Αυτοκτονία μέσα στην Παναγία των Παρισίων

Ακροδεξιός ιστορικός και συγγραφέας 78 ετών ο αυτόχειρας
Τρίτη, 21 Μαΐου 2013 18:06
UPD:22/05/2013 17:25
EPA/YOAN VALAT

Η εκκλησία, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία του Παρισιού, εκκενώθηκε άμεσα.

A- A A+

Με πυροβόλο όπλο, μπροστά στην Αγία Τράπεζα της Παναγίας των Παρισίων, έβαλε τέρμα στη ζωή του την Τρίτη, λίγο μετά τις 17.00 (ώρα Ελλάδος), ο γνωστός για τις ακροδεξιές του πεποιθήσεις, 78χρονος γάλλος ιστορικός και συγγραφέας Ντομινίκ Βενέ.

Την ταυτότητα του αυτόχειρα επιβεβαιώνουν πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών και η εφημερίδα Le Monde.

Η εκκλησία, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία του Παρισιού, εκκενώθηκε άμεσα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την Le Monde, ο Ντομινίκ Βενέ, 78 ετών, φιγούρα της γαλλικής Άκρας Δεξιάς, είχε συμμετοχή, τις δεκαετίες του 1950 και 1960, στην παράνομη οργάνωση OAS (Οργάνωση του Μυστικού Στρατού).

Η οργάνωση είχε κυρίως παραστρατιωτικό χαρακτήρα και αντιτασσόταν στην ανεξαρτησία της Αλγερίας, ενώ αργότερα προσπάθησε να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον κεντροδεξιό στρατηγό Ντε Γκωλ από την προεδρία της Γαλλίας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ο Βενέ, σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, είχε υποστηρίξει ανοικτά, το τελευταίο διάστημα, το κίνημα κατά της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων στη Γαλλία και καλούσε σε συμμετοχή σε σχετικές εκδηλώσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Βενέ αυτοπυροβολήθηκε στο στόμα, χωρίς να κάνει νωρίτερα την οποιαδήποτε δήλωση.

Στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης γίνονται αναφορές στην ύπαρξη γράμματος, το οποίο βρέθηκε δίπλα στον αυτόχειρα, ωστόσο οι γαλλικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενό του.

Σε κείμενο το οποίο είχε αναρτήσει πρόσφατα στο ιστολόγιό του, ανέφερε ότι χρειάζονται «νέες χειρονομίες, εντυπωσιακές και συμβολικές, οι οποίες θα μας βγάλουν από την υπνηλία, θα ταρακουνήσουν τις αναισθητοποιημένες συνειδήσεις μας και θα αφυπνίσουν τη μνήμη της καταγωγής μας».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή