ΟΗΕ: Ανησυχία για τον αυξανόμενο ρόλο της Χεζμπολάχ στη συριακή κρίση

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013 08:57
REUTERS/MICHAEL KOOREN

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

A- A A+

Την ανησυχία του για τον αυξανόμενο ρόλο της λιβανικής Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και απευθύνει έκκληση για ενίσχυση των προσπαθειών που σκοπό έχουν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης σε άλλες χώρες.

Ο Μπαν Κι Μουν καλεί όλες τις χώρες και τις οργανώσεις να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη βία στη Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρκι, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση δυο ρουκετών στα νότια προάστεια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ.

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανησυχεί ιδιαίτερα λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων κυρίως γύρω από τη συριακή πόλη Κουσέιρ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η λιβανική Χεζμπολάχ τάχθηκε πριν από μια εβδομάδα στο πλευρό του συριακού στρατού στις μάχες για την ανακατάληψη της Κουσέιρ.

REUTERS
Χεζμπολάχ: Επιβεβαιώνει τη σύμπραξή της με τον Ασάντ

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλαχ, δήλωσε ότι οι μαχητές της οργάνωσής του πολεμούν στο πλάι του προέδρου Ασάντ στη Συρία και θα μάχονται μέχρι να νικήσουν. Το Σάββατο, ο Νασράλαχ επιβεβαίωσε πρώτη φορά επίσημα ότι η Χεζμπολάχ έχει ενώσει τις δυνάμεις της με τον σύρο πρόεδρο.

«Ο Μπαν Κι Μουν ανησυχεί βαθιά για την αυξανόμενη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στις συγκρούσεις, καθώς και για τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης στο Λίβανο», σημειώνει ο κ. Νεζίρκι.

Τέλος, «καλεί όλες τις χώρες και τις οργανώσεις να θέσουν τέλος στη βία στο συριακό έδαφος και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στην τραγωδία της Συρίας», καθώς επιταχύνονται οι προετοιμασίες για τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης στη Γενεύη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή