Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (31/3/2003) Μέρος 4/8

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2003 21:53
UPD:21:59
A- A A+

Β΄ ΜΕΡΟΣ

11:00 – 12:30

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Κύριε Κεχαγιόγλου έχετε ήδη λάβει τον λόγο και μπορείτε να κάνετε χρήση του δικαιώματος υποβολής ερωτήσεων.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε μάρτυς, είπατε στην κατάθεση σας ενώπιον του Δικαστηρίου ότι ήσασταν το πρώτο πολιτικό πρόσωπο μετά την μεταπολίτευση το οποίο δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση.

Έχω δε την αίσθηση ότι και την επόμενη μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος –αναφερθήκατε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο- επεσήμανε το πόσο σημαντικό γεγονός ήταν ότι για πρώτη φορά μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου μετά το ’74 δέχεται δολοφονική επίθεση. Είναι ακριβές αυτό, έτσι δεν είναι;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν νομίζω ότι δόθηκε αυτή η έμφαση που λέτε. Διότι αν εδίδετο η έμφαση εκείνη, θα είχε ικανοποιηθεί ο πολιτικός κόσμος από την στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το πέρασε με μια δήλωση η οποία καταδίκαζε την τρομοκρατία, αλλά δεν ήταν σαφής όσον αφορά το πρώτο χτύπημα ενάντια σ’ ένα θεσμικό πρόσωπο.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Πάντως η πραγματικότης είναι ότι μετά το 1974, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ήσασταν ο πρώτος εν ενεργεία βουλευτής, Υπουργός ο οποίος δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Είναι ακριβές;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Μάλιστα.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Και ακολούθησε μετά από σας η επίθεση κατά του συχωρεμένου του Παύλου Μπακογιάννη, η οποία ήταν ?

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Το επόμενο χτύπημα.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Η τρομοκρατική Οργάνωση 17Ν στην προκήρυξη της, την οποία θα αναγνώσει ο κ. Πρόεδρος την κατάλληλη ώρα, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να επιτεθεί εναντίον σας. Έχετε εσείς κάποιο σχόλιο στην περικοπή της προκηρύξεως της Οργάνωσης για ποιο λόγο αποφάσισε να επιτεθεί εναντίον σας; Ποιο ήταν το κλίμα της εποχής; Αναφερθήκατε στο σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Αυτό ήταν. Αυτό κυριαρχούσε και γι’ αυτόν τον λόγο υπήρχαν και επιθέσεις εναντίον των δικαστικών λειτουργών κατά τη διάρκεια της Υπουργίας μου τον Ιανουάριο του 1989. Και μετά τους δικαστικούς, που αναφέρεται το όνομα τους ότι ήταν οι δικαστικοί που έχουν σχέση ακόμη και με τους τρόπους διεκδίκησης των αποθεματικών κλπ. κλπ. και σε άλλες συναφείς περιπτώσεις, χτυπάμε τον πρώτο πολιτικό.

Σχόλια υπό την έννοια ότι υπήρχε μια προκήρυξη η οποία σε μερικά της σημεία αποτύπωνε τα γραφόμενα σε μερίδα του Τύπου της εποχής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Σας ρωτάω αυτό γιατί ο τακτικός κ. Εισαγγελέας σε ερώτηση που σας έκανε, σας ρώτησε ακριβώς γι’ αυτά τα οποία αναφέρονταν στην προκήρυξη. Στην πορεία του συλλογισμού του σας είπε κάποια στιγμή ποια εντύπωση επικρατούσε στην κοινή γνώμη. Θέλω λίγο να το διευκρινίσουμε αυτό γιατί τουλάχιστον σε μένα επλανήθη ως απορία.

Ποια εντύπωση επικρατούσε σε σχέση με σας και την Υπουργία σας τότε στην κοινή γνώμη; Υπήρχε κάποιο αντικειμενικό κριτήριο το ποια εντύπωση επικρατούσε ή ήταν απλώς επιθέσεις και υπερασπίσεις εκατέρωθεν της τότε αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και του φιλικού της Τύπου και βεβαίως οι ανταπαντήσεις της Κυβερνήσεως στην οποία ανήκατε τότε και του φύλου προσκείμενου στην κυβέρνηση; Υπήρχε αντικειμενικό κριτήριο τι πίστευε η κοινή γνώμη τότε;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Είναι πολύ ασαφή τα όρια του αντικειμενικού κριτηρίου στην πίστη της κοινής γνώμης σε μια εποχή που δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι αντιθέσεις των εκδοτών και του Τύπου ήταν τεράστιες.

Μη λησμονείτε ότι όλη η υπόθεση αυτή είχε δημιουργηθεί από το γεγονός ότι ο Κοσκωτάς είχε εκδώσει τις «24 ΩΡΕΣ› και οι επιθέσεις του Τύπου ξεκίνησαν μετά την έκδοση αυτής της εφημερίδας με τα σύγχρονα μηχανήματα που θα έδιναν την δυνατότητα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης ανά 6ωρο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως βγαίνουμε από τη διαδικασία; Εδώ δικάζουμε ποινικά αδικήματα. Σας είπα και πάλι το ξαναλέω ότι οικονομία του χρόνου σημαίνει μόνο τα απαραιτήτως αναγκαία για την προώθηση της διαδικασίας και για την εύρεση της αλήθειας πάνω στα εγκλήματα τα οποία έχουν τελεστεί. Φέρτε τότε να διαβάσουμε και όλες τις εφημερίδες. Είπε ο άνθρωπος τους λόγους, τους εξήγησε ευκρινέστατα.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Θα με αφήσετε να κάνω κάπως τη δουλειά μου όπως ελαφρώς καταλαβαίνω καλύτερα; Διότι είναι η πρώτη και τελευταία φορά που παίρνω το λόγο σ’ αυτή τη δίκη ούτως ή άλλως γιατί μόνο τον κ. Πέτσο έχω πελάτη. Εκτός αυτού κ. Πρόεδρε αν μου επιτρέπετε ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε την εκτίμηση που έχω ?

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Είναι αμοιβαία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά είμαι υποχρεωμένος εδώ ?

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Υπάρχει το άρθρο 84 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα που στο εδάφιο γ λέει ότι μία από τις ελαφρυντικές περιπτώσεις που ενδεικτικώς αναφέρονται είναι ότι στην πράξη του ο κατηγορούμενος ωθήθηκε από ανάρμοστη συμπεριφορά του παθόντος.

Υπάρχει ενδεχόμενο η Υπεράσπιση για κάποιους από τους κατηγορούμενους που θα κηρυχτούν ένοχοι να ζητήσει ως προς την περίπτωση της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του κ. Πέτσου να αναγνωρίσετε σε τινές εκ των κατηγορουμένων το ελαφρυντικό του εδαφίου γ. Να δούμε να υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά και του κ. Πέτσου προ της πράξεως.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Πέραν της συμπεριφοράς του τότε Υπουργού Μεταφορών, υπάρχει και μια διαδικασία η οποία λειτούργησε στη δημοκρατία και η δημοκρατία είναι γνωστό ότι λειτούργησε με ένα Ειδικό Δικαστήριο που ήταν κατηγορούμενοι ένας Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί του.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Πριν μπούμε στα πραγματικά περιστατικά θέλω να σας ρωτήσω ?

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Από πότε έπρεπε να δίνεται εντολή εκτέλεσης ή δολοφονίας μελών που κατά την άποψη μερικών ή μιας μερίδας της κοινής γνώμης δεν δημιουργούσε τις προϋποθέσεις εκείνες ότι το χρήμα του ελληνικού λαού πήγαινε πράγματι εκεί που έπρεπε να πάει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποιος το λέει αυτό;

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, να το διευκρινίσουμε κιόλας. Η ερώτηση μου δεν κατατείνει στο να ανακαλύψω σ’ αυτή την αίθουσα υπευθύνους πολιτικούς εκείνης της εποχής ή μη ή Οργανώσεις ή κρατικούς σχηματισμούς.

Ο καθένας έχει τις απόψεις του και αυτά έχουν κριθεί δικαστικά αμετάκλητα. Αλλά ο κ. Πέτσος βρίσκεται σήμερα 15 χρόνια μετά την επίθεση ενώπιον σας είτε γιατί ήταν άνθρωπος της Εκκλησίας, είτε γιατί κακό σκυλί ψόφο δεν έχει κατά την 17Ν και όχι φυσικά κατά τους παρόντες κατηγορούμενους οι οποίοι είναι αθώοι μέχρι την απόφαση σας. Αλλά είναι η πρώτη και τελευταία φορά που μερικά πράγματα όχι πολιτικά, επί της ουσίας της υποθέσεως, μπορούν να ειπωθούν.

Είναι πολιτικός ενάγων και πρέπει να ξέρετε και του ιδίου του ήθος και την πορεία, όχι μόνο από αυτά που ξέρετε. Εσείς ούτως ή άλλως είπατε ότι δεν παρακολουθείτε τηλεόραση, δεν διαβάζετε βιβλία, οπότε πρώτη φορά τον έχετε ενώπιον σας τον κ. Πέτσο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Είπα επ’ ευκαιρία δικών που δικάζω δεν διαβάζω. Όχι ότι δεν είμαι γενικά ενημερωμένος. Αλίμονο.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Τον κ. Πέτσο ως πολιτικώς ενάγοντα πάντως σήμερα τον έχετε πρώτη φορά μπροστά σας και ως μάρτυρα, οπότε μερικές ερωτήσεις θα μου επιτρέψετε.

Κύριε μάρτυς, πότε πολιτευτήκατε για πρώτη φορά;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Το 1977.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Πόσες φορές εξελέγητε βουλευτής έκτοτε;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όσες φορές έβαλα υποψηφιότητα.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Δηλαδή;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: ’77, ’81, ’85.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Πόσα Υπουργεία αναλάβατε;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Πέντε. Το Υφυπουργείο Εθνικής ¶μυνας το 1981, μετά το Υφυπουργείο Βιομηχανίας και Ενέργειας, μετά αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, μετά Υπουργός Μεταφορών και τέλος Υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Τον καιρό της επίθεσης εναντίον σας είπατε ότι δεν κατείχατε κυβερνητικό αξίωμα.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Το τμήμα της προκηρύξεως το οποίο σας αφορά και το οποίο θα το διαβάσει ο κ. Πρόεδρος, αν μου επιτρέψετε να κάνω χρήση, λέει: «Αποφασίσαμε να εκτελέσουμε τον Γεώργιο Πέτσο διότι όπως κατέθεσαν μάρτυρες έπαιρνε δεκάδες εκατομμύρια από τον Κοσκωτά μέσα σε βαλίτσες ? Έδωσε προσωπικά εντολή σε Διοικητή ΔΕΚΟ να καταθέτουν τα χρήματα του στην Τράπεζα Κρήτης›.

Η επίθεση σε βάρος σας και η προκήρυξη είναι φυσικά προ της εκδικάσεως της υπόθεσης στο Ειδικό Δικαστήριο, σωστά;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Βεβαίως.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Παραπεμφθήκατε στο Ειδικό Δικαστήριο;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Παραπέμφθηκα.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Με τι κατηγορίες;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Με τις κατηγορίες τις ατιμωτικές για έναν πολιτικό του χρηματισμού, της ηθικής αυτουργίας για καταθέσεις των αποθεματικών των ΕΛΤΑ στην Τράπεζα Κρήτης σε σχέση με τον Πρωθυπουργό και δια τη γνωμοδότηση του Υφυπουργού Βιομηχανίας δια το υψούν της Παλλήνης κατά την τοποθέτηση των μηχανημάτων έκδοσης της εφημερίδας «24 ΩΡΕΣ›. Γνωμοδότηση, όχι την άδεια. Είναι σοβαρό. ¶λλο γνωμοδοτώ σαν Υπουργός Βιομηχανίας και άλλο εκδίδω την άδεια σαν Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Σε σχέση με τις ατιμωτικές για πολιτικό κατηγορίες που αντιμετωπίσατε, ποια ήταν η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Αθωώθηκα με 13-0 στη μια και με 9-4 στην άλλη.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Με συνήγορο τότε τον κ. Κατσαντώνη. Μετά την αθώωση σας από το Ειδικό Δικαστήριο, αναλάβατε δημόσιο αξίωμα;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ανέλαβα Διοικητής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Η οποία ήταν θέση κατ’ ανάθεση. Εκλεγήκατε μετά την επίθεση εναντίον σας και μετά την αθώωση σας από το Ειδικό Δικαστήριο γι’ αυτά τα οποία σας κατηγόρησε η 17Ν ότι ήσασταν ένοχος. Αναλάβατε άλλο εκλεγμένο δημόσιο αξίωμα;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Βεβαίως. Εξελέγην Νομάρχης το 1998.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Νομάρχης του Νομού ?

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Νομάρχης Πέλλας ανεξάρτητος. Ο μόνος ανεξάρτητος Νομάρχης. Θα σας παρακαλέσω πάνω σ’ αυτό εφόσον μου κάνετε την ερώτηση να απαντήσω αν έχετε την καλοσύνη.

Είμαι ο μόνος Νομάρχης στη χώρα ο οποίος σεβόμενος την πολιτική ευπρέπεια παραιτήθηκα 1,5 χρόνο μετά την θητεία μου διότι δεν είχα τη δυνατότητα να υπηρετήσω τον λαό ο οποίος με είχε εκλέξει. Γι’ αυτό ακριβώς και στον κ. Κουφοντίνα ?

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε. Έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Εφόσον έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη, έχω κι εγώ άποψη για την πολιτική ευπρέπεια.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ούτως ή άλλως εκεί κατατείνει η ερώτηση μου. Ότι μετά την επίθεση και την αθώωση του από το Ειδικό Δικαστήριο, εξελέγη από τον λαό τον οποίον τινές επικαλούνται, από την πλειοψηφία του νομού του, ανεξάρτητος, ο μόνος στην Ελλάδα, χωρίς να έχει υποστηριχθεί από κανένα από τα δύο μεγάλα Κόμματα.

Οπότε μετά την πανηγυρική αθώωση και την εκλογή του, από τη στιγμή πλέον που έχει και το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας, όποιοι αναλαμβάνουν τις πολιτικές ευθύνες της επιθέσεως σε βάρος του τώρα που είναι ενώπιον τους μπορούν να του ζητήσουν και συγνώμη που απεδείχθη ότι ήταν αθώος αυτών που έγραφαν στις προκηρύξεις τους.

Αυτή την έννοια είχε η ερώτηση μου. Την ώρα που θα τους δοθεί ο λόγος ή στην απολογία τους μια και μιλάμε και για πολιτικές εκτός από τις ποινικές ευθύνες. Γιατί ο ελληνικός λαός μίλησε στην περίπτωση του το ’98 εκ των υστέρων.

Κύριε Πέτσο σε σχέση με τις συνθήκες της εναντίον σας επιθέσεως, στην από 11.5.1989 κατάθεση σας προανακριτική στη Φιλοθέη λέτε: «δεν διαπίστωσα κάτι ύποπτο ή δεν είδα κανένα πρόσωπο τις προηγούμενες ημέρες›.

Το διευκρινίσατε βέβαια στο Δικαστήριο αλλά επειδή ενδεχομένως να αφήσει κάποια ερωτηματικά, θέλω να σας ρωτήσω. Αναφερθήκατε και σε ερώτηση του αναπληρωτού κ. Προέδρου σε σχέση με τη μηχανή ή με το περιπολικό το οποίο είδατε και τα οποία τα καταθέσατε το 1991 ενώπιον του 9ου Τακτικού Ανακριτού, του σημερινού Εφέτου του κ. Αρίδα.

Παρ’ όλη τη σύγχυση που είχατε και τα αίματα και τον τρόμο μετά την επίθεση, είναι λογικό, γιατί στην προανακριτική σας κατάθεση δεν αναφερθήκατε καθόλου σε μηχανάκι με συμβατικές ή μη πινακίδες το οποίο εκ των υστέρων απαντήσατε σε ερώτηση του κ. Προέδρου;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν υπήρχε λόγος να αναφερθώ στην παρακολούθηση κάποιου με μηχανή όταν διαπιστώθηκε από τους αστυφύλακες συνοδούς ότι η παρακολούθηση γινόταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Προ της σε βάρος σας επιθέσεως εννοείτε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Βεβαίως. Αυτό ήταν φυσικό, όταν ένας Υπουργός έχει ιδρύσει την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, έφυγε - νωπή η αποχώρηση μου από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης- 1,5 μήνα πριν, να υπάρχει αυτή η παρακολούθηση αν θέλετε χάρη προστασίας. Ερωτώ γιατί έπαψε αυτή η προστασία -κι εδώ ήταν το ερώτημα μου- τη Δευτέρα 8 Μαίου.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: ¶ρα ουσιαστικώς ερώτημα θέτετε διότι αφήνετε και το ενδεχόμενο πραγματικά ?

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν υπήρχε 8 Μαίου.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: ¶λλο λέω. Ενδεχομένως και προς προστασία σας να υπήρχε αυτή η παρακολούθηση ή όχι;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Βεβαίως.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Για να τα διευκρινίζουμε να καταγράφονται τώρα.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Απλώς δεν καταλαβαίνω τι έγινε την Κυριακή 7 Μαίου και αυτή η δύναμη απεσύρθη. Δεν υπήρχε λόγος προστασίας;

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Επίσης το 1991 στις 21 Ιανουαρίου στον κ. Τακτικό Ανακριτή, λέτε: «το επιτελείο των Οργανώσεων ή τουλάχιστον μερικοί από το επιτελείο αποτελούν όργανο του κρατικού μηχανισμού›. Παίρνω τη φράση σας από την κατάθεση σας στον Ανακριτή. Τη διευκρινίζετε λίγο;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Η θέση μου η σημερινή είναι παγία θέση. Δεν μετέβαλα άποψη από το 1989 και μετά ούτε μια στιγμή. Όλες μου οι καταθέσεις τείνουν στην προβολή αυτών των αξιωμάτων, ότι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν κατά αυτόν τον τρόπο και για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρέπει να έχουν κάποια βοήθεια μέσα από τα στεγανά των Υπηρεσιών. Αυτό είναι σαφές, το επανέλαβα, το είπα στους Ανακριτάς, το λέω πάντοτε και θα το λέω πάντοτε.

¶μα είχα τις αποδείξεις θα έφερνα τα αποδεικτικά στοιχεία. ¶μα δεν έχω όμως τις αποδείξεις, δεν μπορεί να μου αφαιρεθεί το δικαίωμα να λέω αυτό που πιστεύω.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Να συζητήσουμε λίγο κ. μάρτυς για το περιπολικό, το οποίο είπατε ότι υπήρχε. Κατ’ αρχήν εσείς την ύπαρξη του περιπολικού από ποιον την πληροφορηθήκατε;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Εγώ είδα το περιπολικό, αλλά ο αστυνομικός ο κ. Καραχάλιος με τον οποίον μαζί οδηγηθήκαμε στο Ιατρικό Κέντρο μετά το χειρουργείο μου είπε για το περιπολικό. Η κατάθεση του ήταν ακριβώς η πρώτη κατάθεση που αναφέρει περιπολικό.

Γίνεται και διασταύρωση με τον άλλο οδηγό για το περιπολικό, τον κ. Σαββάκη και βεβαίως κι εγώ έφερα στη μνήμη μου μπροστά αυτό που είδα αλλά δεν μπορούσα να το καταθέσω αν δεν βεβαιωνόμουν.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Να σας ρωτήσω να θέσουμε λίγο τα πραγματικά περιστατικά και να μου υποδείξετε εσείς ακριβώς που είναι το καθένα. Έχω κάνει εδώ ένα γράφημα της επιθέσεως σε βάρος σας. Είναι σωστά ότι εδώ είναι η οδός Σταδίου η οποία βγαίνει στην Κηφισίας.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Μάλιστα.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Το σημείο της εκρήξεως είναι εδώ.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Μάλιστα.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Εδώ υπάρχει η σπασμένη κολώνα της ΔΕΗ που από την έκρηξη κόπηκε στη μέση.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Γύρισε.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Γύρισε και κόπηκε στη μέση. Αυτή είναι η τελική θέση του παγιδευμένου αυτοκινήτου. Αυτό είναι το δικό σας αυτοκίνητο, σωστά;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Η τελική του θέση γιατί από το ωστικό κύμα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αυτοκίνητο αυτό μετακινήθηκε.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Εσείς επιβαίνετε σ’ αυτό εδώ. Έχω γράψει όχημα θύματος. Είναι αυτό το αυτοκίνητο. Σωστά;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Είναι ωραίο το γράφημα, αλλά τα δείχνει τα αυτοκίνητα σώα ενώ έχουν διαλυθεί.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Έχω τις φωτογραφίες. Για παράδειγμα η εικόνα του σημείου που σας δείχνω είναι αυτή. Είναι η οδός Σταδίου, Ελεύθερος Τύπος, Τρίτη 9 Μαίου του ’89. Αυτό εδώ είναι σαν να είμαστε μέσα στη Βασόρα που θα έλεγαν κάποιοι. Είναι σωστά;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ναι.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Αυτό είναι το αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνατε;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ένα BMW είναι. Δεν βλέπω και καλά.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Συνεχίζουμε στο γράφημα. Εσείς έρχεστε από το σπίτι σας στην οδό Στεφάνου Δέλτα, στρίβετε στην Χάουλαντ, δεν υπάρχουν στο γράφημα και μπαίνετε στην οδό Σταδίου η οποία είναι αυτή. Η οδός Σταδίου καταλήγει στην Κηφισίας, σωστά;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Μάλιστα.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Η απόσταση από το σημείο που είστε εσείς μέχρι την Κηφισίας που τρέξατε για να ζητήσετε βοήθεια πόση είναι;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: 60 μέτρα. Για να βγει κανείς στον παράδρομο της Κηφισίας. Διότι επειδή ο κόσμος τα έχασε στη θέα αυτών των τραυματισμένων ατόμων, εμού και του αστυφύλακα συνοδού, διέσχισα και την Κηφισίας και βρέθηκα στο απέναντι ρεύμα της Κηφισίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και πάλι ο Πρόεδρος έχει την απορία τι χρειάζονται όλα αυτά, αλλά ρωτάτε τα άμα τα θέλετε.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Έχετε ποια απορία κ. Πρόεδρε; Σε απόπειρα ανθρωποκτονίας τι χρειάζονται;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν έγινε η απόπειρα ή αν δεν έγινε;

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ρωτήθηκε για το αν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό ή όχι. Υπάρχει κατά το βούλευμα κ. Πρόεδρε ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ρωτήθηκε, επιτρέψτε μου, δεν ρωτήθηκε γι’ αυτό και είπε ότι «ναι, υπάρχει ανθρωποκτόνος σκοπός›; Αυτό δεν είπε;

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Με συγχωρείτε. Κατά το βούλευμα δεν παραπέμπονται τινές εκ των κατηγορουμένων για απόπειρα ανθρωποκτονίας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει ισχυρισμός κατά το βούλευμα στην προανακριτική κατάθεση κατηγορουμένου ότι δεν ήθελε να τον σκοτώσει και πάτησε αργά; Αυτά δεν είναι πραγματικά περιστατικά τα οποία αναφέρονται;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Είπε ο κ. μάρτυς ότι «ήμαστε ακριβώς δίπλα όταν τον πάτησε και είμαι βέβαιος ότι είχε ανθρωποκτόνο σκοπό›. Τι άλλο να πει;

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Αυτά δεν ρωτάω; Θέλετε να με υποκαταστήσετε; Είναι εύκολο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή εμείς τα ρωτήσαμε και δεν έχετε δικαίωμα να ρωτάτε τα ίδια πράγματα, γι’ αυτό σας λέω.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ρωτήσατε ακριβώς όπως τα λέω εγώ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρώτησα αυτά που είναι απαραίτητα αν εσείς έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο, ευχαρίστως να το ρωτήσετε.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Και η θέση του περιπολικού που ετοιμάζομαι να δείξω στον κ. Πέτσο και που ρώτησε ο Αναπληρωτής κ.Πρόεδρος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό το περιπολικό δεν μπορώ να καταλάβω τώρα τι είναι και τι χρειάζεται εδώ στη διαδικασία. Εξηγήστε να καταλάβουμε. Γιατί δεν έχω καταλάβει μέχρι τώρα και έχουμε «φάει› μία ώρα με το περιπολικό!

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Για το αν υπάρχουν συνεργοί ή όχι. Εκεί χρειάζεται.

Την 1η Οκτωβρίου του 2002 υπέβαλλα προς τον κ. ειδικό Εφέτη Ανακριτική αίτηση περί διενεργείας ανακριτικών πράξεων. Μπορεί να την έχετε δει μπορεί και όχι γιατί μέσα στις χιλιάδες σελίδες δικογραφίας να έχει προκύψει τώρα, εκ νέου. Ένα από τα αιτήματα που είχα υποβάλλει είναι το εξής: αναφερόμενος στην υπό στοιχείο 3.1. της παρούσης αιτήσεως μαρτυρίας του κ. Καραχάλιου που θα καταθέσει περί της ύπαρξης περιπολικού?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάτε ελεύθερα δεν θα επεμβαίνω εγώ ξανά. Έχει ο καθένας βέβαια το κόστος του. Πιστεύω ότι η διαδικασία πηγαίνει αργά σήμερα. Όλοι έχουν την ευθύνη για το κόστος της καθυστέρησης συνολικά της διαδικασίας.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε αυτό αποτελεί έμμεση μομφή σε βάρος της Πολιτικής Αγωγής του κ. Πέτσου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εναντίον ενός εκάστου αποδέκτη που βρίσκεται εκτός ή εντός της αίθουσας.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ας αναγνωρίσει τότε ο καθένας τον εαυτό του σε αυτό που λέτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από εκεί και πέρα ρωτάτε ό,τι θέλετε.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε μάρτυς, μου λέτε σας παρακαλώ αυτό το περιπολικό το οποίο είχατε που υπέβαλλα αίτημα στην ανάκριση και ουσιαστικά απερρίφθη διότι δεν έλαβα απάντηση επί του αιτήματος διότι και τότε υπήρχε σπουδή όπως υπάρχει και σήμερα.

Αυτό το περιπολικό που λέτε είναι ακριβές ότι το είδατε σε αυτό τον παράδρομο;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Σε αυτό τον παράδρομο. Βεβαίως εγώ το είδα όπως σας είπα, αλλά αν δεν το επιβεβαίωναν οι αστυφύλακες δεν θα το έλεγα ποτέ. Διότι δεν θα ήμουν βέβαιος.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Σας ρώτησε ο κ. Αναπληρωτής Πρόεδρος: υπήρχε περίπτωση πυροδότησης να έγινε από το περιπολικό;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όπως βλέπετε στο γράφημα το οποίο έχετε, οι αποστάσεις από το συμβάν σε σχέση με το αυτοκίνητο MORRIS ή με το περιπολικό είναι σχεδόν ίδιες. Οπότε μπορούσε να συμβεί ή από τη μία πλευρά, ή από την άλλη. Αλλά από την όλη γνώση του θέματος και από τη δικογραφία, έχω διαπιστώσει ότι έχει δοθεί από αυτό το οποίο βρέθηκε από το MORRIS.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Είναι αυτή η έξοδος της Σταδίου προς τον παράδρομο της Κηφισίας;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Μάλιστα.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Σε αυτό το σημείο δηλαδή το είδατε το περιπολικό;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ναι. Όχι σημείο, σας είπα περίπου εκεί.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Επί της Κηφισίας.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Περίπου εκεί.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ξέρετε αν έγινε μετά οποιαδήποτε έρευνα από τις ανακριτικές και αστυνομικές Αρχές, για το αν είχε κλαπεί οποιοδήποτε περιπολικό το προηγούμενο διάστημα; Γιατί είναι γνωστό ότι η 17Ν χρησιμοποίησε πάρα πολλές φορές κλεμμένα μεταποιημένα αυτοκίνητα.

Σε σχέση με το συγκεκριμένο που ο συνοδός τραυματισθείς και θύμα της επίθεσης ο κ. Καραχάλιος κατάθεσε, ξέρετε αν έγινε οποιαδήποτε έρευνα για να φανεί αν κάποιο οσυρθέν περιπολικό ΟΔΥ ή οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιήθηκε ή κλάπηκε ή μεταποιήθηκε; Έχετε υπόψη σας;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν έγινε καμία έρευνα. ¶λλωστε μετά την κατάθεση του 1991 υπήρχε η πιθανότητα όλα αυτά να ανοίξουν ξανά για να δουν και τις καταθέσεις που υπήρχαν, αλλά και τις δικές μου απόψεις όσον αφορά το θέμα του περιπολικού και τη γενικότερη συμπεριφορά στο χτύπημα του πρώτου πολιτικού. Αυτό δεν έγινε σε καμία φάση.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Από τη δικογραφία η οποία σχηματίστηκε τότε, φαίνεται ότι υπάρχει ένα MORRIS κλαπέν που φέρεται κατά το παραπεμπτικό βούλευμα κάποιοι εκ των κατηγορουμένων να πυροδότησαν από εκεί μέσα το μηχανισμό την ώρα που διήρχετο το αυτοκίνητό σας. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο φάνηκε σε ποιον ανήκει, από πού κλάπηκε, υπάρχουν και καταθέσεις στη δικογραφία. Έτσι δεν είναι;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Νομίζω ότι ο ιδιοκτήτης του είναι αποθανών.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ο Γιώτης.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναγνωστεί η κατάθεση του κ. Γιώτη για τον εξής λόγο: ο κ. Γιώτης την 9η Μαϊου του ’89 λέει ότι την 21η Απριλίου –σημαδιακή ημέρα- του ’89 είδε να περιφέρεται ύποπτο άτομο έξω από το σπίτι του, το περιγράφει, λέει ότι είναι μακριά μέχρι τον ώμο μαλλιά κλπ. και η εντύπωση που του έδωσε ο άνθρωπος αυτός είναι ότι έχει φυσιογνωμία Κινέζου. Λέχθηκε αυτό στην κατάθεση του κ. Γιώτη, από τον οποίο εκλάπη το αυτοκίνητο το οποίο φέρεται ότι πυροδοτήθηκε.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι η μάρτυς η οποία έχει εξεταστεί ήδη στο Δικαστήριό σας η κα Δαβίλα, τη 19η Μαρτίου καταθέτοντας είπε «για κάποιο άτομο ότι τα μάτια μου μου έκαναν εντύπωση, έμοιαζε σαν Κινέζος, δηλαδή ήταν τελείως χαρακτηριστικά τα μάτια του. Έντονη διαφορά από άλλων τα μάτια›. Θέλω να υπενθυμίσω την κατάθεση της κας Δαβίλα που δόθηκε στο Δικαστήριό σας, να αναγνώσετε την κατάθεση του αποθανόντος κ. Γιώτη που φυσικά δεν θα είναι μαζί μας για να επιβεβαιώσει οτιδήποτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε βεβαίωση ότι έχει πεθάνει; Υπάρχει ληξιαρχική πράξη θανάτου λέει ο συνάδελφος. Επομένως μπορεί να αναγνωστεί.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Επειδή αντιλαμβάνεστε ότι ο Γιώτης δεν μπορεί να κληθεί για να αναγνωρίσει οποιονδήποτε εκ των κατηγορουμένων?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα λέτε ότι αντιλαμβάνομαι ακόμη κι αυτό!

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε είστε ιδιαίτερης ευφυΐας άνθρωπος και το έχουμε αντιληφθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πρέπει να είμαι.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Είστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ δικάζει ο μέσος Έλληνας. Αποπροσωποποιείται ο Πρόεδρος. Αφήστε τον Πρόεδρο απ’ έξω. Τον Μιχάλη Μαργαρίτη αφήστε τον απ’ έξω. Εδώ είναι ο μέσος Έλληνας ο οποίος δικάζει και προσπαθεί να αντιληφθεί.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Δεν είναι κακό να είναι ευφυής κάποιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ κακό!

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Εξηγώ τον λόγο κ. Πρόεδρε για τον οποίο ζητώ την ανάγνωση αυτής της κατάθεσης, διότι κατά συγκυρία (ευτυχή ή δυσμενή) την ίδια ακριβώς έκφραση που εσείς χρησιμοποιήσατε ως «China Look› αν θυμάμαι καλά κατά τη διάρκεια της καταθέσεως της κας Δαβίλα?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα εγώ τέτοιο πράγμα ή μου το έγραψαν; Εγώ είπα «Κινέζικος αστυνομικός›! Κάτι τέτοιο είπα, τέλος πάντων

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Θέλω να πω κ. Πρόεδρε ότι ακριβώς αυτή η χαρακτηριστική φράση περί Κινέζου, ή περί χαρακτηριστικών στο πρόσωπο που προσομοίαζαν με Κινέζο, προ 15 ετών στο MORRIS το οποίο εκλάπη για να χρησιμοποιηθεί κατά του κ. Πέτσου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά θα διαβαστεί.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Δεύτερον. Εσείς αναγνωρίζετε οποιονδήποτε από τους παρόντες κατηγορουμένους ως ενεχόμενο στην επίθεση σε βάρος σας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Οι αστυνομικοί οι οποίοι επέβαιναν στο δικό σας αυτοκίνητο και τραυματίστηκαν, ξέρετε εάν κατά τη διάρκεια της ανακρίσεως και μετά τη σύλληψη των παρόντων κατηγορουμένων αναγνώρισαν οποιονδήποτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν νομίζω, αλλά θα περάσουν από εδώ και θα ρωτηθούν.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε στο σημείο αυτό θέλω να υποβάλλω ένα αίτημα στο Δικαστήριό σας. Υπάρχει μάρτυς, η κα Στυλιανή Βροχίδου η οποία μένει στην οδό Σταδίου 1 είναι τρία νούμερα πιο εκεί από εκεί που έγινε η έκρηξη, η οποία καταθέτει στις 8 Μαϊου του 89.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την ημέρα του συμβάντος δηλαδή.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ναι. Καταθέτει μάλιστα για την ακρίβεια κ. Πρόεδρε 13:00 το μεσημέρι. Η κα Βροχίδου λοιπόν περιγράφει με σαφήνεια αυτούς που είδε στο κήπο του σπιτιού της και μιλά για 3 άτομα, τα οποία κινούνταν ύποπτα και περιγράφει: «Ο ένας ήταν παχύς περίπου 90 κιλά, ψηλός, τα μαλλιά του καστανά, ο άλλος ήταν γύρω στο 1.70 λεπτός, φορούσε θαλασσί μπουφάν?› είναι μια σειρά περιγραφών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πως δεν την κάλεσαν αυτή;

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Μου φαίνεται πάρα πολύ περίεργο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την έχει εξετάσει ο κ. Ανακριτής;

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως δεν την βρήκαν;

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Η κα Βροχίδου Στέλλα οδός Σταδίου αρ. 1 Παλαιό Ψυχικό ετών 58, ελπίζω να είναι ζωντανή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να εξεταστεί τώρα κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προτείνει ο κ. Εισαγγελέας να κληθεί.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ζητώ κ. Πρόεδρε με βάση την προανακριτική της κατάθεση η οποία δόθηκε στις 8/5/89 και ως προκύψασα εκ της διαδικασίας ουσιαστικά. Θα σας δώσω την κατάθεσή της.

Για να καταθέσει, να μας πει εάν αναγνωρίσει οποιονδήποτε εκ των παρόντων κατηγορουμένων που να συνδέεται με το περιστατικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρει ο παρόν μάρτυς. Μάλλον τον κουράσαμε λίγο. Ήθελε κι αυτός λιγάκι να κουραστεί, αλλά κι εμείς μήπως τον κουράσαμε λίγο παραπάνω.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Πέτσος κουράζεται σήμερα προσωρινά, διότι παρά λίγο να είχε κουραστεί αιωνίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας μην μιλάμε για μεταφυσικά θέματα. Εδώ έχουμε διαδικασία με ζωντανούς ανθρώπους. Ασφαλώς σεβόμαστε και τις πεποιθήσεις του και όλα.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Επίσης κάτι άλλο για να ξεδιαλύνουμε πλήρως τα πραγματικά περιστατικά της σε βάρος σας επίθεσης. Βρέθηκε στο χώρο της επίθεσης σε βάρος σας ένα κομμάτι χαρτί το οποίο έχει κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις. Επί αυτού του τεμαχίου χάρτου υποβλήθηκε αίτημα στον Εφέτη Ανακριτική να διενεργήσει γραφολογική πραγματογνωμοσύνη –υπάρχει στη δικογραφία- εάν συμπίπτει ο γραφολογικός χαρακτήρας αυτού του τεμαχίου, με οποιονδήποτε από τους γραφικούς χαρακτήρες του κατηγορουμένου. Το αίτημα αυτό ουδέποτε λάβαμε απάντηση. Δεν επαναφέρω το αίτημα φυσικά διενεργείας γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης, καθότι βιαζόμαστε όπως διαπίστωσα κιόλας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι και δικό σας αίτημα να βιαζόμαστε.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Δικό μου αίτημα, το ότι είμαι Πολιτική Αγωγή δεν σημαίνει τίποτα. Εμένα με ενδιαφέρει όσον αφορά τον κ. Πέτσο του οποίου είμαι συνήγορος, να βρεθεί η αλήθεια όσο χρόνο και να πάρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όσο χρόνο και να πάρει. Αυτό σας ενδιαφέρει!

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Υπάρχουν οι μόνιμες κατοικίες. Να τους επιβάλλετε περιοριστικούς όρους να τους αφήσετε ελεύθερους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Που θα πάνε ούτως ή άλλως;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας ακούγεται ότι λέτε τέτοια πράγματα.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Γιατί όχι κ. Πρόεδρε μέσα στη δικονομία είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και η οικονομία της δίκης δεν είναι τίποτα δηλαδή. Εντάξει.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶λλο οικονομία της δίκης κι άλλο ο τρόμος του 18μηνου που επιταχύνει τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν σας αφαιρέσαμε κανένα δικαίωμα.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ασχέτως του αν δικονομικά είναι ορθό αυτό που λέω, αντιλαμβάνεστε ότι περιείχε κι ένα σκωπτικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλλον σκωπτικό. Ελπίζω ότι ήταν σκωπτικό. Όταν λέει ότι να περάσει το 18μηνο.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Το θέμα είναι να βρεθεί η αλήθεια και ποιοι είναι οι ένοχοι. Αν δεν είναι ένοχοι, να αθωωθούν. Δεν θέλουμε να στείλουμε αθώους στη φυλακή.

Κύριε Πέτσο εκτός από την κα Βροχίδου που μετά το αίτημά μας θα την καλέσει το Δικαστήριο και τον κ. Γιώτη που θα αναγνώσει την κατάθεσή του, υπάρχει επίσης κ. Πρόεδρε αποθανών μάρτυς ο κ. Λουκάς Μπάρλος παλαιός Πρόεδρος της ΑΕΚ –στις καλές εποχές της ΑΕΚ- ο οποίος έχει δώσει μια κατάθεση την οποία επίσης θα παρακαλούσα να αναγνώσετε στην ώρα της για ένα και μόνο λόγο. Διότι ομιλεί και για ύπαρξη στο χώρο γυναίκας, την οποία μάλιστα περιγράφει αναλυτικά. Η κα Σωτηροπούλου βεβαίως δεν έχει κατηγορία σε βάρος της στην υπόθεση σήμερα που εκδικάζεται για την απόπειρα ανθρωποκτονίας?

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κάποτε κ. Πρόεδρε αυτό το παραμύθι πρέπει να σταματήσει.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ποιο παραμύθι;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν πάει με αυτό το ρυθμό η δίκη με παράπλευρα κλπ., δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ποιο παραμύθι; Υπάρχει κατάθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επειδή εγώ είμαι υπεύθυνος να προχωρήσει η δίκη, σας παρακαλώ ας σταθούμε σε αυτά εδώ μέσα.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Εκτός μικροφώνου)

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό; Μα εγώ δεν είπα ότι έχει καμία ανάμιξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, δεν έχετε πάρει τον λόγο κα Κούρτοβικ.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Δεν υπάρχει λόγος έντασης. Δεν έχω απολύτως τίποτε, ούτε υπονοώ.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν είναι δυνατόν κάποια γυναίκα που περνάει από μια ενέργεια τις προηγούμενες 10 ημέρες, να είναι η κα Σωτηροπούλου.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Είπα εγώ ότι είναι η κα Σωτηροπούλου; Γιατί το λέτε εσείς;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κάνετε αναφορά σε γυναίκα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε να ξέρουμε και τη δικονομία. Υπάρχει η προανακριτική κατάθεση μάρτυρα ο οποίος έχει αποθάνει, ο οποίος λέει γι’ αυτή την υπόθεση, του οποίου ζητώ να αναγνωστεί το περιεχόμενο της κατάθεσής του. Είπα εγώ τίποτα για την κα Σωτηροπούλου;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δημιουργείτε εντυπώσεις.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Καμία εντύπωση δεν δημιουργώ, ούτε έχω κανένα λόγο.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το όνομά μου γιατί το ανέφερες;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί αναφέρατε το όνομά της;

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Γιατί είναι η μόνη γυναίκα κατηγορούμενη, για να πω ότι δεν έχει καμία σχέση μαζί σας. Δεν θα με ρωτήσετε γιατί ζητώ να αναγνωστεί αυτή η κατάθεση σε σχέση με τη γυναίκα;

Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ: (Εκτός μικροφώνου)

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, δώστε ένα δευτερόλεπτο τον λόγο. Προστατεύει αυτό τον κύριο, γιατί δεν ήταν εδώ, αυτό τον κύριο τον είδα με τα μάτια μου επανειλημμένως στα κανάλια να μιλά για τον κ. Ανδρεουλάκο και θα τον ξαναδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ, για πρόσωπα που είναι εκτός αίθουσας δεν επιτρέπω. Να πάτε να τον ρωτήσετε τον ίδιο. Εδώ δεν είναι παρών, δεν ξέρω τι κάνει, εμείς δεν είμαστε κανάλια ούτε μας ενδιαφέρει τι λένε τα κανάλια. Καθίστε!

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Εμένα με προστατέψατε όταν με ανέφερε στα κανάλια;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν σας ανέφερα.

Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν με ανέφερες; Θα σας πω και ημερομηνία!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε δεν την ανέφερα.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ, ή θα κάνουμε διαδικασία ή θα διακόψω τούτη την υπόθεση και θα σας την πάω στο τέλος. Δεν αστειεύομαι εγώ, ξέρετε πάρα πολύ καλά. Εάν συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο να γίνεται τούτη εδώ η διαδικασία, θα διακόψω αυτούς τους μάρτυρες και θα τους βάλω στο τέλος. Δε μπορεί να καθυστερείτε τη διαδικασία χωρίς λόγο, όποιος θέλει να πετάγεται, και οι κατηγορούμενοι και ο ένας κι ο άλλος. Δεν επιτρέπεται εδώ μέσα.

Συνεχίστε τις ερωτήσεις κ. Κεχαγιόγλου.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Να διευκρινίσω ότι επί του αιτήματός μου να αναγνωστεί η κατάθεση του κ. Μπάρλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει το κάνατε το αίτημα και το ακούσαμε.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Δεν φταίω εγώ που διεκόπην, με συγχωρείτε πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελειώσατε. Έχετε άλλη ερώτηση;

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάντε τις ερωτήσεις πάνω στα συμβάντα τέλος πάντων.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Μέχρι και γράφημα σας έφερα για τα συμβάντα και το θεωρήσατε περιττό!

Κύριε Πέτσο, θέλω να σας ρωτήσω για να ολοκληρώσουμε τα πραγματικά περιστατικά εκείνης της ημέρας. Το αυτοκίνητο το οποίο είχε παγιδευτεί και εξερράγη διαλύθηκε πλήρως εις τα εξ ων συνετέθη;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Διελύθη.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ο σκοπός αυτών οι οποίοι επιτέθηκαν σε βάρος σας ήταν να σας σκοτώσουν, να σας τραυματίσουν, ή να σας φοβίσουν;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Σαφώς να με σκοτώσουν. Το δέχτηκαν άλλωστε και οι ίδιοι σε δύο απανωτές προκηρύξεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ρώτησα αυτό κ. συνήγορε.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Το ότι το αποτέλεσμα δεν επιτεύχθηκε κατά την άποψή σας σε τι οφείλεται, μια και ήσασταν παρόν και θύμα της επίθεσης;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Σας είπα ότι πιστεύω ότι οφείλεται στη μείωση της ταχύτητας του αυτοκινήτου, λόγω της εμφάνισης μικρής λακκούβας προς τον οδηγό, που του έδωσε τη δυνατότητα να μειώσει από 40 σε 30, ή από 30 σε 20 –δεν θυμάμαι την ταχύτητα εκείνη τη στιγμή- πάντως ν ‘αλλάξει ταχύτητα προς τα πίσω, που κατά κάποιο τρόπο η ταυτόχρονη πυροδότηση με την κίνηση του αυτοκινήτου, δεν συνέπεσαν αφ’ ενός. Αφ’ ετέρου δε στην τυχαιότητα και στη σύσκεψη των διαφόρων αγγέλων εις τους ουρανούς που αποφάσισαν ότι πρέπει να επιζήσουμε.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ξέρετε για την περιγραφή σε βάρος της επίθεσης τι έχει ειπωθεί; Από πού αντλήσατε πληροφορίες για το ποιοι ήταν οι δράστες σε βάρος της επιθέσεως;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Τις πληροφορίες –μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- τις έχουμε αντλήσει και από τον Τύπο και από την τηλεόραση και από τη δικογραφία.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μπορεί δι υμών να ερωτηθεί ο κ. Σάββας Ξηρός στο σημείο αυτό της δίκης για την επίθεση εναντίον του κ. Πέτσου τι έχει να πει, όπως έχει σχολιάσει με βάση το τελευταίο του υπόμνημα, στο οποίο εμμένει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο σημείο αυτό δεν έχουμε το δικαίωμα, άμα αφήσουμε το μάρτυρα να φύγει μπορούμε να του δώσουμε το λόγο.

Ι.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Θέλω να δώσετε το λόγο στους κατηγορουμένους, να ρωτήστε τον κ. Σάββα Ξηρό, εάν επιβεβαιώνει, επειδή απλώς ?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε, να τελειώνουμε με το μάρτυρα, σας παρακαλώ πολύ, τρεις ώρες όρθιος ο άνθρωπος.

Ι.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ας πάρει μια καρέκλα να καθίσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, να μην πάρει καρέκλα.

Ι.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Έχουμε εξετάσει μάρτυρες 3 και 4 ώρες. Μια τελευταία ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κοιτάξτε, 620 μάρτυρες εάν τους εξετάσουμε από τρεις ώρες σκεφτείτε πόσες μέρες διαδικασίας θέλουμε. Γιατί δεν θέλετε να καταλάβετε την πραγματική διάσταση αυτής της δίκης κανένας. Δεν μπορώ να καταλάβω.

Ι.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, είστε ο μόνος ο οποίος καταλαβαίνετε τη διάσταση αυτής της δίκης;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, ίσως ?

Ι.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Και δεν καταλαβαίνουν τα θύματα; Αυτή η δίκη κ. Πρόεδρε αποτελεί διαρκές μνημόσυνο για τα θύματα της τρομοκρατίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ μέσα δεν γίνονται μνημόσυνα, εδώ ψάχνουμε για ποινικές ευθύνες. Εάν νομίζετε, ότι κάνω εγώ μνημόσυνα εδώ πέρα, είστε γελασμένος, είστε εκτός τόπου και χρόνου. Μνημόσυνα εδώ μέσα;

Ι.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Ακούστε κ. Πρόεδρε σας παρακαλώ πολύ. Η δίκη αυτή εκτός από τον πολιτικό χαρακτήρα που είπατε ότι δεν έχει, γιατί απορρίψατε σχετικό αίτημα της υπεράσπισης, έχει και ένα ηθικό σκέλος. Το ηθικό σκέλος υπάρχουν 23 νεκροί, ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς ψάχνουμε για τις ποινικές ευθύνες.

Ι.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Αυτές ψάχνω κι εγώ, έχει απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ηθικό μέρος ψάχνεται ανάλογα με τον κώδικα ηθικής του κανενός. Το Δικαστήριο έχει μονάχα τον Ποινικό Κώδικα εδώ μέσα. Παρακαλώ τελειώστε.

Ι.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Με βάση τον Ποινικό Κώδικα και την Ποινική Δικονομία ?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, είπατε για ηθικές ευθύνες, εδώ δεν ψάχνω εγώ για ηθικές. Ελάτε, προχωράτε..

Ι.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Όταν σας ζητήσουν ελαφρυντικά, δεν θα δείτε το χαρακτήρα των κατηγορουμένων; Δεν ψάχνετε και για το χαρακτήρα τους, για την προσωπικότητά τους;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και θα τα δούμε τώρα απ’ όλα αυτά που λέτε. Σας παρακαλώ κ. Κεχαγιόγλου.

Ι.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, είναι οι συνθήκες, σας εμπόδισαν οι συνθήκες.

Ι.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε με διακόψατε 15 φορές από την ώρα που άρχισα τις ερωτήσεις μου, κάνοντας και σχόλια για τον τρόπο που κάνω τον καθήκον μου το υπερασπιστικό ως συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής. Εάν θέλετε η Πολιτική Αγωγή να είναι διακοσμητική σ’ αυτή την αίθουσα, είναι πάρα πολύ απλό, να μην κάνουμε καμία ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και νομίζετε, ότι ήταν διακοσμητική και δεν κάνατε καμία ερώτηση.

Ι.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Έκανα πολλές ερωτήσεις μετ’ εμποδίων κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάνατε πάρα πολλές ερωτήσεις, δεν κάνατε μία και δύο και ρωτάγατε και τα ίδια τα οποία ρωτήσαμε και εμείς. Σας παρακαλώ κύριε.

Ι.ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Αυτό που αντιμετωπίζει η Πολιτική Αγωγή, το λέω σαν παράπονο και έχω και δικαίωμα να το εκφράσω, δεν το αντιμετωπίζει η υπεράσπιση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δικαίωμά σας να το έχετε όλοι εδώ πέρα. Τα ίδια λένε και οι από εκεί. Ας τα λέτε όλοι σας, εγώ θα την προχωρήσω τη δίκη. Σας παρακαλώ λοιπόν, σας παρακαλώ πολύ, έχω ζητήσει αυτοπεριορισμό. Δεν μπορεί να καταλάβετε μερικοί. Παρακαλώ έχετε το λόγο κ. Πανταζή.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχει εξαντληθεί το θέμα, δεν θα σας κουράσω, έχω μια ερώτηση μόνον κρίσεως μεν, αλλά συνδεδεμένη αδιαρρήκτως με τα πράγματα και επομένως δικονομικά επιτρεπτή και ένα αίτημα.

Κύριε υπουργέ, θα σας θέσω δύο δεδομένα: το ένα είναι η έκρηξη που δεν αμφισβητείται και είναι γεγονός. Το άλλο είναι ότι υπήρχαν δύο περιπολικά. Από πού βγαίνει αυτό; Δεν βγαίνει μόνο απ‘ αυτό που είπατε εσείς, αλλά το λέει 2,5 ώρες μετά το συμβάν ο Καραχάλιος στο Ιατρικό Κέντρο στην κατάθεσή του. 8 Μαϊου ώρα 12:10, μιλάει για περιπολικό. Το ίδιο πράγμα το λέει και ο Σαββάκης. Βέβαια στην πρώτη κατάθεση του Σαββάκη δεν φαίνεται που έδωσε ενώπιον ενός κυρίου Πίτλας. Όμως ο Πίτλας που εξετάζεται συνέχεια λέει, ότι δεν αποκλείεται.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Γιατί δεν φαίνεται στην πρώτη κατάθεση του Σαββάκη, θα παρακαλέσω το Δικαστήριο να ρωτήσει όταν έρθει σε ακρόαση.

Δ.ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Βεβαίως θα μας εξηγήσει. Όμως εξετάζεται στη συνέχεια στις 21 Φεβρουαρίου στον 9ο Ανακριτή ο υπαστυνόμος που του πήρε την κατάθεση και δεν αποκλείει να έγινε αυτή η συζήτηση.

Ένα άλλο δεδομένο, ότι ο Καραχάλιος λέει, ότι ο Βασιλόπουλος και δεν εννοεί βέβαια ούτε τον μετέπειτα Αρχηγό της Αστυνομίας, ούτε τον Αρχηγό της Ασφάλειας, τους γνωρίζετε αυτούς, εννοεί τον Αστυνόμο Β’ που του πήρε την κατάθεση, ότι του είπε να μην το αναφέρει το περιπολικό. Αυτά είναι τα δεδομένα.

Επίσης από τη λογική προκύπτει, ότι δεν μπορεί ένα περιπολικό της Αστυνομίας, δεν μπορεί η «17Ν› ή όποιοι έκαναν αυτή την πράξη υπό τα όμματα ενός περιπολικού της Αστυνομίας, του επίσημου κράτους δηλαδή, να βλέπει και να θεάται και να σιγοντάρει να το πω έτσι απλά την «17Ν› όταν πρόκειται να σκοτώσει τον υπουργό της.

Αυτό οδηγεί λογικά στη σκέψη ότι αυτό ήταν μαϊμού. Το ερώτημά μου είναι το εξής, μπορείτε να αποκλείσετε ενόψει και των όσων έχετε πει και στην αγόρευσή σας στις 26/9/1989 κατά την ημέρα που ο αείμνηστος Μπακογιάννης έπεσε νεκρός στη Βουλή, μπορείτε να αποκλείσετε το γεγονός, την υπόθεση ότι κατά βάση είναι μαϊμού, αυτό βγαίνει λογικά, δεν μπορεί μπροστά στην Αστυνομία να πάει η «17Ν›, μπορείτε να αποκλείσετε ότι αυτό μπορεί να ανήκε το περιπολικό, αυτή η μαϊμού και σε άλλους εκτός από τη «17Ν›, που είναι το πιθανότερο;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Νομίζω, ότι στις απαντήσεις όσον αφορά το περιπολικό ήμουν σαφής. Δεν γνωρίζω από πού προέρχεται, τι ρόλο έπαιζε, πάντως υπήρχε περιπολικό, που από οποιαδήποτε πλευρά και αν μου την κάνετε, η απάντηση θα είναι η ιδία, απευθύνεστε σε δικηγόρο, αλλά και σε άτομο που έζησε το γεγονός. Απ’ όπου να προέρχεται, υπήρχε ένα περιπολικό το οποίο δεν ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία κατά την άποψή μου με κίνηση προς την Αθήνα.

Τι ρόλο έπαιζε, αν ήταν των τρομοκρατών και υποβοηθούσε, αν ήταν των Μυστικών Υπηρεσιών και έπαιζε το ρόλο του, αν ήταν της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτό δεν το γνωρίζω. Αν το εγνώριζα, ευθαρσώς και εντίμως θα το κατέθετα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή