Ιράκ: Τουλάχιστον 58 νεκροί σε νέες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

Στόχος κυρίως σιιτικές συνοικίες
Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013 18:20
UPD:28/05/2013 09:41
REUTERS
A- A A+

Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 187 τραυματίστηκαν σε σειρά εκρήξεων σε υπαίθριες αγορές και συνοικίες με καταστήματα της Βαγδάτης, σε περιοχές οι οποίες κατοικούνται κυρίως από σιίτες, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι εκρήξεις οι οποίες σημειώθηκαν ήταν τουλάχιστον έντεκα, μεταξύ αυτών δύο σε απόσταση μόλις μερικών εκατοντάδων μέτρων στην περιοχή του Σαντρ Σίτι.

Μολονότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις, οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες και η ιρακινή πτέρυγα της Αλ Κάιντα έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους από την αρχή της χρονιάς με συχνό στόχο σιιτικές περιοχές.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Οι βομβιστικές επιθέσεις σε σιιτικά και σουνιτικά τεμένη, εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και σουνιτών ηγετών φυλών σε μια αναζωπύρωση της βίας εδώ και έναν μήνα εντείνουν τις ανησυχίες ότι το Ιράκ μπορεί να βυθιστεί και πάλι σε μια ευρείας κλίμακας σφαγή μεταξύ σιιτών και σουνιτών, όπως αυτή κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι το 2006-2007.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Οι εντάσεις ανάμεσα στην σιιτική ηγεσία του Ιράκ και την μειονότητα των σουνιτών στην χώρα έχουν οξυνθεί στον χειρότερο βαθμό από τότε που αποχώρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ και η σύγκρουση στην Συρία ωθεί στα άκρα την ευαίσθητη ισορροπία η οποία τηρείται ανάμεσα στις κοινότητες στο Ιράκ.

Με τις σημερινές επιθέσεις, ο απολογισμός των νεκρών της βίας του τελευταίου διμήνου στο Ιράκ ξεπερνά τα 1.000 θύματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή