Χίλιοι Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές στο βόρειο μέτωπο του Ιράκ

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 07:51
UPD:08:03

A- A A+

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από 30 ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τη Βαγδάτη και συνοδεύτηκαν από πυκνά αντιαεροπορικά πυρά, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και ενώ οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, εισήλθαν στην όγδοη ημέρα.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλουν στην περιοχή 30.000 στρατιώτες, καθώς συναντούν ισχυρή αντίσταση από τις ιρακινές δυνάμεις.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανακοίνωσαν, ότι, περίπου 1.000 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές έπεσαν χθες στο βόρειο Ιράκ και κατέλαβαν ένα αεροδρόμιο, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, σε μία προσπάθεια να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο στον ιρακινό βορρά, που ελέγχεται από τους Κούρδους. Δεν έγινε γωνστό, που ακριβώς βρίσκεται το αεροδρόμιο. Είχαν προηγηθεί πάντως βομβαρδισμοί ιρακινών θέσεων στα βόρεια της χώρας από αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη.

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες, που μετέδωσαν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, σύμφωνα με τις οποίες μία φάλαγγα της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν, με 1.000 άρματα μάχης, ξεκίνησε χθες το βράδυ από τη Βαγδάτη, με κατεύθυνση προς την πόλη Νατζάφ στο νότιο Ιράκ, ενώ μία δεύτερη φάλαγγα, 120 τεθωρακισμένων, ξεκίνησε από τη Βασόρα με προορισμό τη Χερσόνησο του Φάο.

«Από ό,τι γνωρίζουμε, ορισμένα οχήματα κατευθύνονται από τη Βαγδάτη προς την Καρμπάλα και τα χτυπάμε μόλις τα εντοπίζουμε», είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς και πρόσθεσε : «Δεν νομίζουμε ότι πρόκειται για τεθωρακισμένα, αλλά για ελαφρά οχήματα». Σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο, χτυπήθηκε και η δεύτερη φάλαγγα.

Επίθεση σε πολυσύχναστη αγορά

Σοκ έχει προκαλέσει η χθεσινή επίθεση σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στην περιοχή Σάαμπ της βορειο-ανατολικής Βαγδάτης, όπου τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από δύο πυραύλους των συμμαχικών δυνάμεων.

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση, ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκαν βάσεις εκτόξευσης πυραύλων σε αστική περιοχή και ότι ο απολογισμός της επιχείρησης αναλύεται.

Νωρίς σήμερα το πρωΐ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι οι εκρήξεις μπορεί να προήλθαν από ιρακινά αντιαεροπορικά πυρά ή από αστοχία πυραύλων.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος, αλλά πλησιάζει η μέρα που το ιρακινό καθεστώς θα λογοδοτήσει», δήλωσε ο Τζωρτζ Μπους και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις σημειώνουν σημαντική πρόοδο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, στο Καμπ Ντέϊβιντ. Φρίκη προκάλεσε στον Τόνι Μπλερ η είδηση, ότι το αραβικό δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, μετέδωσε εικόνες δύο Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ανακοινώσεις για τις απώλειες

Εκατοντάδες Ιρακινοί σκοτώθηκαν χθες στη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Νατζάφ, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά.

Ιρακινοί ανακοίνωσαν, ότι οι δυνάμεις τους κατέστρεψαν ένα βρετανικό ελικόπτερο, 11 τανκς και 12 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ισχυρή αντίσταση συνάντησαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες και στην πόλη Ασατρά, όπου σκοτώθηκαν περίπου 25 Ιρακινοί. Σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό Πληροφόρησης, στη Νασιρίγια τραυματίστηκαν την Τρίτη 500 άμαχοι και καταστράφηκαν 200 σπίτια.

Αεροπορικές επιθέσεις δέχθηκαν χθες και οι πόλεις Μοσούλη και Τσμτσαλά στο βόρειο Ιράκ, ενώ η Βασόρα αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής, λόγω έλλειψης νερού, φαρμάκων και τροφίμων.

Κομισιόν προς Τουρκία και ΗΠΑ προς ΟΗΕ

Νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία απηύθυνε χθες η Κομισιόν. Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόϊγκεν, τόνισε ότι κάθε παρέμβαση τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ, θα ήταν ανεπιθύμητη και θα είχε σοβαρές συνέπειες στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού πάντως, Χιλμί Οζκιόκ, ανακοίνωσε ότι δεν θα αναπτυχθούν περισσότερες δυνάμεις στο Ιράκ, παρά μόνο κατόπιν συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δείχνουν διατεθειμένες να παραχωρήσουν στον ΟΗΕ τον έλεγχο του Ιράκ μετά τον πόλεμο.

«Δεν μπήκαμε σε όλον αυτόν τον κόπο με τους εταίρους μας στη συμμαχία για να μην είμαστε κατόπιν σε θέση να έχουμε ένα σημαντικό ηγεμονικό έλεγχο, σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί το Ιράκ στο μέλλον», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σε επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη, θα πρέπει να έχουν ένα ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ, για να ενθαρρυνθεί η συμβολή και άλλων χωρών, στο κόστος της ανοικοδόμησης.

Εκκληση Κόφι Ανάν-Δήλωση Ιγκόρ Ιβανώφ

Εκκληση στη διεθνή κοινότητα, να σεβαστεί το δικαίωμα του ιρακινού λαού να επιλέξει τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας του και τη διαχείριση των φυσικών πόρων της, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προκαλούν όχι μόνο το Ιράκ, αλλά ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, ο οποίος τόνισε ότι οι αμερικανικοί ισχυρισμοί περί απελευθέρωσης του ιρακινού λαού, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Ε.Ε. : «Η επόμενη μέρα»

Στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κώστας Σημίτης, ενημέρωσε χθες την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τα αποτελέσματα της εαρινής συνόδου κορυφής.

Ο κ. Σημίτης, τόνισε, ότι δεδομένων των διαφωνιών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το θέμα του Ιράκ, οι 15 έδωσαν βάρος στην επόμενη ημέρα και την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου.

Υπογράμμισε επίσης, τον κεντρικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να αποφευχθεί ένας μονοπολικός, όπως είπε, κόσμος.

«Δεν καταφέραμε να έχουμε κοινή θέση για το «πόλεμος ή ειρήνη». Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν συμφωνούμε σε κάτι, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε στη δευτερολογία του ο Κώστας Σημίτης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, υπογράμμισε ότι παρά τις διαφωνίες, η Ευρωπαϊκή Ενωση έστειλε το μήνυμα, ότι δεν ετεροκαθορίζεται και δεν καθοδηγείται από άλλους.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτόν τον πόλεμο, μετά τη μονομερή αμερικανική και βρετανική επίθεση. Είμαστε όλοι αλληλέγγυοι στον ιρακινό λαό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα του Ιράκ, ενώ εκτίμησε ότι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, διανύουν περίοδο μεγάλης κρίσης.

Οι εξελίξεις θα απασχολήσουν σήμερα ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου σε επίπεδο αρχηγών.

ΛΙΛΑ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή