Νίγηρας: Επιθέσεις εναντίον γαλλικου πυρηνικού ομίλου και στρατοπέδου

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 11:37
UPD:16:38
Youtube/euronewsGreek
A- A A+

Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν σε ορυχείο ουρανίου του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva και σε στρατόπεδο στο βορειοδυτικό Νίγηρα.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται τον υπουργό Άμυνας της χώρας Μαχαμάντου Καρίτζο, τουλάχιστον 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση με παγιδευμένο 4Χ4 εναντίον του στρατοπέδου στο Αγκαντέζ.

Από την πλευρά του, ο όμιλος Areva ανακοίνωσε ότι 13 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον εγκαταστάσεών του στην πόλη Αρλίτ του Νίγηρα, τις οποίες εκμεταλλεύεται η θυγατρική του Somaïr.

«Το ορυχείο της εταιρίας Somaïr δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση σήμερα», ανακοίνωσε ο όμιλος που «καταδικάζει την αποτρόπαια επίθεση» εναντίον του προσωπικού του.

Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον των εγκαταστάσεων επεξεργασίας ουρανίου της Areva στο Αρλίτ του βόρειου Νίγηρα σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον στρατοπέδου στο Αγκαντέζ, τη μεγάλη πόλη του βορρά.

Η Areva υπογράμμισε ότι συνεργάζεται «στενά με τις νιγηριανές και τις γαλλικές αρχές» κατά της τρομοκρατικής απειλής.

Η Somaïr είναι μια από τις εταιρίες του ομίλου Areva η οποία εκμεταλλεύεται το ουράνιο στην περιοχή. «Αξιωματούχοι της εταιρίας μάς είπαν ότι ο βομβιστής σκοτώθηκε κατά την έκρηξη», είπε εργαζόμενος της εταιρίας.

«Ένας άνδρας με στολή αγγαρείας οδηγώντας ένα όχημα 4x4 παγιδευμένο με εκρηκτικά, εισχώρησε ανάμεσα σε εργαζόμενους της Somaïr και κατάφερε να ανατινάξει το όχημα έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του εργοστασίου επεξεργασίας ουρανίου που βρίσκεται 7 χλμ. από το Αρλίτ», πρόσθεσε.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Μουτζάο. «Χάρη στον Αλλάχ, πραγματοποιήσαμε δύο επιχειρήσεις εναντίον των εχθρών του Ισλάμ στον Νίγηρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

«Επιτεθήκαμε εναντίον της Γαλλίας και του Νίγηρα, λόγω της συνεργασίας του με τη Γαλλία, στον πόλεμο εναντίον της σρίας», πρόσθεσε αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο γειτονικό Μάλι, όπου εμπλέκονται η Γαλλία και ο Νίγηρας.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή