Τουρκία : Επαναλαβάνεται η δίκη τεσσάρων Κούρδων πρώην βουλευτών

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2003 11:02
A- A A+

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, επαναλαμβάνεται σήμερα στην Αγκυρα, η δίκη τεσσάρων Κούρδων πρώην βουλευτών, μεταξύ των οποίων και η Λεϊλά Ζάνα, που παραμένουν φυλακισμένοι από το 1994, με την κατηγορία της υποδαύλισης της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία.

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, έχουν αναπτυχθεί από το πρωΐ γύρω από το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας στην τουρκική πρωτεύουσα, για να αποτρέψουν ενδεχόμενες ταραχές.

Την ακροαματική διαδικασία παρακολουθούν και δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Λεϊλά Ζάνα και οι άλλοι τρείς κουρδικής καταγωγής βουλευτές -Χατίπ Ντίτσλε, Ορχάν Ντογκάν και Σελίμ Σαντάκ -έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.

Το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης είχαν χαρακτήρισει «άδικη» τη δίκη των τεσσάρων Κούρδων βουλευτών και είχαν αξιώσει την επανάληψή της.

Το τουρκικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο των μέτρων που υιοθέτησε τον περασμένο Ιανουάριο για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαική Ενωση, αποφάσισε την επανάληψη της δίκης.

Η Ευρωπαική Επιτροπή προειδοποίησε χθες ότι θα παρακολουθήσει «από πολύ κοντά τη δίκη». «Θέλουμε μιά δίκαιη δίκη γιατί αυτή που είχε πραγματοποιηθεί το 1994 δεν ήταν δίκαιη και είχαν παραβιαστεί όλα τα δικαιώματα της υπεράσπισης», δήλωσε ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Λουΐτζι Βίντσι, που βρίσκεται στην Αγκυρα για να παρακολουθήσει την ακροαματική διαδικασία.

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία μπορεί να δείξει με αυτή τη δίκη τη βούλησή της να συμμορφωθεί με τους ευρωοπαικούς δημοκρατικούς κανόνες», πρόσθεσε ο Βίντσι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή