Λίβανος: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε συγκρούσεις Αλαουϊτών – Σουνιτών

Επίκεντρο δύο συνοικίες της Τρίπολης
Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013 15:06
UPD:18:40
REUTERS/OMAR IBRAHIM

Λιβανέζοι στρατιώτες περιπολούν στην Τρίπολη, αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας μετά τις συγκρούσεις μεταξύ αλαουϊτών υποστηρικτών του σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, και Σουνιτών, οι οποίοι υποστηρίζουν τη συριακή ένοπλη αντιπολίτευση.

A- A A+

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 70 τραυματίστηκαν σε νέες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών διαφορετικών ισλαμικών δογμάτων στην Τρίπολη του Λιβάνου.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη σε συγκρούσεις μεταξύ αλαουϊτών υποστηρικτών του σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, και Σουνιτών, οι οποίοι υποστηρίζουν τη συριακή ένοπλη αντιπολίτευση.

Ο απολογισμός από την Κυριακή, οπότε και ξέσπασαν οι νέες εσωτερικές συγκρούσεις στο Λίβανο, περιλαμβάνει και δύο στρατιώτες του λιβανικού στρατού.

Νωρίτερα μέσα στον Μάιο, πέντε άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στην Τρίπολη σε ανάλογες συγκρούσεις.

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έκαναν λόγο για κατοίκους οι οποίοι αναζητούσαν καταφύγιο από τις οβίδες και τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών, καθώς οι συγκρούσεις εισέρχονταν στην τέταρτή τους ημέρα.

Οι μάχες στην Τρίπολη εστιάζονται κυρίως στην σουνιτική περιοχή Μπαμπ Αλ Ταμπάνα, καθώς και στην αλαουϊτική περιοχή Τζαμπάλ Μουχσίν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, δυνάμεις του στρατού του Λιβάνου εθεάθησαν να περιπολούν στην Μπαμπ Αλ Ταμπάνα, λίγες ώρες πριν ανοίξει νέος κύκλος συγκρούσεων.

Οι συγκρούσεις είχαν ενταθεί στις αρχές Μαΐου λόγω της σύλληψης από τις αρχές του σουνίτη κληρικού Σάντι Αλ Μουλάουι, με κατηγορίες για τρομοκρατική δράση.

Υποστηρικτές του διατείνονται ότι συνελήφθη για τη βοήθεια την οποία παρείχε σε σύρους πρόσφυγες και την υποστήριξή του στη συριακή αντιπολίτευση.

Η Τρίπολη είναι κυρίως σουνιτική πόλη, ωστόσο περιλαμβάνει μια κοινότητα Αλαουϊτών, δόγματος το οποίο είναι συγγενικό του σιιτισμού και στο οποίο ανήκει τόσο ο πρόεδρος της γειτονικής Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, όσο και πολλοί αξιωματούχοι του συριακού καθεστώτος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή