Π. Παναγιωτόπουλος: Σύμβολο για όλους η θυσία του Κώστα Ηλιάκη

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 12:10
UPD:14:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος (2Δ) παρέστη στο μνημόσυνο για τα επτά χρόνια από την θυσία του ηρωικού Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. Ο αξιωματικός της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχασε τη ζωή του, σε επιχείρηση αναχαίτισης σχηματισμού τουρκικών αεροσκαφών που παραβίαζαν τον Ελληνικό εναέριο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου. 

A- A A+

Ο θάνατος του Κώστα Ηλιάκη δεν ήταν τυχαίος, αλλά το αποτέλεσμα μιας σειράς συνεχιζόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τους Τούρκους, παρατήρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά την ομιλία του στο μνημόσυνο που έγινε χθες στην Κάρπαθο για τα επτά χρόνια από την θυσία του ηρωικού σμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας (23 Μαΐου 2006).

Όπως είπε ο υπουργός, «υπάρχουν δυνάμεις στη γειτονική χώρα οι οποίες διαχρονικά θέτουν ζητήματα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με μεθοδευμένα έργα, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα».

Ο Π. Παναγιωτόπουλος στο μνημόσυνο του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη

Απόσπασμα από την ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου στο μνημόσυνο για τα επτά χρόνια από την θυσία του ηρωικού Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στη Κάρπαθο.

«Υπάρχουν χώρες των οποίων οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν σέβονται τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και αυτό», διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «είναι κάτι που δεν αφορά στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, αλλά την Ευρώπη, τη Διεθνή Έννομη τάξη, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε πως  οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε ετοιμότητα, κατοχυρώνουν και διασφαλίζουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, αποτελώντας σημείο αναφοράς και ενότητας για όλο το Έθνος και όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

«Πρέπει να γίνει σύμβολο για όλους το παράδειγμα του Κώστα Ηλιάκη που προσέφερε τη ζωή του για την πατρίδα προστατεύοντας την εθνική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του ελληνικού εναέριου χώρου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη, 23 Μαΐου, ανήμερα της επετείου του θανάτου του Κώστα Ηλιάκη, σχηματισμός τεσσάρων τουρκικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 2 RF-4 και 2 F-16, εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ Νότια Σάμου πραγματοποιώντας υπέρπτηση στο Αγαθονήσι σε ύψος 8000 ποδών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη παρέμειναν εντός του FIR ΑΘΗΝΩΝ περίπου 40 λεπτά και εξήλθαν στις 09:23 ανατολικά της Ρόδου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή