Αμερικανικά μεταγωγικά στο ανατολικό ιρακινό Κουρδιστάν

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 11:28
A- A A+

Αμερικανικά μεταγωγικά αεροπλάνα προσγειώθηκαν πριν από τα ξημερώματα σε πίστα του ανατολικού ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Η προσγείωση των αμερικανικών μεταγωγικών έγινε στην περιοχή Μπακράτζο, 150 χιλιόμετρα βόρεια της περιοχής όπου αναπτύχθηκαν τη νύκτα οι αμερικανικές δυνάμεις των αλεξιπτωτιστών, σύμφωνα με τοπικούς κούρδους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων του Μπακράτζο, όπου οι άνδρες της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν διαμόρφωσαν πρόσφατα μία πίστα προσγείωσης, μεγάλος αριθμός αμερικανικών αεροσκαφών προσγειώθηκε εκεί τα ξημερώματα. Η περιοχή γύρω από την πίστα είχε απολύτως απομονωθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι προσγειώθηκαν περίπου 40 αερικανικά αεροσκάφη, ενώ άλλος δήλωσε ότι άκουγε επί τρεις ώρες τον βόμβο τους.

Το Μπακράτζο βρίσκεται ανάμεσα στη Σουλεϊμανίγια και το Σαμσαμάλ, στα σύνορα ανάμεσα στις περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν που τελούν υπό τον έλεγχο κουρδικών οργανώσεων και το υπόλοιπο Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στην πόλη Σαμσαμάλ και κάτοικοι είδαν μία μεγάλη φάλαγγα από minibus και jeep να κατευθύνονται προς μία βάση που βρίσκεται επί της γραμμής του μετώπου της πόλης του Κιρκούκ που τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Βαγδάτης.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες άνδρες της 173ης ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού ξηράς έπεσαν μα αλεξίπτωτα χθες τη νύκτα σε αεροδρόμιο του ιρακινού Κουρδιστάν, στην πρώτη μαζική επιχείρηση ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με κούρδους αξιωματούχους, οι αλεξιπτωτιστές αναπτύχθηκαν στις πίστες του Μπασούρ, σε απόσταση 75 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά του Ιρμπίλ.

Σύμφωνα με πηγή της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, οι Αμερικανοί ενισχύουν την ανάπτυξή τους στο ιρακινό Κουρδιστάν για να προετοιμάσουν το έδαφος ενόψει χερσαίας επίθεσης στο βόρειο μέτωπο, με στόχους τις πόλεις του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

Οι επιχειρήσεις αυτές των αμερικανικών δυνάμεων είναι αποτέλεσμα της άρνησης της Τουρκίας να επιτρέψει την ανάπτυξη δύναμης 62.000 Aμερικανών στρατιωτών στο έδαφός της για το άνοιγμα του βορείου μετώπου, παράλληλα με την χερσαία επιχείρηση από το νότιο Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή