Aνεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (31/3/2003) Μέρος 7/8

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2003 21:56
UPD:22:13
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κ. Ραχιώτη.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχουν μείνει κάποιες πλευρές που ίσως έχουν μια σημασία από την άποψη της αντικειμενικής υπόστασης του 187 και γι αυτό θέλω να σας ρωτήσω μερικά πράγματα: Μιλήσατε εκτενώς για τη σχέση της 17Ν με κρατικές αρχές, την περιγράψατε και μάλιστα είχατε κάνει μια πολύ περιεκτική διατύπωση που θα έφτανε να επαναλάβετε αυτό σήμερα στον κ. Αρίδα, στον ανακριτική γι αυτό το ζήτημα, το οποίο νομίζω αποσαφήνισε αυτό στο οποίο αναφερθήκατε σήμερα εκτενώς.

Είπατε σε δύο σειρές μέσα «για μένα το επιτελείο των οργανώσεων αυτών ή τουλάχιστον μερικοί από το επιτελείο, αποτελούν όργανο του κρατικού μηχανισμού›. Μέσα σε δυο σειρές δηλαδή είχατε πει αυτό το πράγμα. Το μόνο που δεν ειπώθηκε γύρω απ’ αυτό και σ’ αυτό ήθελα τη γνώμη σας, παίρνοντας υπόψη ότι μιλώ σε έναν πρώην Υπουργό Δημόσιας Τάξης και μάλιστα γι αυτή την περίοδο, πώς προσδιορίζετε τη φύση αυτής της σχέσης;

Όχι τη σχέση, για τη σχέση μας μιλήσατε. Η φύση ποια ήταν της σχέσης; Ήταν πολιτική; Δηλαδή υπήρξε σύμπτωση πολιτικών βουλήσεων; Ήταν επιχειρησιακή; Υπήρξε σύμπτωση δηλαδή επιχειρησιακών βουλήσεων κάποιων τμημάτων του κρατικού μηχανισμού και της 17Ν; Υπήρξε μια άλλης φύσης σχέση, μια σχέση τύπου υποκόσμου; Αυτό το πράγμα δεν μας το εξηγήσατε, δηλαδή ποια ήταν η φύση της σχέσης που αναφερθήκατε εκτενώς.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Παρόμοιες πράξεις που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και δεν έχουν πολιτικό κίνητρο, παρόμοιες πράξεις που οδηγούνται μόνο από καιροσκοπισμό, έχουν σαφέστατα σχέση επιτελική και όχι επιχειρησιακή. Διότι η επιχειρησιακή σχέση μπορεί να οδηγεί ακόμη και σε πράξη εγκληματική διά του συμβολαίου των θανάτων. Ως εκ τούτου δεν αναφέρομαι σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εννοείτε με τη λέξη «επιτελική› μια εγκληματική σχέση μεταξύ τμήματος του κρατικού μηχανισμού και της 17Ν;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όταν υποτεθεί ότι η πολιτική σκοπιμότης εξυπηρετείται με την εξαφάνιση ενός ατόμου, ευνόητο είναι αυτή η σχέση να έχει τη σκοπιμότητά της και να δίνεται σε κάποια φάση και σε κάποιο σημείο της ιεραρχίας την οποία δεν γνωρίζει όπως σας είπα διότι θεωρώ αλυσίδα, ο ένας κρίκος τί πράττει ο άλλος, μία εντολή, η οποία εντολή να εκτελεσθεί.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή με μία λέξη μιλάμε για σύμπτωση εγκληματικής βουλήσεως αυτή τη στιγμή.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δε μίλησα για σύμπτωση.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πώς αλλιώς εννοείτε αυτό το επιτελικό; Πραγματικά θέλω τη δική σας τη γνώμη για την ουσία της σχέσης.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Την έχω πει κ . συνάδελφε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχετε πει για τη σχέση, εγώ θέλω τη φύση της σχέσης.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Μα η φύση της σχέσης θα ήταν γνωστή σε εμένα αν ήξερα και τη διαδικασία η οποία τηρήθηκε. Την διαδικασία δεν την ξέρω για να μπορώ να είμαι αναλυτικός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η απάντηση μπορεί και να μην είναι ικανοποιητική....

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ δεν είμαι επίμονος στο να λάβω απαντήσεις. Όσα θέλει να μας πει ο μάρτυρας.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι όσο θέλει, όσο μπορεί ο κάθε μάρτυρας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένα δεύτερο ζήτημα ήθελα: Αν συγκράτησα καλώς την ουσία της τοποθέτησής σας, είπατε ότι γίνατε στόχος της ενέργειας αυτής, της απόπειρας ανθρωποκτονίας για να σας κλείσουν το στόμα ενόψει του Ειδικού Δικαστηρίου. Αποτυπώνω σωστά τη θέση σας;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Να μου κλείσουν το στόμα υπό την έννοια ότι η πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετούσε εκείνη την δεδομένη στιγμή την εναπόθεση όλων των ευθυνών του σκανδάλου σε έναν πεθαμένο. ¶ρα να μη γίνει το Ειδικό Δικαστήριο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υπάρχει όμως κι ένα δεύτερο δεδομένο σ’ αυτό. Υπάρχει αυτή η εκτίμηση, τη σέβομαι την εκτίμησή σας, υπάρχει κι ένα δεδομένο ότι την ενέργεια, την απόπειρα εναντίον σας την έκανε η 17Ν, αυτό είναι δεδομένο, ανέλαβε και την ευθύνη. Κανένας δεν πρόσβαλλε πλαστή την προκήρυξη αυτή της 17Ν. Εγώ εκείνο που ήθελα να διευκρινίσετε στο Δικαστήριο είναι ποιος ήταν ο στόχος αυτών που έκαναν την ενέργεια εναντίον σας; Μπορούσε να είναι το Ειδικό Δικαστήριο; Το να κλείσουν το στόμα το δικό σας στο Ειδικό Δικαστήριο; Δηλαδή είχε κάποια σχέση η 17Ν, άσχετα αν είναι το Χ ή το Ψ μέλος της 17Ν, αλλά ότι η Οργάνωση έκανε την ενέργεια εναντίον σας, αυτό νομίζω είναι δεδομένο.

Τί σχέση είχε η Οργάνωση με το Ειδικό Δικαστήριο και με τον κ. Πέτσο στο Ειδικό Δικαστήριο;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Έπρεπε να βρεθεί ένα εξιλαστήριο θύμα στο οποίο θα φόρτωναν όλοι την ευθύνη αυτού του σκανδάλου της Τράπεζας Κρήτης. Χρησιμοποιώ άλλες λέξεις να λέω το ίδιο πράγμα. Το εξιλαστήριο αυτό θύμα, εξυπηρετώντας τη 17Ν στην πολιτική σκοπιμότητα, προσδιορίστηκε στον τότε Υπουργό Μεταφορών ο οποίος ήτανε εύκολος στόχος, υπό την έννοια ότι είχε δώσει τις συγκεκριμένες εντολές των 32 ΔΕΚΟ......

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι αυτός ήταν ο στόχος της 17Ν ή ο στόχος κάποιων άλλων κύκλων; Γιατί μάλλον δεν ταιριάζει να είναι ο στόχος της Οργάνωσης αυτός.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ο στόχος της Οργάνωσης όπως αναφέρεται στις προκηρύξεις Α και Β.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εννοείτε δηλαδή ότι ήταν ο στόχος της Οργάνωσης η μη συμμετοχή του Πέτσου στο Ειδικό Δικαστήριο και το να χρεωθεί ο Πέτσος όλα τα σκάνδαλα.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Το είπα αυτό. Όταν εξυπηρετεί κάποιος μια πολιτική σκοπιμότητα, ο στόχος της Οργάνωσης που δημιουργεί τις προϋποθέσεις αυτές, είναι και η απάντηση.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θεωρείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι της 17Ν που έκαναν αυτή την ενέργεια εναντίον σας, υποκινήθηκαν από κάποιους που είχαν έναν πολιτικό σχεδιασμό σε σχέση μ’ αυτό ή έλαβαν εξ υπ’ αρχής την πολιτική απόφαση να χειριστούν έτσι το θέμα του Ειδικού Δικαστηρίου και του σκανδάλου Κοσκωτά;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Αυτό να ρωτηθούν οι κατηγορούμενοι με την πρόοδο της διαδικασίας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ζητώ την εκτίμηση ενός Υπουργού πάνω σ’ αυτό και ενός θύματος.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Επειδή υπήρξα Υπουργός μπορώ να έχω άποψη κατά πόσον αυτοί οι κατηγορούμενοι οι οποίοι βρίσκονται σήμερα εδώ, είναι όλη η Οργάνωση ή δεν είναι άλλοι, ή είναι οι εγκέφαλοι; Δεν το ξέρω αυτό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είναι θέμα και πολιτικής εκτίμησής σας, γι αυτό το λέω. Αλλά μπορείτε να μου πείτε ότι «δεν έχω εκτίμηση›.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δική μου εκτίμηση είναι ότι εκτός της αιθούσης υπάρχουν κι άλλοι. Όχι εδώ, στο ίδιο κτίριο. Εκτός κτιρίου, υπάρχουν κι άλλοι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ θέλω να περάσω σ’ ένα άλλο ζήτημα τώρα. Έχετε αναφερθεί αρκετά στις ανακριτικές σας καταθέσεις και με παρένθεση αναφερθήκατε και σήμερα στο ζήτημα της οργανωτικής δομής της 17Ν.Από την πείρα σας ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης....

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν ήταν τεράστια η πείρα,

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αλλά απλώς επέτρεψε ορισμένα συμπεράσματα.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Οι κανόνες της συνομωσίας μου δίνουν τη δυνατότητα και η μελέτη που έχω κάνει, να πιστεύω ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις προκειμένου να μην υπάρχει η γνώση του πάνω με τον κάτω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο που έχετε συμπεράνει ότι υφίστατο ήταν ένα μοντέλο αυτόνομων πυρήνων που οι από κάτω δεν ήξεραν τους από πάνω ή δεν γνωρίζονταν και οριζοντίως οι πυρήνες μεταξύ τους;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Σε κάποιο σημείο, οι γνώσεις δεν υπήρχαν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶ρα λοιπόν, μιλάμε για δυο στοιχεία: Ένα ότι οι πυρήνες οριζοντίως δεν γνωρίζονταν και δεύτερο, η ιεραρχική δομή δεν ήταν πλήρως γνωστή από τους κάτω στους από πάνω.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Τουλάχιστον αυτό έπρεπε να συμβαίνει. Κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν ερασιτεχνική.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Θα ήταν έως και παράλογη. Εγώ αυτό θέλω απ’ τον μάρτυρα, να μου επιβεβαιώσει αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κατηγορία όμως λέει κάτι άλλο κ. Πέτσο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Βλέπετε λοιπόν ότι έρχεται ένας μάρτυρας ιδιαιτέρως ειδήμων, που λέει τη δική μας θέση για τη 17Ν. Νομίζω ότι πρέπει να σημειωθεί αυτό όταν θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε μερικά πράγματα.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Η κατηγορία είναι δεδομένη για τα άτομα τα οποία υπάρχουν εδώ. Εγώ μίλησα για τη λειτουργία των οργανώσεων αυτών γενικότερα στη χώρα μας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πάντως για να είμαι σαφής, στην ανακριτική σας κατάθεση είπατε «η επαναστατική Οργάνωση 17Ν, έχω την εντύπωση τα εξής:...› και λέει ακριβώς τα ίδια κ. Πρόεδρε, πριν να υπάρχουν συλλήψεις, γι αυτό και δεν τα διαβάζω, δε βλέπω καμία αντίφαση σε αυτό που μας είπε τώρα σε σχέση με αυτά που έχει πει στον ανακριτή. Αλλά νομίζω ότι για το Δικαστήριό σας είναι μια πολύ σημαντική άποψη αυτό που ακούσατε τώρα. Αλλά θα εκτιμηθεί στην ώρα της.

Πάμε τώρα σε ένα άλλο ζήτημα κ. συνάδελφε: Ξέρετε ότι εγώ εκπροσωπώ τον κ. Γιωτόπουλο, ο οποίος σε αυτή την πράξη που συζητούμε, κατηγορείται ότι προκάλεσε στον κ. Κουφοντίνα και στους αδερφούς Ξηρούς, την απόφαση να κάνουν ανθρωποκτονία εναντίον σας. Χρειαζόμαστε κάποια στοιχειά ή για να τον αθωώσουμε γι αυτή την πράξη εναντίον σας.

Καταρχήν χρειαζόμαστε έναν τόπο κι ένα χρόνο που προκάλεσε αυτή την απόφαση στον κ. Κουφοντίνα. Έχετε να μας συνεισφέρετε ένα πραγματικό περιστατικό γύρω απ’ αυτό; Τώρα πια δε μιλώ για εκτιμήσεις, τώρα μιλώ για συγκεκριμένη κατηγορία.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Σας είπα ότι το μόνο που γνωρίζω είναι οι ομολογίες και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υπάρχει κι ένα στοιχείο ακόμα που χρειαζόμαστε για να τον καταδικάσουμε για την ηθική αυτουργία: Να περιγράψουμε με ακρίβεια τον τρόπο και τα μέσα που έπεισε τον κ. Κουφοντίνα να κάνει την ενέργεια εναντίον σας.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δε μπορώ να το ξέρω εγώ αυτό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δε μπορείτε να το πείτε κι αυτό. Ένα τελευταίο θέμα που θέλω να σας ρωτήσω: Είναι γνωστή η αντιστασιακή σας δράση, την είπατε κι εσείς αλλά ήταν γνωστή και από πριν, και το ότι έχετε φυλακιστεί. Συμμετείχατε σε οργάνωση επί χούντας;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Όχι, ήμουν περιφερειακό στέλεχος με τον Σάκη τον Καράγιωργα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τη ΛΕΑ την ξέρατε; Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Από τα κείμενά της.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε ενέργειες που είχε κάνει;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν είχε καμία σχέση όμως με την λειτουργία για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Καμία, συμφωνώ πλήρως. Την ξέρατε ως μια οργάνωση που είχε δράσει επί χούντας. Έχετε υπόψη σας κάποιες ενέργειες της ΛΕΑ στην Αθήνα; Είχαν αναλάβει την ευθύνη για τη βόμβα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γνωρίζετε αν είχε σχέση ο κ. Γιωτόπουλος με αυτή την οργάνωση;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν το ξέρω, ούτε θα αναφέρω στοιχεία τα οποία έχω διαβάσει, αλλά δεν το ξέρω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχετε από διαβάσματα εκείνης της περιόδου ή της τωρινής; Γιατί αυτό έχει σημασία, αν είναι εκείνης της περιόδου.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν πληροφορίες τέτοιας μορφής.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Προκηρύξεις οργανώσεων εννοώ, αν υπήρχαν τότε, από τη δράση σας.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δε γνωρίζω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σ’ αυτούς που είπατε ότι έπιναν τον καφέ τους στο Παρίσι την εποχή της χούντας, συμπεριλαμβάνετε τον κ. Γιωτόπουλο;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Αν τον έπινε, ασφαλώς.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εσείς, πληροφορίες καταθέτετε, γνώση του μάρτυρος ρωτώ τώρα.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Κι εγώ σας απαντώ. Δεν το ξέρω αν ήταν. Αν όμως την εποχή της δικτατορίας ήταν εκτός Ελλάδας κι ήταν στο Παρίσι, βεβαίως θα έπινε τον καφέ του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Γιωτόπουλος θέλει να ρωτήσει κάτι;

ΑΛ. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να κάνω μια αναφορά που έγινε στο πρόσωπό μου από τον κ. Εισαγγελέα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εγώ έχω μια-δυο ερωτήσεις. Είδα μερικές διαπιστώσεις που κάνατε, βρήκατε πολιτική διάσταση στην ενέργεια εναντίον σας.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Πολιτική σκοπιμότητα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Πολιτική διάσταση, ότι η ενέργεια είχε πολιτική διάσταση, είναι τα λόγια σας. Επίσης ότι με την ενέργεια αυτή «ήθελαν την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού›. Με αυτά τα δεδομένα ήταν πολιτικό έγκλημα η επίθεση εναντίον σας ή όχι;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Σαφώς όχι. Ήταν εγκληματική ενέργεια, που εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αν υπήρχε σχέση με μυστικές υπηρεσίες, ενδεχομένως θα ήταν.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Αφήστε τις μυστικές υπηρεσίες, αφήστε τα όλα. Έγινε μία ενέργεια εναντίον του Γιώργου του Πέτσου, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός εκείνη την εποχή. Κατά την άποψή μου υπήρχε η πολιτική σκοπιμότητα. Αν υποτεθεί ότι ο Πέτσος δεν ζούσε, τη θέση του θα έπαιρνε κάποιος άλλος βουλευτής. Δε μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί πολιτικό έγκλημα διότι δεν υπήρχε ανατροπή της καθεστηκυίας τάξεως εν τη ευρεία εννοία.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ακούστε, άλλο μια αναποτελεσματική πολιτική πράξη κι άλλο μια πολιτική πράξη. Μια αναποτελεσματική πράξη μπορεί να είναι πράγματι πολιτική πράξη.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ήταν μια αναποτελεσματική εγκληματική ενέργεια.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Που «είχε πολιτική διάσταση και αποσκοπούσε στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού›. Τα λόγια του είναι.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Το πολιτικό σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Το πολιτικό σκηνικό; Είστε πολιτικός...

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: ¶λλο το θέατρο και άλλο το σκηνικό. Το θέατρο παραμένει κι έχει διάφορα έργα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Πολιτικό σκηνικό; Κάτι ξέρετε από θέατρο σίγουρα...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Κουφοντίνα, παρακαλώ μην προσβάλλετε τον άνθρωπο.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Απάντησα όπως απάντησε....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε υπόψη σας ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος με την πολιτική ευθύνη που αναλάβατε, παραλίγο να χάσει τη ζωή του.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δε συνεχίζω την ερώτηση, θα κάνω μια άλλη. Είπατε ότι αυτοί που είναι εδώ, οι κατηγορούμενοι, είναι ένα μικρό επιχειρησιακό κομμάτι της Οργάνωσης. Είναι τα λόγια σας. Στο βούλευμα, το οποίο είναι ογκωδέστατο, το σύνολο των ενεργειών, το χρεώνει σε όλους αυτούς. Δεν υπάρχει κάποια ενέργεια έξω.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Νομίζω ότι δεν το έχετε διαβάσει καλά. Υπάρχει και σημείο που αναφέρεται η ηθική αυτουργία του κ. Γιωτόπουλου με άγνωστους δράστες.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Για μία πράξη την οποία δεν ξέρουμε.... Αλλά το σύνολο των ενεργειών χρεώνεται σ’ αυτούς τους 19. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Υπάρχουν και άλλες ορφανές ενέργειες.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν υπάρχει καμία ορφανή ενέργεια. Έχει ένα ενδιαφέρον γιατί είναι ακριβώς και αυτό που ισχυρίζεται και ο κ. Μίλερ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάλι τα ίδια, σας παρακαλώ?

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εγώ δεν θέλω να ακούω τίποτα, τι γίνεται έξω από εδώ πέρα.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Επειδή ακούστηκε πάλι από μια ερώτηση. Είπατε ότι είχατε εκλεγεί αρκετές φορές πριν την ενέργεια, σαν εκπρόσωπος του Ελληνικού λαού, της περιοχής σας. Μετά την ενέργεια πόσες φορές επανεκλεγήκατε;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Δεν έβαλα υποψηφιότητα.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θέσατε μια φορά, σαν τελετάρχης του νομού, όπως λέτε στο φυλλάδιο που μου δώσατε.

Σας επιλέξανε σαν τελετάρχη του νομού.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Όχι με εκλέξανε Νομάρχη. Διαβάστε το καλά.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Το διάβασα, το διάβασα βιαστικά βέβαια, γιατί δεν πρόλαβα, αλλά τα λόγια σας αυτά είναι.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Ακούστε, με εξέλεξαν Νομάρχη και παραιτήθηκα επειδή ήμουν ο τελετάρχης. Και σας είπα ότι αυτό είναι πολιτική ευπρέπεια και ανδρισμός. Αυτό είπα.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αυτό που λέω εγώ, ότι δεν σας εξέλεξαν σαν εκπρόσωπο του Ελληνικού λαού μετά την ενέργειά σας.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Αφού σας είπα ότι εξελέγην.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντιλαμβάνεστε τι λέει; Ότι εξελέγην Νομάρχης.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: ¶λλο Νομάρχης, μια θέση ανεύθυνη και άλλο εκπρόσωπος του Ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο. Δεν έβαλε υποψηφιότητα. Έχει μια αξία αυτό που λέω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να πλησιάζει ο κ. Σαββάκης. .

(Διαλογικές Συζητήσεις)

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είπατε επίσης ότι θέλανε – η οργάνωση – να μην ακουστεί η φωνή σας. Όμως όπως έχει πει η οργάνωση και στην προκήρυξή της που θα διαβαστεί, τελικά υπήρχε η δυνατότητα να ακουστεί η φωνή σας. Τι συνταρακτικό είπατε;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Το ότι έγινε το Ειδικό Δικαστήριο, αθωώθηκα για ατιμωτικά αδικήματα τα οποία εκατηγορούμην και βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να τα επαναλάβω.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Στο Ειδικό Δικαστήριο αθωωθήκατε και θα αθωωνόσασταν γιατί ποτέ στην ελληνική ιστορία δεν καταδικάστηκε Υπουργός. Ούτε τώρα θα καταδικαζόταν.

Καταδικαστήκατε για κάτι ασήμαντο, όχι για την ουσία της κατηγορίας.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Δεν σας καταλαβαίνω.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Γι’ αυτό είπα πιο πριν, ο μεγαλύτερος δικαστής που είναι ο ελληνικός λαός δεν τον εξέλεξε?

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για σταθείτε ένα λεπτό και δεν μου λέτε κύριε Κουφοντίνα, εσείς είστε ο αυτόκλητος δικαστής δηλαδή; Η Οργάνωση, όχι εσείς προσωπικά, που αναλαμβάνετε, για να καταλάβουμε και εμείς εδώ πέρα τι γίνεται.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Η Οργάνωσή μας ήταν μια Οργάνωση με πολιτική δράση. Και αποδείχθηκε ότι είχε πολιτική δράση και είχε και απήχηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό το λέτε εσείς.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Ο λαός όταν έβαλα υποψηφιότητα με εξέλεξε πανηγυρικά, χωρίς την στήριξη κανενός κόμματος κύριε Κουφοντίνα, μα κανενός κόμματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ δεν είναι για μανιφέστα. Ερωτήσεις πάνω στην ουσία σ’ αυτά που είπε ο άνθρωπος ρωτάτε τον κάθε διευκρινιστικό κύριε Κουφοντίνα, σας παρακαλώ πολύ.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα απαντήσω γι’ αυτό που είπε περί Μυστικών Υπηρεσιών. Εκτός αν δεν θέλει ο κ. Πέτσος. Με ρώτησε, η Οργάνωση τι σχέση είχε με τις Μυστικές Υπηρεσίες. Θα πω γι αυτό το μυστηριώδες περιπολικό. Το περίφημο αυτό μυστηριώδες περιπολικό. Για όσους περνάνε την Κηφισίας φαντάζομαι ουδέποτε έχουν συναντήσει περιπολικό να περνάει ή να σταματάει. Επομένως πραγματικά η παρουσία ενός περιπολικού στην Κηφισίας, είναι ένα πολύ – πολύ σημαντικό στοιχείο, που δείχνει και σχέσεις.

Τώρα γιατί οι Μυστικές Υπηρεσίες βάζουν ένα περιπολικό εκεί πέρα, ενώ έχουμε ακούσει πολλές φορές και περί λευκής απεργίας αστυνομικών, το πιθανότερο να υπήρχε πράγματι ένα περιπολικό, από τα τόσα τα δεκάδες που περνάνε συνεχώς την Κηφισίας, να είχε σταματήσει και με το που έκοψε, κατά τα κοινώς λεγόμενα, την έκανε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θεωρείτε τυχαίο δηλαδή αυτό, αυτή είναι η εκτίμησή σας;

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Προφανώς. Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα οι Μυστικές Υπηρεσίες να στείλουν ένα περιπολικό, το οποίο θα είναι σαν την μύγα μέσα στο γάλα ένα περιπολικό εκεί πέρα. Εκτός πια αν αυτές οι Μυστικές Υπηρεσίες είναι τόσο φανερές που?

Όσον αφορά τις Μυστικές Υπηρεσίες. Υπάρχει ένας λόγος για όλη αυτή την συνωμοσιολογία. Υπάρχει ένας λόγος που αποσκοπεί στην συσκότιση των πραγματικών περιστατικών και των γεγονότων, καθώς και του κλίματος της εποχής. Και τότε, υπήρχε ένα πελώριο σκάνδαλο, υπήρχαν υπεύθυνοι για τη δημιουργία και την γιγάντωση ενός απατεώνα, και στους δυο πολιτικούς χώρους και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αυτά είναι τα πραγματικά περιστατικά. Και θα φαινόταν τόσο καθαρά, αν δεν μιλάγαμε για τις Μυστικές Υπηρεσίες και τις συνωμοσιολογίες. Η 17Ν είπα από την αρχή, ότι ήταν μια Οργάνωση απλών λαϊκών αγωνιστών, που με απλά λόγια και με απλά μέσα έδειξε ότι μπορεί να χτυπηθεί αυτό το σύστημα, το σάπιο, του οποίου εκπρόσωπος είναι και ο κ. Πέτσος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα συνεκτιμηθούν όλα. Ο κ. Σταμούλης θέλει το λόγο ένα λεπτό.

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Θέλω να κάνω μια ερώτηση στον κ. Πέτσο και ένα αίτημα προς το Δικαστήριο. Η ερώτησή μου είναι η εξής κύριε Νομάρχα, σας υπεσχέθην ότι θα σας προσφωνήσω με τον τίτλο του Νομάρχου.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Θα πείτε όμως γιατί με προσφωνείτε με αυτόν;

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Διότι είστε αιρετός και είναι ιδιαίτερα τιμητικόν αυτό.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω είχατε κάνει και εσείς Νομάρχης.

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ακριβώς, περί αυτού πρόκειται. Εκείνο που ήθελα να παρακαλέσω είναι το εξής: Διατυπώσατε έναν ευθύ υπαινιγμό, ότι εκτός του κτιρίου αυτού και του χώρου των φυλακών, υπάρχουν άλλοι οι οποίοι διαφεύγουν την δίωξη.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Κατά την άποψή μου.

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ο υπαινιγμός μπορεί να προσωποποιηθεί; Ποιοι είναι αυτοί;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Όχι. Εάν μπορούσε, θα ήμουν ο πρώτος ο οποίος θα το κατέθετα, τουλάχιστον κατά την ανακριτική διαδικασία.

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Ισχυριστήκατε – για να δώσω μια συνέχεια στην ερώτηση γιατί υπεσχέθην περί μιας μόνο ερωτήσεως – ότι κάποιοι είχαν συμφέρον να κλείσει η υπόθεση που πήγε εις το Ειδικό Δικαστήριο, να κλείσει, δια της δολοφονίας σας. Να επιρριφθούν οι ευθύνες όλες σε σας και να μην υπάρξει άλλος κατηγορούμενος. Για να γίνει αυτό όμως, θα έπρεπε να γίνει μόνο με την παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας και της εισαγγελικής αρχής. Πώς πιστεύατε εσείς, ότι δεν θα κατηγορείτο κανείς άλλος;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Δεν είχε αποφασίσει η Βουλή την παραπομπή εκείνη την εποχή πολιτικών προσώπων.

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Δεν είχε αποφασίσει η Βουλή την παραπομπή πολιτικών προσώπων εις το Ειδικό Δικαστήριο.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Είχε συστήσει Εξεταστική Επιτροπή. Βρισκόταν εις αυτή τη φάση. Η Εξεταστική Επιτροπή – όπως ξέρετε κύριε Σταμούλη από την πείρα που έχετε – η Εξεταστική Επιτροπή δεν αποδίδει ποινικές ευθύνες, αλλά μόνο πολιτικές.

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μισό λεπτό κύριε Πέτσο. Η Εξεταστική Επιτροπή έκανε το έργο της, διατυπώθηκαν οι απόψεις που διατυπώθηκαν και εν συνεχεία συνεστήθη η Επιτροπή η οποία απεφάσισε την παραπομπή, έτσι δεν είναι;

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Αυτά πολύ μετά.

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Όχι πολύ μετά, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Μετά την δική μου απόπειρα.

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Μετά την δική σας απόπειρα. Συνεπώς ποιους υπαινίσεστε; Γίνεστε περισσότερο συγκεκριμένος τώρα, ποιους θέλετε να πείτε; Και η προκήρυξη της 17Ν δεν τα φορτώνει σε σας, τα φορτώνει προεχόντως σε άλλους, πάνω από σας.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Με ρωτάτε και σας απαντάω, χτυπάει τον Πέτσο, να εξαφανιστεί ο Πέτσος, να εξαφανιστεί κάθε δυνατή περίπτωσις να οδηγηθεί η χώρα με την δομή εκείνη τη στιγμή, σε ένα Ειδικό Δικαστήριο που θα είναι οι κατηγορούμενοι?

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Και αποφασίζουν αυτό το χτύπημα λέτε εκείνοι οι οποίοι κατονομάζονται στην προκήρυξη.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Όχι δεν είπα αυτό εγώ, δεν είπα τέτοιο πράγμα.

Ι. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Αλλά; Εάν πρόκειται να τα φορτωθείτε εσείς, η θέση της οργανώσεως είναι ότι εσείς και ορισμένοι?

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Θέλετε να αναφέρω ονόματα, ξέρω οι ερωτήσεις σας πού αποσκοπούν. Σας είπα η πολιτειακή δομή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ήθελε τον Υπουργό Μεταφορών της εποχής, νεκρό. Το να μην γίνει ένα Ειδικό Δικαστήριο που θα είχε τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς κατηγορουμένους, δεν απασχολεί μόνον μια συγκεκριμένη παράταξη, μπορεί να απασχολεί και δυο παρατάξεις, μπορεί και τρεις παρατάξεις, μπορεί να απασχολεί το σύνολο του πολιτειακού κόσμου. Αυτό είπα και ετόνισα κατά την διάρκεια των πέντε ωρών που είμαι όρθιος εδώ. Το να επιμείνετε ότι, εφόσον επέλεξαν εσάς, οι υπόλοιποι που αναφέρονται είναι υπεύθυνοι, άρα εκείνοι το θέλανε, σας πληροφορώ ότι ουδέποτε το είπα, ούτε πρόκειται να το πω. Διότι δεν το γνωρίζω.

Ι.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ: Κοιτάξτε, με υπαινιγμούς λέμε πολύ σαφέστερα εκείνο το οποίο υπαινισσόμεθα. Να θέσω το αίτημα που έχω προς το Δικαστήριο. Το αίτημα που έχω προς το Δικαστήριον αφορμή έχει την παρέμβαση του αξιοτίμου κ. Εισαγγελέως ο οποίος επεκαλέσθη το βούλευμα για να προκαλέσει την απάντηση την οποία ήθελε από τον κ. Μάρτυρα. Θα πρέπει να πω το εξής κύριε Πρόεδρε και κύριοι Εφέτες.

Η άποψη που διετυπώθη από της πλευράς της Υπερασπίσεως, εν σχέσει με το επιτρεπτό της χρησιμοποιήσεως καταθέσεων ή απολογιών κατηγορουμένων σε βάρος συγκατηγορουμένων τους, η άποψη αυτή βάλλει και κατά της σχετικής εμμέσου εκ μέρους του βουλεύματος και συνεπώς, εάν και το βούλευμα και η ανάκριση και η προανάκριση, επεξετάθη σε αυτή την ανεπίτρεπτη, κατά την άποψη της Υπερασπίσεως, μεταβολή των κατηγορουμένων σε κατηγόρους κατά των λοιπών συγκατηγορουμένων, νομίζω ότι συντρέχει ο ίδιος λόγος, περί του οποίου το Δικαστήριό σας έχει αποφανθεί.

Θα παρακαλέσω ενόψει του ότι έχετε επιφυλαχθεί και εις τον κ. Εισαγγελέα, να μην χρησιμοποιεί δια τεθλασμένης απηγορευμένην χρήσιν και αξιοποίησιν απόψεων που διατυπώνονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κύριε Συνήγορε. Ευχαριστούμε. Ο κ. Γιωτόπουλος θέλει κάτι να πει.

Α.ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να αναφερθώ ακριβώς στην αναφορά στο πρόσωπό μου, χρησιμοποιώντας ένα μέρος της απολογίας του Σάββα Ξηρού. Αυτό το κομμάτι έχει παρθεί από την προανακριτική απολογία του Σάββα Ξηρού που δόθηκε στις 20 Ιουλίου. Σ’ αυτήν την προανακριτική αναφέρεται σε 60 περίπου επιθέσεις, από τις οποίες 60, λέει ότι τις 3, τις αποφάσισε ο Γιωτόπουλος. Και οι τρεις αυτές είναι, περίπτωση Πέτσου, Μπακογιάννη και του Αμερικανού Στιούαρτ.

Όλως τυχαίως δυο μέρες πριν, εμένα με συλλάβανε στις 17,στις 18 με ανακρίνανε, ο Φώτης Παπαγεωργίου αστυνομικός, ο κ. Διώτης ο Εισαγγελέας και ο Ιωάννης Φραγκίσκος, Αστυνομικός. Για τις μόνες τρεις επιθέσεις που με ρωτάγανε απ’ όλες τις δραστηριότητες της 17Ν είναι οι ίδιες αυτές οι τρεις. Και μάλιστα με ρωτάγανε, όχι πώς έγιναν, αλλά για ποιους λόγους; Και συγκεκριμένα για τον Μπακογιάννη μου λέγανε το εξής: Ότι δεν έγινε επειδή ήταν ένας ικανός άνθρωπος της Δεξιάς και η γέφυρα προς την Αριστερά; Τις ίδιες αυτές λέξεις, τις χρησιμοποιεί ο Σάββας Ξηρός στην κατάθεσή του, η οποία έχει δοθεί μεταγενέστερα.

Το συμπέρασμα είναι φανερό. Ότι ο κ. Διώτης θέλοντας να με δέσει με την υπόθεση της ηθικής αυτουργίας, βάζει στο στόμα του Σάββα του Ξηρού, αυτά τα πράγματα που αναφέρονται σε μένα, για να με ενοχοποιήσει. Η ίδια δε αυτή απολογία, παρότι είναι κατασκευασμένη, με αθωώνει εμένα. Γιατί στις 57 άλλες επιχειρήσεις τις οποίες αναφέρετε, δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε σε ηγεσία, ούτε σε αρχηγό, ούτε σε κανένα μηχανισμό μεταφοράς οδηγιών από την ηγεσία στα μέλη, πουθενά απολύτως. Αυτό ήθελα να πω.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Δεν είχα σκοπό, αλλά αφού ο κ. Γιωτόπουλος τοποθετήθηκε, εγώ θα τον ρωτήσω ευθέως με την γνωστή διάταξη εκείνη, σας καλώ να απαντήσετε ευθέως. Έχετε κάποια σχέση με την υπόθεση αυτή και τη σύνταξη των προκηρύξεων με τις οποίες ανελήφθη η ευθύνη;

Α.ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία απολύτως.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Καμία απολύτως. Καθίστε δεν θέλω τίποτα άλλο. Θέλω στον κ. Κουφοντίνα να ρωτήσω κάτι. Ελάτε κύριε Κουφοντίνα σας παρακαλώ, εσείς έχετε αναλάβει την συνολική πολιτική ευθύνη. Προσπαθώ πραγματικά με αγωνία να βρω κίνητρα και εγώ. Έχω την εντύπωση και θέλω να με διαψεύσετε, ή να επιβεβαιώσετε την εκτίμηση που κάνω, ότι στην υπόθεση αυτή λειτούργησε η Οργάνωση ως εκδικητής – τιμωρός; Δηλαδή έχουμε ένα πολιτικό ο οποίος του καταγγέλλονται ότι έχει παρανομήσει και επειδή η δικαιοσύνη δεν μπορεί να επιληφθεί, αναλαμβάνουμε εμείς να τον τιμωρήσουμε; Αυτό ήταν το κίνητρο της Οργάνωσης;

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αν διαβάσετε αυτές τις δυο προκηρύξεις που αναφέρονται στην υπόθεση αυτή, θα λάβετε την απάντησή σας.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Αυτή είναι η εκτίμησή μου εμένα.

Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα λάβετε την απάντηση, ανάγνωση γνωρίζετε, νομίζω θα καταλάβετε.

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Μας παραπέμπει στις γνώσεις του Δημοτικού.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, εάν μου επιτρέπετε, θα ήθελα επειδή ο κ. Σάββας Ξηρός δεν είναι στην αίθουσα και επειδή υποθέτω ότι η κατάθεση θα συνεχιστεί και αύριο, κάποιων εκ των μαρτύρων και επειδή είναι σημαντική υπόθεση, εμάς μας ενδιαφέρει η αλήθεια, τώρα και απόγευμα και βράδυ δεν μας πειράζει, θα ήθελα να τίθεται υπόψη σας, όταν επανέλθει στην αίθουσα ο κ. Ξηρός να τον ρωτήσετε αυτό που είχα παρακαλέσει?.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι θα τον ρωτήσουμε, ότι χρειάζεται το έχουμε υπόψη μας να τον ρωτήσουμε.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι τον κ. Πέτσο δεν τον κουράσαμε άσκοπα σήμερα, η μαρτυρία του ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Κυριότερο σημείο της οποίας – κατά την ταπεινή μου αντίληψη – είναι η εκ μέρους του θεμελίωση έστω και με διάφορο σκεπτικό εκ μέρους του, όσων λέμε για το πολιτικό έγκλημα όλο αυτό το καιρό. Και δεύτερον για τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, ο κύριος Πέτσος μίλησε για πολιτικό κίνητρο και για πολιτική σκοπιμότητα. Ανεξάρτητα από την ποιότητα, την οποία ο ίδιος αποδίδει στο κίνητρο κάποιων, τους οποίους μάλιστα προσδιορίζει, όχι στους παρόντες κατηγορουμένους, αλλά στα πρόσωπα απώτερων εντολέων τους που είναι εκτός του κτιρίου, δεν αρνείται?

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)?δεν είπα εγώ τέτοιο πράγμα, είπα ότι αθωώνω τους κατηγορουμένους αυτούς τους συγκεκριμένους; Ελέχθησαν τέτοια πράγματα;

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα δεν είπα εγώ τέτοιο πράγμα κύριε Πέτσο. Τέλος πάντων θα παρακαλέσω η αξιολόγηση να μην διακόπτεται.

Γ.ΠΕΤΣΟΣ: Μα η αξιολόγηση όμως με στοιχεία τα οποία μπαίνουν στο στόμα μου, που πέντε ώρες κατέθετα με σαφήνεια και υπάρχουν τα πρακτικά, δεν μπορεί να είναι διαφορετική.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έβαλα τίποτα στο στόμα σας, λέω πώς αντιλαμβάνομαι εγώ την κατάθεσή σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως τα αντελήφθην τα λέει και εμείς τα ακούμε και καθώς ακούω κρίνω υμάς.

Κ.ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το εάν η αντίληψή μου συμπίπτει με αυτά που είπατε, τα πρακτικά είναι εδώ πέρα και θα τα δούμε. Λέω λοιπόν το πρώτο στοιχείο είναι, ότι ομιλεί περί πολιτικού κινήτρου και πολιτικής σκοπιμότητας. Διακρίνει τα δυο κατά τον τρόπο που τα διέκρινε και λέω ότι ανεξάρτητα από την ποιότητα της σκοπιμότητας, δέχεται την ύπαρξη του πολιτικού κινήτρου.

Το δεύτερο, είναι ότι περιγράφει ένα πολιτικό κλίμα της περιόδου εκείνης, το οποίο περιείχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα δυσμενή για τον ίδιο, ένα κλίμα εις βάρος του στην κοινή γνώμη, δημιουργημένο από τους εκδότες και μια δημιουργία κοινής πεποίθησης περί σοβαρής εμπλοκής του σε ένα σκάνδαλο που είχε διαμορφώσει συνειδήσεις εναντίον του, και ακόμα είχε οδηγήσει και στην αποπομπή του από το Υπουργείο Μεταφορών.

Κάνει λόγο για το πρώτο τρομοκρατικό πολιτικό χτύπημα πολιτικού εν ενεργεία, που έχει σημασία όταν εντάσσεται σ’ εκείνο το πολιτικό κλίμα των ημερών τότε. Τρίτο, εκτιμά συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, με μείζονες επιδιώξεις, έτσι όπως τις ανέλυσε, συνιστάμενες στο να φορτωθεί ένας νεκρός το σκάνδαλο Κοσκωτά με τις ΔΕΚΟ και να μην γίνει η δίκη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, πράγμα το οποίο προφανώς ενείχε σοβαρές επιδιώξεις πολιτικών μεταβολών.

Τέταρτο, προσδιορίζει πολιτικά αποτελέσματα, ουχί μείζονα μεν, λόγω της αποτυχίας της απόπειρας, αλλά πάντως υπαρκτά, όπως είναι, το ότι τον παρέλειψε το κόμμα του να τον εντάξει στο ψηφοδέλτιο στη συνέχεια, με προφανείς επιπτώσεις στην πολιτική του σταδιοδρομία. Εδώ υπάρχει νομίζω και ένα ενδιάθετο παράπονα μη εκφρασθέν ρητά, αλλά υπαρκτό, κατά του Κόμματός του, προς το οποίο φαίνεται ότι η οργάνωση αυτή, αντλούσε τόσο σημαντική επιρροή κατ’ αυτόν, ώστε η επιλογή του ως στόχου, να έχει ως αποτέλεσμα την μη ένταξή του στο ψηφοδέλτιο.

Τέλος, με το θέμα των Μυστικών Υπηρεσιών, ήρθε ένας πρώην Υπουργός Δημοσίας Τάξεως εδώ πέρα και σκιαγράφησε τις Μυστικές Υπηρεσίες με ένα τρόπο, που εάν το έκανε οποιοσδήποτε άλλος, δύσκολα θα γινότανε πιστευτός.

Έρχομαι λοιπόν και εγώ να πω, ως συνήγορος του Τζωρτζάτου, εναντίον του οποίου σημειωτέον ουδέν στοιχείο έχει προκύψει και γι αυτή την υπόθεση μέχρι τώρα, ότι εάν ένας πρώην Υπουργός Δημοσίας Τάξεως έρχεται και λέει, ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες είναι ανεξέλεγκτες, ότι είναι ενδεχόμενο ένα τμήμα του κρατικού μηχανισμού να αποτελεί επιτελείο των οργανώσεων, όπως η 17Ν, δηλαδή να αναλαμβάνουν και με επιτελική σχέση απαντώντας στον κ. Ραχιώτη, την διοργάνωση δολοφονιών και άλλων, είμαστε τόσο υπερβολικοί όταν λέμε, ότι κάποιες παρόμοιες Μυστικές Υπηρεσίες, μπορούν να χαλκεύουν ψεύτικες καταθέσεις, ή να κατασκευάζουν ενόχους, ή να ρίχνουν και λίγο ξύλο σε ένα κατηγορούμενο; Αυτά.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, για να μην μένουν εντυπώσεις θέλω να πω το εξής, διότι τα συμπεράσματα μετά από μία 4ωρη-5ωρη κατάθεση αντιλαμβάνεστε ότι η τελευταία εντύπωση μένει και για τα πρακτικά κιόλας σε σχέση με αυτά που είπε ο συνάδελφός μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι λέτε, τέτοια εντύπωση μένει; Δεν τα έχουμε γράψει όλα;

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Κάνω σχόλιο σε σχέση με την κατάθεση. Κύριε Πρόεδρε, μπορεί να είμαι επίμονος πολλές φορές αλλά δεν είμαι φλύαρος. Δυο πράγματα θέλω να πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε επίμονος.

Α. ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ: Επίμονος είμαι όταν πρέπει για τον πελάτη μου, μου αρκεί. Θέλω να υπενθυμίσω στο Δικαστήριό σας σε σχέση με την κατάθεση του μάρτυρος και πελάτη μου του κ. Πέτσου. Σε επίμονες ερωτήσεις και από την Έδρα και από την Υπεράσπιση και από την Πολιτική Αγωγή σε σχέση με την ύπαρξη πολιτικών κινήτρων, υπενθυμίζω ότι ο κ. Πέτσος κατέθεσε επί λέξει «υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα στην ενέργεια σε βάρος μου›. Για την ενέργεια σε βάρος του μιλάμε, όχι για τίποτε άλλο. Η οποία όμως πολιτική σκοπιμότητα ή τα πολιτικά αποτελέσματα τα οποία παρήγαγε και τα απαντώ εις τον κ. Κουφοντίνα σε αυτά που είπε προς το Δικαστήριό σας. Δικονομικά δεν απαντώ. Σχολιάζω αυτά που λέχθηκαν.

Τα πολιτικά αποτελέσματα τα οποία παρήγαγε και τα οποία συνίσταντο στο ότι δεν ήταν εκ νέου υποψήφιος Βουλευτής τις αμέσως επόμενες βουλευτικές περιόδους, όπως και το ότι υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα στην ενέργεια δεν συνιστούν και υπενθυμίζω την απάντηση του μάρτυρος «δεν συνιστούν ύπαρξη πολιτικού εγκλήματος›.

Ο κύριος Πέτσος ευθαρσώς και με εξαιρετική νομίζω ακρίβεια και πίστη στην αλήθεια ως θύμα και πολιτικώς ενάγων αυτής της υποθέσεως είπε, παραδέχθηκε ότι πραγματικά υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα. Δεν υπήρχε σκοπιμότητα να τον κλέψουνε ή να του πάρουν την BMW ή να καταστρέψουν την BMW οπότε να κατηγορούνται για διακεκριμένη φθορά.

Βεβαίως υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα, βεβαίως και υπήρχε πολιτικό κίνητρο. Ξεκάθαρα όμως είπε σε απάντηση ο συνάδελφός σας και συνάδελφός μου ότι αυτό δεν συνιστά πολιτικό έγκλημα. Αυτό είναι το πρώτο για να υπενθυμίζουμε τι ακριβώς είπε ο μάρτυρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε αυτό έχει απαντήσει το Δικαστήριο. Αφήστε το τώρα. Μην ξαναγυρίζουμε πάλι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή