Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (31/3/2003) Μέρος 3/8

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2003 21:52
UPD:21:55
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο οδηγός έμεινε μέσα;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Δεν μπορώ να θυμηθώ, ο οδηγός βγήκε εκείνη την ώρα, ήταν ο μόνος ο οποίος ήταν καλύτερα και προσπάθησε να με βγάλουν εμένα έξω, διότι άρχισε το αυτοκίνητο να παίρνει φωτιά. Εγώ προσπάθησα μόνος μου να βγω ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς που τραυματιστήκατε, σε ποια σημεία;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Εις όλο το σώμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από γυαλιά ή από κομμάτια ?

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Από τα πάντα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και κομμάτια μέταλλο;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Και κομμάτια μέταλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπήκανε μέσα στο κορμί σας;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Καλά εδώ δεν υπάρχει θέμα δόλου, διότι και η προκήρυξη, αυτό βγήκε από εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο λαιμό σας;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Ναι. Αν υποτεθεί ότι αυτό ήταν εκατοστά δεξιά μου, αντιλαμβάνεστε ότι θα είχε η καρωτίδα ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, η καρωτίδα. Ναι, είναι μέταλλο. Ήταν μια ΤΟΥΟΤΑ δίπλα, ΚΟΡΟΛΑ;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Δεν το θυμάμαι αυτό, αλλά διαπιστώνω εκ των υστέρων και από τα ευρήματα ότι ήταν μια ΤΟΥΟΤΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λαμαρίνα λεπτή βλέπω να είναι, λυγίζει με το χέρι.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Μα εδώ δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα εξέτασης του δόλου, διότι ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Η προκήρυξη η οποία εστάλη μετά, έγραφε περί δολοφονίας, περί εκτελέσεως του Πέτσου και των ανθρώπων που τον συνόδευαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Α, λέτε εδώ, αν υπάρχει ανθρωποκτόνος δόλος.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Ναι – ναι. Υπό την έννοια αυτή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το γράφανε αυτό και στο τέλος μάλιστα, επειδή η προκήρυξη όπως θα διαπιστώστε κ. Πρόεδρε, έχει γραφτεί νωρίτερα από το συμβάν. Έγινε το συμβάν στις 8 Μαϊου και μετά προσετέθη: «Κακό σκυλί ψόφο δεν έχει›. Αυτό είναι το υστερόγραφο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι δηλαδή το συμβάν. Οι άλλοι τραυματίστηκαν πολύ;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Ο συνοδός αστυφύλακας πάρα πολύ, βαρύτατα και το μάτι του κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός που καθόταν δίπλα στον οδηγό;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Αυτός που καθόταν δίπλα στον οδηγό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσαν ένοπλοι αυτοί, μου είπατε, ο ένας κρατούσε ?

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Ναι, πάντοτε οπλοφορούσαν. Οπλοφορούσαν και οι δύο και βεβαίως και εκπαιδευμένοι, αλλά σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν παίζει ρόλο η εκπαίδευση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το αυτοκίνητό σας δεν είχε καμιά θωράκιση, τίποτα, ήταν απλό αυτοκίνητο;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Όχι – όχι, ήταν απλό αυτοκίνητο. Είναι αυτά που δίνει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι μάρκας ήταν;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Μία BMW παλαιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μία παλιά BMW, έχει κάπως χοντρή λαμαρίνα, αλλά όχι τόσο, όσο πρέπει. Αυτό εδώ είναι εκτόξευση από το άλλο αυτοκίνητο ή από το δικό σας;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Δε μπορώ να το ξέρω. Από τις φωτογραφίες πάντως, νομίζω ότι οι φωτογραφίες εύγλωττα δημιουργούν τις προϋποθέσεις να αντιληφθείτε το μέγεθος της εκρήξεως, των ζημιών και της τύχης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα τα δούμε αυτά στην ώρα τους. Αλλά θέλω από σας να αναπλάσουμε την περίπτωση.

Εκείνο που από όλα μου έκανε εμένα εντύπωση, είναι ότι συνδέετε -υποθετικά όπως είπατε, γιατί εγώ που να βρω τις πολλές αποδείξεις- πρώτον ενδείξεις σοβαρές είναι σύμφωνα με τα όσα λέτε, ότι υπήρχε ένα περιπολικό εκεί, το οποίο μετά εξαφανίστηκε.

Όταν το είδατε ήταν σταματημένο πριν από την έκρηξη;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ναι ήταν σταματημένο. Είχε πρόσωπα μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν δυνατόν να μην άκουσε την έκρηξη;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Πως δεν την άκουσε, αφού ήταν μπροστά. Κύριε Πρόεδρε, εμείς για να βγούμε στη λεωφόρο Κηφισίας, αν δεν γινόταν η έκρηξη, όταν 60 μ. ¶ρα ήταν μπροστά στην έκρηξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό ήταν πραγματικό περιπολικό ή ήταν ένα από τα περιπολικά που ενδεχομένως μια τρομοκρατική ομάδα, θα χρησιμοποιούσε, για να διαφεύγει πιο εύκολα, φεύγει με το περιπολικό. Μέσα στη φασαρία που γίνεται πιο εύκολα φεύγουν με το περιπολικό.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Οι υπόνοιες δημιουργούνται αν ήταν πραγματικό ή όχι το περιπολικό από την ύπαρξη άλλου αυτοκινήτου το οποίο φέρεται ότι χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες και μέσα από αυτό πυροδότησαν. ¶ρα ποιος ο λόγος της ύπαρξης κι άλλου αυτοκινήτου. Μπορεί να υπήρχε βέβαια κι αυτό, δια άλλους λόγους διαφυγής. Αλλά μπορεί όμως και να ήταν πραγματικό. Δεν μπορώ όμως να το ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως πάμε στο «μπορεί›.

Ποιος θα είχε τότε συμφέρον να μην καταθέσετε εσείς στο Ανώτατο Ειδικό; Δηλαδή, εκεί περίπου βάζετε τα κίνητρα της όλης αυτής ιστορίας. Τώρα το θυμήθηκα, το είχα ξεχάσει βέβαια δεν μπορώ να σας πω ότι τα θυμόμουν, αλλά τώρα το θυμήθηκα αμέσως, τότε εκείνη την εποχή με το Ανώτατο Ειδικό, που καταδόθησαν τα χρήματα και γιατί τα πήγαν εκεί.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Το βασικό θέμα εκείνης της εποχής ήταν ακριβώς οι καταθέσεις των δημοσίων οργανισμών και των αποθεματικών τους στην Τράπεζα Κρήτης. Εγώ ήμουν στο κρίσιμο αυτό διάστημα Υπουργός Μεταφορών και είχα υπό την πολιτική όχι διαχειριστική εποπτεία τις μεγαλύτερες ΔΕΚΟ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα ΕΛΤΑ κλπ.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, Ολυμπιακή. Αντιλαμβάνεστε ότι αν υποτεθεί ότι ένας Πέτσος δεν υπήρχε για να μιλήσει και να πει αυτά τα οποία στο Ειδικό Δικαστήριο, δεν χρειάζεται να γίνει ένα δικαστήριο και να ταλαιπωρηθεί ο τόπος 9 ολόκληρους μήνες, διότι ταλαιπωρήθηκε και η τότε Κυβέρνηση, ταλαιπωρήθηκε και ένας Πρωθυπουργός και η Αντιπολίτευση, με τις γνωστές συνέπειες της διαμάχης στην κοινή γνώμη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είδαμε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Με ένα νεκρό, η σκοπιμότητα είχε καλυφθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως ποιος μπορούσε να έχει το κίνητρο για να κινητοποιήσει όλη αυτή τη δράση;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ο πολιτικός καιροσκοπισμός και το πολιτικό σύστημα της εποχής εκείνης, όποιο κι αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή ποιο μπορεί να θεωρηθεί κατά τη γνώμη σας;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν μπορώ να το ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως το ξεκαθαρίσαμε αυτό: δεν αποδίδετε δηλαδή σε κάποιον πολιτικό τέτοια μομφή.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι ασφαλώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να ήταν ο ένας, μπορεί ο άλλος, μπορεί κάποιος άλλος.

Μετά κάτι είπατε για μυστικές υπηρεσίες και ότι τότε εκείνη την εποχή δεν μπορούμε να πούμε κάτι τα μάθαιναν.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Καλά, αυτά τώρα εντάξει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα είναι μυστικές υπηρεσίες χωρίς να τα μαθαίνουν πριν γίνουν, τότε;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Και χωρίς να έχει ο αρμόδιος Υπουργός την εποπτεία την οποία έπρεπε να έχει στις μυστικές υπηρεσίες, δεν θα ήταν μόνο αυτό κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα δεν ανήκει στον Πρωθυπουργό η εποπτεία αυτών των οργάνων;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Τότε ανήκαν στον Πρωθυπουργό, μετά μεταφέρθηκαν στον Υπουργό Προεδρίας. Πρέπει να ελεγχθεί ποιος είναι Υπουργός Προεδρίας και πότε. Υπήρχε μια πορεία και εδώ 8 μήνες υπάγονται στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι εκεί τώρα;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Τώρα είναι εκεί. Εν πάση περιπτώσει εγώ πιστεύω κ. Πρόεδρε ότι 27 ολόκληρα χρόνια οι διωκτικές Αρχές εφόσον αναφέρονται στα θέματα της τρομοκρατίας, ή εφόσον κάνουν έρευνες, ή εφόσον θέλουν την εξάρθρωσή τους, δεν είναι δυνατόν με τα αποτελέσματα τα οποία βλέπουμε αυτή τη στιγμή, να μην έχουν συμβάλλει οι μυστικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, κατά τρόπο χλιαρό.

Πέρα δηλαδή της πολιτικής χλιαρότητας, υπήρχε και η μυστική υπηρεσία όπως αυτή λειτουργούσε, που μπορούσε με τον Α ή Β τρόπο να αποξενώνει από στοιχεία τις διωκτικές Αρχές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ δεν έχω τίποτε άλλο. Ο κ. Εισαγγελέυς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η επίθεση εναντίον σας έγινε στις 8/5;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Μάλιστα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς είχατε παύσει να ήσαστε Υπουργός από πότε; Από τετραμήνου;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι. 17 Μαρτίου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και το αυτοκίνητο αυτό το υπηρεσιακό θα το είχατε μέχρι πότε;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Φεύγοντας ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης του δίνουν το αυτοκίνητο για ενάμιση – δύο μήνες, μέχρις ότου βρει ένα δικό του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Μετά δεν επέστρεψε, διότι έγινε σίδηρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε επίσης ότι η προκήρυξη είχε συνταχθεί πότε; Με τι ημερομηνία;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Είχε συνταχθεί με ημερομηνία Απριλίου. Και από ό,τι διαπιστώνεται –γιατί σε εμένα δεν είναι μία προκήρυξη, είναι δύο προκηρύξεις- υπάρχει και μια απαντητική στον Καθηγητή Φίλια, απάντηση της ίδιας Οργάνωσης σε σχέση με το περιστατικό Πέτσου.

Λέει η δεύτερη προκήρυξη ότι η αποτυχία οφείλεται στη μετακίνηση του αυτοκινήτου επειδή ο στόχος άλλαζε διαδρομές. Δηλαδή αυτή η μετακίνηση δημιούργησε την αδυναμία της έκρηξης η οποία θα οδηγούσε και στο θάνατο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τελικά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Το ότι δηλαδή επελέγη αυτός ο τρόπος δράσης και όχι ο άλλος τρόπος με το 45ρι δίνετε κάποια εξήγηση; Δηλαδή ότι υπήρξε βιασύνη στο να αφαιρεθεί η ζωή σας; Είναι έτσι;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Βεβαίως. Υπήρχε η πρόθεση και αυτό αποδεικνύεται και από τις προκηρύξεις.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τη βιασύνη να μου πείτε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Η βιασύνη ήταν η κατάλληλη εποχή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή; Δεν μπορούσαν να περιμένουν να μην έχετε συνοδεία;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Κατάλαβα τι λέτε. Πάντοτε εκινούμην με έναν ή δύο αστυφύλακες συνοδούς. Πάντοτε. Υπήρχαν όμως και στιγμές που δεν κινούμαι, δηλαδή σε ιδιωτικές στιγμές για ένα βράδυ δεν χρησιμοποιώ τον αστυφύλακα, αλλά οι προγραμματισμένες μετακινήσεις μου, ήταν τουλάχιστον εκείνη την εποχή, πάντοτε με αστυνομικό συνοδό. Αυτό, αποτρέπει την ενέργεια με 45ρι. Επιτρέπει όμως την ενέργεια με δυναμίτη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σχετικά με τις ΔΕΚΟ. Αν θυμάμαι καλά, τα αποθεματικά των ΔΕΚΟ τα καταθέσατε στην Τράπεζα Κρήτης.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι όλες οι ΔΕΚΟ, πολλές ΔΕΚΟ κατόπιν διαγωνισμού που έγινε άλλη δίκη πλέον των Διοικητών των ΔΕΚΟ κ.ο.κ. και καταδικάσθηκαν κτλ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από αυτή την κατάθεση, η Τράπεζα Κρήτης ωφελήθηκε ή όχι; Κάθε τράπεζα η οποία εδέχετο καταθέσεις των ΔΕΚΟ ωφελείτο ή όχι;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Η τράπεζα; Σαφώς ωφελείτο. Κάθε τράπεζα επιδιώκει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες καταθέσεις.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Διότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε τα χρήματα αυτά να τα επενδύει ποικιλοτρόπως και εκ των επενδύσεων αυτών να αυξάνει τα κέρδη της.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Με τί επιτόκιο δέχεται την κατάθεση;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν ενθυμούμαι τα επιτόκια, διότι, κοιτάξτε, εδώ πρέπει να γίνει η εξής διευκρίνιση: Ο Υπουργός είναι πολιτικός Προϊστάμενος, δεν είναι Διαχειριστικός υπεύθυνος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τη ΔΕΚΟ μιλώ.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όταν λοιπόν έχει την πολιτική εποπτεία των ΔΕΚΟ, δεν ασχολείται με την διαχείριση των αποθεματικών, αλλά η ΔΕΚΟ απ’ ότι ενθυμούμαι από τη δίκη που έγινε των Διοικητών, κατέθεταν βάσει διαγωνισμού. Εγίνετο δηλαδή κάθε πρωί διαγωνισμός, θα το ενθυμείται και ο κ. Σταμούλης νομίζω, ήταν δικηγόρος στην υπόθεση αυτή τότε, εγίνετο διαγωνισμός και βάσει του διαγωνισμού αυτού, οι διοικητές των ΔΕΚΟ, με απόφαση του Δ.Σ. κατέθεταν τα αποθεματικά τους στη συγκεκριμένη τράπεζα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τελικά η τράπεζα Κρήτης ωφελείτο από αυτή την κατάθεση;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Πλειοδοτικός διαγωνισμός, για να πάρω το μεγαλύτερο επιτόκιο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η τράπεζα Κρήτης ωφελείτο από αυτή την υπόθεση;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Βεβαίως ωφελείτο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ελέχθη ότι αυτή η κατάθεση γινόταν από εσάς.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ελέχθη, δε γινόταν όμως από μένα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από ποιον;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Από τα Διοικητικά Συμβούλια των δημοσίων οργανισμών που είχαν τη διαχείριση των αποθεματικών τους.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ναι, αλλά εσείς είχατε την εποπτεία.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Εγώ είχα την πολιτική εποπτεία. ¶ρα, έπρεπε να δώσω εντολή, παρά τω νόμω, στους Διοικητές των ΔΕΚΟ και να πω «ελάτε κύριε εσείς που είστε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του τάδε οργανισμού, παρακαλώ θερμώς, είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών που σας εποπτεύει, καταθέστε τα χρήματά σας στην τράπεζα Κρήτης ή βρείτε τον τρόπο να τα καταθέσετε στην τράπεζα Κρήτης›. Αυτό δεν έγινε ποτέ, το ομολόγησαν οι Διοικητές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έξω, ποια εικόνα έβγαινε όμως;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Έξω έβγαινε αυτή η εικόνα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε για το περιπολικό. Πότε το είδατε εσείς; Σε ποια φάση του συμβάντος;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Εγώ σας είπα, δεν το κατέθεσα στην πρώτη μετά την ανάρρωσή μου κατάθεση, ακριβώς επειδή δεν ήμουν βέβαιος. Το κατέθεσα το 1991, αφού βεβαιώθηκα από τον αστυφύλακα ο οποίος το καταθέτει στις 8/5, ο οποίος τραυματίστηκε και ο οποίος θα έχει την τιμή να περάσει ενώπιόν σας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε ότι απεμακρύνθη αμέσως μετά το συμβάν.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ναι, αμέσως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επειδή προηγουμένως κάνατε ένα ερώτημα, ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός –έχετε διαβάσει το βούλευμα;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Βεβαίως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στο 48 φύλλο λοιπόν του βουλεύματος του παραπεμπτικού λέει ότι στην απολογία του ο Σάββας Ξηρός αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αποφάσισε ότι έπρεπε να γίνουν δύο ενέργειες με στόχους, έναν για το ΠΑΣΟΚ και έναν για τη Ν.Δ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το βούλευμα δεν μπορούμε να μην το διαβάσουμε. Αναγνώσθηκε στην αρχή. Αν μου λέτε ότι δεν μπορούμε να το αναγνώσουμε και το βούλευμα, συγχωρήστε με πάρα πολύ, το βούλευμα μπορεί να αναγιγνώσκεται. Διαβάζει το βούλευμα, δε μπορώ εγώ να του πω «δεν το διαβάζεις›. Πώς θα το απαγορεύσω του Εισαγγελέως; Πείτε μου με ποια διάταξη θα του πω ότι βούλευμα το οποίο αναγνώσθηκε στην αρχή, τώρα ξέρεις, από δω και πέρα δεν το αναγιγνώσκω.

Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το κατηγορητήριο του βουλεύματος αναγιγνώσκεται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι το κατηγορητήριο, το βούλευμα. Ο Σάββας Ξηρός λοιπόν, λέει το βούλευμα, στην από 20/7/2002 απολογία του αναφέρει ότι: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αποφάσισε ότι έπρεπε να γίνουν δύο ενέργειες με στόχους έναν για το ΠΑΣΟΚ και έναν από τη Ν.Δ. Από το ΠΑΣΟΚ είχε επιλεγεί ως στόχος ο Βουλευτής κ. Πέτσος. Ο Λάμπρος (Αλέξανδρος Γιωτόπουλος) μάλιστα, πριν από την ενέργεια, είχε συντάξει και σχετική χειρόγραφη προκήρυξη›. Ιδού η απάντηση, είχατε μια απορία προηγουμένως.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Εγώ έχω ακόμη πολλές απορίες, δε μου τις λύνει το βούλευμα. Όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο.....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Την κατηγορία που καλείστε να αποδείξετε, νομίζω αντιστρέφει όλη την ποινική δίκη αυτό το πράγμα, παίρνετε δεδομένο αυτό που καλείσθε να αποδείξετε. Αν θέλετε να δικάσετε έτσι, τί να σας πω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν υπάρχει δεδομένο τίποτα αυτή τη στιγμή.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Απαντά στον μάρτυρα με αυτό που καλείται το Δικαστήριο να αποδείξει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στο βούλευμα υπάρχει μία απάντηση στην απορία σας.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Υπάρχει μία απάντηση στην απορία μου, αλλά η απάντηση στα τεράστια ερωτηματικά μου, δίνει απαντήσεις ελάχιστες σε αυτό το οποίο εγώ νιώθω, αυτό πιστεύω.

(διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δηλαδή για τον κατηγορούμενο Αλέξανδρο Γιωτόπουλο τί λέτε; Σχετικά με το βούλευμα πάντα.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Σχετικά με το βούλευμα, λέω αυτό το οποίο λέει το βούλευμα αλλά. Σημασία έχει ότι το Δικαστήριο αυτό θα ψάξει αυτή τη στιγμή. Σημασία έχει ότι η επιλογή Πέτσου σε μία συγκεκριμένη στιγμή και η επιλογή Μπακογιάννη τη δεύτερη στιγμή, είναι επιλογές πολιτικής σκοπιμότητας που ενέχουν καιροσκοπισμό και μετατρέπουν την πορεία του τόπου και τις πολιτικές διεκδικήσεις της εποχής, κατά διαφορετικό τρόπο.

Μπορεί να αναφέρεται ο Γιωτόπουλος και να είναι αυτός, αλλά πιστεύω ότι έχει συνεργαστεί τουλάχιστον σε επίπεδη μορφή και με άλλα επιτελικά στελέχη. Και θέλετε και κάτι άλλο; Και το βούλευμα το ίδιο που επικαλείσθε αυτή τη στιγμή, αναφέρει περιπτώσεις κατά τις οποίες ηθικός αυτουργός είναι ο κ. Γιωτόπουλος και από την άλλη μεριά αναφέρει «άγνωστοι δράστες›.

Υπάρχει στο βούλευμα μέσα. Αναφέρει περί αγνώστων δραστών, άρα υπάρχουν άγνωστοι δράστες, έξω από την αίθουσα αυτή. Αναφέρεται στο βούλευμα και αναφέρεται η ηθική αυτουργία του κ. Γιωτόπουλου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός λέει το εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει το βούλευμα, δε λέει ο Σάββας τίποτα.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ότι «απέφυγε, επειδή σας ήξερε για καλό άνθρωπο και καλό χριστιανό, της εκκλησίας, απέφυγε να πατήσει το μπουτόν σε χρόνο τέτοιο, για να μην σκοτωθείτε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν το ξέρω αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό λέγει.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν ξέρω α) πώς γνωρίζει ότι είμαι άνθρωπος της εκκλησίας και β) στην περίπτωση 35 κιλών δυναμίτη και με τέτοιες εκρήξεις.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πόσων κιλών;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: 35 κιλά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πού το ξέρετε;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Το λέει η προκήρυξη. Πώς είναι δυνατό να τιθασεύσεις, τα μέταλλα και όλη αυτή την εκρηκτική ύλη εκεί ακριβώς που θέλεις, όπως σας έδειξα με το σιδεράκια αυτό, ένα εκατοστό να ήταν δίπλα δε θα υπήρχε θέμα ανθρώπου της εκκλησίας, αλλά θα υπήρχε αποθανών εκμεταλλευόμενος από τρίτους μη εκκλησίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλη ερώτηση υπάρχει; Από της έδρας;

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Ξέρετε πόσα άτομα υπήρχαν μέσα στο περιπολικό;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι, δεν το ξέρω.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Μάθατε από τους συνοδούς σας;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Νομίζω ότι ήταν δύο, ως συνήθως είναι. Κι ένας απ’ έξω.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Αν ήταν ένστολοι ή όχι; Το μάθατε κι αυτό;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ένστολοι.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Αν υπήρχε τρίτο άτομο και σε πόση απόσταση από το περιπολικό;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν το ξέρω αυτό, νομίζω όμως ότι έχει κατατεθεί ότι υπήρχε και τρίτο άτομο που ήταν κοντά στο περιπολικό. Αφορούσε το περιπολικό, ήταν κοντά στο περιπολικό και η φιγούρα του τουλάχιστον έγινε αντιληπτή από τους επόμενους μάρτυρες που θα παρελάσουν.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Ρωτηθήκατε και από τον κ. Πρόεδρο για το περιπολικό, αν ήταν πραγματικό ή «μαϊμού›. Μήπως είχε κάποιο διακριτικό γνώρισμα;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Μου είπαν ότι είχε διακριτικό γνώρισμα της εθνικής οδού, μία κίτρινη λωρίδα.

κ. ΖΑΪΡΗΣ: Εδικαιολογείτο η παρουσία του δηλαδή;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Εκεί όχι και μάλιστα με κατεύθυνση προς Αθήνα όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶λλη ερώτηση από την έδρα;

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα αυτά πού γίνονται; Σε ποια τοποθεσία της Αττικής;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Στο Ψυχικό.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ψυχικό ή Φιλοθέη

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Είναι ακριβώς στα σύνορα Ψυχικού και Φιλοθέης. Νομίζω ότι είναι Ψυχικό εκεί που έγινε αυτό, γιατί η Φιλοθέη είναι 50 μ. πιο μέσα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως, τόπος είναι Φιλοθέη-Ψυχικού.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ήταν πολύ κοντά εκεί που έγινε η δολοφονία του Αθανασιάδη-Μποδοσάκη.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάρτυρες που να γνωρίζουν για την πράξη που κατηγορούνται οι κατηγορούμενοι ή για τους δράστες της πράξης, ξέρετε κάποιους να μας πείτε; Είπατε τον Τζίμα..... εγώ δε θέλω αυτόν,

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Είπα τον Τζίμα, Διοικητή της ΕΥΠ.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δε θέλω αυτόν, καταλάβατε την ερώτηση;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Βεβαίως, δεν μπορώ να το ξέρω εγώ όμως, διάβασα τις καταθέσεις που είχαν γίνει εκείνη την εποχή και οι καταθέσεις που είχαν γίνει εκείνη την εποχή όπως είναι μιας κυρίας Βροχίδου και μίας κυρίας Παπαγρηγοράκη αν δεν κάνω λάθος, οι δύο καταθέσεις κατά την άποψή μου, έπρεπε να ληφθούν σοβαρότατα υπόψιν όσον αφορά την αναγνώριση ατόμων και περιστατικών, από την ανάκριση. Αυτό δεν έγινε.

Δύο επίσης καταθέσεις του Μπάρλου, ο οποίος έχει πεθάνει και του Γιώτη, που επίσης έχει πεθάνει, που ήταν σοβαρότατες, αλλά απλώς θα αναγνωσθούν οι καταθέσεις τους διότι σήμερα δε ζουν.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι στα αναγνωστέα πάντως επί του παρόντος.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν είναι, όχι. Θα τα δώσουνε πιστεύω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως είπατε ότι για το συμβάν γνωρίζουν δύο μάρτυρες.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Γνωρίζουν; Αντελήφθην από τις καταθέσεις τους ότι γνωρίζουν.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ξέρετε από τις καταθέσεις ότι υπάρχουν αυτοί οι μάρτυρες που λένε για το συμβάν; Είναι έτσι κ. μάρτυς;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Μάλιστα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλήσατε επίσης ότι υπάρχουν 1 ή 2 προκηρύξεις για το περιστατικό αυτό.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: 2.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις έχετε δει, τις έχετε διαβάσει;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Τις είχα διαβάσει και τότε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι κ. Πρόεδρε δεν είναι στα αναγνωστέα έγγραφα αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούμε να τα διαβάσουμε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε νομίζω και στο κομμάτι αυτό της δικογραφίας, οπότε να υπάρχουν κάποιος να μας τα δώσει από τους διαδίκους. Εγώ είδα στον κατάλογο που έχω είναι αναγνωστέες.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην δικογραφία βλέπω η μία υπάρχει, η από 25/4/89.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στον κατάλογο των αναγνωστέων εγγράφων της υπόθεσης....

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν υπάρχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκεί αναφέρονται στο περιστατικό. Μην διαβάζουμε άσχετα πράγματα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε το περιεχόμενό του θα το δούμε από κει. Κύριε μάρτυς, είπατε σήμερα εδώ στο Δικαστήριο ότι για κάποιο διάστημα πριν υπήρχε ένα μηχανάκι που παρακολουθούσε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Από την αποχώρησή μου από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μέχρι και το Σάββατο 6 Μαίου.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρις τις 6 Μαίου αυτό το μηχανάκι ήταν στο χώρο, στην περιοχή της κατοικίας σας;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όπου εκινούμην εγώ, από πίσω μου. Το οποίο την ημέρα του συμβάντος δεν ήρθε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το είχατε παρακολουθήσει από πριν.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Βεβαίως. Μου το είχανε πει και οι Αστυφύλακες συνοδοί ότι συμβατικός αριθμός, μηχανάκι με συμβατικό αριθμό μας παρακολουθεί.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν δίνατε ένα σήμα να το ελέγξουν;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ναι, το ελέγξαμε. Ήταν της ΕΥΠ.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος ήταν ο οδηγός του; Τι ήθελε εκεί;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Από κει και πέρα δεν...

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν ξέρετε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι, από κει και πέρα δεν ξέρω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος το είχε στείλει; Μήπως το είχε στείλει για προστασία δική σας περισσή;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Για πολλούς λόγους μπορεί να το είχε στείλει και για πολλούς λόγους μπορεί να ισχυριστεί ότι το έστειλε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως το μηχανάκι ελέγξατε εσείς ως και εκ της ιδιότητάς σας και βρήκατε ότι ήταν της ΕΥΠ.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ως εκ της ιδιότητος φύλαξης που είχαν οι Αστυφύλακες.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και βρήκατε ότι ήταν της ΕΥΠ.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ναι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε επίσης ότι είχατε μέσα στο αυτοκίνητο κάποια τσάντα με κάποιες κασέτες τις οποίες αναζητήσατε ευθείς αμέσως ώστε αν παθαίνατε κάτι κακό να το έχουν οι άλλοι.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Βεβαίως.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις παίρνατε πάντα μαζί σας αυτές;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Πάντοτε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για λόγους προφύλαξης; Γιατί δεν τις αφήνατε στο σπίτι επί παραδείγματος χάρη;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Θα σας πω. Όταν λέω πάντοτε, δεν τις κυκλοφορούσα πάντα μαζί μου αλλά εκείνη την ημέρα ειδικώς οι κασέτες έφευγαν για να πάνε σε Τράπεζα, σε θυρίδα Τράπεζας για να υπάρχουν και να το γνωρίζει μόνο η οικία μου στην περίπτωση που θα πάθαινα κάτι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το τι αποδίδεται στους κ.κ. κατηγορουμένους για την υπόθεση που τώρα εξετάζουμε, ακούστηκε στο ακροατήριο, πιστεύω να την ακούσατε κι εσείς ως διάδικος. Ξέρετε να μας πείτε σε καθέναν από τους κατηγορουμένους τι αποδίδεται για την δική σας περίπτωση και σε ποιους; Εμείς έχουμε 19 ανθρώπους εδώ, 18 ή 19.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Αποδίδεται η ηθική αυτουργία εις τον κ. Γιωτόπουλο. Αποδίδεται εις τον κ. Σάββα Ξηρό και εις τον κ. Κουφοντίνα σε συνεργασία οι πράξεις...

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως αυτουργοί ποιοι κατηγορούνται;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ως αυτουργοί. Και ο κ. Τζωρτζάτος για προπαρασκευαστικές πράξεις.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σάββας Ξηρός είπατε ως τί κατηγορείται;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ως αυτουργός. Ο κ. Κουφοντίνας για αυτουργός και για συνέργια, προπαρασκευαστικές πράξεις ο κ. Τζωρτζάτος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτές λοιπόν τις πράξεις που αποδίδονται σε καθέναν από τους κατηγορουμένους, ξέρετε κάτι να μας πείτε είτε από δική σας, είτε από άλλη πληροφόρηση;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε εδώ κάποιες πράξεις, κάποιους κατηγορουμένους. Ξέρω ή δεν ξέρω. Αν ξέρετε να μας πείτε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι, δεν το ξέρω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρετε, ούτε έχετε ακούσει κάτι;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Έχω ακούσει αυτά τα οποία κι εκείνοι ομολόγησαν ή μέσω των εφημερίδων αν θέλετε – να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση – αυτά τα οποία εγράφησαν, αυτά τα οποία ελέχθησαν και αυτά τα οποία αποδίδονται εις τους συγκεκριμένους όσον αφορά την δικιά μου πράξη και το βούλευμα βεβαίως φυσικό είναι να το έχω διαβάσει.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Έρχομαι τώρα στο περιπολικό εκείνο για το οποίο ερωτηθήκατε. Είπατε βρισκόταν επί της Κηφισίας το περιπολικό; Εσείς πάτε στην Σταδίου ο οποίος είναι παράδρομος....

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Σταδίου για να βγει στον παράλληλο δρόμο της Κηφισίας.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είστε στην Σταδίου.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Στη Σταδίου και έχω οπτική γωνία την Κηφισίας. Ακριβώς στην Κηφισίας προς την Αθήνα στον παράδρομο....

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Σταδίου;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Στην Κηφισίας υπάρχει το περιπολικό. Όταν μπαίνει κανείς στην Σταδίου βλέπει την Κηφισίας.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως η Σταδίου είναι κάθετος περίπου της Κηφισίας.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Περίπου.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Περίπου κάθετος της Κηφισίας. Θέλω να μου πείτε τη θέση εκείνου του περιπολικού περί του οποίου ομιλείτε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Με κατεύθυνση προς την Αθήνα στον παράδρομο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με κατεύθυνση προς Σταδίου.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι στην Σταδίου. Στην Κηφισίας, γι’ αυτό είχε και την δυνατότητα να φύγει. Δεν μπορούσε να φύγει από την Σταδίου γιατί η Σταδίου ήταν μονόδρομος. Προς την Κηφισίας. Δεν είναι μονόδρομος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το κατάλαβα. Αυτό το περιπολικό μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως θέση, ως τόπος του να πατήσει κανείς το μπουτόν που είπατε από κει που είναι, από κει που το είδατε;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Θα μπορούσε, βεβαίως. Αλλά τουλάχιστον από τα μέχρι τούδε...

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι απόσταση έχει;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Θα μπορούσε. Δεν αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ούτε από το βούλευμα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι απόσταση έχει το παγιδευμένο;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: 60 μέτρα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι εκεί που ήταν το περιπολικό.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Περίπου την ίδια οπτική γωνία απ’ ότι αντιλαμβάνομαι θα είχε και το αυτοκίνητο που εβρέθη μετά, το MORRIS φορτηγάκι από το οποίο λέγεται ότι δόθηκε η πυροδότηση και το περιπολικό.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να έρθουμε λοιπόν στο MORRIS το φορτηγάκι για το οποίο δεν είπατε ή τουλάχιστον εγώ δεν κατάλαβα να είπατε τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ελέχθη.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Τι να πω; Δεν είπα.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού έγινε η πυροδότηση της έκρηξης κ. μάρτυρα; Μάθατε κάτι;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Αυτό που έμαθα, από το φορτηγάκι μάρκας MORRIS το οποίο είχε κλαπεί και στο οποίο ο μάρτυρας ο οποίος σας είπα προηγουμένως έπρεπε να είχε κληθεί να καταθέσει έχει αποβιώσει τώρα, εγνώριζε μάλιστα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου που είδε να κινείται πέριξ του αυτοκινήτου όταν εκλάπη.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως συνδέετε με την έκρηξη, εσείς αν συνδέεται με την έκρηξη το περιπολικό, με το χώρο που πάτησαν το μπουτόν;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Περισσότερο συνδέω την έκρηξη από το MORRIS.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είχατε χρηματίσει είπατε μέχρι και τις 17 Μαρτίου 1989 Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Αν ξέρετε από την εκεί θητεία σας επί τετράμηνο μου φαίνεται...

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ήμουν Υπουργός Μεταφορών και μετά μετακινήθην και πήγα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάθατε από έναν από τους δύο συνοδούς σας ότι υπήρχε το περιπολικό το οποίο το επιβεβαιώσατε, το καταθέσατε μετά το ΄91 κι εσείς. Ελέγξατε αν σε κείνο το χώρο είχε κάποια εντολή, διαταγή να κινηθεί αυτοκίνητο της Αστυνομίας;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά δεν κινούνται με βάση ένα πρόγραμμα;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Κανονικά κινούνται με βάση το πρόγραμμά τους.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινάνε, βάζουν την ώρα, βάζουν το χιλιομετρητή τους πού είναι και ξεκινάνε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν το ήλεγξα εγώ. Για να το ελέγξει εφόσον κατετέθη, ήταν οι Υπηρεσίες αρμόδιες, δεν το έκαναν.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας πιστεύω. Απλώς ρωτάω για να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν το ελέγξατε. Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Να σας πω γιατί δεν το ήλεγξα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, εδώ χρησιμοποιήσατε μία φράση την οποία έχω σημειώσει και θέλω να την διευκρινίσετε γιατί σε μένα τουλάχιστον δημιουργήθηκε κάποια εντύπωση. Είπατε σε κάποια στιγμή ότι «δεν πιστεύω ότι είμαι θύμα των κατηγορουμένων›.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Μόνον.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: «Μόνον›. Αυτό θα ήθελα να διευκρινιστεί γιατί σε μένα μου έδωσε την εντύπωση ότι αν κάποιος πολιτικώς ενάγων έρχεται και δηλώνει «δεν είμαι θύμα των κατηγορουμένων›.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Είπα την λέξη «μόνον›. Πρέπει να υπάρχει στα πρακτικά, τουλάχιστον την ενθυμούμαι διότι επρόσεξα την έκφραση για να μην παρεξηγηθεί.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δεν θέλω τίποτε άλλο κ. Πρόεδρε.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Πέστε μου σε πόση απόσταση από το σπίτι σας έγινε η έκρηξη;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: 250 μέτρα το πολύ.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Από το σημείο που έγινε η έκρηξη μέχρι το σπίτι σας μπορεί κανείς να δει το σπίτι σας;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι, γιατί φεύγοντας από το σπίτι και μπαίνοντας στην οδό Χάουλαντ για να πας Σταδίου αμέσως τα οικήματα εξαφανίζουν την εικόνα του δρόμου.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Επομένως κάποιος πρέπει να ειδοποίησε για την διέλευσή σας. Πώς το βλέπετε εσείς;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Απ’ ότι φαίνεται αυτό που δεν είδαν και οι Αστυφύλακες συνοδοί είναι το MORRIS το αυτοκίνητο από το οποία φαίνεται ότι δόθηκε η έκρηξη, δηλαδή η κίνηση ήτο ακριβώς στην συμβολή Χάουλαντ-Σταδίου ώστε έβλεπε και το σπίτι, άρα την αναχώρηση. Έβλεπε και τον δρόμο που θα πήγαινε το αυτοκίνητο για να περάσω από κει.

κ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Επομένως λέτε, υπήρχε ένα MORRIS το οποίο ήταν στην γωνία αυτό, το οποίο έβλεπε το σπίτι σας αλλά και την οδό Σταδίου.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Το οποίο δεν είδε κανείς Αστυφύλακας διότι αν το έβλεπαν θα έπρεπε να τους κινήσει τουλάχιστον την περιέργεια ύπαρξής τους εκείνη την ώρα σε κείνο το σημείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Υπεράσπιση της Πολιτικής Αγωγής.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορούμε να διακόψουμε για 5 λεπτά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια, γιατί όχι; Δεν θα διακόψει το Δικαστήριο, θα συνεχίσουμε κάτι άλλο. Θα διαβάσουμε ένα έγγραφο, θα διαβάσουμε την προκήρυξη.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Να μην διακοπεί η κατάθεσή του. Πρέπει να ρωτήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού δεν μπορεί ο άνθρωπος; Θέλετε μία καρέκλα να καθίσετε; Διακόπτουμε 5 λεπτά για να μην χαλάσει η ενότητα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή