Από τη Νάπολη στην Αθήνα

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2003 10:28
UPD:10:35
A- A A+

Με πηχιαίους τίτλους ο ιταλικός τύπος προαναγγέλει τα εγκαίνια μιας μοναδικής σε ενδιαφέρον έκθεσης, με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα εγκαινιαστεί αύριο στη Νάπολη της Ιταλίας.

Εικοσιπέντε ζωγράφοι, τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελλάδας και της Ιταλίας, εμπνέονται και δίνουν την δική τους ερμηνεία σε έννοιες που συνόδευαν ανέκαθεν το πνεύμα του Ολυμπισμού. Εννοιες, όπως ο αθλητικός συναγωνισμός, η αλληλεγγύη, η ελπίδα, ο πολιτισμός και ειρήνη.

Η έκθεση με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες, πέντε κρίκοι Αθλητικού Συναγωνισμού, Αλληλεγγύης, Ελπίδας, Πολιτισμού και Ειρήνης», εγκαινιάζεται αύριο στη Νάπολη της Ιταλίας στο εκπληκτικό Παλάτσο Ρεάλε της πόλης με συνδιοργανωτές το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και την ιταλική τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας καθώς και της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού.

Πιο επίκαιρη παρά ποτέ, η έκθεση, η οποία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Εκθεση, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, ξεκινά το ταξίδι της από την Νάπολη, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 4 Μαΐου για να μεταφερθεί στη συνέχεια στην Αθήνα, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2003 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Μεγάλοι καλλιτέχνες, μέσα από διαφορετικά χρώματα και υλικά, μέσα από δύο διαφορετικές μεσογειακές κουλτούρες, δίνουν την δική τους διάσταση σε έννοιες και ιδέες που διαπότιζαν το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του δυτικού κόσμου ανά τους αιώνες.

Μόραλης, Τέτσης, Τσόκλης, Φασιανός, Παύλος, Μπουτέας, Σόρογκας, Δρούγκας, Μυταράς, και Ψυχοπαίδης, από την χώρα μας αλλά και Rotella, Dorazio, Tatafiore, Dalisi, Barisani, Palladino, Palumbro, Valenzi, Attardi, De Stefano, Longobardi, Perilli, Esposito, Pisani, Oiconomoy, από την γειτονική Ιταλία, συνθέτουν ένα μοναδικό εικαστικό γεγονός για τον σημερινό κόσμο που βιώνει με αγωνία την τραγικότητα του πολέμου στο Ιράκ.

Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και ο Γιάννης Κουνέλης, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια έχει επιλέξει ως δεύτερη πατρίδα του την Ιταλία.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο, παρουσία του Ελληνα πρέσβη στην Ιταλία, Κ. Γεροκωστάτου, της Γενικής Προξένου στην Νάπολη κ. Ε. Λιβαδιάτου, της επιμελήτριας της έκθεσης Α. Σχινά, καθώς επίσης και πολλών επισήμων από ιταλικής πλευράς.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς