«Καθαρή» ενημέρωση στις ΗΠΑ

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 14:53

A- A A+

Ενας αμερικανός πολίτης που παρακολουθεί τον πόλεμο, μόνο από την τηλεόραση μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ιρακινοί δεν υπάρχουν, και ότι στις μάχες δεν χύνεται αίμα.

Οι εικόνες είναι «καθαρές», αφού έχουν λογοκριθεί με απόφαση των καναλιών. Οι τρισδιάστατες παρουσιάσεις των βομβαρδισμών είναι τόσο ρεαλιστικές, που ο τηλεθεατής αισθάνεται σαν να παρευρίσκεται στην εκτόξευση του πυραύλου και να παρακολουθεί την πορεία του, χωρίς όμως ποτέ να δει την έκρηξη. Η τεχνολογία τελειώνει, εκεί που αρχίζει το δράμα, για το οποίο τα αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια διαθέτουν πάντα ένα φίλτρο.

Οι τελευταίες δυσάρεστες εικόνες που είδαν οι Αμερικανοί ζωντανά ήταν η ελεύθερη πτώση ορισμένων εργαζομένων στους Δίδυμους Πύργους.

Στον πόλεμο κατά του Ιράκ, η τεχνολογία επιτρέπει την απευθείας μετάδοση μιας πολεμικής επιχείρησης, καταδικάζει όμως τους θεατές να δουν την «πιο άσχημη έρημο που έχω δει ποτέ στη ζωή μου». Ετσι περιέγραψε την έρημο του Ιράκ ο βετεράνος Τεντ Κόπελ του ABC, ο οποίος συνοδεύει τις μεραρχίες που προελαύνουν από τον Νότο.

Οι κάμερες που βρίσκονται στα άρματα μάχης και οι δορυφορικές συνδέσεις επιτρέπουν την παρακολούθηση της προέλασης με μια εικόνα τόσο καθαρή, ώστε οι πρωταγωνιστές σχεδόν χρειάζονται μακιγιάζ. Από την εικόνα αυτή, όμως, λείπουν οι Ιρακινοί, τα σπίτια, τα χωριά, και βέβαια οι μάχες.

Ενας παρουσιαστής ζητάει από τους ανταποκριτές να του αναλύσουν την έκβαση και το αποτέλεσμα μιας μάχης. Οταν ένας πύραυλος εκρήγνυται δίπλα του, όπως συνέβη με τον Ουόλτερ Ρότζερς του CNN, εκείνος εξηγεί αμέσως ότι «δεν είναι τίποτα» και περνάει σε άλλο θέμα.

Το CBS έπαιρνε συνέντευξη από τον υπουργό Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ, όταν άρχισαν να μεταδίδονται από το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα οι εικόνες των αμερικανών αιχμαλώτων. Η αντίδραση του Ράμσφελντ ήταν να μιλήσει για τη Συνθήκη της Γενεύης και να ζητήσει από τα κανάλια να μη δείξουν ποτέ αυτές τις εικόνες. Εκείνα υπάκουσαν, αν και όταν έπεσε η νύχτα, ορισμένα κανάλια προέβαλαν μερικά δευτερόλεπτα από τις επίμαχες εικόνες.

Δεδομένου ότι υπάρχουν κάπου 300.000 αμερικανοί στρατιώτες στην πολεμική ζώνη, οι οικογένειές τους υποβάλλονται σε έναν άλλο βομβαρδισμό: το βομβαρδισμό της ενημέρωσης. Ο Τομ Μπρόκοου από το NBC δέχθηκε την κριτική που του έκανε η μητέρα ενός στρατιώτη, λέγοντας ότι «αυτή η κάλυψη μας σκοτώνει». Οι δημοσιογράφοι, είπε ο Μπρόκοου, συχνά ξεχνούν ότι πίσω από αυτά τα τρισδιάστατα γραφήματα παίζονται ανθρώπινες ζωές.

Παρόλα αυτά, μια δημοσκόπηση που έκανε η εφημερίδα USA Today έδειξε ότι το 87% των Αμερικανών θεωρούν πως τα μέσα ενημέρωσης κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Οσο για τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, φαίνεται να χρησιμεύουν στα κανάλια για να καλύπτουν τα κενά τους στην κάλυψη του πολέμου.

Πηγές: El Pais, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς