένα και θα δούμε αφού ακουστούν και οι άλλοι αν πρέπει να έρθει κανένας. Το αν είναι περίεργο αν πρότειναν ή εξετάστηκαν ας μην κάνουμε μομφές για ανθρώπους οι οποίοι είναι απ’ έξω. Εντάξει;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να σας ενημερώσω για κάτι διαδικαστικό. Με ενημέρωσαν κι εμένα. Τέσσερις μάρτυρες της υπόθεσης Μομφεράτου.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γυρίζουμε πίσω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Το θέμα είναι αν θα τους εξετάσουμε σήμερα ή θα ορίσουμε κάποια άλλη μέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι εδώ πέρα του Μομφεράτου οι Συνήγοροι; Όχι. Επομένως δεν μπορεί για σήμερα άμα δεν είναι οι Συνήγοροι. Να πούμε όμως μία μέρα. Να πούμε για την Παρασκευή;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Πού είναι αυτοί οι μάρτυρες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μας πουν αν μπορούν κι αυτοί την Παρασκευή και να ειδοποιηθεί και ο Συνήγορος για να είναι εδώ. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα. Να διευκολύνουμε όλους.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί μία μέριμνα αφού αποφασίζετε να τους εξετάσετε Παρασκευή, να ειδοποιηθούν και οι υπολειπόμενοι κληθέντες μάρτυρες του Μομφεράτου, οπότε σε μία συνεδρίαση να ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων του Μομφεράτου. Δεν έχει νόημα να συζητάμε 2 –3 μάρτυρες κάθε φορά και να επανερχόμαστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσαμε. Δεν τελειώσαμε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχετε καλέσει αρκετούς νομίζω, περισσότερους απ΄ όσους πιθανώς θα είναι εδώ αυτογνωμόνως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι αυτογνωμόνως. Κλήθηκαν αυτοί μου λέει ο Γραμματέας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Για σήμερα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Επειδή είπατε –λέει- να κληθούν, δεν ήξερα –λέει- και τους κάλεσα για σήμερα. Καταλάβατε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶ρα έχουν κληθεί όλοι για σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια. Καταρχήν δεν ξέρω πόσοι θα βρεθούν και πόσοι θα είναι σε θέση να έρθουν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γιατί εμείς δεν ξέραμε για σήμερα δηλαδή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σάμπως το ήξερα κι εγώ; Γι αυτό επειδή δεν το ήξερε ούτε ο Συνήγορός τους και δεν είναι εδώ των πολιτικώς εναγόντων. Ελάτε να ξεκολλάμε. Οι μάρτυρες να έρθουν την Παρασκευή τους παρακαλώ πολύ γιατί δεν είναι εδώ ο Συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής.

..........: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε Πρόεδρε, έχω βγει από το νοσοκομείο και δεν μπορώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ότι βγήκατε από το νοσοκομείο θα σημαίνει ότι είστε καλά. Να ειδοποιήσουμε το Συνήγορο όμως. Δεν έχουν τη δικογραφία εδώ, δεν ήταν προετοιμασμένοι οι άνθρωποι. Είπαμε θα τους καλέσουμε αλλά δεν είπαμε για ποια μέρα. Μην καταλαμβάνετε εξ απήνης τώρα οι Συνήγοροι. Βλέπετε είναι πολλές υποθέσεις αλλά κάθε μια έχει μια αυτοτέλεια.

..........: Έχω ισχιαλγία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλος ο κόσμος έχει. Γιατί έχουν και χειρότερα άλλοι. Βάλτε λίγο «βιξ› εκεί, θα περάσει. Πάτε στο καλό. Είπαμε την Παρασκευή. Ο κ. Ανδρέας Ασημακόπουλος. Πολιτική Αγωγή υπάρχει εδώ, κ. Αναγνωστόπουλε. Δεν υπάρχει αίτημα, αφού ρώτησα. Κύριε Λυκουρέζο, δεν υπάρχει αίτημα βέβαια εφόσον ικανοποιήθηκε το ερώτημα από τον ίδιο τον Πρόεδρο. Μένει εκκρεμές μόνο η Αντιτρομοκρατική, αλλά είπατε θα φέρετε όνομα. ¶μα βρείτε κανέναν, θα δούμε κι εμείς τι θα πράξουμε. Να δούμε αν έχει κλητευθεί ο κ. Ασημακόπουλος.

..........: Ήταν ο οδηγός του λεωφορείου, σμηνίτης τότε που υπηρετούσε την θητεία του, 20 ετών και οδηγούσε το λεωφορείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το δούμε, θα το ελέγξουμε αυτό. Ο κ. Κωνσταντίνος Πλατάρας.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ως πολιτικώς ενάγων κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Πλατάρας, πολιτική αγωγή. Είναι εδώ; Ας έρθει τον παρακαλώ πολύ. Ήρεμα, όλα γίνονται ήρεμα. Βλέπετε; Έχετε τραυματιστεί κ. Πλατάρα. Δεν ορκίζεστε γιατί παρίστασθε για αποζημίωση.

Μιλάμε για την έκρηξη στον Ρέντη Κηφισού, 24 Απριλίου 1987.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: 24 Απριλίου, Παρασκευή, 16:50 , 1987. Καθοδόν αμέριμνα και αμερόληπτα..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πού πηγαίνατε;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Ερχόμουν από την υπηρεσία μου από την ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία).

Εκείνη την ημέρα ήθελα κάτι εξετάσεις να κάνω για την σύζυγο και θεώρησα καλό για να είμαι λίγο νωρίτερα στο σπίτι να πάρω το δικό μου αυτοκίνητο και να πάω στην υπηρεσία μου. Όταν γύριζα, 16:50΄ στο φανάρι – για να σας πω συνοπτικά– από την υπηρεσία μου επιστρέφοντας στο σπίτι μου καθοδόν επί της Κηφισού στα φανάρια της Αγίας ¶ννης και Κηφισού, 300 πριν από τις ράγες που τότε βρίσκονταν, το τρένο και πριν γίνει όλη αυτή η αναδόμηση των έργων, σταμάτησα για να ελέγξω, να περάσω την διασταύρωση γιατί είχαν ακινητοποιηθεί τα φανάρια. Δεν εργάζονταν, δεν δούλευαν, ενώ από το άλλο το αντίθετο ρεύμα προς Αθήνα λειτουργούσαν. Αυτό σημειώστε το διότι εσκεμμένα, δεν ξέρω γιατί, ήταν νεκρά.

Εκίνησα λοιπόν από τα φανάρια να κατευθυνθώ, είχα πολύ καλό ορατό επίπεδο. Δεν είχα άλλο αυτοκίνητο μπροστά μου και με ακολουθούσε το λεωφορείο με τους Αμερικανούς. Είχε κάπου 25 άτομα Αμερικανούς. Στο σημείο πλησιάζοντας στην κοίτη του ποταμού, εγώ στη δεξιά λωρίδα, αριστερά λωρίδα το λεωφορείο με τους Αμερικανούς έγινε η έκρηξη.

Φανταστείτε ότι ήταν τόσο μεγάλο και δυνατό το ωστικό κύμα. Εκσφενδονίστηκα προς τα άνω, έσκασα στο έδαφος, συντρίφθηκε το αυτοκίνητο. Έγινε μαύρο σκοτάδι. Καρφώθηκαν αιχμηρά αντικείμενα από ελάσματα και από πέτρες στο σώμα μου. Ήδη μπορώ να σας δείξω κι εδώ, στο σημείο εδώ που βλέπετε έχω τραυματιστεί. Για έναν πόντο αιχμηρό εργαλείο, μου είπε και ο χειρούργος τότε στο ΤΖΑΝΝΕΙΟ που πήγα για τις πρώτες βοήθειες, θα μου έκοβε και την καρωτίδα.

Ήμουν αιμόφυρτος, έχω τέσσερα σημάδια στο σώμα μου αριστερά. Με περιποιήθηκε κάποια κυρία εκεί με ένα λάστιχο διότι δεν έβλεπα μπροστά μου. Το μόνο που είδα, έναν Αμερικανό ο οποίος εκτινάχθηκε από το παρμπρίζ του λεωφορείου με κομμένο τον σβέρκο, το κεφάλι, το λαιμό δεν ξέρω. Ήταν σε αθλία, φρικιαστική εικόνα. Φρικιαστικότατη.

Από κει και πέρα είχα πάθει και μία ελαφρώς διάσειση, είχαν σκοτεινιάσει τα πάντα. Μέχρι να με πάνε στο ΤΖΑΝΝΕΙΟ αιμορραγούσα συνεχώς. Οι πόνοι μου ήταν ακατάσχετοι. Η γυναίκα μου ήταν έγκυος. Λόγω της οδύνης έπαθε αιμορραγία. Λίγο έλειψε να χάσουμε και το παιδί. Καταλαβαίνετε την ψυχική οδύνη. Θα ήμουν σήμερα νεκρός. Μόνο αυτό σας λέω. Είχα τύχη από το Θεό. Μετά από αυτό το φρικτό, δηλαδή αμέριμνα, αμερόληπτα τελείως να φτάσω στο σημείο να μην γυρίσω στο σπίτι μου. Γλίτωσα ως εκ θαύματος και μόνο αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η έκρηξη σε ποιο σημείο έγινε;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Έγινε ακριβώς στη διασταύρωση.....

(Διαλογικές συζητήσεις)

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Πλησιάζοντας, αν μου επιτρέπετε, ήταν ημικλινές το σημείο τότε, είχα πλήρη ορατότητα και έβλεπα και από απέναντι, υπήρχε μία κινητικότητα αλλά δε μπορούσα να διασταυρώσω τί είδους κινητικότητα ατόμων υπήρχε. Μετά από διασταυρωμένες μου πληροφορίες από τον βενζινά έμαθα....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα λεπτό, ήμαστε λοιπόν στον Κηφισό και ήμαστε στο δεξιό ρεύμα στην κατεύθυνση προς Πειραιά.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Ήμουν στη δεξιά λωρίδα ακριβώς επί της Κηφισού, ακολουθούσε στα 10 μέτρα....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το κόκκινο αυτοκίνητο;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Το άσπρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κόκκινο το έχει εδώ. Πάντως αυτό είναι. Πίσω σας πήγαινε το λεωφορείο;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Πίσω μου το λεωφορείο, αριστερά μου είχα το λεωφορείο, στα 10 μέτρα ακριβώς έγινε το μπαμ, η έκρηξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η έκρηξη πού έγινε;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Ήταν στο χείλος του ποταμιού απ’ ότι έλεγξα μετά, όταν έγινα καλά και μπορούσα να περπατάω κάπως με το μπαστούνι, ήταν κατά μήκος της κοίτης του ποταμού καλώδιο απ΄ το αντίθετο ρεύμα, το οποίο περνούσε από κάποια φρεάτια, είχε βγει σ’ ένα γκαζοτενεκέ, σ’ ένα βαρέλι εν πάση περιπτώσει εκεί, που ήταν θαμμένο σε ένα βάθος αρκετό, κατέληγε σ’ ένα βάθος αρκετό, 2-3 μέτρα δε θυμάμαι τώρα. Εκεί ήταν και η νιτρογλυκερίνη, εκεί ακριβώς έγινε το μπαμ, ακριβώς στο χείλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όποιος έκανε αυτή την έκρηξη, με τί σκοπό λέτε να την έκανε;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Απλούστατα, ήταν θέμα να με σκοτώσουν κι εμένα και τους Αμερικάνους. Σκοπός τους ήταν οι Αμερικανοί, να σκοτώσουν τους Αμερικανούς. Έτυχα λοιπόν εγώ και οποιοσδήποτε θα ήταν στη θέση μου.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά αν περνούσε και κανένας άλλος δεν πειράζει.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Δεν τους ενδιέφερε. Πλήρης αδιαφορία για μένα, αυτό το τραγικό συμβάν που το έζησα εγώ, δεν υπήρχε θέμα να προσέξουν κάποιον διερχόμενο. Όποιος και να ήταν στη θέση μου να ήταν πλέον σκοτωμένος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε αν τραυματίστηκαν πολλοί μέσα στο λεωφορείο;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Τραυματίστηκαν, απ’ ότι έμαθα από τις εφημερίδες. Αυτό που είδα, μόνο την εικόνα, του Αμερικανό εκείνο ο οποίος ήταν καταχτυπημένος, σπασμένος ο σβέρκος του, το κεφάλι του αιματοβαμμένο, ήταν κάτω στο δάπεδο και σύρθηκε κάτω απ’ το λεωφορείο, δεν ξέρω ο άνθρωπος πώς βρέθηκε κάτω από τους τροχούς του λεωφορείου, χτυπιόταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το λεωφορείο πώς σταμάτησε;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Σταμάτησε, σας είπα, ακριβώς αριστερά μου στο χείλος της κοίτης του ποταμού. Λίγο ήθελε να τουμπάρει και να πέσει μέσα στην κοίτη. Εγώ ευτυχώς που Ήμουν δεμένος με τη ζώνη, αλλιώς θα είχα φάει και το κεφάλι μου κι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταλάβατε φρενάρισμα στο λεωφορείο;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Κανένα φρενάρισμα. Κατάλαβα μία ώση από το ωστικό κύμα το οποίο ήταν πολύ δυνατό, να με πηγαίνει προς τα πάνω και να σκάω κάτω, που για μια στιγμή σκέφθηκα ότι μήπως το λεωφορείο με έχει καταπλακώσει, με είχε σκεπάσει το λεωφορείο, γιατί είχε μαυρίσει ο τόπος όλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε ποιοι είναι υπεύθυνοι γι αυτή την πράξη της έκρηξης;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Οπωσδήποτε οι τρομοκράτες οι οποίοι έκαναν αυτή τη φρικαλέα πράξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ανέλαβαν με προκήρυξή τους την ευθύνη;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Δεν ξέρω, από τις εφημερίδες οπωσδήποτε είχαν κάνει κάποια προκήρυξη από τις εφημερίδες που διάβασα. Δεν ξέρω ούτε τους έχω δει φατσικώς, ούτε τους γνωρίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μείνατε πολύν καιρό στο νοσοκομείο;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Δύο μέρες σχεδόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είσαστε καλά τώρα;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Τώρα όχι, έχω ένα πρόβλημα στην ακοή, γι αυτό δεν ακούω και καλά. Το δεξιό μου αυτί είναι καλά, αλλά στο αριστερό μου έχει ελαχιστοποιηθεί η ακοή κι έχω πρόβλημα, γιατί στη δουλειά που εργάζομαι είμαι στους κινητήρες, είμαι τεχνικός αεροσκαφών κινητήρων με ακουστικά κτλ. και αντιμετωπίζω πρόβλημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πρέπει να ακούτε.... καμιά φορά κάτι να τύχει στη μηχανή.....

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Έχω πρόβλημα στην ακοή μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε ακόμη πρόβλημα. Λυπάμαι.... Ο κ. Εισαγγελεύς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ουδέν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από της έδρας οι κ.κ. συνάδελφοι, ο κ. Πρόεδρος;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Μου δίνετε την ευχέρεια να κάνω μια ερώτηση στον κ. Κουφοντίνα; Αν μου το επιτρέπετε. Έχω κάθε δικαίωμα, επειδή έζησα το έγκλημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το αντίστροφο επιτρέπεται, δηλαδή να κάνει ο κ. Κουφοντίνας σε σας ερώτηση, αλλά όχι εσείς στον κ. Κουφοντίνα. Το αντίστροφο επιτρέπει η δικονομία.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Εγώ δεν του χρωστούσα κ. Πρόεδρε όμως, καταλάβατε; Με όλο το σεβασμό και την εκτίμηση και αυτή τη στιγμή που βρίσκομαι εδώ στο βήμα απέναντί σας, αυτή τη στιγμή θα ήμουν νεκρός. Έχω δύο παιδιά, την ψυχική οδύνη που πέρασα, δεν του χρωστούσα αυτού του ανθρώπου και της παρέας του μαζί να φτάσω στο σημείο να είμαι σήμερα νεκρός, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δε μπορώ να κάνω εγώ τέτοια σχόλια. Εσείς βέβαια έχετε τον πόνο σας και τα λέτε αλλά εγώ δικάζω αντικειμενικά.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα να ζητάνε μετάνοια απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ στο Θεό για τις εγκληματικές πράξεις που έκαναν. Αυτές οι πράξεις είναι φρικιαστικότατες, τις έζησα εγώ, αυτή τη στιγμή που σας ομιλώ και πέρασα δύσκολες μέρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας περιοριζόμαστε στα γεγονότα όμως, γιατί αυτό θα βοηθήσει περισσότερο την πλευρά σας.

κ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΑΣ: Δυο λόγια μόνο κ. Πρόεδρε, τα έχει καλύψει ο κ. Πλαταράς τα περισσότερα. Μέχρι σήμερα κ. Πλαταρά αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Θέμα ακοής.

κ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΑΣ: Το οποίο σας δημιουργεί πρόβλημα και στη δουλειά σας προφανώς.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Οπωσδήποτε, στη δουλειά μου έχω μεγάλο πρόβλημα.

κ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΑΣ: Από την πλευρά της πολιτείας υπήρξε κάποια μέριμνα;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Καμία μέριμνα, απολύτως καμία μέριμνα. Μόνο ορισμένες υλικές ζημιές πρόχειρες στο αυτοκίνητο. Από κει και πέρα για την ασφάλεια και τη σωματική μου ακεραιότητα, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον.

κ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΑΣ: Ούτε από την Υπηρεσία κάποια διευκόλυνση ή οτιδήποτε.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Καμία.

κ. ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΑΣ: Κάτι τελευταίο: Είπατε ότι στόχος ήταν οι Αμερικανοί, αλλά υπήρξε πλήρης αδιαφορία για οποιονδήποτε περαστικό. Στην προκήρυξη της Οργάνωσης υπήρξε κάποιος λόγος για εσάς; Κάποια συγνώμη;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Καμία συγνώμη, τίποτε απολύτως.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ο δρόμος στον οποίο κυκλοφορούσατε, τον κάνατε είπατε σχεδόν καθημερινά.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Με το υπηρεσιακό λεωφορείο καθημερινώς.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Η κίνηση στο δρόμο αυτό ήταν αραιή; Υπήρχε πολύς κόσμος που κυκλοφορούσε με το αυτοκίνητό του;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Κίνηση δεν υπήρχε, τίποτε, ήταν νεκρά και παράλληλα η κίνηση που δεν υπήρχε τίποτε απολύτως, το δικό μου αυτοκίνητο και έπεται το λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν και τα φανάρια νεκρά στο σημείο αυτό. Στο αντίθετο ρεύμα λειτουργούσαν.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Είναι πολυσύχναστος δρόμος;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Πολυσύχναστος είναι.

Ε. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Θα μπορούσαν να υπάρχουν κι άλλα θύματα πέρα από σας;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Οπωσδήποτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερώτηση από μέρους σας κ. Αναγνωστόπουλε;

κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι το λεωφορείο αυτό της Πολεμικής Αεροπορίας, στάθηκε τελικά στο χείλος του ποταμού.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Μάλιστα.

κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Φαίνεται και από τις φωτογραφίες κ. Πρόεδρε, ότι τμήμα του προστατευτικού τοιχίου για το ποτάμι, έχει σπάσει. Θυμάστε εάν, προτού φτάσει στο σημείο εκείνο βρήκε σε δέντρα που υπήρχαν στο πεζοδρόμιο;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Όχι, γιατί τον έβλεπα από τον καθρέφτη μου, πορευόμασταν πάρα πολύ ωραία. Η ορατότητα......

κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, άλλο σας ρωτώ. Μετά την έκρηξη, το αυτοκίνητο βρήκε πάνω σε δέντρα που υπήρχαν;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Ναι, βρήκε πάνω στα δέντρα και έλειψε λίγο να πέσει μέσα στην κοίτη από το ωστικό κύμα.

κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επισημαίνω κ. Πρόεδρε ότι ήταν τρία δέντρα στα οποία το λεωφορείο προσέκρουσε.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Ήταν ευκάλυπτοι τα δέντρα, αραιωμένα, είχαν και ορατότητα όλα τα αντίθετα σημεία, μια χαρά ορατότητα.

κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί οι οποίοι προκάλεσαν την έκρηξη, τα μέλη της οργάνωσης, έβγαλαν και μία προκήρυξη με την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη, είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν, να εμποδίσουν φερ’ ειπείν την πτώση του λεωφορείου στο ποτάμι; Να σας το πω διαφορετικά: Μπορούσαν αυτοί να προβλέψουν και να ελέγξουν.....

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Βεβαίως, είχαν πλήρη ορατότητα απ’ το σημείο εκείνο, διότι ήταν ημικλινές και από το σημείο εκείνο φαίνονταν τα πάντα. Τα δέντρα ήταν αραιά, είχαν πλήρη ορατότητα.

κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είχε σχεδιαστεί η έκρηξη και όπως εκτελέστηκε, το ενδεχόμενο να πέσει το λεωφορείο στο ποτάμι ήταν ένα ενδεχόμενο σοβαρό;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Βεβαίως.

κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι η περιοχή αυτή –θυμάστε αν έχει βιομηχανίες;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Είναι βιομηχανική ζώνη, πολλές βιομηχανίες και ενδιάμεσα των βιομηχανιών υπάρχουν και σπίτια, τότε υπήρχαν.

κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ένας Αμερικανός που επέβαινε του λεωφορείου, αυτός είναι ο κ. Κλίντον Μπράουν κ. Πρόεδρε, εκτινάχτηκε από το παρμπρίζ και έπεσε....

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Θρυμματισμένος ο λαιμός, το κεφάλι, αιμόφυρτος και βρέθηκε κάτω από τους τροχούς του λεωφορείου, τους μπροστινούς.

κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πλευρά της υπεράσπισης;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (εκτός μικροφώνου)

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Αυτό που έζησα κυρία μου εγώ δεν το ζήσατε εσείς και δεν θα μου πείτε ότι βάζω διάφορα επίθετα. Εγώ αυτή τη στιγμή θα ήμουνα νεκρός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε μάρτυς, σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Θα πρέπει να επιβάλλετε την τάξη, είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Δεν έχετε λόγο να ομιλείτε σε μένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακάλεσα χίλιες φορές να μη μιλάτε. Διαταράσσετε την ευπρέπεια και την ηρεμία της διαδικασίας.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Πέρασα μία δύσκολη κατάσταση, έχω δύο παιδιά, δεν έχω τίποτε άλλο. Αυτή τη στιγμή θα ήμουν νεκρός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί προσθέτει όταν μιλάτε στους δικηγόρους έτσι; Δε χρειάζεται. Η συνήγορος έκανε ένα σχόλιο επί της κατάθεσή σας.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Μα είναι σχόλιο το οποίο με υποθάλπει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού τελείωσε η κατάθεσή του δεν μπορεί να κάνει ένα σχόλιο;

κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ να επιληφθεί η δικονομική τάξη, όπως ζητά και η κα Κουύρτοβικ. Εξηγούμαι: Εδόθη ο λόγος στους συνηγόρους υπερασπίσεως για να υποβάλλουν ερωτήσεις. Η κα Κούρτοβικ είναι η πρώτη συνήγορος υπερασπίσεως, εάν επιθυμούσε να κάνει σχόλιο, αυτό θα εδικαιούτο να το κάνει, αφού δοθεί ο λόγος στους λοιπούς συνηγόρους και μετά να κάνει το σχόλιο.

Η κα συνάδελφος, αντί ερωτήσεως προβαίνει σε σχόλια τα οποία......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τσελέντη, ελάτε να μας τα πείτε εσείς που τα ξέρετε καλύτερα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Προέδρε, εγώ έχω ερωτήσεις στον μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βλέπετε κα Κούρτοβικ; Κάνατε σχόλια νομίζοντας ότι έχουν τελειώσει οι ερωτήσεις. Λοιπόν, δεν έχουν τελειώσει. Ελάτε κ. μάρτυς να απαντήσετε και στον συνήγορο του κ. Γιωτόπουλου, αν έχετε την καλοσύνη, πρέπει να απαντήσετε σε ό,τι σας ρωτά.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τί μάρκα ήταν το αυτοκίνητο....

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: ZASTAVA.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κατά μήκος του ποταμού, στο σημείο που έγινε η έκρηξη, υπήρχε ένα προστατευτικό τοιχίο;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Υπήρχε ένα τσιμεντένιο, καθ’ όλη την κοίτη του ποταμού, ένα τσιμεντένιο προστατευτικό αλλά πολύ χαμηλό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι αυτό; Αυτό είναι ένα κατακόρυφο τοιχίο που η αστυνομία το δένει 60 πόντους μπετονένιο. Μπορούσε το λεωφορείο να πέσει από κάτω; Να πηδήξει δηλαδή;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Οι ρόδες του λεωφορείου είναι σχεδόν στους 40 πόντους διαμετρικώς. Εάν το αμάξωμα υπερυψούτο του τοιχίου....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορούσε να πηδήξει μπετονένιο....

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Μπορούσε, ήταν έτοιμο να πέσει το πούλμαν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ήταν έτοιμο να πέσει έτσι;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Είναι σε όρθια θέση, αλλά φανταστείτε, από τους τροχούς η κοίτη ήταν σχεδόν 10 πόντους.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τότε γιατί μας είπατε ότι ήταν έτοιμο να πέσει κάτω;

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Ήταν έτοιμο να πέσει διότι είναι στους 10 πόντους. Λίγο αν ταρακουνιόταν ακόμη η άμαξα, το αμάξωμα, θα έπεφτε μέσα στην κοίτη του ποταμού. Αυτό εννοώ. Δεν πήγε ημικλινές, σε όρθια θέση.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶ρα, έμεινε όρθιο το λεωφορείο.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Έμεινε όρθιο, βέβαια. Εάν γινόταν άλλο ένα......

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αμέσως προηγουμένως μου είπατε το αντίθετο όμως.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Δεν είπα αντίθετο, εσείς διαβάλλετε το αντίθετο. Θα ήταν στην κοίτη του ποταμού ......

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να είστε πιο συγκρατημένος στις εκφράσεις σας, αν κατανοείτε τί σημαίνουν οι εκφράσεις σας. Δεν ξέρω αν κατανοείτε τί σημαίνει «διαβολή›.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Αντικειμενικότατος είμαι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχω μια επιφύλαξη γι αυτό το θέμα. Εν πάση περιπτώσει. Δε μ’ αρέσει καθόλου ο τόνος σας. Δε θα μου κάνετε υποδείξεις πώς θα σας ρωτήσω. Θα απαντάτε, γιατί εδώ ήρθατε ως μάρτυρας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Με συγχωρείτε, μπορώ να έχω το λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνει ερωτήσεις....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Κάνετε επανειλημμένως κρίσεις σε αυτά που σας καταθέτει ο μάρτυρας. Αυτό ανήκει στην κρίση του Δικαστηρίου, η αξιολόγηση. Παρακαλώ λοιπόν, μόνο ερωτήσεις.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Να μην παρακαλείτε τίποτα ως προς εμένα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Αυτό είναι που τάσσει η δικονομία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτά όχι προς εμένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην ξεχνάτε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι παθών, είχε τραύματα κτλ. και είναι φορτισμένος. Το θέμα είναι αν λέει αλήθεια ή όχι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε δεν πρέπει να υποβάλλουμε σε κανέναν περαιτέρω φόρτιση εδώ, αντιθέτως πρέπει να ηρεμούμε τον μάρτυρα και εν πάση περιπτώσει, τραυματίας ή τρίτος ο μάρτυρας, οφείλει να απαντά σε έναν κόσμιο τόνο τον οποίο εγώ δεν τον είδα εγώ. ¶σχετα από το τί είναι ο κάθε μάρτυρας.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Ζητώ συγνώμη αν λίγο παρεκτρέπομαι, αλλά έχω τόσο φορτιστεί, έχω θυμηθεί παλιές εικόνες.....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δέχομαι τη συγνώμη σας κ. μάρτυρα.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Τον παίρνω πίσω τον τόνο της φωνής μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας σέβεται ο άνθρωπος. Σεβαστείτε κι εσείς τον πόνο του.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Είμαι φορτισμένος τόσο πολύ που δεν έφταιγα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κάνουμε εδώ ασκήσεις επί χάρτου. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί άλλοι σωματικές βλάβες, άλλοι έχασαν τους προστάτες της οικογενείας τους κτλ. Αυτοί λοιπόν, μην περιμένετε να είναι ο συνηθισμένος μάρτυρας. Δεν κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου, αυτό να ξέρετε. Ωραίες ήταν και οι ενστάσεις και τα είδαμε, σε πολύ ωραίο, ήρεμο κλίμα, ας μπορέσουμε και εδώ να διατηρήσουμε το ήρεμο κλίμα και αυτό εξαρτάται απ’ όλους μας. Η έδρα όσο μπορεί βοηθά, αλλά δεν φτάνω μόνο εγώ.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Με το να επαναλαμβάνετε όμως συνέχεια από έδρας πόσο φορτισμένος είναι ο μάρτυρας, ο μάρτυρας φορτίζεται. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει κακούργημα το οποίο δεν έχει θύματα έντονα ζημιωθέντα. Τί συζητάμε τώρα; Με το να το επαναλαμβάνουμε σ’ αυτή τη δίκη συνέχεια, αυτή τη φιλολογία των θυμάτων.... βεβαίως υπάρχουν θύματα, αφού υπάρχει κακούργημα, υπάρχουν και θύματα του κακουργήματος.

Κ. ΠΛΑΤΑΡΑΣ: Ο χειρούργος στο ΤΖΑΝΝΕΙΟ μου είπε πώς αυτό το καρφωμένο αντικείμενο θα μου κάρφωνε την καρωτίδα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Καταλάβατε πώς φορτίζουμε το μάρτυρα; Όταν του λέμε ότι «είσαι θύμα, έχεις δεχτεί επίθεση, έχεις κινδυνέψει›, τον φορτίζουμε αντί να κρατήσουμε μια νηφάλια στάση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή