Συντονισμένη επίθεση των Ταλιμπάν στο κέντρο της Καμπούλ

Πέντε τραυματίες σε ξενώνα της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013 15:17
UPD:21:52
REUTERS/OMAR SOBHANI

Σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, την έκρηξη ακολούθησαν μαζικοί πυροβολισμοί.

A- A A+

Τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις τις οποίες ακολούθησαν συνεχόμενα πυρά πυροβόλων όπλων συγκλόνισαν το κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ, σε συντονισμένη επιχείρηση των Ταλιμπάν κατά κτηρίου στο οποίο διαμένουν κυρίως μέλη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, μία ομάδα Ταλιμπάν οχυρώθηκε, μετα την επίθεσή της, σε κτήριο το οποίο βρίσκεται σε ζώνη με διεθνείς υπηρεσίες.

Η αστυνομία υπολογίζει σε «έξι με επτά» τους Ταλιμπάν οι οποίοι έχουν οχυρωθεί στο κτήριο, το οποίο περικυκλώθηκε άμεσα από τις αφγανικές ειδικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από νορβηγούς στρατιωτικούς, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται στο σημείο.

Η πρώτη έκρηξη ήταν επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα, η οποία έλαβε χώρα λίγο σε σταυροδρόμι στην περιοχή Μπορτζ Ε Σαραχάχ, δήλωσε ο Χασματουλάχ Στανιζκάι, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ.

«Μικρή ομάδα ενόπλων ανταρτών κατέλαβε ένα κτήριο και ανταλλάσσει πυρά με τις δυνάμεις ασφαλείας, μετά την επίθεση αυτοκτονίας την οποία διέπραξε μέλος της», δήλωσε ο αρχηγός της υπηρεσίας δίωξης εγκλήματος της Καμπούλ, Μοχάμεντ Ζάχερ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, από την επίθεση σκοτώθηκε ένας αφγανός αστυνομικός, ενώ υπήρξαν και 10 τραυματίες.

Ο βομβιστής οδηγούσε το παγιδευμένο αυτοκίνητο και οι τουλάχιστον δύο Ταλιμπάν οι οποίοι «πυροβολούσαν και πετούσαν χειροβομβίδες προς την κατεύθυνση των δυνάμεων ασφαλείας» σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι, μιλώντας στην αφγανική τηλεόραση.

REUTERS

Από την έκρηξη χτυπήθηκε ξενώνας της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση (IOM).

Μια ξένη εργαζόμενη της OIM τραυματίστηκε σοβαρά, δήλωσε εκπρόσωπός της οργάνωσης, χωρίς να διευκρινίσει την εθνικότητά της. Τέσσερις άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται ως φρουροί στο κτήριό της και κατάγονται από το Νεπάλ, τραυματίστηκαν, με τους τρεις να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ταλιμπάν: Χτύπημα στην αφγανική πρωτεύουσα

 Ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγή πυρών των Ταλιμπάν με τις δυνάμεις ασφαλείας συγκλονίζουν την Καμπούλ. Oι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για συντονισμένη επίθεση στο κέντρο της Αφγανικής πρωτεύουσας με στόχο εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, στις οποίες θεωρούν ότι βρίσκονται στελέχη της CIA. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τους δράστες σκοτώθηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι κατέφυγαν σε παρακείμενο κτίριο και εξαπέλυσαν πυρά κατά των αστυνομικών. Η επίθεση έρχεται λίγες ημέρες μετά τον θάνατο 6 Αμερικανών και 9 Αφγανών στρατιωτών, σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ. Ο κύκλος της βίας στο Αφγανιστάν δεν φαίνεται να κλείνει, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για την ασφάλεια στη χώρα, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ, Αγιόμπ Σαλάνγκι, διαβεβαίωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι «όλοι οι ξένοι έχουν απομακρυνθεί» από την ζώνη στην οποία σημειώνεται η ανταλλαγή πυρών.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ, ανέλαβε για λογαριασμό της οργάνωσης την ευθύνη για την επίθεση που έχει στόχο, σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα ξενοδοχείο για ξένους, κυρίως για υπαλλήλους της CIA».

«Ένας από τους άνδρες μας μαρτύρησε σε μια επίθεση που πραγματοποίησε χρησιμοποιώντας ένα αυτοκίνητο και στην συνέχεια μια ομάδα μουτζαχεντίν με βαριά και ελαφρά όπλα έλαβε θέση σε ένα κτήριο και πυροβολεί κυρίως εναντίον άλλου κτηρίου στο οποίο διαμένουν ξένοι και μέλη των μυστικών υπηρεσιών», δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα πυρά άρχισαν μετά την πρώτη έκρηξη, ενώ η δεύτερη ακολούθησε σε διάστημα περίπου 30 λεπτών.

Δεν είναι δυνατό να διευκρινιστεί σε ποιο κτήριο έχουν οχυρωθεί οι Ταλιμπάν στην συγκεκριμένη συνοικία στην οποία βρίσκονται κυρίως γραφεία του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (OIM).

Από την αρχή του μήνα και την έναρξη της «εαρινής επιχείρησής» τους, οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις φονικές τους επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Πριν από μία εβδομάδα, δεκαπέντε πολίτες, μεταξύ των οποίων πέντε Αμερικανοί και εννέα Αφγανοί, σκοτώθηκαν στην Καμπούλ από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η οποία είχε στόχο αυτοκινητοπομπή της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή