Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (27/3/2003) Μέρος 8/8

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 20:12
UPD:20:34
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πολιτική αγωγή έχει να ρωτήσει κάτι;

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κα Ανδρουλιδάκη θα ήθελα να σας παρακαλέσω το εξής: Καταρχήν να κάνω μια διόρθωση, μιλούσατε για αορτή. Δεν πρόκειται περί αορτής στο πόδι, έτσι δεν είναι; Ξέρετε πώς το λένε αυτό που κόπηκε και συνεπεία του γεγονός αυτού αιμορραγούσε;

Α. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Αγγείο.

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αρτηρία είναι, δεν είναι αορτή.

Α. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Αρτηρία είναι αλλά ήταν σημαντική.

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις 30 μέρες που έζησε ο σύζυγός σας, από τη στιγμή που έφτασε στο νοσοκομείο ώσπου κατέληξε, πόσες μέρες ήταν σε κωματώδη κατάσταση;

Α. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Από την πρώτη μέρα.

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δε συνήλθε ποτέ απ’ αυτή την κατάσταση.

Α. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Ποτέ.

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι είχε πολύ μεγάλη αιμορραγία και υπήρξε η υποχρέωση να του γίνουν αλλεπάλληλες μεταγγίσεις, αυτό είναι ζημιογόνο; Αν το μάθατε απ’ τους γιατρούς εννοώ. Ήταν επακόλουθο της μεγάλης αιμορραγίας;

Α. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Βέβαια. Εγώ τη νύχτα που μπήκα μέσα για να τον δω, ήταν σα να είχαν σφάξει ένα βόδι και ήταν το κρεβάτι γεμάτο αίματα και έτρεχαν τα αίματα.

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα: Γνωρίζετε αν υπήρξε ανακοίνωση με την οποία να αναλαμβανόταν η ευθύνη αυτής της ενέργειας και για ποιο λόγο έγινε αυτή η ενέργεια σε βάρος του;

Α. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Ότι είχε αναλάβει την υπόθεση των Τσάτσων η οποία μέχρι το τέλος τον έβγαλε αληθινό, διότι έφτασε μέχρι τον ¶ρειο Πάγο.....

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή μέχρι την αμετάκλητη απόφαση ήταν ταυτισμένη.....

Α. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Με την απόφαση που είχε βγάλει εκείνος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια υπόθεση ήταν;

Α. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Η υπόθεση Τσάτσων.

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:Είχε διατυπώσει πρόταση προς το συμβούλιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι αυτή με την ΑΓΕΤ;

Α. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Ναι, η ΑΓΕΤ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί πρόταση δηλαδή είχε κάνει;

Α. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ: Ήταν απαλλακτική, η οποία όμως ήταν τόσο δίκαιη που μέχρι τον ¶ρειο Πάγο εξακολουθούσε να έχει το ίδιο τέλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Χρήστος Καραγιώργος. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε μου εσείς τί γνωρίζετε.

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Πήγαινα σχολείο εκείνη την ημέρα του συμβάντος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε ποιο σχολείο; Σε ποια τάξη;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Γ’ Λυκείου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσαστε μεγάλο παιδί δηλαδή.

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Είδα δύο ανθρώπους σε ένα πάρκο απέναντι από το σημείο του συμβάντος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το συμβάν πού ήταν ακριβώς;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Στη σελίδα Γιαννοπούλου, Ζωγράφου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάτω από την πιλωτή, έξω στο δρόμο;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Στο πεζοδρόμιο. Ήταν παρκαρισμένο το αυτοκίνητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί είδατε ακριβώς, τί έγινε;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Ήταν ένας άνθρωπος που προφανώς φορούσε περούκα, φαινόταν ότι δεν ήταν δικά του τα μαλλιά, αυτός ήταν καθιστός, δε μπορώ να θυμάμαι τέλεια και ο άλλος ήταν όρθιος. Κοιτούσε ο ένας, που φορούσε την περούκα συνέχεια δεξιά-αριστερά και ξαφνικά σηκώνονται και έρχονται προς το μέρος που κινούμην εγώ.

Εγώ στρίβω στη γωνία μετά, στη Γ. Παπανδρέου και ακούω κάποιους πυροβολισμούς. Τρέχω προς τα πίσω, είδα τον άνθρωπο αυτό μέσα στο αυτοκίνητο γεμάτο αίματα, μου ζήτησε βοήθεια, δε μπορούσα εγώ να κάνω τίποτα, έτρεξα πίσω από τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι κινούνταν με αργά βήματα, φώναξα «πιάστε τους, αυτοί είναι› και τους είδα και έστριψαν στην επόμενη οδό αριστερά, μπήκαν σε ένα αυτοκίνητο μάρκας TOYOTA, λευκό και έφυγαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να αναγνωρίσετε κανέναν από αυτούς που είδατε τότε;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Να τους δω. Όχι, δυστυχώς. Έχουν περάσει και πολλά χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας έδειξαν φωτογραφίες στην ανάκριση;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αναγνωρίσατε κανέναν;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακούσατε πόσους πυροβολισμούς; Αν θυμάστε.

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Τρεις, τέσσερις, δε θυμάμαι.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερωτήσεις από της έδρας.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσα άτομα είδατε εσείς;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Δύο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να περπατούν; Να πυροβολούν;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Να πυροβολούν δεν τους είδα. Απλά τους είδα που ήταν στο παγκάκι και έρχονταν μετά προς το μέρος που ήμουν εγώ.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν τον πυροβολισμό τους είχατε δει;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Ναι. Έρχονται προς το μέρος το δικό μου, προσπερνάνε, εγώ στρίβω στη γωνία εκεί στο δρόμο μου και ακούω τους πυροβολισμούς.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μετά;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Γυρνάω πίσω, βλέπω τον άνθρωπο μέσα στο αυτοκίνητο, δε μπορούσα να του κάνω τίποτα, πήρα από πίσω αυτούς τους ανθρώπους.....

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τους πήρατε εσείς τους δύο που λέτε ότι ήταν εκεί; Προς τα πού κατευθύνθηκαν; Με τα πόδια;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Με τα πόδια, ναι. Με αργά βήματα αυτοί.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μεγάλη απόσταση πήγαν; Σε τί απόσταση τους παρακολουθείτε, αυτό ρωτώ. Μετά τους πυροβολισμούς.

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Αυτοί ήταν σε απόσταση γύρω στα 20μ.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο διάστημα, δηλαδή τί απόσταση διήνυσαν όταν εσείς τους παρακολουθείτε;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Γύρω στα 50-70 μέτρα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μετά τί γίνεται; Τους χάνετε;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Μετά βλέπω ότι μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο λευκό και φεύγουν.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί, αν είδατε, έγιναν τρεις δηλαδή με το αυτοκίνητο;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Προφανώς τρεις.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το «προφανώς› δε μου φτάνει, άμα δεν ξέρετε, δεν ξέρετε. Βλέπετε δύο πριν, ακούτε πυροβολισμούς, βλέπετε δύο να φεύγουν, τους παρακολουθείτε σε μια απόσταση 50 μέτρων, βλέπετε να μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο και να φεύγουν. Αυτά λέτε. Και ρωτώ: Το αυτοκίνητο το οδήγησε ένας απ’ αυτούς τους δυο; Αν δεν ξέρετε, «δεν ξέρω›. Δε μας χρειάζεται η γνώμη σας ούτε εικασίες. Είδα-δεν είδα. Ξέρω-δεν ξέρω.

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Δεν ξέρω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Το ύψος των ανθρώπων που είδατε το θυμάστε;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Περίπου στο 1,85 ήταν ο ψηλός και ο άλλος γύρω στους 10 πόντους λιγότερο.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Η σωματική τους διάπλαση;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Ο ένας ήταν ψηλός, κανονική διάπλαση, και ο άλλος κοντός, κάπως ογκώδης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πολιτική αγωγή αν έχει να ρωτήσει.

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο μία ερώτηση μου απομένει: Εκείνοι οι οποίοι αποχωρούσαν, που είχαν πυροβολήσει, είτε στη διαδρομή προς το αυτοκίνητο είτε πριν ξεκινήσουν προς το αυτοκίνητο, συναντήθηκαν με τρίτο πρόσωπο και συνομίλησαν μαζί του; Αν είδατε.

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Με το αυτοκίνητο του Εισαγγελέα ή το αυτοκίνητο με το οποίο έφυγαν;

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είδατε στο αυτοκίνητο που ήταν ο μακαρίτης ο Εισαγγελέας τη σκηνή;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Όχι.

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτώ αν μετά τους πυροβολισμούς και πριν φτάσουν για να μπουν σε ένα αυτοκίνητο στο οποίο μπήκαν και έφυγαν, αν συναντήθηκαν με τρίτο πρόσωπο και συνομίλησαν μαζί του.

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Δεν είδα άλλο πρόσωπο.

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί οι δύο που έφευγαν, τα δύο άτομα που έφευγαν, κατά ποιον τρόπο έφευγαν; Ανησυχώντας και κοιτάζοντας δεξιά αριστερά; Τρέχοντας;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Όχι, ίσιο βλέμμα, κανονικό περπάτημα απλό, σιγανό μπορώ να το πω.

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αυτή η περιγραφή που κάνετε το 1989 στον κ. ανακριτή τότε, τον 9ο τακτικό ανακριτή τότε, που λέτε «εγώ είδα τα δύο αυτά άτομα που έφευγαν περπατώντας κανονικά, ατάραχοι με τα χέρια στις τσέπες σα να μη συνέβαινε τίποτε›, είναι περιγραφή που αντικατοπτρίζει πράγματι την πραγματικότητα;

Χ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχει. Παρακαλείται να έρθει η κα Βαβουράκη.

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή χτες εμείς πληροφορηθήκαμε –όταν λέω εμείς αναφέρομαι στον εαυτό μου και στην οικογένεια Ανδρουλιδάκη- ότι σήμερα θα γίνει η εξέταση των μαρτύρων, από ένα τηλέφωνο που έχει εδώ η κατάσταση, την κα Βαβουράκη δεν την γνωρίζουμε καθόλου, αλλά πήραμε να πούμε να έρθει γιατί θα είναι σήμερα η ημέρα της να εξεταστεί.

Μας πληροφόρησε κάποιος κύριος που είπε ότι είναι πατέρας της, συγγενής της, ότι είναι στη Γαλλία για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους και ότι θα επιστρέψει τη Δευτέρα, οπότε θα είναι στη διάθεση του δικαστηρίου μετά τη Δευτέρα που θα επιστρέψει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ είμαστε πάλι. Αρκεί να είστε κι εσείς εδώ να έρθει, να την εξετάσουμε. Δεν έχουμε αντίρρηση. Μπορούμε να διαβάσουμε τα έγγραφα και ό,τι έχουν οι κύριοι συνήγοροι να μας δώσουν.

Είναι η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› το φύλλο της Τετάρτης 11/1/1989 και λέει:

«Αυτό το σκίτσο αριστερά είχε δώσει στη δημοσιότητα η Αστυνομία για τον ψηλό εκτελεστή κλπ. Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν 38άρι περίστροφο και όχι το βαρύ και αποτελεσματικό γνωστό από τις εκτελέσεις της 17Ν 45άρι πιστόλι με την προϋπόθεση ότι οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση, δεν κάνουν λάθη ως προς την ταυτότητα των δραστών. Τα στοιχεία που πείθουν την Αστυνομία ότι αυτοί που πυροβόλησαν τον κ. Ανδρουλιδάκη δεν ήθελαν να τον σκοτώσουν, είναι δύο.

Πρώτον, τον πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής και ενώ καθόταν στη θέση του οδηγού του αυτοκινήτου. Ήταν αδύνατο να αστοχήσουν και οι της 17Ν έχουν αποδείξει ότι δεν είναι ατζαμήδες. Αντίθετα σκόπευαν χαμηλά, προς τα πόδια του Εισαγγελέα. Οπως είπε ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής είναι πιο δύσκολο να τραυματίσει κανείς σκόπιμα κάποιον, από το να τον σκοτώσει›.

Επίσης στην ίδια εφημερίδα:

«Δεν ήθελαν να σκοτώσουν τον Ανδρουλιδάκη, δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Ένα δεύτερο συμπέρασμα που θα μπορούσε να βγει από ό,τι είπαν οι διωκτικές Αρχές είναι ότι αυτοί οι οποίοι τον πυροβόλησαν μάλλον δεν ήθελαν να τον σκοτώσουν. Διότι όταν εξ επαφής η σφαίρα μπαίνει στο πόδι ή στο χέρι ενός ανθρώπου, ενώ έχεις και το κεφάλι του και το σώμα που θα ρίξεις, έριξαν 4 σφαίρες τότε δεν θέλεις να τον σκοτώσεις.

Δεν διατρέχει κίνδυνο. Το ευχάριστο είναι ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο ο εισαγγελέας Ανδρουλιδάκης από ό,τι μου είπε ένας γιατρός δεν διατρέχει ούτε κίνδυνο αναπηρίας, διότι έχει συντριπτικά κατάγματα. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προσέρχεται στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο Εισαγγελέας.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε εγώ θέλω να κάνω μια ερώτηση ασκώντας δικονομικό μου δικαίωμα βέβαια, δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε κάθε φορά τη διάταξη. Θα ήθελα να υποβάλλω μια ερώτηση στον κατηγορούμενο κ. Τέλιο. Ανεξαρτήτως τι επεδίωκαν, ή ποιοι ήταν οι σκοποί και τι έγινε, πρωτίστως ενδιαφερόμαστε να δούμε ποιοι ήταν εκεί.

Κύριε Τέλιο εσείς ήσασταν εκεί;

Κ. ΤΕΛΙΟΣ: Εγώ ήμουν εκεί παρών στο συμβάν, μαζί με τον Βασίλειο Τζωρτζάτο και μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Προσωρινά δεν θέλω τίποτα άλλο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει. Κύριε Παπαδάκη;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να υπενθυμίσω ήθελα ποια έγγραφα ζητάμε να αναγνωστούν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας αναγνώσουμε αυτά τα οποία υπάρχουν εδώ στα αναγνωστέα και μετά ό,τι άλλο θέλετε θα μου πείτε. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση.

Ο ιατροδικαστής Μπεναρδής προϊστάμενος υπηρεσίας.

«Η Υπηρεσία κλπ. μας έστειλε για εργαστηριακές εξετάσεις τα παρακάτω πειστήρια από τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του εισαγγελέα Ανδρουλιδάκη Κων/νου την 10/1/89. Με το πρώτο κατά σειρά έγγραφο που μας έστειλε τρεις βολίδες που βρέθηκαν μέσα στο ΟΖ PEUGEOT 305 του εισαγγελέα και δύο θραύσματα που εξήχθησαν από το σώμα του κατά τη χειρουργική επέμβαση.

Με το δεύτερο έγγραφο μια παραμορφωμένη βολίδα που εξήχθη από το σώμα του μετά από νέα χειρουργική επέμβαση 11/1/89 και το τρίτο έγγραφο μια βολίδα που εξήχθη από το ακρωτηριασμένο δεξιό σκέλος και μια άλλη παραμορφωμένη από το ακρωτηριασμένο αριστερό σκέλος. 2/2/89.

Οι υπογραφόμενοι Αστυνόμος Α΄ Καλαντζής και Β΄ Παπαγιάννης αφού ενεργήσαμε σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις εκθέτουμε τα ακόλουθα: όλα τα πειστήρια που μας στάλθηκαν σημάνθηκαν ως εξής:

Οι τρεις πρώτες βολίδες του αυτοκινήτου ως Α1-Α3, τα δύο τεμάχια ως τάδε, η παραμορφωμένη βολίδα από τη δεύτερη ως Α4, η βολίδα από το δεξιό σκέλος ως Α5, η δε παραμορφωμένη στο αριστερό ως Α6.

Τα βάρη τους αντίστοιχα όπως κατά σειρά αναφέρονται είναι γραμμάρια 9.412, 9.305, 9.373, 1.958, 0601, 7332, 9371, 6617. Όλες οι βολίδες και τα τεμάχια είναι εξ ολοκλήρου από κράμα μολύβδου και φέρουν σημαντικές παραμορφώσεις.

Από το βάρος τους, τη διάμετρο και την εν γένει μορφολογία τους προκύπτουν τα εξής: το τεμάχιο Α, ΤΑ, το οποίο φέρει τμήμα βάσεως βολίδος πρέπει να έχει αποσπαστεί από την Α6 και από αυτή λείπει βλήμα βάσεως και η οποία αφαιρέθηκε από το αριστερό ακρωτηριασμένο σκέλος. Τα βάρη τους 1.958 συν 6 ίσον 8,575.

Το τεμάχιο ΑΤ βάρους 0,601 δεν αποκλείεται να έχει αποσπαστεί από την Α4 βάρους 7 και να συμπληρώνουν το βάρος 7.933 γραμμάρια. ¶ρα έχουμε 6 μολύβδινες βολίδες, διαμέτρημα 0.38, το 38άρι που λέμε.

Ο αριθμός ραβδώσεων και αυλακώσεων τους είναι 5 δεξιόστροφες που προέρχονται από το όπλο πυροβολισμού τους, που είναι το περίστροφο διαμετρήματος 38.

Συγκριτικές εξετάσεις. Ανάμεσα στις πειστήριες βολίδες τα δυο τεμάχια βολίδας δεν φέρουν ίχνη από το όπλο πυροβολισμού τους, δυνάμενα να αξιοποιηθούν εργαστηριακά. Η συγκριτική εξέταση των πρώτων 6 βολίδων μεταξύ τους οδήγησε σε ταύτιση ιχνών. Αυτό σημαίνει ότι προέρχονται από το ίδιο όπλο και μάλιστα περίστροφο 38άρι.

Μεταξύ πειστηρίων βολίδων και εκκρεμών υποθέσεων του αρχείου μας, η συγκριτική εξέταση των ιχνών των ανωτέρω βολίδων που προέρχονται από το όπλο πυροβολισμού σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ίχνη πειστηρίων, βολίδων - εκκρεμών υποθέσεων του αρχείου δεν οδήγησε σε κάποια σύλληψη. Συνεπώς δεν μπορεί να γίνει σύνδεση τους με τις υποθέσεις αυτές από πλευράς όπλου πυροβολισμού.

Μεταξύ βολίδων παρούσων και τριών βολίδων υπόθεσης Αντιεισαγγελέα Ταρασουλέα, η εξέταση των ιχνών των ανωτέρω βολίδων σε σύγκριση με τα ίχνη των τριών βολίδων της απόπειρας δολοφονίας κατά του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ταρασουλέα Παναγιώτη που έγινε 8 μέρες αργότερα και οι οποίες βολίδες είναι ίδιου διαμετρήματος οδήγησε σε ταύτιση. Αυτό σημαίνει ότι και στις δυο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε το ίδιο περίστροφο.

Παρατήρηση: Οι ανωτέρω βολίδες τοποθετούνται στο αρχείο πειστηρίων για συγκριτική με πειστήρια μελλοντικών υποθέσεων κλπ.

Αυτό είναι το πρώτο έγγραφο. Στη συνέχεια είναι ιατροδικαστική έκθεση. Νικόλαος Μπεναδής. Ανδρουλιδάκη Κωνσταντίνο.

Σωματικές κακώσεις από την εξέταση που έγινε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην 11.1.89 διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:

Κατά την πρώτη επίσκεψη μας την 10.1.89 14.40 αναφέρουμε ότι ανευρέθη στο χειρουργείο του Θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός› χειρουργούμενος.

Από την διερεύνηση του φακέλου νοσηλείας του και τις πληροφορίες που μας παρέσχε ο Διευθυντής της Τρίτης Χειρουργικής Κλινικής, διαπιστώθη ότι ούτος φέρει 3 πύλες εισόδου βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος κατά την έσω επιφάνεια του κάτω τριτημορίου του αριστερού μηρού ως και συντριπτικό κάταγμα του κάτω τριτημορίου της διαφύσεως του αριστερού μηριαίου οστού μετά τρώσεως της ιγνυακής αρτηρίας και ?

Φέρει επίσης τραύμα παλαμιαίας επιφανείας του παραμέσου δακτύλου της αριστεράς χειρός μετά κατάγματος της βασικής αυτού φάλαγγος καθώς και ανώμαλο κυκλοτερές τραύμα διαμέτρου ενός εκατοστού του μέτρου, κατά την έσω επιφάνεια του δεξιού γόνατος. Ακτινογραφία της περιοχής του δεξιού γόνατος δεν μας επεδείχθη.

Κατά την δεύτερη επίσκεψή μας 11.1.1989, μια μέρα μετά δηλαδή, ώρα 12:00 διεπιστώθη ότι ο εν θέματι υπέστη επιτυχώς την ήλωση του κατάγματος και την αγγειοραφή των τραυματισθέντων αγγείων. Ενεφάνισε όμως σοβαρότατες γενικές επιπλοκές κατά και μετά την χειρουργική επέμβαση της όλης σημερινής καταστάσεως, χαρακτηριζομένης ως κρισίμου.

Οι ανωτέρω σωματικές κακώσεις που προκλήθηκαν από βολίδες πυροβόλου όπλου, συνιστούν βαρεία σωματική βλάβη, εξ ής ο παθών θέλει νοσήσει και απόσχει των ασχολιών του 6 μήνας, εκτός τινός επιπλοκής ή υστερογενούς βλάβης. 12.1.1989.

Η έκθεση νεκροψίας – νεκροτομίας ιατροδικαστή. Μπερναδής Ευθυμίου Λευκίδης Κατόπιν παραγγελίας κλπ, της Υποδιευθύνσης Κρατικής Ασφάλειας.

Ο Ανδρουλιδάκης Κωνσταντίνος του Ιωσήφ ετών 51, απεβίωσε την 10η ώραν της 10.2.1989 στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Νεκροψία: Πρόκειται περί πτώματος ανδρός το οποίο φέρει πρόσφατα κολοβώματα κατ’ αμφότερα τα κάτω άκρα, λόγω ακρωτηριασμού αμφοτέρων των μηρών από της μεσότητος αυτών. Τα εν λόγω κολοβώματα έχουν αφαιρεθεί ανοικτά και μέσω αυτών προβάλουν τα διαταμένοντα μηριαία οστά καθώς και οι μυϊκές μάζες οι οποίες εμφανίζουν μακροσκοπικώς και ιστολογικώς φλεγμονώδεις νεκρωτικές επεξεργασίες σε ικανή έκταση.

Η αριστερά άκρα χείρα εμφανίζει απεξάρθρωση του 4ου αριστερού μετακαρπίου οστού, από της μετακαρπίου διαρθρώσεως, ενώ ο σύστοιχος παράμεσος δάκτυλος ελλείπει παντελώς. Επί της ράχεως της αριστεράς χειρός και του συστοίχου μικρού δακτύλου, παρατηρείται διάχυτος νέκρωσις των ιστών, τόσο του δέρματος, όσο και των υποκειμένων.

Επί της αριστεράς οσφυολαγονίου χώρας, παρατηρείται χειρουργική τομή μήκους 10 εκατοστών του μέτρου συνεραμμένη χειρουργικώς. Μετά την διάσπαση των ραφών αποκαλύπτονται τα υπό το δέρμα μυϊκά στρώματα, τα οποία εμφανίζουν φλεγμονώδεις νεκρωτικές επεξεργασίες.

Εκχύμωση της αριστεράς οσφυολαγονίου χώρας σε ικανή έκταση. Καθολική ικτερική χροιά του δέρματος και των επιφανών βλεννογόνων, με συνυπάρχοντα «ίδρωπα› ανά σάρκα και διάσπαρτες αιμορραγικές κηλίδες επί του δέρματος και επί του κορμού.

Επί της αριστεράς τραχηλικής χώρας παρατηρείται βελονονοιγμός εξωφλεβίου παρακεντήσεως, ενώ υπομφαλίως υφίσταται ενιγμός εκ χειλιακής παρακεντήσεως διενεργηθείσης επί σκοπώ συνεχούς περιτοναιακής πλύσεως. Μικρή εστία δερματικής νεκρώσεως επί της κερκιδικής επιφανείας του δεξιού καρπού.

Χρόνος που έχει περάσει από το θάνατο. Μια ημέρα από της νεκροτομίας. Νεκροτομία. Κρανίου. Εκ των μαλακών μορίων της κεφαλής και των οστών του κρανίου ουδεμία κάκωση.

Μήνιγγες. Ο εγκέφαλος διατηρεί ακεραία την εξωτερική αρχιτεκτονική και μορφολογία. Ισχυρά μήνιγξ εμφανίζει ικτερική χροιά και η λεπτή μήνιγξ υπεραιμία. Στόμα – λαιμός: Τυπική τραχειοστομία. Ο βλεννογόνος της τραχείας εμφανίζει διάχυτη ερυθρότητα. Πλευρές – η πεζοκός – πνεύμονες: Ο βλεννογόνος της τραχείας εμφανίζει διάχυτη ερυθρότητα, αμφοτερόπλευρος υδροθώραξ ως και ύπαρξη ψευδομεμβρανών επί της οπισθίας επιφανείας του αριστερού άνω λοβού. Οι πνεύμονες εμφανίζουν ικανού βαθμού οίδημα, ενώ εντός του αυλού ενίων βρογχιδίων παρατηρούνται πυώδη φύσματα.

Ιστολογικώς: Επί τεμαχίων πνεύμονος παρατηρείται εικόνα πνευμονικού οιδήματος με περιοχές αιμορραγικής διηθήσεως του πνευματικού παρεγχύματος. Σε λίγες θέσεις διακρίνονται εμφυσηματικές κυψελίδες, ενώ η πεζοκός παρουσιάζει πάχυνση συνεπεία αναπτύξεως χαλαρού συνδετικού ιστού.

Περικάρδιο-Καρδία-Αγγεία. Βάρος καρδίας 400 γραμμάρια. Οι βαλβίδες, τα στεφανιαία αγγεία και το μυοκάρδιο έχουν κατά φύση ενώ ιστολογικώς το μυοκάρδιο δεν εμφανίζει ουσιώδεις παθολογικές αλλοιώσεις. Περιτόναιο και έντερα ελεύθερο, διϊδρωματικό υγρό εντός της κοιλίας.

Στόμαχος και περιγαστρικό περιεχόμενο. Ο στόμαχος περιέχει ικανή ποσότητα «πεθέτος› αίματος. Ο γαστρικός βλεννογόνος εμφανίζει πάχυνση και υπεραιμία καθώς και μικρότατα διάσπαρτα οξέα έλκη.

Ηπαρ – σπλην – πάγκρεας. Εκφυλιστική λίπωση του ήπατος, το οποίο εμφανίζεται χολοστατικόν και με την χοληδόχον κύστη πληρούμενη υπό χολολίθων.

Ιστολογικώς: Παρατηρείται η διαταραχή της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής του, λόγω παρουσίας κεντρολοβιακών νεκρώσεων, οι οποίες αποτελούνται από νεκρωμένα ηπατικά κύτταρα, χαλαρό συνδετικό ιστό, ελάχιστα φλεγμονώδη κύτταρα, κυρίως λεμφοκύτταρα και αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια.

Οι νεκρωτικές αυτές περιοχές συνεχίζονται σε γεφυρικές νεκρώσεις που συνδέουν μεταξύ των κεντρολόβιες φλέβες, ή κεντρολόβιες φλέβες με πυλαία διαστήμων.

Στις λοιπές θέσεις το ηπατικό παρέχυμα παρουσιάζει έντονη χολόσταση με παρουσία βυσμάτων χολής ενός χολαγγείων καθώς και «εξιμασμένες› εκφυλιστικές αλλοιώσεις των ηπατικών κυττάρων που εξικνούνται μέχρι νεκρώσεως. Πολλά ηπατικά κύτταρα εμφανίζουν λιπώδη εκφύλιση. Ο σπλην βάρους τετρακοσίων γραμμαρίων, εμφανίζει βαθυαίρετο χροιά κατά τις διατομές.

Ουροποιογεννητικό σύστημα. Οι νεφροί βάρους 280 γραμμαρίων ο δεξιός και 260 ο αριστερός, εμφανίζονται διογκωμένοι με οίδημα της καύσης των, ωχρότητα της πυώδους και υπεραιμία της μυελώδους ουσίας.

Ιστολογικώς: Το νευρικό παρέγχυμα παρουσιάζει κυρίως την φλοιώδη μοίρα, εξιμασμένες εκφυλιστικές αλλοιώσεις με διατήρηση των βασικών μεμβρανών των τριχοειδών των σπειραμάτων των ουροφόρων σπληναρίων και του τοιχώματος των αγγείων.

Σε σπάνιες μόνο θέσεις διατηρούνται τα επιθηλιακά κύτταρα. Εστιακά παρατηρούνται περιοχές πλήρους νεκρώσεως στις οποίες διακρίνονται φλεγμονώδη στοιχεία, κυρίως πολυμορφοπύρηνα και μονοκύτταρα. Υπολείμματα πυρήνων καθώς και στελέχη ή σπόροι μυκήτων.

Παρατηρήσεις: 1) Ελήφθησαν τεμάχια πνεύμονος, ήπατος, μυοκαρδίου, νεφρού, ως και τεμάχια από τα κολοβώματα των μηρών και την πλαγία κοιλιακή χώρα προς ιστολογική μελέτη.

Τα ευρήματα καταχωρούνται κατά χώρες, επισυναπτομένης της υπ’ αριθμόν 680/89 εκθέσεως του Παθολογικού Ανατομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών που επελήφθη της εξετάσεως. 2) Βιολογικό Υλικό προς ανίχνευση οργανικών δηλητηρίων δεν ελήφθη, λόγω του μακρού χρόνου επιβιώσεως. Σχετική και η υπ’ αριθμόν 56/12.1. ημετέρα ιατροδικαστική έκθεση που συνετάγη εν ζωή (αυτό που διαβάσαμε).

Συμπέρασμα: Γενικευμένη νεκρωτική φλεγμονή μετά φλοιώδους νεκρώσεως του νεφρού μετά από τραυματισμό δια βλημάτων πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος. 11.2.89. Οι Ιατροδικαστές.

Έκθεση Αυτοψίας. Στην Αθήνα 10 Ιανουαρίου 1989, ημέρα Τρίτη και ώρα 8:30 Βασιλόπουλος αστυνόμος και Ορφανός υπαστυνόμος Β’ , Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής. Ενεργούντες για την απόπειρα προανάκριση κλπ. Ενεργήσαμε αυτοψία όπου διαπιστώνονται τα ακόλουθα:

Η οδός Γιαννοπούλου είναι διπλής κατεύθυνσης. Το πλάτος του οδοστρώματος του τμήματος της οδού αυτής που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Παπανδρέου και Μερκούρη είναι 6 μέτρων περίπου και εκατέρωθεν αυτού υπάρχουν πεζοδρόμια πλάτους 2 μέτρων. Η στάθμευση των αυτοκινήτων στο τμήμα της οδού αυτής γίνεται συνήθως δεξιά όπως εισερχόμεθα από την οδό Γεωργίου Παπανδρέου.

Το αυτοκίνητο του Εισαγγελέα Ανδρουλιδάκη Κωνσταντίνου, με αριθμόν ΟΖ34 μάρκας PEUGEOT 305, χρώματος άσπρου, ήταν σταθμευμένο στο ανωτέρω περιφραγμένο τμήμα της οδού Γιαννοπούλου και συγκεκριμένα 6,5 μέτρα προ της διασταύρωσης αυτής με την οδό Μουρκούση, ακριβώς έναντι της εισόδου της πολυκατοικίας στο ισόγειο της οποίας στεγάζεται η Φαρμακοβιομηχανία με την επωνυμία «SERVICE HELLAS›.

Συγκεκριμένα ήταν σταθμευμένο κατά το ήμισυ επάνω στο πεζοδρόμιο, μεταξύ τρίτου και τέταρτου δένδρου, νεραντζιές, αρχομένης της αρίθμησης αυτών από την οδό Μουρκούση με κατεύθυνση προς την οδό Παπανδρέου.

Μπροστά από το αυτοκίνητο του Εισαγγελέα προς την Γεωργίου Παπανδρέου ήταν σταθμευμένο το μάρκας FIAT ZA κλπ. αυτοκίνητο χρώματος πρασίνου λαδί. Στο πεζοδρόμιο της οδού Γιαννοπούλου ακριβώς δίπλα από την πόρτα του οδηγού του αυτοκινήτου του Εισαγγελέα, υπήρχαν κηλίδες αίματος. Σε απόσταση 58 μέτρων περίπου από το σημείο που ήταν σταθμευμένο το αυτοκίνητο του Εισαγγελέα και συγκεκριμένα επί της οδού Μουρκούση, στον αριθμό 17-19 αυτής, είναι η οικία του Εισαγγελέα Ανδρουλιδάκη.

Σε απόσταση 25 μέτρων από το σημείο που ήταν παρκαρισμένο το αυτοκίνητο του Εισαγγελέα και ακριβώς μετά το οδόστρωμα της οδού Παπανδρέου, υπάρχει πάρκο με πλακόστρωτη πλατεία, επί της οποίας είναι τοποθετημένα μόνιμα 4 ξύλινα παγκάκια. Στο σημείο αυτό (πάρκο), υπάρχει οπτική επαφή της θέσης, όπου ήταν παρκαρισμένο το ανωτέρω αυτοκίνητο. Από τις πρώτες μαρτυρικές καταθέσεις ατόμων που βρέθηκαν στο τόπο κατά την απόπειρα δολοφονίας του Εισαγγελέα προέκυψαν τα εξής:

Ο Εισαγγελέας Ανδρουλιδάκης Κωνσταντίνος, εξήλθε της οικίας του και όταν έφθασε στο αυτοκίνητό του και εισήλθε εντός αυτού, τον πλησίασαν δυο άτομα, που προηγουμένως κάθονταν στα παγκάκια του πάρκου που περιγράφουμε παραπάνω, άνοιξαν την πόρτα του οδηγού και πυροβόλησαν κατ’ αυτού. Στη συνέχεια οι δράστες με φυσιολογικό βηματισμό, έφθασαν στην διασταύρωση των οδών Γιαννοπούλου και Αγίας Λαύρας και εισήλθαν εντός αυτοκινήτου μάρκας TOYOTA COROLLA που έφερε πινακίδες με αριθμό ΥΥ2712 που απέχει εκατό μέτρα περίπου από το αυτοκίνητο του Εισαγγελέα, αφού στο μέσο περίπου της απόστασης αυτής, προστέθηκε σ’ αυτούς τρίτο άτομο που κατά την ώρα των πυροβολισμών ευρίσκετο στο πεζοδρόμιο έναντι του αυτοκινήτου του Εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα το ανωτέρω αυτοκίνητο των δραστών ήταν πριν επιβιβαστούν σ’ αυτό κατά το ήμισυ τοποθετημένο επί του πεζοδρομίου της οδού Αγίας Λαύρας πλησίον της διασταύρωσης με την οδό Γιαννοπούλου και με κατεύθυνση προς Αθήνας.

Οι χώροι διερευνήθησαν από ειδικά συνεργεία της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και φωτογραφήθηκαν. Το αυτοκίνητο του Εισαγγελέα με μέριμνά μας μεταφέρθηκε με υπηρεσιακό γερανό στο γκαράζ του αστυνομικού μεγάρου Λεωφόρο Αλεξάνδρας, για να ερευνηθεί. Η παρούσα έγινε με επιτόπια μετάβασή μας. 11.1.1989 και από ώρες 8:30 με 9:45. Η σύνταξη άρχισε 10 και περατώθηκε 11 στις 10.1. Προς πίστωση συντάχθηκε η οποία αναγνώστηκε και υπογράφτηκε.

Διαβάζουμε πρώτα και μετά ερχόμαστε στα δικά σας. Να διαβάσουμε του κ. Ταρασουλέα. Δώστε μου κάτι άλλο κύριε Παπαδάκη εσείς που είπατε για να το διαβάσουμε, κάτι ζητήσατε.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ζήτησα το εξής, σας είχαμε καταθέσει, ήδη από το στάδιο που είχε εξεταστεί η ένστασή μας κατά της παράστασης της Πολιτικής Αγωγής, 4 έγγραφα και αυτά είναι που θέλω να αναγνωστούν.

Το ένα είναι, κατά σειρά χρονολογική, η αγωγή που έχει κάνει στις 29.12.1994 η οικογένεια Ανδρουλιδάκη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Το δεύτερο είναι η απόφαση η επ’ αυτής εκδοθείσα 10933/97 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, εν συνεχεία η κατ’ έφεση εκδοθείσα απόφαση 3897/99 και πιστοποιητικό ημερομηνίας 25.2.2003 περί αμετακλήτου. Είναι πολλά δεν ξέρω εάν προλαβαίνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα διαβάσουμε εκείνα τα στοιχεία που λένε για την υπαιτιότητα, εκείνα που σας ενδιαφέρουν. Και της αγωγής τους ισχυρισμούς και τις παραδοχές του Δικαστηρίου. Αυτά έχουν σημασία. Ότι έγινε συζήτηση, αντιμωλία κλπ, δεν νομίζω ότι σας ενδιαφέρει. Ας δούμε όμως εκείνα τα οποία είναι τα κρίσιμα. Του Διοικητικού θα ήθελα εγώ, τις παραδοχές του Δικαστηρίου.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, θα παρακαλέσω να αναγνωστούν εξ ολοκλήρου, τουλάχιστον η αγωγή και η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο μέρος που αναφέρεται για την υπαιτιότητα φυσικά, όχι τα προκριματικά, παραστάθηκε ο τάδε?

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την αγωγή ολόκληρη και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι 18 με 22 σελίδες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει ότι θέλετε, μπορώ να σας πω όχι; Το ιστορικό της αγωγής.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς διατηρούμε μια επιφύλαξη, στο στάδιο των αναγνωσθέντων θα σας φέρω την ποινική διαδικασία τι είπε, είναι αθωωτικές και οι τρεις και έφθασε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τελικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα δούμε όλα. Έφθασε στην Ολομέλεια;

κ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Ήταν αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της αθωωτικής του Εφετείου Αθηνών, πήγε στο Τμήμα και το Τμήμα, επειδή θεώρησε το θέμα μείζονος ενδιαφέροντος το παρέπεμψε στην Ολομέλεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οπότε θα διαβάσουμε και αυτά και θα ολοκληρωθεί η εικόνα γενικά. Βέβαια αυτά βοηθάνε στην διαμόρφωση μιας κρίσης. Δεν δεσμεύουν κανέναν. Το ξέρετε αυτό. Τι το ξέρετε, είναι αυτονόητο. Ελάτε.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: «Ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Αγωγή ¶ννας χήρας Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη, Δέσποινας θυγατρός Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη, κατά του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ› νόμιμα εκπροσωπούμενο.

Ο σύζυγος της πρώτης και πατέρας της δευτέρας εξ ημών των εναγομένων, Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, την 8:30 πρωινή της 10ης Ιανουαρίου 1989, διεκομίσθη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, κατόπιν τραυματισμού του με πυροβόλο όπλο από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

Ο τραυματισμός του ήτο μεν σοβαρός, αφού έφερε τραύματα στο δεξιό κάτω άκρο, αριστερά άκρα χείρα και επιπλεγμένο συντριπτικό κάταγμα κάτω τριτημορίου του αριστερού μηριαίου οστού 3ου βαθμού και τρώση της ιγνυακής αρτηρίας και ιγνυακής φλέβας, πλην όμως δεν ενέπνεε ανησυχία για την ζωή του, καθώς οι δείκτες των ζωτικών του λειτουργιών (πίεση, σφίξεις) ελάχιστα επηρεάστηκαν και ο τραυματίας ήταν σε εγρήγορση και προσανατολισμένος.

Αν και οι αναγκαίες προεγχειρητικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αγγειογραφίες κλπ) είχαν περατωθεί στις 10:30 πρωινή της 10.1.1989, οπότε και εισήχθη εις το χειρουργείο ως ασθενής της Ορθοπεδικής Κλινικής, καθυστέρησε επί μιάμιση ώρα η έναρξη της ορθοπεδικής χειρουργικής επεμβάσεως και συγκεκριμένα, ενώ εισήχθη εις το χειρουργείο στις 10:30 πρωινή, η νάρκωση άρχισε στις 12:00 μ.μ. και η ορθοπεδική επέμβαση για την ακινητοποίηση του κατάγματος άρχισε στις 12:30 μ.μ. καθυστέρηση που οφείλετο στην έλλειψη των υλικών οστεοσυνθέσεως (πλάκα 9 με 14 οπών και οι ανάλογες βαλβίδες) και τα οποία υλικά παρηγγέλθησαν στην προμηθεύτρια εταιρία στις 10:30 π.μ.

Καθ’ όλο το ανωτέρω χρονικό διάστημα ο τραυματίας παρέμεινε σε αναμονή στο χώρο του χειρουργείου, δηλαδή επί μιάμιση ώρα. Ακολούθως, ο Διευθυντής της ανωτέρω Ορθοπεδικής Κλινικής Βασίλειος Παπαθανασίου, επέλεξε για την ακινητοποίηση του κατάγματος του τραυματία, την μέθοδο της εσωτερικής οστεοσυνθέσεως, η οποία είναι λίαν χρονοβόρα (διάρκεια 2,5 έως 3,5 ώρες) και ιδιαίτερα αιμορραγική, αντί της εξωτερικής οστεοσυνθέσεως η οποία είναι απλή, απαιτεί μικρότερη χρονική διάρκεια (30 λεπτά έως μια ώρα) και είναι λιγότερο αιμορραγική.

Η επιλεγείσα από την ανωτέρω διευθυντή – ιατρό μέθοδος, επιβάρυναν την κλινική κατάσταση του ασθενή συζύγου και πατρός μας αντίστοιχα και ναι μεν η επιλογή της μεθόδου ανήκει στην διακριτική ευχέρεια του ιατρού που θα πραγματοποιήσει την χειρουργική επέμβαση, πλην όμως κατά την λήψη της σχετικής αποφάσεως, συνεκτιμώνται οι γνωστές εκ προοιμίου στο χειρουργό αντικειμενικές δυσχέρειες της μεθόδου που πρόκειται να επιλέξει, αι στη συνέχεια επιπτώσεις αυτών στην μετέπειτα πορεία του χειρουργούμενου, σε συνδυασμό πάντοτε με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι πρωταρχικά η διάσωσις του χειρουργούμενου.

Αξίζει να σημειωθεί εν προκειμένω, ότι σε περιπτώσεις ανάλογες, όπως αυτή του αείμνηστου συζύγου και πατρός μας, που αφορά πολυτραυματισμό, η πλέον ενδεδειγμένη και επιλεγμένη μέθοδος, είναι αυτή της εξωτερικής οστεοσυνθέσεως, διότι έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από την εσωτερική.

Η διάρκεια της όλης χειρουργικής επεμβάσεως ήταν μακρά, πέραν της συνήθους για ανάλογες επεμβάσεις. Από δε τη συνολική διάρκεια των 7 ωρών περίπου οι πεντέμισι ώρες αναλώθηκαν για την ορθοπεδική επέμβαση, ενώ η συνήθης διάρκεια της ορθοπεδικής επεμβάσεως είναι για την μέθοδο της εξωτερικής οστεοσυνθέσεως των οστεομεταμοσχεύσεων και την σύγκριση-συρραφή 2,5 έως 3,5 ώρες, εκτός εάν διαπιστωθεί κατά τη διάνοιξη του τραύματος κάτι μη αναμενόμενον, το οποίο χρήζει αντιμετωπίσεως.

Στην ένδικη όμως περίπτωση η ως άνω ορθοπεδική επέμβαση διήρκεσε 5,5 περίπου ώρες, δηλαδή 2,5 περίπου πέραν του συνήθους, αν και κατά την διάνοιξη του τραύματος δεν διαπιστώθηκε κάτι το οποίο δεν αναμενόταν και το οποίο να έχρηζε περαιτέρω αντιμετωπίσεως.

Κατά την εισαγωγή του στο χειρουργείο ο αείμνηστος σύζυγος και πατήρ μας αντίστοιχα, παρουσίαζε ικανοποιητική κλινική εικόνα, από απόψεως λειτουργίας των ζωτικών του οργάνων (αρτηριακή πίεση 115 ογδοηκοστά συσφίξεις 88, ήταν σε εγρήγορση και είχε επαφή με το περιβάλλον. Κατά δε την έναρξη της ναρκώσεως 12:00 μ.μ. η αρτηριακή του πίεση ήταν μάξιμουμ 130-140 (13-14) και οι συσφίξεις ?

Περί το μέσον περίπου της αγγειοχειρουργικής επεμβάσεως κατά την οποία έγινε η συρραφή της ιγνυακής αρτηρίας και απολίνωση της ιγνυακής φλέβας, περιήλθε σε κατάσταση καταπληξίας (σοκ), δηλαδή σε έκπτωση των λειτουργικών ζωτικών του οργάνων, η οποία διαπιστώθηκε εργαστηριακώς με πτώση της αρτηριακής πιέσεως μάξιμουμ 70 και ταχυσφυγμία 149 σφίξεις. Στο τέλος δε της αγγειοχειρουργικής επεμβάσεως ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, καθόσον η αρτηριακή του πίεση ανέρχονταν σε 70 μάξιμουμ.

Παρά την χορήγηση ντοπαμίνης η οποία ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, παρουσιάζει μεταβολή οξέωση 7,27 Ρ.Υ. αντί του ελαχίστου φυσιολογικού 7,35 ταχυσφυγμία 140 σφίξεις και μείωση της διούρησης. Σημειωτέον ότι η κατάσταση της καταπληξίας που στην ένδικη περίπτωση είναι δεδομένη και πλήρως αποδεδειγμένη, αν παραταθεί για διάστημα μερικών ωρών χωρίς να γίνει ανάταξη αυτής, με παροχή αίματος και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια και κατόπιν τον θάνατον του ασθενούς, στην προκείμενη δε περίπτωση, διήρκεσε αυτή πλέον των δυο ωρών.

Βεβαίως η φάση της αγγειοχειρουργικής επεμβάσεως από το σημείο που διαπιστώθηκε η καταπληξία μέχρι να περαιωθεί η επέμβαση η αγγειοχειρουργική, δεν μπορούσε να διακοπεί προκειμένου να αναταχθεί το σοκ. Δεδομένου ότι η αγγειοχειρουργική επέμβαση αποσκοπούσε στο να άρει το πρωτογενές αίτιο της αιμορραγίας που άρχισε από τον τραυματισμό του αείμνηστου συζύγου και πατρός μας και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χειρουργικής επεμβάσεως.

Η κατάσταση όμως του θανόντος ήταν αναστρέψιμη και μπορούσε να γίνει ανάταξη του σοκ, μετά το πέρας της αγγειοχειρουργικής επεμβάσεως, με παράλειψη της οστεομεταμοσχεύσεως και πρόχειρη σύγκλιση του ορθοπεδικού τραύματος. Τούτο όμως δεν έγινε, αλλά συνεχίστηκε η τρίτη φάση της όλης επεμβάσεως, κατά την οποίαν αφαιρέθηκε μόσχευμα από τον τραυματία, τοποθετήθηκε στο σημείο του ορθοπεδικού τραύματος, έγινε η σύγκλιση του τραύματος και κατόπιν η συρραφή του που διήρκεσε μια και μισή ώρας.

Οι αναισθησιολόγοι όμως – αν και γνώριζαν την γενική εικόνα του αείμνηστου συζύγου και πατρός μας Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη – μετά το πέρας της αγγειοχειρουργικής επεμβάσεως, δεν ενημέρωσαν κατά τρόπο σαφή και πλήρη τους υπευθύνους ορθοπεδικούς ιατρούς για την κατάστασή του (ότι δηλαδή βρισκόταν σε σοκ και ότι είχε γίνει απολίνωση της ιγνυακής φλέβας), που συνεπάγονται κατά ποσοστό 50% περίπου τον ακρωτηριασμό του άκρου και όχι συρραφή προς εξοικονόμηση χρόνου από τους αγγειοχειρουργούς.

Αλλά και οι ορθοπεδικοί γιατροί δεν ζήτησαν να ενημερωθούν κατά τρόπο σαφή και πλήρη από τους αναισθησιολόγους, μετά το πέρας της αγγειοχειρουργικής επεμβάσεως για την γενική κατάσταση του ασθενούς, αν και γνώριζαν ότι είχε γίνει απολίνωση της ιγνυακής φλέβας.

Η τρίτη αυτή φάση της χειρουργικής επεμβάσεως, (αφαίρεση μοσχεύματος και τοποθέτησή του στο ορθοπεδικό τραύμα) μπορούσε να παραληφθεί ακίνδυνα για την ζωή του ασθενούς και να γίνει σε ευθέστερο χρόνο, η δε σύγκλιση του τραύματος μπορούσε να γίνει ενόψει και της καταστάσεως του ασθενή με πρόχειρη συρραφή, η οποία θα απαιτούσε χρόνο όχι μεγαλύτερο των πέντε με δέκα λεπτών.

Παρόλο όμως που ο ασθενής βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, του οποίου δεν έγινε προσπάθεια ανατάξεως, συνεχίστηκε η χειρουργική επέμβαση, τρίτη φάση, για την οστεομεταμόσχευση και σύγκλιση του ορθοπεδικού τραύματος διάρκειας 1,5 ωρών περίπου, καθ’ όλη την διάρκεια της οποίας ο ασθενής εξακολουθούσε να βρίσκεται σε σοκ, δηλαδή ο ασθενής χειρουργείτο επί δυο ώρες και δεκαπέντε λεπτά, ευρισκόμενος σε κατάσταση σοκ.

Μετά το πέρας της τρίτης φάσης, η κλινική εικόνα του ασθενούς ήταν λόγω του παρατεταμένου σοκ βαρύτατη και μη αναστρέψιμη. Κατά δε την εισαγωγή του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι δείκτες λειτουργίας των ζωτικών του οργάνων ήταν, 1) αιματοκρίτης 16, 2) αρτηριακή πίεση 50 μάξιμουμ, 3) μεταβολική οξέωση Ρ.Υ. 7,14, παρουσίαζε δε και μειωμένη διούρηση.

Έκτοτε ο σύζυγος και πατήρ μας ουδέποτε ανατάχτηκε από το σοκ, ούτε ανένηψε, η δε παροδική βελτίωση των δεικτών του, μετά την εισαγωγή του στην Μ.Ε.Θ. οφειλόταν όχι στην ανάταξή του από το σοκ, αλλά στην παρεχόμενη συνεχή φαρμακευτική και με μηχανήματα υποστήριξη, ιδιαίτερα δε της χορηγούμενης ντομεταμίνης που προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πιέσεως, λόγω δε του παρατεταμένου σοκ, περιέπεσε σε πολυοργανική ανεπάρκεια η οποία εκδηλώθηκε την επομένη ημέρα 11 Ιανουαρίου 1989, με την εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας και τις επόμενες ημέρες με την εμφάνιση ηπατικής και εγκεφαλικής ανεπάρκειας.

Η πολυοργανική ανεπάρκεια, δημιούργησε συνθήκες πλήρους ανοσιολογικής καταστολής με συνεπακόλουθο την ανάπτυξη λοιμώξεων και τη δημιουργία γενικευμένης σηψαιμίας από την οποία τελικώς την 10η Φεβρουαρίου 1989 επήλθε ο θάνατός του.

Ούτω από τα παραπάνω, προκύπτει αβίαστα ότι, ο θάνατος του συζύγου και πατρός μας Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αμελή συμπεριφορά των γιατρών, Βασιλείου Παπαθανασίου, Ιωάννη Ακρίβου, Ελευθερίας Κουτσουρελάκη-Γαλανάκη, και Αναστασίας Κριθαρά και ειδικότερον:

1) Οι Βασίλειος Παπαθανασίου και Ιωάννης Ακριβός Διευθυντής της Α’ Ορθοπεδικής Κλινικής του Ευαγγελισμού ο πρώτος και Επιμελητής Α’ του ίδιου νοσοκομείου ο δεύτερος, προέβησαν στη συνέχιση της ορθοπεδικής επεμβάσεως (τρίτη φάση) διάρκειας 1,5 ωρών περίπου μετά την περάτωση της ακινητοποιήσεως του κατάγματος με την μέθοδο της εσωτερικής οστεοσυνθέσεως (α΄ φάση) και τη συρραφή της ιγνυακής αρτηρίας και απολίνωση της ιγνυακής φλέβας (β΄ φάση) η οποία τρίτη φάση συνίστατο στη λήψη από το λογυγνίο οστό οστικού μοσχεύματος και την εν συνεχεία τοποθέτηση αυτού στην εστία του ορθοπεδικού κατάγματος καθώς και στην σύγκλιση του ορθοπεδικού κατάγματος, χωρίς προηγουμένως να ζητήσουν να ενημερωθούν από τους αναισθησιολόγους κατά τρόπο σαφή και πλήρη για την γενική κατάσταση του ασθενούς, όπως όφειλαν και μπορούσαν να πράξουν, αν και γνώριζαν ότι είχε επισπευθεί η αντιχειρουργική επέμβαση με την απολίνωση της ιγνυακής φλέβας προς εξοικονόμηση χρόνου. Διότι ο ασθενής είχε περιέλθει σε κατάσταση καταπληξίας σοκ, 45 λεπτά περίπου πριν την λήξη της αγγειοχειρουργικής επεμβάσεως και δεν είχε γίνει η ανάταξη που επιβαλλόταν από το σοκ.

Η οστεομεταμόσχευση ενόψει της καταστάσεως σοκ που βρισκόταν ο ασθενής, μπορούσε ακίνδυνα για την ζωή του να παραλειφθεί, η δε σύγκλιση του τραύματος μπορούσε να γίνει με πρόχειρη συρραφή διάρκειας 5 έως 10 λεπτών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοκ με την κατάλληλη αγωγή.

Συνεπεία του παρατεταμένου σοκ από το οποίο δεν ανάνηψε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης, ήταν η εμφάνιση πολυοργανικής ανεπάρκειας, την οποία δεν πρόβλεψαν, αν και ηδύνατο και μπορούσαν οι παραπάνω γιατροί να προβλέψουν, λόγω και της μεγάλης των πείρας, με αποτέλεσμα να επέλθει ανοσολογική καταστολή των λοιμώξεων, η εντεύθεν σηψαιμία και ο θάνατός του.

Επιπλέον ο Βασίλειος Παπαθανασίου, αν και γνώριζε ότι η μέθοδος που επέλεξε η εσωτερική οστεοσύνθεση είναι ιατρικά παραδεδειγμένη, αλλά ιδιαίτερα αιμορραγική και χρονοβόρα, και ότι στο νοσοκομείο δεν υπήρχαν τα αναγκαία για την εφαρμογή της μεθόδου αυτής υλικά, κατά την εισαγωγή του τραυματία Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη στο χειρουργείο, ενώ η μη επιλεγείσα απ’ αυτόν μέθοδος εξωτερική οστεοσύνθεση είναι απλή, γρήγορη και λιγότερο αιμορραγική και ως εκ τούτου η προτίμησή της επιβαλλόταν ενόψει των ειδικών συνθηκών, συνεχής αν και μικρή αιμορραγία, καθυστέρηση ενάρξεως χειρουργικής επεμβάσεως και της βαριάς καταστάσεως του ως άνω τραυματία που έπρεπε να αντιμετωπιστεί αμέσως προς αποφυγή επιπλοκών, εν τούτοις προτίμησε την πρώτη μέθοδο της εσωτερικής οστεοσύνθεσης, η οποία διήρκεσε 5,5 ώρες περίπου, και ήταν ιδιαίτερα αιμορραγική.

Β) Οι αναισθησιολόγοι Ελευθερία Κουτσουρελάκη-Γαλανάκη και Αναστασία Κριθαρά δεν ενημέρωσαν κατά τρόπο σαφή και πλήρη, όπως όφειλαν και μπορούσαν να πράξουν τους ορθοπεδικούς ιατρούς – χειρουργούς, ότι ο χειρουργούμενος Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης περιήλθε σε κατάσταση καταπληξίας σοκ, 45 λεπτά πριν από την λήξη της αγγειοχειρουργικής επεμβάσεως, ούτε αξίωσαν απ’ αυτούς (ορθοπεδικούς) να μην εξακολουθήσουν την τρίτη φάση της χειρουργικής επεμβάσεως και στη συνέχεια τη διακοπή αυτής μέχρις ότου αναταχθεί ο ασθενής ενόψει μάλιστα της συνεχιζόμενης αιμορραγίας και της περαιτέρω επιδεινώσεως των δεικτών των ζωτικών του λειτουργιών, αλλά συνέχισαν την παροχή ναρκώσεως στον χειρουργούμενο μέχρι τέλους της όλης επεμβάσεως με αποτέλεσμα, λόγω της παρατεταμένης παραμονής του χειρουργούμενου σε κατάσταση σοκ δυο ώρες και δεκαπέντε λεπτά, να υποστεί πολυοργανική ανεπάρκεια, την οποία δεν πρόβλεψαν, αν και ηδύνατο να προβλέψουν ταύτην, συνέπεια της οποίας ήταν η ανοσολογική καταστολή, οι λοιμώξεις, η σηψαιμία και ο θάνατος του ασθενούς.›

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν νομίζω ότι χρειάζονται αυτά. Εάν όμως το θέλετε εσείς, να το διαβάσουμε. Αν το θέλετε εσείς, δεν έχω εγώ αντίρρηση για τίποτα, οτιδήποτε, μέχρι να μου πείτε και την ημερομηνία να την διαβάσουμε.

Β.ΚΟΥΡΝΑΚΗΣ: «Επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 104, 105, 106 του Εισαγωγικού Νόμου για παράνομες πράξεις – παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που του έχει ανατεθεί, το δημόσιο ανέρχεται σε αποζημίωση δε, διατάξεις των ανωτέρω άρθρων 104 και 105 έχουν εφαρμογή και για την ευθύνη και των άλλων Ν.Π.Δ.Δ. από πράξεις, παραλείψεις των οργάνων που βρίσκονται στην υπηρεσία τους, επειδή καθεμιά από τις ενάγουσες έχουμε αυτοτελές δικαίωμα να αξιώσουμε χρηματική ικανοποίηση, το οποίο δεν εξαντλείται με την ικανοποίηση ενός από τα μέλη της οικογένειας, υπό την ουσιαστική όμως προϋπόθεση ότι αμφότερες υποστήκαμε πράγματι ψυχική οδύνη από το θάνατο του αειμνήστου συζύγου και πατρός μας Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη.

Επειδή περαιτέρω το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος, που ορίζει ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών, τελεί ? υποχρέωση του κράτους και των νοσηλευτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου μέσω των οποίων επιδιώκει και ασκεί την κρατική μέριμνα για την λήψη θετικών μέτρων προς προστασία της υγείας των πολιτών και την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου σ’ αυτούς τους οποίους δίδει δικαίωμα να απαιτήσουν από την πολιτεία την πραγμάτωση της αντίστοιχης υποχρέωσής της.

Επειδή στην ένδικη περίπτωση αμφότερες οι ενάγουσες υπέστημεν ψυχική συντριβή από τον αιφνίδιο και απρόσμενο θάνατο του συζύγου και πατρός μας Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη που ήταν 50 ετών.

Επειδή λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα ο θάνατος του ανωτέρω προσφιλούς μας προσώπου, με το οποίο συνδεόμαστε με στενή συγγένεια, υπήρχε μεταξύ μας υπέρτατος δεσμός αγάπης, το βαθμό του πταίσματος των υπαιτίων του θανάτου ιατρών, την από τον πρόωρο και αδόκιμον θάνατόν του θλίψη και κλονισμόν που υποστήκαμε από την αιτία αυτή, ως και τον βαθμόν της ευαισθησίας μας, αφού μέχρι σήμερα ακόμα δεν μπορέσαμε να συνέλθουμε από τον ισχυρότατο κλονισμό της υγείας μας, συνεπεία της θανατώσεως του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα αντίστοιχα, ακόμη δε και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των διαδίκων μερών.

Επειδή μετά ταύτα πρέπει να υποχρεωθεί το εναγόμενο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, να μας καταβάλει ως εύλογο ποσό αποζημιώσεως για ψυχική οδύνη που πραγματικά δοκιμάσαμε οι ενάγουσες από την απώλεια του αγαπημένου συζύγου και πατρός μας αντίστοιχα και συγκεκριμένα:

Πρώτον, δια την πρώτη από εμάς, ¶ννα χήρα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη το ποσό των 50 εκ. δραχμών. Και δεύτερον δια την ετέραν από εμάς Δέσποινα θυγατέρα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη το ποσό των 40 εκ. δραχμών και τα ποσά αυτά νομότοκα από την επίδοση της αγωγής μέχρι την εξόφληση, η αγωγή είναι νόμιμη.

Δια ταύτα ζητούμε να γίνει δεκτή η αγωγή μας. Να υποχρεωθεί το Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπως δια τους εις το ιστορικό αναφερομένους λόγους, μας καταβάλει στην πρώτη τα αναφερόμενα παραπάνω ποσά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένα λεπτό να πούμε τι θα κάνουμε αύριο. Γιατί έχουμε και μερικά σε εκκρεμότητα. Έχουμε λοιπόν πει κάτι για του Μομφεράτου να έρθουν κάτι μάρτυρες, οι οποίοι θα έρθουν. Στη συνέχεια είναι του κ. Ταρασουλέα και μετά Πέτσου, δεν νομίζω να πάμε παραπέρα.

???.: Θα παρακαλέσω να μεταφέρω ένα αίτημα, από την αρχή της διαδικασίας ?. Ζητάει και αυτός μια διευκόλυνση να την ορίσετε για την Δευτέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και τι να κάνουμε; Μπορούμε να αρχίσουμε εμείς και έρχεται ο κ. Πέτσος μετά.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Ο μάρτυρας κύριε Πρόεδρε έχει κώλυμα, σας παρακαλώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα συνεχίσουμε. ¶μα δεν έρθει θα συνεχίσουμε άλλη ημέρα. Δεν μπορώ να χαλάσω τη σειρά. Μετά είναι η υπόθεση Μπακογιάννη. Όποιος είναι εδώ θα γίνεται με τη σειρά και μετά ότι μένει θα το πηγαίνουμε πιο πίσω. Τι να κάνουμε; ¶μα έχει κώλυμα δεν θα τον εξετάσουμε τον άνθρωπο. Αλίμονο.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή