Στο μυαλό του Τόμι Φρανκς

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2003 18:03

A- A A+

Οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Βαγδάτη πλησιάζουν. Σύντομα θα δούμε και μάχες. Τι είδους μάχες θα είναι αυτές;

Ο Σαντάμ, γράφει ο βρετανός στρατιωτικός ιστορικός Τζον Κίγκαν στην «Daily Telegraph», έχει τρεις τεθωρακισμένες μεραρχίες της Προεδρικής Φρουράς ανεπτυγμένες στη νότια είσοδο της πόλης. Απέναντί τους υπάρχουν τα άρματα μάχης και οι μηχανοκίνητες μονάδες της 3ης αμερικανικής μεραρχίας Πεζικού, καθώς και οι μονάδες πεζικού της 1ης Δύναμης Πεζοναυτών, που υποστηρίζονται από ελικόπτερα Απάτσι.

Είναι εύκολο να μαντέψει κανείς τι θέλει ο στρατηγός Τόμι Φρανκς. Θα ήθελε να βγουν μπροστά οι ιρακινές μεραρχίες και να εμπλακούν σε μια μάχη, την οποία εύκολα θα χάσουν. Τα απηρχαιωμένα ιρακινά άρματα μάχης –ένα μίγμα παλιών σοβιετικών Τ72, ακόμη και Τ54, και κινεζικών Τ59– θα καταστραφούν εύκολα από τα αμερικανικά Μ1Α1 Αμπραμς και από τα ελικόπτερα Απάτσι.

Ακριβώς επειδή είναι ευάλωτοι, οι Ιρακινοί θα αποφύγουν πιθανότατα μια ανοιχτή μάχη και θα περιμένουν τους Αμερικανούς να τους επιτεθούν στις θέσεις όπου έχουν οχυρωθεί. Και αυτή η επιλογή, όμως, έχει μειονεκτήματα. Παρόλο που τα άρματα μάχης τους θα είναι καλύτερα προστατευμένα, άπαξ και εντοπιστούν δεν θα έχουν καμιά τύχη. Ισως όμως μπορέσουν να κρατήσουν περισσότερο.

Υπάρχει όμως και μια άλλη λύση: να αποσυρθούν τα άρματα μάχης, καθώς και μονάδες της Προεδρικής Φρουράς, στο εσωτερικό της πόλης, γνωρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν να εμπλακούν σε οδομαχίες.

Ο Τόμι Φρανκς μπορεί να αποφασίσει τότε να περιμένει, πολιορκώντας την πόλη μέχρις ότου παραδοθεί. Αυτό έχει άλλα μειονεκτήματα: η στέρηση νερού και ηλεκτρικού θα πλήξει τόσο τους στρατιώτες, όσο και τους αμάχους.

Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ καιρό. Οι αγορές, και οι οικονομίες εν γένει, θα υποστούν πλήγμα και το αντιπολεμικό κίνημα θα «φουντώνει».

Ο στρατηγός Φρανκς θέλει ο πόλεμος να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται το ταχύτερο ενισχύσεις.

Η αλήθεια είναι ότι οι σύμμαχοι προσπαθούν να καταλάβουν μια χώρα σαν τη Γαλλία, με μία βαριά μεραρχία, μία αερομεταφερόμενη μεραρχία και μία δύναμη αμερικανών πεζοναυτών που αποτελείται από δύο ελαφρές μεραρχίες.

Ο στρατηγός Φρανκς περιμένει και την 4η μεραρχία Πεζικού και ίσως τις μηχανοκίνητες δυνάμεις της 1ης μεραρχίας Ιππικού. Αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη δίοδο των αμερικανικών δυνάμεων από το έδαφός της ίσως να επηρέασε αποφασιστικά την έκβαση του πολέμου.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο αναλυτής, οι πόλεμοι δεν ακολουθούν συνήθως τα χρονοδιαγράμματα του Χόλιγουντ. Ο πόλεμος των Φώκλαντ, που θα μείνει στην ιστορία ως ένας βραχύς πόλεμος, κράτησε ένα μήνα από την πρώτη απόβαση μέχρι την παράδοση των Αργεντινών.

Πηγές: Daily Telegraph, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή