Κωδικοί «εκτάκτου ανάγκης» για τα αυτοκίνητα της Mercedes- Benz

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 10:38
Daimler AG
A- A A+

Σε μία καινοτόμα κίνηση όσον αφορά την ασφάλεια στα οχήματά της προέβη η Mercedes-Benz. Όπως ανακοινώθηκε, στο κοντινό μέλλον, τα αυτοκίνητά της θα διαθέτουν έναν QR (Quick Response) κωδικό, ο οποίος θα μπορεί να αναγνωστεί από smartphones και tablets και να παρέχει «χάρτη διάσωσης» για κάθε όχημα, σε περίπτωση εμπλοκής του σε τροχαίο ατύχημα.

Ο εν λόγω «χάρτης», ο οποίος θα προβάλλεται στις συσκευές των σωστικών συνεργείων, θα παρέχει στους διασώστες όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την γρήγορη και όσο το δυνατόν ασφαλέστερη απομάκρυνση των επιβαινόντων. Για τους σκοπούς του εν λόγω project χρησιμοποιούνται οι «σελίδες διάσωσης» της ADAC (η γερμανική ένωση αυτοκινητιστών), που περιέχουν ήδη τα απαιτούμενα δεδομένα, τα οποία έχουν δοθεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι λίστες αυτές παρέχουν σε πυροσβέστες, αστυνομία και διασώστες  τις απαιτούμενες πληροφορίες για να προβούν σε αποτελεσματικές διασώσεις σε κάθε είδους αυτοκίνητο: τα δεδομένα περιλαμβάνουν τη θέση των αεροσάκων, της  μπαταρίας, των δεξαμενών, των ηλεκτρικών κλπ. Πρόκειται για πληροφορίες που μπορούν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές, καθώς η γνώση τους σημαίνει ταχύτερες διασώσεις.

Ωστόσο, πολύ συχνά οι διασώστες αναγκάζονται να εργαστούν χωρίς τέτοιους «χάρτες», καθώς είτε ο οδηγός δεν διαθέτει κάτι τέτοιο, είτε δεν μπορούν να τους βρουν στα αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα είναι οι διασώστες να πρέπει πρώτα να βρουν τον ακριβή τύπο του αυτοκινήτου για να αναζητήσουν και να βρουν τον ανάλογο «χάρτη». 

Η Mercedes- Benz με τους κωδικούς QR προσφέρει στο αυτοκίνητο ένα «δελτίο ταυτότητας»: έναν τρόπο για γρήγορη πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από πλευράς του οδηγού. Από φέτος, όλα τα νέα οχήματα της εταιρείας θα εφοδιάζονται με αυτοκόλλητα με τέτοιους κωδικούς, οι οποίοι θα μπορούν να αναγνωστούν από tablets και smartphones με κάμερες και την ειδική εφαρμογή.

Ο χρήστης δρομολογείται αυτόματα στην ιστοσελίδα που περιέχει τον απαιτούμενο «χάρτη», διαδικασία που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Αξιοσημείωτο είναι το ότι η Mercedes-Benz αποποιήθηκε του δικαιώματος κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας, για να έχουν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες τη δυνατότητα χρήσης του εν λόγω συστήματος.

Οι αντίστοιχοι «χάρτες» για τα μοντέλα της εταιρείας από το 1979 μέχρι σήμερα μπορούν να βρεθούν εδώ: https://portal.aftersales.i.daimler.com/public/content/asportal/en/communication/informationen_fuer/rettungskarten.html

Όπως ανακοινώθηκε, οι κωδικοί θα προσκολλώνται στο εσωτερικό μέρος του καπακιού της δεξαμενής καυσίμου στη μία πλευρά και στο σημείο μεταξύ της μπροστινής και της πίσω θύρας στην άλλη πλευρά- δύο σημεία που είναι πολύ δύσκολο να χτυπηθούν στο ίδιο ατύχημα. 

Σε παρεμφερές, αλλά πιο τεχνολογικά εξελιγμένο πλαίσιο, κινείται και το eCall, η ανάπτυξη του οποίου χρηματοδοτείται από την Κομισιόν: μία συσκευή η οποία καλεί αυτόματα τα σωστικά συνεργεία σε περίπτωση ατυχήματος, μεταδίδοντας πληροφορίες όπως η θέση και το είδος του αυτοκινήτου.

Προτεινόμενα για εσάς